gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 26. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Приоритет здравствени радници који се враћају, летови за Берлин, Абу Даби и Малту
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
DACICПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће сутра један авион одлетети за Берлин, а потом наредних дана за Абу Даби и Малту, како би вратио грађане Србије.
 
Шеф српске дипломатије за РТС каже да грађани који су на удаљеним дестинацијама треба да се приближе до најближег аеродромима до кога се организују летови.
 
Министар спољних послова је већ рекао да готово да нема наших држављана заробљених на аеродромима по свету а остали ће у земљу бити враћани по приоритетима.
 
"Оно што је било најургентније, ми смо то решили. После данашњег дана када се реши зачепљење на граници Аустрије и Мађарске и у Словенији, они би до краја дана требало да се врате, јер је направљен хуманитарни коридор. Сутра је лет за Берлин, данас је за Лондон, други лет за Лос Анђелес у ствари треба да довезе опрему за здравство, није за путнике", рекао је министар Дачић. Да ли ће бити летова за Америку то је питање за сагледавање шта су нам приоритети, рекао је министар.
 
"Сутра иде лет за Берлин и он ће довести наше здравствене раднике између осталог. У авиону има 170 места, не знам да ли ће бити скроз попуњен али верујем да ће бити доста заинтересованих. У просеку ће ићи један лет дневно, јер сви путници морају да се тестирају по повратку. У наредном периоду, оно што смо договорили са председником биће Абу Даби, ту долази велики број наших туриста, и мој је савет, ако могу са Тајланда, Индонезије, да се приближе до Абу Дабија, Дохе и Истанбула, то је једини начин да организујемо превоз", истакао је Дачић.
 
Када је реч о туристима, како каже министар, и они ће бити сагледани, али приоритет су студенти, здравствени радници који се враћају, болесни који се налазе у иностранству и они који су се затекли на службеним путевима. "Ми смо имали могућност да превеземо људе из Дохе, дошло је 13 људи са Балија, али је 40 остало, требало је сви да дођу. Катар ервејс која је организовала летове није нам се обратила, нико неће да вози бесплатно. Не треба нама авион, ми нећемо ићи на Тајланд, али Абу Даби, Доха, Истанбул, Москва, Париз је нешто што треба радити у наредном периоду", рекао је министар.
 
О томе одакле креће први лет најбоље је да се наши грађани информишу преко дипломатско конзуларних представништва у тим земљама. "У наредним данима биће Абу Даби, Берлин и Малта али морају да буду свесни, нису ургентне ствари, нико није на аеродрому, реч је о људима који су остали без посла, као што је у случају Малте, а туристи сачекали да им прођу аранжмани. Улажемо максимални напор али то мора да буде организовани напор, ми не наплаћујемо карте ", рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.