gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 26. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Потез Црне Горе је смешан и бесмислен чин
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за Блиц да је одлука власти у Подгорици да затворе границу за држављане Србије смешан и бесмислен чин, а имаће и директне штетне последице искључиво за грађане Црне Горе.

Министар Дачић је, коментаришући потез који су црногорске власти објавиле јуче после подне, рекао да Влада Мила Ђукановића „намерно није ставила Србију на листу држава чији грађани могу слободно да уђу на простор Црне Горе".

„То показује њихов однос према Србији. Ако грађани Србије могу слободно у Мађарску, Грчку, Бугарску, зашто не би могли и у Црну Гору? Заиста смешно и показује до ког је нивоа дошла државна политика Црне Горе. Они повлаче потезе који су на сопствену штету и који су поразни за њихове грађане", истиче Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да је црногорска власт заправо рекла да јој „нису потребни туристи из Србије".
„А које ће онда туристе имати? Црногорска власт је тиме послала и поруку где треба да иду наши грађани као туристи и где да оставе своје паре", поручује Дачић.

На питање које он разлоге види као пресудне за овакву одлуку Подгорице, Дачић каже да су то свакако политички разлози. „Када је о нама реч, ми смо донели одлуку о отварању граница и грађани Црне Горе могу несметано да уђу у Србију без проблема и ограничења. То је однос Србије, а ето какав је однос Црне Горе. Они све гледају кроз проблем који имају са Српском црквом, односно Митрополијом и што се толико народа декларише као Срби или верници СПЦ. Једноставно, очито имају проблем са српским народом", истиче Дачић.

Министар је изјавио да Србија за сада неће упућивати протестну ноту Црној Гори. „Уместо да се труде да привуку туристе, они неће да пусте слободан проток људи. Не знам шта грађани Црне Горе о свему овоме мисле, посебно они на приморју. И после овог смешног потеза власти у Подгорици, ми остајемо при нашој одлуци да грађани Црне Горе могу у Србију", казао је Дачић.