gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 24. jul 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Izjava Tačija i Hotija pokazuje efekte politike Beograda i Prištine
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da izjava kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Avdulaha Hotija da se ne sme dozvoliti da dijalog bude tehnički, već politički, najbolje pokazuje efekte politike koju su vodili Beograd i Priština.

Dačić je podsetio da su predstavnici Prištine od početka dijaloga bili apsolutno protiv političkih razgovora, trvrdeći da je sve već gotovo i rešeno, i da Srbija samo treba da prizna tzv. Kosovo, a da je dijalog o tehničkim pitanjima.

Dodao je da je Srbija, na drugoj strani, od početka tražila političko rešenje, tvrdeći da ništa nije rešeno, jer nema rešenja bez dogovora sa Srbijom.

"I gde smo sada? Zahvaljujući državnoj politici Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, svi sada u svetu govore o potrebi političkog rešenja i kompromisa. Mi smo vratili ponovo pitanje Kosova na dnevni red, iako su neke velike sile i Priština smatrale da je to završena priča", naveo je Dačić za Tanjug.

Istakao je da nisu mnogi srećni zbog toga i da mnogima smeta jaka Srbija i da "zato i ruše Vučića, da mu pokažu da mora da sluša, a ako neće mogu i da sruše".

Dodao je da mnogi, kao Nemačka, ohrabruju Prištinu da ne pravi bilo kakve kompromise, što pokazuje jučerašnja izjava nemačkog poslanika i izvestioca za Kosovo u Savetu Evrope Petera Bejera da Nemačka ne pristaje na teritorijalnu razmenu.

Dačić se zapitao kako se Nemačka nije setila principa teritorijalnog integriteta kada je priznavala jednostranu secesiju Kosova, kao i Slovenije i Hrvatske.

"Jasno je da je sada u Srbiji više nego ikad potrebno državno nacionalno jedinstvo, samo složna i jedinstvena Srbija može biti jaka, a bez jake Srbije nema zaštite srpskih nacionalnih interesa", poručio je Dačić.