gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.01.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: МНОГО ТОГА НИЈЕ У ПИСАНОЈ ФОРМИ

ДАВОС, 18. јануар 2017. (Бета) -  Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да много тога у дијалогу Београд-Приштина није постигнуто у писаној форми, већ само у усменој форми. Вучић је новинарима у Давосу рекао да је за Србију "проблем само једна ствар" - употребна и коришћење оружја. "Оклопна возила ничему не воде, дуге цеви ничему не воде, просто то није решење", додао је он. "И сад то што кажу да немате писани споразум. Па немамо писани споразум, али то је део онога о чему смо разговарали и што смо договорили усмено", рекао је Вучић у Давосу. Званичници НАТО у Бриселу данас су агенцији Бета рекли да "Бриселски споразум из 2013. године, на који се позива Србија, не обухвата полицијске снаге" Косова и да "косовске власти не морају од Кфора да траже одобрење за упућивање својих полицијских снага широм Косова". Они су то рекли поводом тврдњи да је писаним актом као делом Бриселског споразума предвиђено да косовске власти морају да траже сагласност од Кфора за слање полицијских а не само безбедносних снага на север Косова. У разговору са новинарима у Давосу Вучић је рекао да су у дијалогу Београд-Приштина само два споразума у писаној форми, односно да је два пута нешто потписано, док је "све остало је постизано као усмени споразум". "И оно што смо постизали за Косовску Митровицу, за мост, постизали смо у усменој форми. И оно што смо постизали за Телеком, до коначног, рекао бих, парафа, све је било у усменој форми. Али шта ћете кад неко суштину покушава да замагли формом, онда увек дођете у такав проблем. Али све у свему, уверен сам и негде сигуран да ћемо остати стабилни и чврсти као камен јер ће то значити економски успех Србије и бољи животни стандард", рекао је Вучић. У изјави новинарима у Вучић је рекао да поред економских састанак има и политичке који се сви "тичу једне теме, а то је пуна регионална стабилност". "Као што видите, то овде мене прилично мучи а трудим се да говорим истину и да људима показујем шта јесте суштински проблем, а не да се играмо тога ко ће шта да каже за телевизију или неке другеновине", рекао је Вучић. Он је изразио уверење и да ће та питања бити решена. "Имали смо нек посредне контакте са Албанцима на Косову и верујем да ћемо све проблеме да решимо на миран и рационалан, разуман начин", рекао је Вучић.

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА С ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИЦОМ ЕУ ФЕДЕРИКОМ МОГЕРИНИ

ДАВОС, 18. јануар 2017. (Бета) - Премијер Србије Алескандар Вучић и висока представница ЕУ Федерика Могерини завршили су хитан састанак у Давосу на којем су разговарали о Стамју на Балкану и о односима Београда и Приштине. Вучић је новинарима у Давосу рекао да је Федерика Могерини апеловала на смиривање тензија и наставак дијалога Београда и Приштине, и рекла да је мир најважније достигнуће. Премијер Србије је рекао да верује да ће се уз помоћ ЕУ и свих међународних субјеката смирити напетост у региону и да је захвалан Федерики Могерини због ангажовања. Вучић је у разговору поновио своје ставове о порукама из седишта НАТО-а о деловању косовске полиције на северу Косова, наводећи да је то "покушај да се формом замагли суштина", и да о том деловању постоји усмени договор. "Ја сам рекао да као председник Владе Србије имам само једну ствар: да не подносим ту врсту замена теза у којој цео свет прича тобож о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео. Воз апслоутно ниједан Албанац није могао ни да види, ни да чује, али су зато сви Срби на северу Косова могли да виде 17 оклопних возила и дуге цеви", рекао је премијер Србије после састанка с високом представницом ЕУ који је јутрос хитно сазван за 15.30 сати. Истакао је да се проблеми не решавају "дугим цевима" и да је Србија увек спремна за разговор, и да јој не треба ниједан проблем. "Желимо мир готово по сваку цену, немамо проблем да разговарамо, осим што сам лично рекао да сам изгубио поверење у многе људе, јер постоје ствари које се не раде. Није неки Вучић или било ко, послао оружје и оруђе било где, већ су они послали оруђе и оружје било где", рекао је Вучић и додао да на територији Западног Балкана нико не би требало "да се игра оужјем". Званичници НАТО у Бриселу су данас агенцији Бета рекли да "Бриселски споразум из 2013. године, на који се позива Србија, не обухвата полицијске снаге" Косова и да "косовске власти не морају од Кфора да траже одобрење за упућивање својих полицијских снага широм Косова".  Они су то рекли поводом тврдњи да је писаним актом, као делом Бриселског споразума предвиђено да косовске власти морају да траже сагласност од Кфора за слање полицијских, а не само безбедносних снага на север Косова. У изјави новинарима у Давосу Вучић је раније данас рекао да су у дијалогу Београд-Приштина само два споразума у писаној форми, односно да је два пута нешто потписано, док је "све остало постизано као усмени споразум". "И оно што смо постизали за Косовску Митровицу, за мост, постизали смо у усменој форми. И оно што смо постизали за Телеком, до коначног, рекао бих, парафа, све је било у усменој форми. Али шта ћете кад неко суштину покушава да замагли формом, онда увек дођете у такав проблем. Али све у свему, уверен сам и негде сигуран да ћемо остати стабилни и чврсти као камен јер ће то значити економски успех Србије и бољи животни стандард", рекао је Вучић. Вучић учествује на годишњем Светском економском форуму у Давосу, који траје до 20. јануара.

