gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 24.08.2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

НАЗАРБАЈЕВ ОДЛИКОВАО НИКОЛИЋА ОРДЕНОМ ПРИЈАТЕЉСТВА

БЕОГРАД, 24. август 2016. (Танјуг) - Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев одликовао је председника Србије Томислава Николића Орденом пријатељства првог степена уз поруку да је Србија велики пријатељ и партнер те земље у Европи. "Казахстан је богата земља и расположени смо да сарађујемо са вама", поручио је Назарбајев током церемоније доделе ордена. Он је истакао да ће са представницима Србије размотрити све политичке проблеме региона и целог света. "И сами сте изразили спремност и жељу да ојачамо пријатељство и сарадњу, о томе смо говорили и приликом ваше посете Казахстану, увек нас подржавате и због тога сам ја донео указ о додели ордена пријатељства", рекао је Назарбајев Николићу. Захваливши се на позиву, Назарбајев је навео да је његова посета наставак добре сарадње. "Ове године се навршава 20 година од успостављања дипломатских односа наше две земље, а Казахстан обележава и 25 година независности. Ово је веома значајна посета због тога што хоћемо да унапредимо наше економске односе", рекао је Назарбајев. Србија је, како је истакао, велики партнер Казахстана у Европи и близак пријатељ. "Ту смо да подржимо Србију и наравно у вези са нашим будућим пројектима очекујем подршку са ваше стране", рекао је Назарбајев. Он је истакао да жели да се оснажи економска сарадња две земље, као и сарадња у области трговине, пољопривреде, медицине, фармације... Председник Србије је истакао да пријатељство које постоји између две државе и народа треба претворити у односе који доносе бољи живот за грађане. "Србија има много пријатеља у свету, има мање и веће пријатеље, а Казахстан убрајамо у оне веће", рекао је Николић и додао да на посету казахстанског председника као на наставак пријатељства. Николић је захвалио Назарбајеву на принципијелном ставу Казахстана у вези са територијалним идентитетом и суверенитетом Србије, као и гласањем у Унеску да, како је рекао, оно што је српско остане српско. Председник Србије је додао да му је част што је одликован Орденом пријатељства.

НИКОЛИЋ: ПОСЕТА НАЗАРБАЈЕВА ПОКАЗАТЕЉ ИСКРЕНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

БЕОГРАД, 24. август 2016. (Танјуг) - Председник Србије Томислав Николић је прву посету Београду председника Казахстана Нурсултана Назарбајева назвао историјском јер шаље искрену поруку пријатељства две државе и истовремено му захвалио на принципијелном ставу о непризнавњу Косова и Метохије и противљењу уласка Косова у Унеско. Николић је током заједничког обраћања два председника истакао да је Казахстан на тај начин показао приврженост демократским вредностима и принципима, чиме је омогућио Србији да заштити своју културну баштину на КиМ. Председник Србије је додао и да очекује да се иницијатива Косова за чланство у Унеску понови следеће године и апеловао на пријатеље Србије да јој помогну у спречавању те "антицивилизацијске и безумне намере". Николић је подсетио председника Назарбајева да постоје повећани безбедности ризици на Косову и Метохији, религијски екстремизам и учешће становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у кризним подручјима широм света. Говорећи о економској сарадњи Николић је рекао да од Казахстана очекује да помогне Србији да постигне договор са државама чланицама Евроазијске уније о ослобађању царинских дажбина. Рекао је и да две земље имају значајну перспективу за економску сарадњу у области енергетике и рударства, грађевинске оперативе и у пољопривреди. "У првих шест месеци ове године робна размена са Казахстаном износила је 21,2 милиона евра, док је прошле године робна размена износила 166,5 милиона америчких долара", указао је председник Србије. Николић је рекао да је Србија опредељена за развој добрих односа са Казахстаном, посебно на економском плану, као и да му је изузетно задовољство што је данас потписано пет билатералних споразума "који ће у великој мери унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга, као и живот грађана". "Остајемо доследни у реализацији евроинтеграција као свог спољнополитичког приоритета, али дајемо пуну подршку и другим интеграционим процесима као што је Евроазијска унија", рекао је Николић. Председник Србије оценио је посету Назарбајева историјском, не зато што је, како је рекао, прва, већ и засто што је послата искрена порука о пријатељству две државе и њихових народа. Председник Србије изјавио је данас да му је председник Нурсултан Назарбајев у разговору рекао да ће Казахстан гласати да се један контингент аутомобила из Србије увезе без царине у земље Евроазијске уније. Николић је то рекао новинарима након разговора са Назарбајевим. Према изворима блиским председнику, Назарбајев је причу о Фијату покренуо на сопствену иницијативу, рекавши Николићу да ће, ако је председнику заиста стало, и он лично подржати и учинити све како би се крагујевачка возила извезла у земље Евроазијске уније.

