gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 02. decembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Snažna podrška Slovenije evrointegracijama Srbije"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cerar Beograd 2019Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom.

Nakon sastanka sa slovenačkim kolegom, ministar Dačić je konstatovao da su poslednjih godina intenzivirani bilateralni kontakti Srbije i Slovenije i da su odnosi dve države veoma dobri.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija ostaje na evropskom putu bez obzira na to što, kaže, postoje različite smetnje kad je reč o stavovima same EU o brzini i načinu vođenja pregovara, kao i dinamici procesa proširenja.

"S druge strane, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese koji su pre svega vezani za zaštitu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, mora da ima veoma balansiran odnos kad je reč o ključnim političkim akterima na međunarodnoj političkoj sceni", naveo je Dačić.

Sa Slovenijom se, kaže, traže zajednički interesi i o onim stvarima oko kojih ne postoje saglasnost, kao što je pitanje Kosova.
"Mi uvek iznosimo argumentaciju koja u suštini traži jedno razumevanje za našu poziciju i za potrebu, našu želju da se dođe do kompromisa", rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija želi da bude konstruktivan faktor u regionu, faktor stabilnosti i pomirenja i mira u regionu.

Ministar Dačić istakao i da je veoma važno da imamo dobru ekonomsku saradnju sa Slovenijom, kao i da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 1,1 milijardi evra i da postoji zainteresovanost za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

O svim pitanjima poput kulturnog nasleđa, sukcesije i položaja Srba u Sloveniji, dodao je Dačić, razgovara se u prijateljskom tonu i sa željom da se reše problemi koji su nasleđe naše prošlosti.

Ministar Cerar, koji je u Srbiji prvi put od kako je ministar spoljnih poslova, rekao je da se vrše pripreme za zajedničku sednicu vlada Srbije i Slovenije i da veruje da će ona biti u konstruktivnom duhu, pre svega kada je reč o privrednoj saradnji za koju naglasio da je odlična. On je najavio i da će se večeras sastati sa slovenačkim preduzetnicima u Srbiji.

Naglasio je da se Slovenija više nego bilo koja druga država EU zalaže za priključenje Zapadnog Balkana EU.

"Tu vidimo Srbiju kao značajnog aktera. Podržavamo svako povezivanje, saradnju, i želimo da to povezivanje bude što šire i da uključi što više aktera", kazao je Cerar i naglasio da će Slovenija i dalje da podržava pridruživanje Srbije EU.

"Već sada smo postavili pitanje integracije Zapadnog Balkana u EU među ključne prioritete našeg predsedavanja EU", poručio je Cerar.