gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 29.07.2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: УКИДАЊЕ ПРЕСУДЕ ГЛАВАШУ ПОКАЗУЈЕ ПОЛИТИКУ ХРВАТСКЕ

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштио је данас да одлука хрватског Врховног суда о укидању пресуде Бранимиру Главашу који је био осуђен за ратни злочин над српским цивилима "показује јасну политику Хрватске која рехабилитује не само фашистичку усташку НДХ, већ и злочинце из последњег рата". "Порука овог срамног акта је да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе. Таква политика Хрватске је и довела до повећаног броја инцидената и насиља над Србима из Хрватске и грађанима Србије, поводом чега је данас Хрватској уручена протестна нота", наводи се у саопштењу. Врховни суд Хрватске саопштио је данас да је поништио првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на десетогодишњу затворску казну због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. У образложењу пресуде објављене на интернет страницама Врховног суда наводи се да се прихватају жалбе Главаша и других осуђених у том случају, па се првостепена пресуда у целости укида и предмет упућује Жупанијском суду у Загребу на ново суђење. Пресуда је укинута због битних повреда кривичног поступка, међу осталих и због тврдње загребачког суда да Хрватска у време када су злочини почињени није била у међународном оружаном сукобу.

ПРОТЕСТНА НОТА ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ИНЦИДЕНАТА У СРБУ

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Бета) - Србија је уручила протестну ноту Хрватској због низа инцидената током обележавања 75. годишњице антифашистичког устанка у Србу и очекује хитну реакцију хадлежних органа поводом етнички мотивисаних инцидената, саопштило је Министарство спољних послова. "Низ инцидената, претњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне странке и њених присталица приликом обележавања 75. годишњице антифашистичког устанка у Србу 27. јула 2016. године представља последњи у низу говора мржње према припадницима српске националне мањине и држављана Републике Србије, изазваних етничком нетрпељивишћу", наводи се у саопштењу. Министарство спољних послова сматра да је, како се наводи, за сваку осуду говор који је Кленинац одржао на овом скупу, упркос шестомесечној забрани уласка у Срб, у коме је јубилеј назвао "балом вампира испред четничког покрета", затраживши да се Самосталној демократској српској заједници забрани одржавање скупа и позивајући на скандирање усташког поздрава "За дом спремни". У саопштењу се наводи да посебно забрињава чињеница да је генерал хрватске војске и саборски заступник Ж. Гласамовић напао председника Антифашистучког покрета рекавши да је "морална наказа" и да својим присуством велича "великосрпску-чезничко-империјалистичку агресију". "Република Србија оцењује да је досадашње поступање хрватских надлежних органа и одсуство јавне осуде хрватских званичника, значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба", наводи се у саопштењу. Министарство спољних послова "очекује промптну реакцију хадлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широј територији Хрватске". У саопштењу се изражава очекивање да хрватски надлежни органи известе Србију о покренутим судским поступцима и изреченим казнама за починиоце.

ДАЧИЋ ЗАХВАЛИО УКРАЈИНИ НА АКТИВНОМ УЧЕШЋУ У КФОРУ

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Танјуг) - Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са потпредседницом Владе Украјине Иваном Климпуш-Цинцадзе и том приликом су констатовали узајамну приврженост принципу територијалног интегритета, који је основни постулат мирног развоја међународних односа. Како је саопштено из Министарства спољних послова, министар Дачић је захвалио на активној партиципацији Украјине у Кфору, чији војници, уз искрену подршку локалног српског становништва, чувају српске светиње на КиМ. Дачић и његова саговорница обострано су констатовали да је потребно да се даље унапређују билатерални односи. "У том циљу изражена је потреба да се поново покрене механизам Мешовитог комитета и доведе до потписивања низа споразума, од којих је за даљи развој сарадње најбитнији Споразум о слободној трговини. Украјина је једина европска земља са којом Република Србија нема овакав споразум", наводи се у саопштењу. Украјинска страна потврдила је и конструктиван став према приступању Србије Светској трговинској организацији, уз обострано очекивање да преговори на ову тему буду завршени најкасније до краја 2017. Потврђено је одржавање пословног форума „Србија - Украјина" у организацији привредних комора две земље, у септембру у Кијеву. Украјинска страна изразила је интересовање за искуства Србије у процесу евроинтеграција и, у том смислу, договорена је размена искустава.

НИКОЛИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВА ТРИ АМБАСАДОРА

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Танјуг) - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма и нових амбасадора Мексика и Швајцарске у Србији. Николић је амбасадорима Мексика Марку Антониу Гарсии Бланку и амбасадору Швајцарске Филипу Ге пожелео добродошлицу у Србију. Претходно је примио и акредитивно писмо новог амбасадора Шведске Јана Лундина, коме је такође пожелео добродошлицу.

