gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 26.09.2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА РУСИЈИ ПРОТИВНО ИНТЕРЕСИМА СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 24. септембар 2016. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија неће уводити санкције Русији, јер је њихово увођење супротно интересима Србије."Нећемо радити против себе и уводити санкције онима који нас подржавају зато што они који нас не подржавају то траже од нас. Ми изгледамо можда наивно, али нисмо баш сасвим глупи. Ми смо Влада Републике Србије, а не антисрпска влада. Увођење санкција Русији је противно српским интересима и тачка, а сигуран сам да цела наша Влада тако мисли", казао је Дачић. Дачић је на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова рекао да "они који приговарају Србији" због изградње Јужног тока, заједно са Русијом граде Северни ток. "Значи ли то да су они грађани првог реда, а ми грађани другог?", упитао је Дачић. Дачић се осврнуо и на извоз оружја из Србије у Саудијску Арабију, наводећи да та земља "није на црној листи". "Велика Британија је у Саудијску Арабију прошле године извезла оружје вредно три милијарде фунти, Немачка је повећала извоз на четири милијарде, а Француска на 12 милијарди фунти. Цео наш БДП је 30 милијарди. Колико онда ми можемо да им продамо оружје?", рекао је Дачић.

ЛАВРОВ И ДАЧИЋ РАЗГОВАРАЛИ У ЊУЈОРКУ

ЊУЈОРК, 23. септембар 2016. (Бета) - Министри спољних послова Србије и Русије Ивица Дачић и Сергеј Лавров разговарали су у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН о српско-руској сарадњи и актуелним међународним питањима, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије."Размена мишљења о кључним питањима руско-српске сарадње и актуелним међународним питањима демонстрирали су подудараност или блискост ставова Русије и Србије", наводи се у саопштењу после јучерашњег састанка. Наводи се, такође, да је у разговору наглашено да "односи имају карактер стратешког партнерства". Лавров и Дачић су размотрили предстојеће политичке и економске контакте између Русије и Србије, додаје се у саопштењу.

МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ, ТУРСКЕ И БИХ: ТРЕБА РАЗВИЈАТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ

ЊУЈОРК, 23. септембар 2016. (Бета) - Министри спољних послова Србије, Турске и Босне и Херцеговине који су се састали у Њујорку на маргинама генералне дебате 71. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, оценили су да треба развијати добре односе између три државе и да међусобно подржавају процес европских интеграција. Како је данас саопштило Министарство спољних послова Србије, министри су оценили и да је неопходно јачање економске сарадње и подржали предлог Турске да се ради на реализацији пројеката у области инфраструктуре, транспорта, енергетике, пољопривреде и туризма.Тројица министара сложила су се да је стабилност кључни фактор за развој региона. Сагласили су се да се следећи састанак трилатерале одржи у Анкари у октобру, а после тога и бизнис форум у Истанбулу. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је јуче у Њујорку са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровим о темама од заједничког интереса и указали на важност пријатељских и традиционално добрих односа две земље. Дачић се јуче састао и са министром спољних послова Камбоџе Прак Сокхоном, а потписали су споразум о укидању виза на дипломатске и службене пасоше. Они су оценили да је то значајан корак који ће допринети унапређењу билатералних односа и јачању економске сарадње.

ДАЧИЋ СА ШЕФОВИМА ДИПЛОМАТИЈА ТУНИСА, ТУРКМЕНИСТАНА И САН МАРИНА

ЊУЈОРК, 23. септембар 2016. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са шефовима дипломатија Туниса, Туркменистана и Сан Марина на маргинама 71. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, саопштило је данас министарство спољних послова.Дачић и министар иностраних послова Туниса Кемес Јинауи сложили су се јуче да добри односи две државе датирају још из времена бивше Југославије, али и да постоји простор за унапређење сарадње, како у билатералним односима, тако и у међународним организацијама. Дачић је захвалио Тунису на подршци по питањима која су значајна за Србију и изразио спремност Србије да узврати подршку. У разговору с министром иностраних послова Туркменистана Рашидом Мередовим, Дачић је истакао да између две државе не постоје отворена питања, да су односи пријатељски, али и да има простора за унапређење сарадње, посебно у области економије, образовања, пољопривреде и културе. Мередов се сложио да су билатерални односи добри и да их треба продубљивати кроз интензивније контакте и билатералне посете. Он је шефу српске дипломатије упутио позив за учешће на Конференцији о одрживом транспорту која ће се одржати у новембру у Туркменистану. Како се наводи у саопштењу, Дачић и министар иностраних послова Сан Марина Пасквале Валентини сложили су се да Србија и Сан Марино имају традиционално добре односе које треба неговати. Валентини је истакао да је Сан Марино заинтересован за развој билатералних односа у области културе, туризма и економије. Дачић је јуче у Њујорку разговарао и с генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Гејтом о могућностима унапређења сарадње.

