gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 29. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa zamenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom
+ larger fontnormal font- Smaller font
GrukoPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo povodom posete zamenika ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandra Gruška. Preneo je da su na današnjem sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, saradnji na svim poljima i pitanju Kosova i Metohije.

„Aleksandar Gruško je naš prijatelj, dugo radimo zajedno i mogu da konstatujem da su odnosi naša dva ministarstva veoma dobri. Njegova poseta deo je redovne saradnje, odnosno, deo redovnih političkih konsultacija naša dva ministarstva.

Zajednički smo ocenili su naši odnosi na najvišem nivou, veoma pozitivno smo ocenili dosadašnje međusobne posete, a istakli smo i velika očekivanja od predstojeće posete predsednika Vučića Rusiji i predsedniku Putinu, koja će biti 4. decembra", rekao je ministar.

Ministar je ponovio zahvalnost Rusiji na čvrstom stavu, principijenoj poziciji koja brani teritorijalni integritet kao princip međunarodnog prava, samim tim i stavove Srbije kada reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitu.

Šef srpske diplomatije rekao je da se danas na sastanku razgovaralo o saradnji oblasti kulture, turizma, obrazovanja, sporta, ali i saradnji u oblasti bezbednosti.

„Kada je u pitanju saradnja u oblasti ekonomije, tu očekujemo da saradnja bude veća iz godine u godinu, a cilj nam je da spoljnotrgovinska razemna pređe 4 milijarde dolara.

Podsetio bih da sam na čelu srpskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, dok je sa ruske strane potpredsednik Vlade Borisov. U decembru ćemo imati sastanak užeg dela Komiteta u Moskvi, a očekujemo da će se u prvoj polovini sledeće godine održati naredno zasedanje Međuvladinog komiteta u Kazanju."

Ministar je preneo i da se predsednik Vučić raduje pozivu da učestvuje na svečanostima u Moksvi povodom obeležavanja 75. godina od pobede u Drugom svetskom ratu, naglasio da nam je velika čast podsećanje na savezništvo jer su naša dva naroda dala ogroman doprinos u borbi protiv fašizma.

Zamenik ministra Gruško zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici, izjavio je da između Srbije i Rusije postoji iskreno prijateljstvo i dodao da se Moskva zalaže da Balkan bude miran i stabilan region.

Naveo je i da je na sastanku potvrđena posvećenost strateškom partnerstvu Rusije i Srbije.