ПОТРЕБНО СМАЊИТИ ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ЗАГРЕБА

БЕОГРАД, 23. август 2016. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац сложили су се да је потребно да се отклоне оптерећења и тензије у комуникацији измедју Београда и Загреба, саопштено је данас. Како се наводи у саопштењу, Вучић је истакао своје и опредељење Владе Србије да се сва спорна питања у односима двеју држава решавају медјудржавним дијалогом, уз уважавање аргумената обеју страна, без јавних конфронтација. Пуповац је захвалио премијеру Вучићу на таквом опредељењу и пренео му подршку српске заједнице у Хрватској за смиривање јавних тензија. "Такође је изразио подршку спремности српског премијера да се у што скорије време састане са хрватским званичницима, истакавши политичку важност и добробит коју је имао његов недавни сусрет и разговор са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић о питањима положаја националних мањина – Срба у Хрватској и Хрвата у Србији", наводи се.

ВУЧИЋ И ТАНИН : УНМИК ВАЖАН ЗА СТАБИЛНОСТ НА КОСОВУ

БЕОГРАД, 23. август 2016. (Бета) - Председник Владе Србије Александар Вучић и шеф УНМИК-а Захир Танин оценили су данас да је присуство Мисије УН од изузетне важности за одржавање стабилности на Косову и Метохије како кроз доследну примену Резолуције 1244 УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога, саопштено је из Владе. Уочи седнице Савета безбедности УН на којој ће у четвртак, 25. августа размотрен тромесечни извештај о раду УНМИК-а, у разговору премијера Вучића и Танина је констатовано да је сарадња Владе Србије и Мисије УН добра. Вучић и Танин размотрили су и начини како УНМИК, у оквиру свог мандата, може да допринесе решавању конкретних питања на терену и тиме унапреди свакодневни живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији. У саопштењу се наводи да је специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а честитао је премијеру Србије формирање нове Владе и указао на то да је "у свету општеприхваћено мишљење да су Влада Србије и премијер Вучић лично, највећи ослонац за одржање мира и стабилности у региону".

СРБИЈА И КАЗАХСТАН ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМЕ О САРАДЊИ

БЕОГРАД. 24. август 2016. (Танјуг) - У Палати Србија данас је у присуству председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и председника Казахстана Нурсултана Назарбајева потписано пет билатералних споразума између две земље који ће унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга. Два председника потписала су и заједничку изјаву са жељом да се оснажи сарадња две земље у оквиру међународних организација и како би се продубило традиционално пријатељство. Потписани су споразуми о узајамној помоћи у кривичним стварима, о трансферу осуђених лица,  као и споразум о екстрадицији. Такође, потписан је споразум о сарадњи између АП Војводина и управе Алмаатинског региона, као и споразум о учешћу Србије на Међународној изложби ЕXПО 2017 у Астани. Споразуме су потписали премијер Војводине Игор Мировић, министарка правде Нела Кубуровић...

МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: КАЗАХСТАН ЗА УВОЗ АУТОМОБИЛА ИЗ СРБИЈЕ У ЕВРОАЗИЈСКУ УНИЈУ

БЕОГРАД, 23. август 2016. (Бета) - Казахстан ће подржати бесцарински увоз аутомобила "фијат" из Србије на тржиште Евроазијске уније коју, поред те земље, чине Русија, Белорусија, Јерменија и Киргистан, изјавио је данас министар привреде Србије Горан Кнежевић. "Последња административна баријера је пала, и надам се да ће бити омогућен извоз наших аутомобила на то тржиште", рекао је Кнежевић новинарима у Београду после потписивања Протокола са Првог заседања Међувладине српско-казахстанске комисије и Споразума о конституисању Пословног савета. Он је додао да је то питање давно било решено, само се чекало да забране падну, а да је коначна одлука о томе на заседању Евроазијске комисије. Министар привреде Казахстана Куандик Бишимбајев је казао да је његова земља одлучила да подржи одлуку о бесцаринском увозу аутомобила из Србије јер је оцењено да они нису директна конкуренција тамошњој аутомобилској индустрији. "У последње време Казахстан бележи раст аутомобилске индустрије и производње, али смо закључили да ваши аутомобили нису директна конкуренција", казао је Бишимбајев. Потврдио је да ће Казахстан, који се раније противио да се олашка увоз аутомобила из Србије на тржиште Евроазијске уније, подржати такав предлог. Кнежевић је казао је трговинска размена Србије и Казахстана мала, али да очекује њен раст у наредном периоду. Робна размена у прошлој години била је 166 милиона долара, са дефицитом на српској страни. У увозу из Казахстана у Србију 80 одсто су нафта и нафтни деривати, док су у извозу из Србије најзаступљенији пољопривредни производи. "У свим сегментима привреде можемо остарити велик искорак", казао је Кнежевић. Бишимбајев је рекао да Казахстан придаје велики значај раду Пословног савета и да ће данас потписани споразум допринети проширењу сарадње две земље. Подсетио је да између Србије и Казахстана шест година постоји споразум о слободној трговини и истакао да се сада припрема такав споразум између Србије и свих земаља Евроазијске уније.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< август 2016 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31