ВУЧИЋ И НУЛАНД О СИТУАЦИЈИ НА БАЛКАНУ

ЊУЈОРК, 23. септембар 2016. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Њујорку са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава (САД) Викторијом Нуланд о напретку дијалога са Приштином, ситуацији у Босни и Херцеговини. Како се наводи у саопштењу, Вучић и Нуланд разговарали су о свим значајним политичким питањима за Западни Балкан, а српски премијер је државну секретарку САД упознао и са намерама Србије да убудуће унапређује своје односе са Хрватском. Нуланд је током разговора оценила да ће Србија, уколико настави са успешним реформама, имати све више америчких инвеститора заинтересованих за улагање, наводи се у саопштењу.

СТЕФАНОВИЋ: НА САМИТУ НИЈЕ БИЛО КОНКРЕТНИХ РЕШЕЊА

БЕОГРАД, 24. септембар 2016. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оценио је данас да Србија не може бити веома задовољна Самитом о избегличкој кризи који је одржан у Бечу, јер није чула конкретна решења. Стефановић је за РТС рекао да је Србија добила убедљиво најмање новца од свих држава које се налазе у овом делу Европе и указала колико је то мало и колико чини и улаже да мигрантска криза буде што мања. "Нисмо кукали, нити је премијер молио, али смо указали колико је то мало и колико Србија чини и улаже да мигрантска криза буде што мања", рекао је Стефановић. Он је навео да је тражено да се новац који се додељује не даје само невладином сектору, зато што он не учествује у управљању мигрантском кризом. "Не тражимо новац за неке којима је то постао бизнис. За нас мигрантска криза није постала бизнис, тражимо новац за војску и полицију, државне органе који учествују у управљању мигрантским центрима, заштити границе и слично", нагласио је министар. Стефановић је додао да се премијер Александар Вучић обратио учесницима скупа на којем је разговарано врло отворено о потешкоћама које имају све земље у мирантској кризи. Према речима Стефановића, све земље су се сложиле да је потребна чвршћа контрола спољне границе ЕУ, заштита од илегалних прелазака, али и размишљају како да се инвестира у земље порекла миграната.Стефановић је био члан српске делегације на скупу који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн.

ЈОКСИМОВИЋ И ДИТМАН О НАСТАВКУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

БЕОГРАД, 23. септембар 2016. (Танјуг) - Амбасадор Немачке Аксел Дитман похвалио је данас, у разговору с министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, реформски процес који спроводи Влада Србије, активну улогу владе у унапређењу регионалне сарадње и промоцију мира и очувања стабилности региона. Јоксимовић и Дитман су разговарали и процесу европских интеграција Србије и министарка је том приликом захвалила амбасадору Дитману на доследној подршци СР Немачке европском путу Србије.Како је саопштено из Владе Србије, министарка је истовремено изразила очекивање да ће до краја године бити отворена нова поглавља у преговарачком процесу Србије.Амбасадор Дитман је нагласио да Немачка наставља да подржава европски пут Србије. У том контексту је нагласио посебну важност поглавља која се односе на владавину права и паралелност преговарачког процеса са имплементацијом Бриселског споразума, што је и утврђено Преговарачким оквиром.Јоксимовић је захвалила амбасадору Дитману на значајној помоћи и подршци коју је СР Немачка, као највећи билатерални донатор упутила Србији у претходним годинама и нагласила важност даљег развоја сарадње две земље.

ЗА САД ВАЖАН ОДНОС СА СРБИЈОМ, КЉУЧНОМ ДРЖАВОМ У РЕГИОНУ

ЊУЈОРК, 23. септембар 2016. (Танјуг) - За Сједињене Америчке Државе веома је важан однос са Србијом, као кључном земљом региона, поручио је данас у разговору са премијером Александром Вучићем заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен. Блинкен је поздравио све реформе које је српска влада спровела и нагласио да је важно да Србија настави свој европски пут, јер ће то убрзати напредак целог региона, саопштено је из Владе Србије. Заменик америчког државног секретара је Вучићу пренео поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена и његову поруку да је изузетно задовољан својом посетом Србији у августу ове године.Вучић и Блинкен су разговарали о односима две земље, ситуацији у региону, европском путу Србије и дијалогу са Приштином. Премијер је обавестио заменика Блинкена о економским реформама које је српска влада спровела, нагласио да је Србија много уложила у свој напредак и да ће учинити све како би одржала стабилност у региону Западног Балкана, јер стабилан регион значи економски просперитет свих земаља. Упутивши захвалност заменику државног секретара Блинкену на посвећености и помоћи коју пружа Србији, Вучић је захвалио и на изванредној посети потпредседника Џозефа Бајдена Београду и његовој личној подршци Србији.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2016 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
27 28 29 30