ВУЧИЋ: БЕОГРАД ЖЕЛИ ДА БУДЕ ДОМАЋИН РЕГИОНАЛНОГ СКУПА WЕФ

ДАВОС 18. јануар 2017. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у швајцарском Давосу са шефицом за односе са Европом и Азијом Светског економског форума Мартином Ларкин са којом је разговарао о наставку сарадње Владе Србије и Светског економског форума Давос. Како је саопштено из Владе, Вучић је рекао да је Влада Србије веома заинтересована да један од регионалних скупова Форума буде одржан у Београду, на тему подстицања предузетништва. Вучић је изразио спремност да Србија активно допринесе раду Форума, како на нивоу учешћа на састанцима у Давосу, тако и учешћем представника Србије на великим регионалним скуповима у организацији Форума.Он је исказао интересовање за сарадњу са Форумом у области дигитализације у партнерству са Владом Швајцарске, са којом Форум већ сарађује на овом плану, стратешку заинтересованост и што већу видљивост Србије на економском пољу због већег привлачења страних инвеститора.Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Давосу и са директорима Блумберга и Ал Дахре о могућностима за улагања и привлачење инвестиција у Србију. Како је саопштено из Владе Србије, са директором Блумберга Петером Грауером, Вучић је разговарао о новим пројектима ове компаније у Србији, али и о томе како Блумберг може да допринесе извештавању о економским реформама и привлачењу страних инвеститора у Србију. Вучић је са директором компаније Ал Дахра Хадимом Ал Дарејем разговарао о инвестицијама ове компаније у пољопривреду и прехрамбену индустрију у Србији. "Све што је добро за Србију, ми смо спремни да урадимо. Желимо да развијамо пољопривредну индустрију и за то имамо велике планове. Наша компанија има обезбеђено тржиште за све пољопривредне производе", рекао је Ал Дареји, наводи се у саопштењу. Тема разговора, како се додаје, био је и модел приватизације компаније ПКБ, за коју је заинтересована Ал Дахра, затим изградња карго центра на Аеродорому "Никола Тесла", као и куповина више предузећа у Србији.

ВУЧИЋ: РАЗГОВАРАЋЕМО С ММФ-ОМ О НОВОМ АРАНЖМАНУ

ДАВОС, 18. јануар 2017. (Бета) - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија на пролеће разговарати с Међународним монетарним фондом (ММФ) о новом зајму. Вучић је на Ројтеровом Глобал маркетс форуму у швајцарском Давосу рекао да жели да Србија о новом аранжману с представницима ММФ-а разговара током следеће ревизије актуелног аранжмана о зајму у вредности 1,2 милијарде евра с ММФ-ом који истиче фебруара следеће године. "Веома смо задовољни резултатима које смо постигли преко ММФ-овог стендбај аранжмана", рекао је Вучић. Пре ревизије актуелног аранжмана, представници ММФ-а би требало у марту да посете Београд. Вучић је током разговора рекао да је РТБ Бор један од највећих проблема Владе Србије, додајући да би приватизација или продаја тог предузећа била "одлична вест за Србију". "У данашњој ситуацији, може бити да су Кинези једини који би желели да се побрину за тај рудник бакра", рекао је Вучић.

УШТЕДЕ ОД 40 МИЛИОНА ЕВРА КРЕДИТА ЕБРД ЗА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 18. јануар 2017. (Бета) - Директор канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији Даниел Берг је данас најавио да је та банка спремна да 40 милиона евра, колико је мање потрошено из кредита Србији за Коридор 10, преусмери на друге пројекте у Србији, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Како је наведено, Берг је са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић разговарао о инфраструктурним пројектима и новим могућностима сарадње и честитао јој на добром послу који је у свом ресору обавила у 2016. години. Берг је рекао да је то министарство остварило уштеду од око 40 милиона на кредиту који је та банка одобрила Србији за Коридор 10 јер су трошкови пројеката били нижи него што је очекивано.Тај новац ће, како је додао, бити преусмерен на друге пројекте по договору са Министарством. Михајловић је упознала Берга и са динамиком пројекта рехабилитације путева у Србији, плановима за развој Аеродома "Никола Тесла" у Београду и могућностима улагања у авио-саобраћај Србије, наводи се у саопштењу.

СТЕФАНОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ САД О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ И БОРБИ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

БЕОГРАД, 18. јануар 2017. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором САД у Србији Кајлом Скотом о актуелној мигрантској кризи и билатералној сарадњи у борби против тероризма. Амбасадор САД похвалио је рад Владе Србије и Министарства унуташњих послова у поступању са мигрантима и решавању њиховог смештаја, као и њихову сарадњу са невладиним и међународним организацијама у решавању мигрантске кризе, саопштио је МУП. Додаје се да је Стефановић захвалио САД на досадашњој помоћи у области спровођења закона и разних пројеката, наводећи да ће две земље наставити добру сарадњу, посебно у области борбе против тероризма.

ПАРЛАМЕНТИ КЉУЧНИ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ОДНОСА ИРАНА И СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 18. јануар 2017. (Танјуг) - Председник скупштинског Одбора за спољне послове Жарко Обрадовић састао се са новоименованим амбасадором Ирана Хосеином Молом Абдулахијем, са којим је разговарао о парламентарној сарадњи две државе. На састанку је истакнуто да су парламентарни односи Србије и Ирана пријатељски и да се константно унапређују, о чему сведочи и низ званичних посета, реализованих у претходном периоду.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јануар 2017 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31