gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 08. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića
+ larger fontnormal font- Smaller font
DOčekujem da Vlada Albanije osudi i da se distancira od izjave svog vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja od 7. novembra, kojom je uvredio Republiku Srbiju i njene najviše zvaničnike. Reč je o najgrubljem falsifikatu događaja na Kosovu i Metohiji tokom 90-tih godina prošlog veka, zbog čega očekujem i izvinjenje Vlade Republike Albanije.

Ovaj funkcioner Vlade Republike Albanije izjavio je, između ostalog, da je Srbija tokom sukoba na Kosovu i Metohiji „odgovorna za ubistvo više od 12 hiljada Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete" i da to, kako je rekao, „nisu bili pojedinačni slučajevi, već direktno sponzorisani od srpske države". Funkcioner albanske Vlade još optužuje Srbiju da ima „kriminalnu prošlost" i da su tadašnji političari i članovi paramilitarnih grupa „na čelu današnje Srbije".

Zbog ovih grubih falsifikata događaja na Kosovu i Metohiji i uvreda Republike Srbije i njenih najviših zvaničnika očekujemo od Vlade Republike Albanije da se distancira, da osudi i da se izvini zbog izjava svog vršioca dužnosti ministra.

Izjava Genta Cakaja ni na koji način ne doprinosi dobrosusedskim odnosima između Republike Srbije i Republike Albanije i direktno je u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Republike Srbije da unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Albanijom i na taj način doprinese stabilnosti i razvoju čitavog regiona.