gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 05.12.2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И ГЛЕБОВА О ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

БЕОГРАД, 2. децембар 2016. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са директорком руске Федералне агенције "Росотрудничество" Љубов Глебовом, која га је позвала да присуствује свечаном представљању макете куполе Храма светог Саве која ће бити изложена у Руском дому.Дачић је истакао важност изградње Храма светог Саве за Србију и српски народ, указавши на значај улоге коју руска страна има у пројекту унутрашњег украшавања храма, саопштило је Министарство спољних послова. Шеф српске дипломатије је захвалио на посвећености коју "руска страна придаје завршетку изградње једног од симбола Београда и Србије, како у финансијском тако и у стручном погледу", изразивши уверење да ће заједнички рад на оваквим пројектима увелико допринети развоју укупне културне сарадње две земље. Љубов Глебова је пренела задовољство због своје посете Србији, позитивно оценивши сарадњу две земље у културној сфери, наводи се у саопштењу. Макета унутрашње декорације куполе Храма светог Саве, коју ће осликати руски уметници, биће представљена сутра у Руском дому у Београду, а присуствоваће председник Србије Томислав Николић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, епископ топлички Арсеније и директорка руске Федералне државне агенције "Россотрудничество" Љубов Глебова.

НИКОЛИЋ: СРБИЈА УВЕК ПОКУШАВА ДА ОСТВАРИ ШТО БОЉЕ ОДНОСЕ И СА БИХ И СА ХРВАТСКОМ

БЕОГРАД, 3. децембар 2016. (Бета) -  Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија увек покушава да оствари што боље односе и са Босном и Херцеговином и са Хрватском и да не мисли да је неопходан тројни састанак ради смиривања тензија у региону. Николић је новинарима у Београду на питање шта мисли о идеји српског члана председништава БиХ Младена Иванића о сазивању тројног састанка како би се смањила напетост у региону, рекао да не види зашто би морали на неком тројном нивоу да се праве састанци да бисмо имали боље односе, и додао да се то ради билатерлано. Он је истакао и да Србија нема лош однос ни према Хрватској нити према БиХ. "На новом хрватском руководству је да се определи да ли ће бити независно од ултарнационализма и фашизма који је увек постојао", рекао је Николић. Он је казао и да, ако у Хрватској "кад год им се учини да им то треба због популарности на домаћем терену изваде Павелићеву заставу и под њом се сликају, онда не могу да очекују да им Србија верује да они желе са нама добре односе". Николић је казао и да је однос Србије са БиХ чист и јасан, али и напоменуо да Сарајево често чини грешке према Србији. Он је навео да Србија потпуно признаје БиХ зато што је гарант Дејтонског споразума и да Србија не чини ништа да је дестабилизује и да не може да учини ништа да је стабилизује. Србија има специјални однос са РС који су јој гарантовани Дејтонским споразумом и "не знам шта још треба да урадимо", додао је Николић. "Дејтионски споразум је замислио државу која функционише, а очигледна да тако како је замислио БиХ не може да функционише. Сада нека се договарају, има тамо три народа, два ентитета, имају могућности и подршку међународне заједнице, како се договоре ми ћемо да поштујемо, али ако је написано тако да не могу никада да се договоре, тај који је то написао није ни желео државу", рекао је Николић. На питање да ли одлука БиХ о поништењу референдума у РС може да подигне тензију у региону, рекао да мисли да је Уставни суд БиХ "мало изашао из тога шта му је посао". "Не можете ви када се деси један референдум и када на њему проверите вољу народа, не можете да кажете да је он неуставан", рекао је Николић. Упитан када ће ићи у Сарајево, он је казао да не може да се "сам натура да иде негде у госте". "Постојао је план да у време када председништвом председава представник бошњачког народа да ме позове и да дођем у званичну посету Сарајеву, то се до сада није остварило. Ја не могу да се натурам да идем у госте, никада нисам одбио да негде одем", рекао је Николић.

