gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 01. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Влада Србије, на предлог МСП, усвојила Закључак о прихватању правно необавезујуће дефиниције антисемитизма Међународне алијансе за сећање на холокауст
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada msp-aВлада Републике Србије је на седници одржаној 26. фебруара ове године, на предлог Министарства спољних послова усвојила Закључак о прихватању правно необавезујуће дефиниције антисемитизма Међународне алијансе за сећање на холокауст (IHRA). Према дефиницији: „Антисемитизам је одређено виђење Јевреја, које се може изразити као мржња према Јеврејима. Реторичке и физичке манифестације антисемитизма усмерене су према Јеврејима и појединцима који нису Јевреји, односно њиховој имовини, институцијама и религијским објектима јеврејске заједнице".
 
Текст радне дефиниције антисемитизма је усвојен први пут на пленарном заседању IHRA 2016. године. Дефиниција није законски обавезујућа за државу и поступање органа јавне власти, али може значајно допринети препознавању и утврђивању случајева антисемитизма и процесуирања истих, као и схватања јавности о томе како се антисемитизам манифестује у 21. веку.

IHRA је међувладина организација основана 1998. године, као Радна група за међународну сарадњу у области образовања, сећања и истраживања Холокауста. Основана је са циљем мобилизације и координације активности у образовању, неговању сећања и истраживању Холокауста. Од 2007. у фокус интересовања и рада организације укључен је и геноцид над Ромима и борба против антисемитизма. На редовном годишњем заседању ITF (Лијеж, Белгија, децембар 2012. године) донета је одлука да се Радна група за међународну сарадњу у области образовања, сећања и истраживања Холокауста убудуће назива Међународна алијанса за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA).
 
Република Србија је примљена у пуноправно чланство ове организације 2011. године.