gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 13.07.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ СА ГРУПОМ ПРИВРЕДНИКА МОЗАМБИКА О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД/МАПУТО, 12. јула 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 12. јула у Мапуту са групом истакнутих привредника Мозамбика предвођених председником управног одбора Конфедерације привредних асоцијација Мозамбика Агостином Вумом, који су исказали интерес за унапређење трговинске сарадње. Шеф српске дипломатије је у уводном излагању присутне упознао са привредним могућностима Србије и потенцијалом који постоји за економску сарадњу Мозамбика и Србије, током структуралних привредних реформи које спроводи Влада Србије, као и процесом европских интеграција, саопштило је Министарство спољних послова. Како је наведено у саопштењу, присутни привредници су "исказали велики интерес за унапређење трговинске сарадње, заложили су се и за убрзање преговора и закључивање кровних међудржавних билатералних споразума из домена економске сарадње и развоја пољопривреде". Агостино Вума показао је интересовање и за успостављање комуникације са Привредном комором Србије у циљу унапређења привредне сарадње и економске размене и предложио да се успостави и сарадња одговарајућих сајамских асоцијација. Саговорници су разматрали и могућност заједничког наступа на трећим тржиштима, а посебан акценат је стављен на могућност сарадње и трансфера технологије у области пољопривреде и индустрији прераде хране, додаје се у саопштењу.

БРНАБИЋ И АМБАСАДОРКА АУСТРАЛИЈЕ: ЕКОНОМИЈА И КУЛТУРА ОБЛАСТИ КОЈИМА ТРЕБА ПОСВЕТИТИ ВИШЕ ПАЖЊЕ

БЕОГРАД, 12. јула 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић примила је 12. јула у опроштајну посету амбасадорку Аустралије у Београду Џулију Фини, са којом је разговарала о билатералним односима и могућностима унапређења сарадње. Ана Брнабић је изјавила да се сарадња на економском плану и заједничким пројектима креће у добром смеру, али да постоје знатно већи потенцијали, истичући резултате компаније "Рио Тинто" у развоју рударских пројеката, пре свега пројекта "Јадар" значајног, како за локални развој, тако и за целокупну привреду Србије, саопштила је Влада Србије. Амбасадорка Фини оценила је да Србија напорима у спровођењу реформи и модернизацијом државе "шаље позитивне сигнале страним инвеститорима", и да очекује да ће овакве позитивне промене утицати и на повећање броја аустралијских компанија на српском тржишту, наведено је у саопштењу. Саговорнице су оцениле да су економија и култура области којима у будућности треба посветити више пажње, а указано је и на значај интензивнијег политичког дијалога на високом нивоу. Брнабић је захвалила амбасадорки Фини на њеном личном доприносу унапређењу билатералне сарадње током мандата у Србији.

ВЛАДА СРБИЈЕ УПУТИЋЕ 500.000 ЕВРА ЈАПАНУ ПОСЛЕ ПОПЛАВА У ТОЈ ЗЕМЉИ

БЕОГРАД, 12. јула 2018. (Бета) - Влада Србије одлучила је на седници одржаној 12. јула да Јапану упути једнократну помоћ у износу од 500.000 евра због поплава у тој земљи у којима је страдало око 200 особа и причињена огромна материјална штета. "Имајући у виду досадашњу помоћ коју је Јапан пружао Србији за време поплава 2014. године, када је Влада Јапана упутила пет милиона евра помоћи, а грађани више од два милиона евра, као и разне донације које су уследиле, Влада Србије одлучила је да у складу са својим могућностима да допринос санирању штете која је погодила народ нама пријатељске земље", пише у саопштењу. Влада је дала сагласност да Републичка дирекција за робне резерве бесповратно испоручи 3.436.850 килограма минералног ђубрива КАН 27 одсто Н физичким лицима – носиоцима пољопривредног газдинства која имају пријављене површине под воћем у 2018. години. "Неопходно је да се јединицима локалне самоуправе поднесу пријаве у року од десет дана од дана објављивања Јавног позива", навела је Влада Србије и подсетила да пољопривредници који имају право на бесповратну испоруку минералног ђубрива могу да преузму 300 килограма по хектару, а највише за један хектар пријављене површине под воћем.

ЂОРЂЕВИЋ: СВИ ЗАКОНИ У СРБИЈИ АНТИДИСКРИМИНАТОРНИ

БЕОГРАД, 12. јула 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић 12. јула је у разговару са представницима Светске банке истакао да су сви закони у Србији антидискриминаторни и да Србија има много боље резултате у тој области него друге земље у региону. "Србија сарађује са Шведском и другим скандинавским земљама у жељи да достигне светске стандарде у свим областима, да напредујемо по сваком питању, а поготово када је реч о равноправности полова. Тренутно радимо на изради Закона о родној равноправности, у сарадњи са Шведском, за коју сматрамо да је у томе најбоља и да има највеће стандарде, а у току су и измене и допуне Закона о спречавању дискриминације", рекао је Ђорђевић. Додао да ће се паралелно радити на плану информисања јавности, вођењу медијских кампања и едукације, а све у циљу подизања свести грађана и грађанки о родној равноправности, саопштило је Министрарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Србија, по оцени Ђорђевића, може бити пример чак и неким земљама Еу како жене могу бити на високим позицијама и да тај посао воде врло успешно. Руководилац програма Светске банке Марко Хернандез представио је анализе које су потребне за формирање иновативног механизма за равноправност полова и истакао да је област унапређења родне равноправности важна за придружење Србије Европској унији, поготово из поглавља 19 и 23.

ЉАЈИЋ СА ПРЕДСТАВНИКОМ КОМПАНИЈЕ "ХУАВЕЈ" О МОДЕРНИЗАЦИЈИ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 12. јула 2018. (Бета) - Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је 12. јула са председником кинеске компаније "Хуавеј" за јавни сектор Лореном Фаном о будућим облицима сарадње у циљу унапређења области телекомуникација и дигиталне економије у Србији. Како је саопштено из тог министарства, Љајић је током састанка изразио задовољство досадашњом сарадњом са том компанијом, наводећи да се пројекат модернизације фиксне телекомуникационе мреже у Србији, који заједнички спроводе "Телеком Србија" и "Хуавеј", успешно реализује. Љајић и Фан су разговарали и о даљој изградњи телекомуникационе инфраструктуре у Србији, као основу за развој дигиталне економије и примену савремених технологија у свим сферама друштва. Договорено је формирање заједничког стручног тима за развој "смарт туризма" у Србији, који ће како су саговорници оценили, омогућити већу видљивост Србије на светској туристичкој мапи и олакшати долазак страним гостима.

ЗАХАРОВА: РУСИЈА НИЈЕ ПРОМЕНИЛА СТАВ О КОСОВУ

МОСКВА, 12. јула 2018. (Бета) - Русија није променила своју позицију у односу на "Косово", изјавила је 12. јула портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Захарова је то рекла на редовној конференцији за новинаре на питање да ли се став Русије у последњих недељу дана променио у односу на "Косово", после сусрета премијера Русије Дмитрија Медведева и Хашима Тачија у Анкари. "Наша принципијелна позиција о питању Косова се није променила", рекла је Захарова. Новинарка је цитириала изјаву Тачија после кратког сусрета с Медведевим у Анкари, где су присуствовали инаугурацији турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. "Том приликом сам тражио од премијера Медведева да успоставимо почетну комуникацију између наших држава", написао је тада Тачи на својој Фејсбук страници.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2018 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31