ВУЧИЋ: СРБИЈА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА ЕУ, А ЕУ ЈОШ ВИШЕ НА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 5. децембар 2016. (Танјуг) - Премијер Александар Вучић захвалио Европској унији на 80 милиона евра за реформу јавне управе уз поруку да Србија рачуна на ЕУ и да ЕУ може да рачуна на Србију још више. Он је на прес конференцији коју је држао са Јоханесом Ханом након потписивања Уговора за подршку ЕУ темељној трансформацији српске јавне управе, поручио и да смо постигли до сада добре резултате, али да ако желимо да они буду одрживи и да се даље напредује да је потребно да себе реформишемо и мењамо. Уговор је, иначе вредан 80 милиона евра и први је уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из ИПА фондова, а Вучић је рекао и да ће грађани видети тај новац у свему што Србија гради, уз оцену да без ефикасне и оперативне јавне управе нећемо моћи да имамо добре резултатет. Како је рекао, оно што је до сада урађено је добро, али да би било и одржвиво и да би се остварио напредак потребна је реформа управе, реформа нас самих и све у скалду са чињеницом да знамо којем друштву желимо да припадамо. Он је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију али и подвукао да се тај новац даје само тамо где је стабилан макро економски оквир који Србија има. Како је навео, највећи део управних псолова моћи ћемо да обављамо од куће, а то, оценио је, значајно подиже стандард људи . Србија се, поновио је, налази на добром путу, наравно да можемо и боље, додао је, "али новац који смо добили од ЕУ искористићемо свакако на најбољи могхци начин". Додао је да владиног дефицита ове године нема, да ће он на нивоу државе бити око 2,1 одсто а догодине планиран је на 1,7 одсто те да имамо раст од 2,8 одсто а мозех бити до краја године и 2,9 одсто. Како је рекао, упркос свим проблемима које има ЕУ, Србија је свој пут трасирала и лојалан је и поуздан поартнер. Еу може да рачун на Србију и Србија рачуна на ЕУ поручио је Вуцић који је захвалио Хану на Уговору али и на свему што чини а што Србији омогућава напоредак у сваком смислу.

ВУЧИЋ СА СРБИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

БЕОГРАД, 5. децембар 2016. (Танјуг) - Премијер Србије Александар Вучић примио је данас представнике парламентарних странака и културних установа Срба из Црне Горе, који су му пренели забринутост за положај српске заједнице у тој земљи. Делегација, предвођена председником Нове српске демократије Андријом Мандићем, изнела је и конкретне предлоге о начинима на које би Влада Србије могла да помогне српски народ у Црној Гори. Вучић је рекао да ће Србија увек да буде уз српски народ, за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије, и да ће колико може, у складу са својим скромним могућностима, да помогне српске установе културе у Црној Гори, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима. У делегацији Срба из Црне Горе су били и Милан Кнежевић, председник Народне демократске партије, Блажо Паповић испред Матице српске, Момчило Вуксановић испред Српског националног савета, Будимир Алексић испред Института за српску културу и Симонида Кордић из Нове српске демократије.

СТЕФАНОВИЋ У БАКУУ О ИНВЕСТИЦИЈАМА И БЕЗБЕДНОСНОЈ САРАДЊИ

БАКУ, 4. децембар 2016. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оценио је данас, на почетку дводневне посете Азербејџану, да су инвестиције компанија из те земље важне за Србију и најавио да ће са званичницима у Бакуу разговарати и о безбедносној сарадњи и борби против организованог криминала и тероризма."За нас је важан долазак компанија из Азербејџана на српско тржиште и инвестиције које су почеле да се реализују, а ово је прилика да разговарамо и о новим улагањима. Причаћемо и о безбедносној сарадњи која би могла да унапреди односе два министарства унутрашњих послова, како у смислу борбе против организованог криминала и тероризма, тако и свих других питања која су од интереса за наше државе", рекао је Стефановић у Бакуу. Како је саопштено, Стефановић је рекао да му је велика част што има прилику да буде у посети Бакуу и да разговара са председником Азербејџана, председником парламента и члановима Владе о унапређењу српско-азербејџанских односа. Стефановић је првог дана посете Бакуу обишаоспоменик националног вође Азербејџана Хајдара Алијева, где је положио венац, а посетио је и споменик Вечни пламен и Алеју Шехида где је, такође, положио цвеће. Како је најављено, Стефановић ће се састати сапредседником Азербејџана Илхамом Алијевим, председником парламента Огтајом Асадовим и министром унутрашњих послова Рамиљом Усубовим. МУП додаје да ће српски министар разговарати и са министром спољних послова Азербејџана Елмаром Мамадајевим и министром за ванредне ситуације Камаладином Хајдаровим.

СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ У ПАЛМИРИ ИЛИ НА КОСОВУ ЈЕДНАКО ВАЖНИ

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 2. децембар 2016. (Танјуг) - Девастација споменика културе у Палмири, на Косову и Метохији, Судану или било где представља атак на "оно језгро људске цивилизације које припада целом свету без обзира на расу, конфесију или културни ареал", изјавио је данас министар културе и информисања Владан Вукосављевић на 5. Међународном културном форуму у Санкт Петербургу. Вукосављевић је објаснио да је српско Министарство у завршној фази израде Стратегије културног развоја за наредних десет година, у којој ће посебна пажња бити посвећена културном наслеђу и изради сета закона с циљем заштите и чувања националног блага, изјавио је ."Закони ће предвидети ефикаснију инспекцију и строжије казне за све оне који на било који начин угрожавају културно наслеђе, али и примену савремених конзерваторских метода и модерну рехабилитацију споменика културе", рекао је Вукосављевић на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу. Министар је истакао да је један од изазова и само управљање културним наслеђем, а посебно споменицима културе на Листи светске баштине у Србији који истовремено представљају и српску духовну баштину, а које, како је рекао, монашке заједнице чине и данас живим. "Политичке и друге околности неће нас спречити да заштитимо своје културно језгро - да о споменицима српске културе на Косову и Метохији не бринемо мање, већ напротив више, највише колико је могуће", рекао је Вукосављевић и додао да ће Србија у том послу, тражити и поздравити сваку конкретну стручну и финансијску подршку међународне заједнице, схваћене у најширем смислу. Сматра да је наша морална и историјска обавеза да културно наслеђе штитимо од сваког угрожавања и предамо га очуваног генерацијама које ће нас наследити, те да одговор на изазове савременог света мора да буде већа освешћеност нашег друштва у вези са очувањем културног наслеђа за будуће генерације.Вукосављевић је такође изнео идеју о отварању Културног центра Србије у Москви, коју је подржао министар културе Руске Федерације Владимир Медински, оценивши то као квалитетан допринос унапређењу културне размене између две земље. Двојица министара сложили су се да постоји одлична културна сарадња и размена између две земље, али и да има простора за унапређење сарадње, првенствено у области филма, одржавању узајамних културних сезона и отварању Културног центра Србије у Москви. Делегација Министарства културе и информисања, предвођена министром Вукосављевићем, учествује на 5. Међународном културном форуму који се до 3. децембра одржава у Санкт Петербургу, а организују га влада Руске Федерације и градске власти Санкт Петербурга.

ХАН: СРБИЈА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА ЕУ, ЈЕР СМО У ИСТОМ ЧАМЦУ

БЕОГРАД, 5. децембар 2016. (Танјуг) - Србија може да рачуна на Европску унију, јер смо у истом чамцу и треба да радимо заједно, поручио је данас европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Хан је, у обраћању после потписивања Уговор о бесповратној помоћи Европске уније реформи јавне управе Србије, рекао да сматра да Србија нема други пут од европског пута, и као пример навео чињеницу да је две трећине трговинских односа наше државе управо са чланицама ЕУ. "То показује колико су нам јаке везе и зато морамо да их унапредимо, за шта су нам потребни подршка грађана и Србије и ЕУ", рекао је Хан. Он је рекао да је подршка ЕУ реформи јавне администрације Србије веома важна, али да се ефекти неће одмах видети. "На средњи и дужи рок то је незамењив и снажан допринос Европске уније уклапању јавне администрације Србије у европске станарде. Грађани ће добити бољи приступ јавној администрацији, добиће шалтере где се све обавља на једном месту, али то ће допринети и видљивости и транспарентности рада државне управе", рекао је Хан. Европски комесар је подсетио да је ЕУ од 2007. уложила две милиона евра грантова у модернизацију Србије и да је сада могуће видети прве конкретне резултате, пре свега у пословном сектору, попут привлачења страних инвестиција и боље могућности за запошљавање. Хан је додао и да ће се данас састати са делом академске јавности и најавио да ће ЕУ уложити око 27 милиона евра у модернизацију српског високог школства. "Та инвестиција је и у интересу ЕУ, јер видимо да псотоји одлив мозгова, не само из региона, већ и из осталих делова Европе. Наш циљ је циркулација мозгова, да се унапреде лабораторије и универзитети, како би млади и образовани људи имали веће могућности, како би се дала прилика стручњацима да дођу у Србију и остале земље", рекао је Хан и констатовоа да је то важан допринос модернизацији и европској перспективи Србије. Хан је поручио и да ће ЕУ учинити све како би и даље стимулисала економски развој Србије који је, како је рекао, и у интересу Европске уније.

