gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 23.03.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ СА АМБАСАДОРОМ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 22. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Саудијске Арабије, на нерезидентној основи, са седиштем у Сарајеву, Хани Бин Абдулаха Бин Мохамеда Моминаха, са којим је разговарао о унапређењу сарадње и јачању привредних и инвестиционих контаката. Обострано је оцењено да постоје велике могућности за интензивнију међусобну сарадњу и изражена је спремност за унапређење укупних билатералних односа, саопштило је Министарство спољних послова. Дачић је рекао да односи између две земље бележе развој, нарочито у домену економије и изразио жељу за њихово проширење кроз размену посета на свим нивоима и јачање привредних и инвестиционих контаката, као и у свим другим областима. Саудијски амбасадор борави у Београду због предаје акредитивних писама председнику Србије Томиславу Николићу.

ДАЧИЋ СА АМБАСАДОРОМ ИСЛАНДА О ПРИВРЕДНОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 22. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са нерезидентним амбасадором Исланда са седиштем у Берлину Мартином Ејолфсоном о јачању привредне сарадње. Обострано је изражена жеља за унапређењем односа Србије и Исланда, путем размене посета, консултација министарстава спољних послова и јачањем привредне сарадње, пре свега у области туризма. Амбасадор Исланда је допутовао у Београд да би предао акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу, навело је Министарство спољних послова.

ДАЧИЋ ПРИМИО НОВОГ АМБАСАДОРА ЈОРДАНА

БЕОГРАД, 22. март 2017. (Бета) - Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић примио је данас новог амасадора Краљевине Јордан Фаваза Ал-Еитана који је предао акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу и тиме званично ступио на дужност амбасадора Јордана у Србији, саопштено је данас из Дачићевог кабинета. У разговору са Ал-Еитаном, који ће бити амбасадор у Србији на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Атини, Дачић је оценио да укупни односи Србије и Јордана могу да буду још бољи и изразио спремност Србије да у том циљу унапређује политички дијалог, економске односе и уговорну регулативу са Јорданом. Амбасадор Фаваз Ал Еитан се сагласио са овом оценом и информисао шефа српске дипломатије о тежини изазова са којима се суочава његова земља у прихвату избеглица из региона, а без довољне подршке међународне заједнице. Ал-Еитан је нагласио да је праведно, свеобухватно и одрживо решење палестинског питања по принципу две државе и са границама од пре 4. јуна 1967. године предуслов за решење овог и свих других горућих питања Блиског истока.

ВУЧИЋ И ЧЕПУРИН РАЗГОВАРАЛИ О ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ

БЕОГРАД, 22. март 2017. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас с амбасадором Русије Александром Чепурином о предстојећој посети Москви и односима две земље. Саговорници су оценили да ће предстојећа Вучићева посета Москви и његов састанак с председником Русије Владимиом Путином бити прилика да се размотре теме од заједничког интереса, а посебно економска и војно-техничка сарадња, саопштила је Влада Србије. Вучић и Чепурин су констатовали да се пријатељски односи двеју земаља одражавају кроз унапређење привредне и научне сарадње на темељу потреба економског напретка Србије и Русије.  Као најперспективније области сарадње истакнуте су индустријска кооперација, пољопривреда, медицина и фармацеутска индустрија, као и брзоразвијајуће информационе технологије, наводи се о саопштењу.

САУДИЈСКА АРАБИЈА ЖЕЛИ ДА УЛАЖЕ У ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 22. март 2017. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Саудијске Арабије за БиХ и Србију Ханијем бин Абдулахом Момином, који је истакао да су инвеститори из те земље заинтересовани да улажу у секторе туризма, медицинског туризма, банкарства, пољопривреде и индустрије у Србији. Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, Михајловић је рекла амбасадору да је Србија отворена за унапређење пословне сарадње две земље. Она је навела да ће упутити званичан позив представницима политике и бизниса у Саудијској Арабији да посете Србију, како би у директном контакту размотрили пословне прилике. Михајловић је представила пословно окружење у Србији, истичући да Србија има повољан географски положај и убрзано ради на инфраструктурном повезивању са регионом, а као примере је навела пројекат изградње аутопута од Београда до Сарајева и пројекат изградње аутопута Ниш-Мердаре-Приштина. Амбасадор Хани бин Абдулах Момина рекао је да су односи две земље добри, те да ће пренети приватном сектору своје утиске о могућностима за пословање у Србији.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< март 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31