gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 27.04.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И БРЕНДЕ: СРБИЈА ЈЕ НАЈСНАЖНИЈА ПОЛУГА У РЕГИОНУ

ОСЛО, 26. април 2017. (Бета) - Министри спољних послова Србије и Норвешке Ивица Дачић и Борге Бренде оценили су данас у Ослу да је стабилност Западног Балкана од суштинске важности за развој свих земаља региона, али и целокупну стабилност европског континента. Дачић и Бренде сагласили су се да Србија "вођењем одговорне политике и стабилношћу рада својих институција представља најснажнију полугу за очување мира и просперитета у региону", саопштило је Министарство спољних послова Србије. Норвешки министар спољних послова је истакао пуну подршку процесу евроинтеграција Западног Балкана, у коме, како је навео, очекује суштинску посвећеност реформским процесима и конструктивну сарадњу свих земаља региона, пише у саопштењу. Како је наведено, Норвешка се такође залаже за јасно дефинисану и активну посвећеност ЕУ политици проширења на Западни Балкан. Шеф норвешке дипломатије рекао је да Норвешка Србију означава као "партнера плус" у региону Западног Балкана. Бренде је потврдио посвећеност Норвешке сарадњи с регионом Западног Балкана, и да ће он "фигурирати на листи њених спољнополитичких приоритета". Он је најавио удвостручење финансијске подршке пројектима демократизације, људских права и родне равноправности, слободе медија и других елемената правне државе.

НИКОЛИЋ: И САМИ ПРЕГОВОРИ СА ЕУ ПОМАЖУ СРБИЈИ ДА ПОСТАНЕ УРЕЂЕНА ДРЖАВА

БЕОГРАД, 26. април 2017. (Бета) - Председник Србије Томислав Николић рекао је данас у Београду у разговору с делегацијом Парламента Шведске, коју је предводио председник Парламента Урбан Алин, да "Србија изузетно цени подршку коју јој Шведска пружа на путу ка пуноправном чланству у Европској унији". Николић је рекао да су "и сами преговори са ЕУ много помогли Србији да постане модерна и уређена држава" и да би било "јако добро ако би се свим земљама у региону више помогло да што брже уђу у ЕУ, јер би то уједно био и европски подстрек успостављању трајног мира и стабилности у региону", саопштио је његов кабинет. "Србија се већ годинама труди да води политику очувања стабилности у региону, и без обзира на то што не деле баш све земље из окружења такву одговорност коју наша држава има према том питању, ми сматрамо да је политика стабилности једина исправна и Србија од ње неће одступати ни убудуће", рекао је Николић. Председник Парламента Шведске Урбан Алин рекао је да је за све државе у Европи значајно да знају да имају стабилно окружење, а да управо то омогућавају чланство у ЕУ и примена европских стандарда. Због тога Шведска активно подржава напоре Србије да што пре постане чланица ЕУ и радује се сваком њеном успеху на европском путу, рекао је Алин - наводи се у саопштењу.

ВУЧИЋ И АЛИН О СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ И ЕКОНОМСКОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 26. април 2017. (Бета) - Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са председником Парламента Шведске Урбаном Алином о билатералним односима, европском путу Србије и економској сарадњи две земље. Како је саопштено из Владе Србије, Вучић и Алин разговарали су и о односима у региону, посебно о последњим изјавама из Албаније и Приштине. Вучић је рекао да ће "Србија учинити све како би одржала стабилност у региону Западног Балкана" и "зато не реагује на последње провокације". "Ако желиш да будеш успешна земља, мораш да имаш успешне комшије", рекао је председник шведског парламента и додао да је зато неопходно одржати стабилност Западног Балкана. Вучић је Алину захвалио на континуираној подршци Шведске процесу евроинтеграцијама Србије.Када је реч о економској сарадњи, у  разговору је оцењено да ће она "бити значајно унапређена отварањем новог продајног објекта компаније Икеа у Београду", а Вучић је рекао да ће Икеа "бити добар пример успешног пословања у Србији и добар пример за привлачење више шведских инвестиција", наводи се у саопштењу.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ СРБИЈЕ ГОВОРИО НА МОСКОВСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

