gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 28. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Првих осам тона помоћи Аустрије стигле су у Србију
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
Dacic pomoc_AustrijaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас од Аустрије првих осам тона хуманитарне помоћи Србији у борби против пандемије корона вируса, за 10 најугроженијих општина.
 
Савезни министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Александер Шаленберг и министарка за Европску унију и Устав Каролин Едштадлер предали су помоћ у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.
 
Помоћ Развојне агенције Аустрије уручена је у складишту Црвеног крста Србије. Донирани су пакети са хигијенским средствима, то је први део помоћи, пошто су планирани пакети помоћи и у храни. Испоручена помоћ је осам тона и биће донирана општинама треће и четврте категорије угрожености.

Дачић је захвалио Аустрији на помоћи која, како је рекао, већ годинама упућује хуманитарну помоћ Србији. Министар је навео да су Аустријанци 25. априла најавили да ће упутити помоћ Србији и да то сада и реализују.
 
Шеф српске дипломатије је изразио саучешће свим породицама које су током панедмије изгубили своје најближе и приметио да су се Аустрија и Србија успешно бориле са пандемијом.
 
Министар је честитао је Аустрији која је „једна од најуспешнијих по резултатима у борби са вирусом и истакао да су се две земље међусобно помагале у време пандемије".
 
„Такође, превезли смо 57 аустријских држављана из Србије у ту земљу и омогућили да више од 2.000 наших држављана дође у Србију", казао је Дачић. Министар је изразио наду да ће епидемиолошка ситуација бити све боља и да ће се мере даље релекасирати. Он је напоменуо да је Аустрија један од најважнијих партнера и инвеститора у Србији.
 
Влада Аустрије донирала је и милион евра међународном Црвеном крсту, а део тих средстава биће намењен и Црвеном крсту Србије. Аустријски министар Шаленберг рекао је да му је драго што је у Србији и да су ти пакети само део помоћи. Такође, је истакао да се пријатељство Србије и Аустрије не показује само у лепим временима већ и у кризи.
„Солидарност је улагање у заједничку будућност, зато је ЕУ уложила 3,3 милијарде евра помоћи Западном Балкану током кризе са короном", рекао је он.
 
Министар Аустрије је честитао је Србији на одличним мерама које је предузела у борби са пандемијом.
 
„Циљ нам је да поново успоставимо слободу путовања у Европи, чим се за то буду стекли здравствени услови. За то је потребно још мало стрпљења, када је реч о породицама у Аустрији и Србији које су тренутно раздвојене", казао је Шаленберг.