gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 29. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić i Gruško obišli Muzej Jugoslavije i Kuću cveća
+ larger fontnormal font- Smaller font
Grusko Kuca cvecaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksanadar Gruško obišli su danas Muzej Jugoslavije i Kuću cveća.

Dačić i Gruško su, u pratnji ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, najpre obišli preuzetu kolekciju fonda nekadašnjeg Muzeja revolucije naroda i narodnosti sa eksponatima vezanim za istoriju radničkog pokreta i Komunističke partije u SFRJ.

Pogledali su i zbirku Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" u kojoj je najzanimljiviji deo čine pokloni koje je Josip Broz Tito dobijao od sunarodnika i svetskih državnika.
Pažnju Dačića i Gruška privukli su i Titovi lični predmeti, među kojima je i najviše sovjetsko odlikovanje, Orden sobode, koji mu je 1944. godine dodelio Staljin za zasluge u Drugom svetskom ratu.

Dvojica zvaničnika imali su priliku da pogledaju i eksponate iz vremena stvaranja SFRJ, a šef srpske diplomatije je kraj grba SFRJ objašnjavao šta se dešavalo 29. novembra 1943. godine u Jajcu i zašto se datum Drugog zasedanja AVNOJ-a obeležavao kao Dan Republike.

Dačić i Gruško su obišli i Kuću cveća, u kojoj su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Gruško je posetu memorijalnom kompleksu završio upisivanjem u spomen-knjigu.