gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 22. jul 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović o saradnji Srbije i NATO na panelu 8. Beogradske NATO nedelje
+ larger fontnormal font- Smaller font
PMSP Branimir_Filipovi_-_NATO_nedeljaNakon otvaranja 8. „Beogradske NATO nedelje" u organizaciji Centra za evroatlantske studije, na kome je izlaganje imao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, održan je panel ovog skupa koji je bio posvećen dosadašnjim rezultatima i perspektivama saradnje Srbije i NATO-a.

Na panelu je učestvovao ambasador Branimir Filipović, v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, zajedno sa brigadnim generalnom Tomazom Vitaleom, šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu i profesorom Duškom Tomićem, šefom doktorskih i master studija na Američkom univerzitetu u Dubaiju.

U svom izlaganju, ambasador Filipović ukazao je na ključne elemente i rezultate dosadašnje partnerske saradnje Srbije sa NATO-om kroz program „Partnerstvo za mir". Istakao je da su partnerski odnosi sa NATO-om zasnovani su na jasnim premisama – partnerska saradnja na osnovama politike vojne neutralnosti, bez nastojanja Srbije za članstvom u Alijansi, uz otvorenost za dalje unapređenje političkog dijaloga i praktične saradnje sa NATO-om u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ocenio je da će novi impuls saradnji dati i novi Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Republike Srbije i NATO-a za period 2019-2021. godinu, koji je uspešno usaglašen novembra prošle godine.

Posebno je istakao važnost dijaloga i saradnje sa NATO-om o pitanju Kosova i Metohije, pri čemu je naglasio značaj nesmanjenog i nepristrasnog angažovanja NATO vođene misije KFOR, u skladu sa mandatom utvrđenog Rezolucijom SB UN 1244 u obezbeđenju uslova za mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji i zaštite srpske zajednice u Pokrajini i njene kulturne, istorijske i religiozne baštine.