ВУЧИЋ: СПРОВОЂЕЊЕ ПРОГРАМА ММФ-А ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЕКОНОМСКИХ ЦИЉЕВА БУДУЋЕ ВЛАДЕ

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Бета) - Председник техничке Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће спровођење програма Међунардоног монетраниг фонда (ММФ) бити један од главних економских циљева будуће владе и додао да очекује наставак успешне сарадње са представницима те финансијске институције. Вучић је у Влади Србије разговарао са новим шефом канцеларије ММФ-а у Србији Себастијаном Сосом и Кимом Даехангом, који предаје ту дужност. Захвалио је Даехангу на личној посвећености и помоћи коју је пружио Србији у спровођењу програма ММФ-а и жељи да подржи економски развој Србије, наводи се у саопштењу из Владе Србије после састанка. "Захваљујући предузетим економским мерама и спроведеним реформама, Србија никада више неће бити на ивици банкротства, већ на путу напретка. Наш циљ је да обезбедимо бољи животни стандард свих грађана Србије", рекао је Вучић. Како је саопштено, Даеханг је истакао да не познаје ниједну земљу у свету која је за само две године успела да смањи буџетски дефицит са осам одсто на два одсто БДП и да је "импресиониран лидерством премијера Вучића и његовом храброшћу да увек каже истину грађанима Србије, ма колико она била болна". Даеханг је додао да је Србија научила да мења себе и да види напредак у успостављању институционалне и личне дисциплине Владе Србије и њених представника. Себастијан Соса је захвалио Вучићу на посвећености наставку пута који је зацртао Ким Даеханг као велики пријатељ Србије и сагласио са оценом да је Србија на добром економском и политичком реформском путу, наводи се саопштењу.

ГОЈКОВИЋ И ЦИНЦАДЗЕ ЗА ВЕЋУ САРАДЊУ СРБИЈЕ И УКРАЈИНЕ

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Танјуг) - Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и потпредседница Владе Украјине и министарка за европске и евроатланске интеграције Ивана Климпуш-Цинцадзе на данашњем састанку изразиле су отвореност за сарадњу две земље у оквиру традиционално добрих односа и констатовале да има простора за њихово унапређење. Гојковић је указала да између парламената Србија и Украјине постоји сарадња у оквиру споразума, који је потписан 2010. године, саопштила је скупштинска слижба за информисање. Гојковић је упознала потпредседницу Владе Украјине са активностима Скупштине Србије у процесима евроинтеграција у складу са Резолуцијом о улози Народне скупштине у процесу европских интеграција. Председница Народне скупштине указала је и да отварање поглавља 23 и 24 представља велико признање нашој земљи и њеном напретку у спровођењу реформи, као и важну поруку ЕУ грађанима Србије и свим другим државама које теже ка чланству у тој организацији да наставља са политиком проширења и поред изазова са којима се суочава попут Брегзита, миграција, тероризма.Цинцадзе је констатовала да постоји широк спектар могућности међупарламентарне сарадње, како на нивоу радних тела, посебно у домену спољних послова и европских интеграција, тако и парламентарних делегација у међународним организацијама.Она је потврдила став Украјине поводом непризнавања једнострано проглашене независности КиМ и изразила наду да ће сви договори у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујићи и формирање Заједнице српских општина, бити примењени.

ЂОРЂЕВИЋ СА КЛИМПУШ ЦИНЦАДЗЕ О БЕЗБЕДНОСНИМ ИЗАЗОВИМА

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Бета) -  Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је данас са потпредседницом владе Украјине Иваном Климпуш Цинцадзе о безбедносним изазовима, мигрантској кризи, али и о спољнополитичким тежњама Србије. Како је саопштило Министарство одбране, Ђорђевић је захвалио Климпуш Цинцадзе због тога што Украјина не признаје независност Косова и на доприносу украјинског контигента у КФОР-у сигурнијем животу Срба на Косову. Ђорђевић је рекао да је спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији, али и да жели да јача и гради добре односе и са Сједињеним Америчким Државама, Русијом и Кином. Он је предложио експертске разговоре о помоћи Србије Украјини при изради акционог плана за спровођење Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација о унапређењу родне равноправности положаја жена у сектору одбране и безбедности.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ СРБИЈЕ С ПРЕДСТАВНИЦИМА КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ О ПРОЈЕКТИМА

БЕОГРАД, 28. јул 2016. (Бета) - Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је данас са делегацијом кинеске компаније ЦЕТЦ (Цхина Елецтрониц Тецхнологy Гроуп Цорпоратион) о могућностима за рад на заједничким истраживачким и развојним пројектима у области наоружања и војне опреме. Министарство одбране Србије је потпуно отворено за преговоре и налажење одговарајућих облика сарадње у истраживању, развоју и производњи средстава наоружања и војне опреме, рекао је Ђорђевић, саопштило је Министарство. Он је нагласио да је Министарство одбране Србије "веома заинтересовано за евентуалне кинеске инвестиције у наше истраживачке и производне капацитете". Ђорђевић је на састанку са кинеском делегацијом коју је предводио Лонг Бин истакао "да није искључено и формирање нових заједничких компанија". Претходних дана стручњаци из Сектора за материјалне ресурсе и Војнотехничког института Министарства одбране Србије и експерти кинеске компаније су разматрали потенцијалне пројекте yа развој, додаје се у саопштењу. Компанија ЦЕТЦ основана је 1948. када је пројектовала и направила први кинески радар, да би се потом из националног предузећа развила у глобалног индустријског гиганта у области електронске технологије. Ђорђевић је на састанку издвојио војно-економску и војно-техничку област као значајне сегменте растуће привредне сарадње две државе и подсетио да је недавна посета председника Кине Си Ђинпинга дала снажан импулс јачању односа. Тада је потписан Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије, што је, уз посету делегације експерата Србије Кини, допринело стварању услова за сарадњу са ЦЕТЦ и другим кинеским компанијама.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2016 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31