ЂУРИЋ: МУСТАФУ НАТО КРОЗ ШУМУ ПРОШВЕРЦОВАО НА СЕВЕР КИМ

БЕОГРАД, 2. децембар 2016. (Танјуг) - Директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић каже да је покрајинског премијера Ису Мустафу данас НАТО "прошверцовао" мигратском рутом на северу КИМ, тамо где га спрски народ неће и не жели што је и показао блокадама које је направио. "Дакле, мигрантском рутом је прошверцован кроз шуму на север КИМ, на територију између општина Звечан и Лепосавић прошао је кроз шуму и кроз албанска села са циљем да изазове дестабилизацију, несигруност и евентуално исповорицира насилну реакцију нашег становништво на том делу КИМ", рекао је Ђурић новинарима. О намерама Мустафе, додао је Ђурић, приликом "блиц" и "шверц" посете северу КИМ најбоље говори друштво у којем је дошао у којем га је прошверцовао НАТО на север КиМ , а међу људима са којима је био је и "такозвани министар косовских снага безбедности Деволи". То говори, сматра Ђурић, о стварним намерама и господина Мустафе коме ова посета вероватно делимично служи за политичку пропаганду , делимично да би застрашио Србе на северу КИМ и испровоцирао неку реакцију. "Међутим, ово ван сваке сумње представља и кршење обавеза међународног безбедносног присуства КФОР-а и НАТО-а на северу КИМ, који не смеју и немају право да дозволе присуство представника такозваних косовских снага безбедности на северу КИМ", навео је Ђурић. Додао је да је разговарао са спрским политичким представницима о овом, како каже, неодговорном и несувислом акту Мустафе, и они су га, наводи, обавестили да ће до даљег прекинути сваку коминикацију и сарадњу са КФОР-ом. Ђурић на крају констатује да му је Мустафа украо сву славу пошто, како примећује, сада и он очигледно по КиМ путује шумским путевима " као што и ја понекад морам да путујем".

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊУ САНУ И ЦАНУ

БЕОГРАД, 2. децембар 2016. (Танјуг) - У Српској академији наука и уметности данас је потписан Споразум о научној и уметничкој сарадњи САНУ и Црногорске академије наука и умјетности. Споразум су потписали председници академик Владимир С. Костић и академик Драган К. Вукчевић, саопштила је Академија. Церемонији потписивања присуствовали су потпредседник ЦАНУ академик Ђорђе Борозан и чланови Извршног одбора САНУ: потпредседници академици Зоран Поповић и Љубомир Максимовић, генерални секретар академик Марко Анђелковић, председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповићи председник Огранка САНУ у Нишу академик Нинослав Стојадиновић. Потписивању је такође присуствовао амбасадор Црне Горе у Београду Бранислав Мићуновић. Споразум је потписан у циљу наставка и унапређења научно-технолошке и уметничке сарадње, и то кроз рад на заједничким истраживачким пројектима, помагање научних истраживања у библиотекама, архивима и научно-истраживачким установама, подстицање сарадње научних установа у саставу академија, као и установа и организација које нису у њиховом саставу. Сарадња ће се остваривати и кроз заједничке активности - организацију научних скупова, симпозијума, конференција, изложби, предавања, кроз размену изложби и концертних и других уметничких активности чланова и других истакнутих уметника, размену информација и публикација и путем других активности договорених између две стране. Председник ЦАНУ академик Драган К. Вукчевић и потпредседник академик Ђорђе Борозан бораве у Београду као гости Српске академије наука и уметности, поводом симпозијума "Националне академије наука и уметности у 21. веку". Симпозијум је окупио председнике и представнике неколико академија наука и уметности из региона, а академик Драган К. Вукчевић учествовао је са саопштењем "Академија и друштво".

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< децембар 2016 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31