gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 08. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића
+ larger fontnormal font- Smaller font
DОчекујем да Влада Албаније осуди и да се дистанцира од изјаве свог вршиоца дужности министра за Европу и спољне послове Гента Цакаја од 7. новембра, којом је увредио Републику Србију и њене највише званичнике. Реч је о најгрубљем фалсификату догађаја на Косову и Метохији током 90-тих година прошлог века, због чега очекујем и извињење Владе Републике Албаније.

Овај функционер Владе Републике Албаније изјавио је, између осталог, да је Србија током сукоба на Косову и Метохији „одговорна за убиство више од 12 хиљада Албанаца, масовну депортацију више од милион људи и милионе долара штете" и да то, како је рекао, „нису били појединачни случајеви, већ директно спонзорисани од српске државе". Функционер албанске Владе још оптужује Србију да има „криминалну прошлост" и да су тадашњи политичари и чланови парамилитарних група „на челу данашње Србије".

Због ових грубих фалсификата догађаја на Косову и Метохији и увреда Републике Србије и њених највиших званичника очекујемо од Владе Републике Албаније да се дистанцира, да осуди и да се извини због изјава свог вршиоца дужности министра.

Изјава Гента Цакаја ни на који начин не доприноси добросуседским односима између Републике Србије и Републике Албаније и директно је у супротности са настојањима руководства Републике Србије да унапређује добросуседске односе са Републиком Албанијом и на тај начин допринесе стабилности и развоју читавог региона.