gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 29. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са замеником министра иностраних послова Руске Федерације Александром Грушком
+ larger fontnormal font- Smaller font
GrukoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са замеником министра иностраних послова Руске Федерације Александром Грушком.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар Дачић изразио је задовољство поводом посете заменика министра иностраних послова Руске Федерације Александра Грушка. Пренео је да су на данашњем састанку разговарали о билатералним односима, сарадњи на свим пољима и питању Косова и Метохије.

„Александар Грушко је наш пријатељ, дуго радимо заједно и могу да констатујем да су односи наша два министарства веома добри. Његова посета део је редовне сарадње, односно, део редовних политичких консултација наша два министарства.

Заједнички смо оценили су наши односи на највишем нивоу, веома позитивно смо оценили досадашње међусобне посете, а истакли смо и велика очекивања од предстојеће посете председника Вучића Русији и председнику Путину, која ће бити 4. децембра", рекао је министар.

Министар је поновио захвалност Русији на чврстом ставу, принципијеној позицији која брани територијални интегритет као принцип међународног права, самим тим и ставове Србије када реч о нашем територијалном интегритету и суверениту.

Шеф српске дипломатије рекао је да се данас на састанку разговарало о сарадњи области културе, туризма, образовања, спорта, али и сарадњи у области безбедности.

„Када је у питању сарадња у области економије, ту очекујемо да сарадња буде већа из године у годину, а циљ нам је да спољнотрговинска раземна пређе 4 милијарде долара.

Подсетио бих да сам на челу српског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, док је са руске стране потпредседник Владе Борисов. У децембру ћемо имати састанак ужег дела Комитета у Москви, а очекујемо да ће се у првој половини следеће године одржати наредно заседање Међувладиног комитета у Казању."

Министар је пренео и да се председник Вучић радује позиву да учествује на свечаностима у Моксви поводом обележавања 75. година од победе у Другом светском рату, нагласио да нам је велика част подсећање на савезништво јер су наша два народа дала огроман допринос у борби против фашизма.

Заменик министра Грушко захвалио је на срдачној добродошлици, изјавио је да између Србије и Русије постоји искрено пријатељство и додао да се Москва залаже да Балкан буде миран и стабилан регион.

Навео је и да је на састанку потврђена посвећеност стратешком партнерству Русије и Србије.