gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 14. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intenzivan politički dijalog na svim nivoima sa Češkom Republikom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_CeskaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas delegaciju Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike, predvođenu predsednikom Odbora Ondrejom Benešikom.

U srdačnom i otvorenom razgovoru obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi izuzetno dobri, da ih karakteriše saradnja na svim poljima, kao i intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima. Izraženo je očekivanje da će uspešna saradnja u narednom periodu biti dodatno osnažena kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Ministar Dačić istakao da cenimo kontinuiranu podršku Češke Republike procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji kako kroz zalaganje u okviru EU, tako i u okviru Višegradske grupe. Preneo je očekivanje da će Češka i ubuduće imati razumevanja za naše trajno opredeljenje za pronalaženje sveobuhvatnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje KiM, kroz nastavak dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Odbora Ondrej Benešik je, izrazivši zadovoljstvo zbog prijema na visokom nivou, preneo uveravanja da će Srbije u Češkoj i dalje imati pouzdanog partnera, posebno kada je u pitanju podrška daljim evropskim integracijama Srbije.

Složio se sa ocenom da su bilateralni odnosi izvanredno dobri, uz konstataciju da ima još dosta prostora na za njihovo unapređenje posebno u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja.

S tim u vezi, uručio je materijale u vezi sa Srpsko-češkom izložbom pod imenom „Srbija kraljeva i careva" koja će, pod pokroviteljstvom predsednika Češke Republike Miloša Zemana, biti organizovana u Praškom zamku tokom prve polovine 2021. godine i zamolio za podršku srpske strane ovoj češkoj inicijativi.