БЕОГРАД, 26. април 2017. (Бета) - Министар одбране Србије Зоран Ђођевић изјавио је данас на Московској конференцији о међународној безбедности да је Србија опредељена за регионалну и глобалну сарадњу у области одбране и безбедности. Он је у говору рекао да је Србија на ту сарадњу спремна, да је њена међународна позиција "значајно унапређена протеклих година", те да је Србија "кључни фактор у региону за одржавање мира и стабилности, пре свега у борби против глобалног тероризма који је постао главни светски безбедносни изазов и ризик", пише у саопштењу Министарства одбране Србије. "Србија се показује као успешна у решавању последица мигрантске кризе, спречавајући потенцијалне претње, међу којима је тероризам. Из тих разлога сам посебно поносан на одличну сарадњу у оквиру Мешовитих снага Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, које на хуман и професионалан начин настоје да ублаже последице мигрантске кризе", рекао је Ђорђевић. Министар је истакао да је Србија "одговоран, поуздан и предвидив партнер", који "као кандидат за ЕУ жели да дели одговорност са европским партнерима, али и да са свим чиниоцима међународне безбедности развија сарадњу и тиме допринесе глобалној безбедности". Стога ће, како је навео, Министарство одбране настојати да, уважавајући спољнополитичке приоритете, додатно ојача сарадњу са свим стратешким партнерима, посебно у области извођења заједничких вежби. Ђорђевић је истакао да је Србија чврсто опредељена за политику војне неутралности, штитећи и промовишући своје националне интересе. Србија притом, како је навео, има интензивне односе с Русијом, укључујући војну и безбедносну сарадњу, а "управо је подршка земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова од непроцењивог значаја у одбрани наших националних интереса". "Поред мигрантске кризе, Косово и Метохија је и даље главни безбедносни изазов за нашу земљу", додао је Ђорђевић. Нагласио је да Србија никада неће признати независност Косова с којим је "пут до трајног и одрживог решења могућ је једино кроз преговоре, у складу с међународним правом". Шеста Московске конференције о међународној безбедности је почела говором министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа. На конференцији чија је тема "Глобална безбедност: Изазови 21. века", учествује више од 750 званичника, међу којима су министри, војни стручњаци и научници из 86 земаља, представници УН, ОЕБС-а, СОС-а, ЗНД, ОДКБ и Међународног комитета Црвеног крста.

