gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 01. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Разочаран последњим потезима Приштине у вези са увозом српске робе, односно увођењем реципрочних мера
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_GodfriПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Ентонија Годфрија.

Током разговора изражена је обострана спремност за наставак сарадње у областима од заједничког интереса с циљем оснаживања односа две земље у периоду након стављања под контролу актуелне глобалне пандемије Ковид 19. С тим у вези, амерички амбасадор је похвалио начин на који се Влада Републике Србије бори против епидемије као и сарадњу која је тим поводом успостављена.

Шеф дипломатије је изразио разочараност последњим потезима Приштине у вези са увозом српске робе и условима које с тим у вези постављају – тзв. увођењем реципрочних мера. Истакао је да су овакве одлуке веома штетне, да крше све досадашње договоре и да отежавају могућност наставка дијалога, подсећајући да је и амбасадор Ричард Гренел раније позвао Приштину да укине једнострано наметнуте таксе и реципрочнe мерe.

Амбасадор Годфри је рекао да дели разочарење у вези са овим потезом Приштине и изразивши наду да ће ускоро доћи до укидања свих рестрикција и наставка дијалога. Истовремено је, по питању регионалних тема, рекао да верује да ће Србија и Црна Гора дијалогом доћи до решења свих питања, укључујући и питање пуног отварања граница за све своје грађане.

Имајући у виду предстојеће изборе у Републици Србији, амерички амбасадор је поново оценио да је битно да сви политички чиниоци у земљи узму учешће на изборима, што би допринело да Парламент буде место на коме ће се чути сви политички гласови.