ДИТМАН: ДОБРИ ПОЛИТИЧКИ, ЕКОНОМСКИ И КУЛТУРНИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И НЕМАЧКЕ

БЕОГРАД, 26. април 2017. (Бета) - Односе Немачке и Србије одликује добра сарадња на политичком, економском и културном плану и Немачка снажно подржава Србију на путу ка ЕУ, рекао је данас немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман. "Немачка снажно и радо подржава Србију на њеном путу ка у ЕУ", рекао је Дитман на представљању нових просторија Гете института у Београду. Он је рекао да је сарадња две земље добра и на економском плану и навео да у Србији ради око 350 немачких фирми са 35.000 радних места. Дитман је истакао да је посебно снажна културна сарадња и подсетио на културне везе Србије и Немачке у прошлости и у данашње време, наводећи значај Гете института у развијању културних односа и посебно у учењу немачког језика. Он је рекао да је веома задовољан јер је немачки постао други најважнији страни језик у Србији. "Расте број школа у којима се учи немачки, мислим да тренутно око 156.000 ученика у државним школама учи немачки", рекао је он. Немачки амбасадор је рекао да охрабрује то што се све више деце и младих одлучује да учи немачки, тако да ће, како је оценио, "база за успешну билатералну сарадњу и у будућности постојати и бити још већа". Нови директор Гете института у Београду Франк Бауман је рекао да тај институт делује у 84 земље где има укупно 160 представништава и да пружа услуге учења језика и подршку домаћем наставном кадру у усавршавању немачког. Бауман је подсетио и да се Гете институт бави и активностима на представљању немачке културе и културној сарадњи и да позива писце и друге уметнике да учествују на фестивалима у Србији. Заменик директора Гете института у Београду Бернт Шнајдер рекао је да је 2016. године у Србији 2.149 грађана, од којих су око 700 били деца и млади, похађало курсеве језика у том инситуту. Он је рекао и да је прошле године одржано готово 135.960 часова и више од 4.448 испита за различите сертификате. Шнајдер је истакао да се сада нове просторије за учење језика Гете института налазе под једним кровом, док су раније биле раштркане у различитим зградама у Београду. Он је рекао да се Гете институт 40 одсто финансира из сопствених средстава а да се 80 одсто зарађених средстава улаже у пројекте који доприносе усавршавању наставника немачког у земљи. Шнајдер је подсетио да тај културни центар организује курсеве језика за лекаре и медицинске раднике, а од скора и за економисте и правнике, као и за предузећа која су занитересована за то. Нове просторије Гете института налазе се у Палати Цептер, у Улици краља Петра 32, у Београду, док се библотека и даље налази у Кнез Михајловој.

МАНЦО ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ О ЕУ: УНИЈА ПОЧЕЛА КАО САН НЕКОЛИЦИНЕ, САДА ЈЕ НАДА МНОГИХ

БЕОГРАД, 26. април 2017. (Бета) - Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо отворио је данас у Београду путујућу изложбу архивских докумената и фотографија под називом "Све уједињенија ЕУ: Наслеђе Римских уговора за данашњу Европу". Манцо је рекао да је Европска унија "почела као сан неколицине", а "сада је нада многих". Циљ изложбе у Италијанском институту за културу поводом 60 година од потписивања Римских уговора је да Европску унију приближи грађанима. Он је навео да ће изложба "путовати Србијом" и биче постављена и у Зрењанину, Нишу, Новом Саду, Пироту и другим градовима. Отварању изложбе су присуствовале шефица Преговарачког тима за преговоре о приступању Србије ЕУ Тања Мишћевић и шефица Одељења за Србију Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Кетрин Вент. Мишчевић је рекла је "обележавање 60 година било чега само по себи велики датум", али је 60 година "тако великог догађаја као што је покушај или налажење решења за мир у Европи и истовремени развој даје прилику да будемо поноснији на чињеницу да присуствујемо тој шездесетогодишњици". Она је казала да су Римски уговори и њихов настанак једна од најзначајнијих прекретница у читавој историји Европе и "оно што је дало могућност за непрестани прогрес". "Оснивачи су имали као идеју пар основних ствари: мир и безбедност, како их остварити увођењем посебног начина функционисања. Друга јако важна порука је да то неће бити остварено преко ноћи. То је процес и то је важна порука за нас", рекла је Мишчевић. Кетрин Вент је рекла у говору да јој је "част да отвори изложбу у име Европске уније и додала да су Римски уговори, којима је посвећена изложба, ујединили Европу и донели мир, просперитет и безбедност на континенту". Вент је рекла да је Србија "значајан партнер" Уније и да "ЕУ није комплетна без Србије", и подсетила да је ЕУ "друга глобална економија и лидер у инвестицијама, укључујући и Србију". Изложбу чини 14 панела с репродукцијама докумената и фотографија са насловима и објашњењима, а припремили су је Историјски архив ЕУ и истраживачки центар Алчиде де Гаспери при Европском универзитетском институту. Изложба је отворена 25. марта у Риму, поводом годишњице потписивања Уговора 1957. године, а уследиле су поставке широм Европе. Изложбу ће у Италијанском институту за културу у Београду бити до 3. маја, а потом ће бити пренета у Зрењанин.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< април 2017 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30