gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 17.11.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: SRBIJA BEZ PRAVNO-OBAVEZUJUĆEG DOKUMENTA SA KOSOVOM NE MOŽE U EU

BEOGRAD, 16. novembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji neće biti omogućeno da postane članica Evropske unije bez pravno-obavezujećeg sporazuma sa Kosovom. "Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori između redova, ali ne ne taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu. Navodeći da je juče u Briselu imao dobre razgovore (sa zvaničnicima EU i NATO), Vučić je rekao da Srbija neće moći bez drastičnih promena u svom ali i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postane član EU. Na pitanje šta znače "drastične promene" Vučić je rekao: "Da izvršite normalizaciju stanja, kako oni kažu, to to znači, kako god da to tumačite. Dakle, oni neće dozvoliti da postanemo članica EU bez pravno-obavezujućeg dokumenta". On je kazao da je to teško za Srbiju, kao i da je on mnogo naučio iz rasprave i sa dva okrugla stola održana u okviru unutrašenjg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao da bi bilo odlično da se "između sebe dogovorimo", ali da misli da će to biti teško.

MOGERINI UVERENA U USPEH NOVE FAZE DIJALOGA BEOGRAD-PRIŠTINA

BRISEL, 16. novembra 2017. (Beta) - Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da je uverena uspeh "nove faze dijaloga Beograd-Priština", ali je podvukla da "politički mora ostati zaštićen tok" te nove faze da bi se "zajamčio prostor za dogovore". Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija. Ona je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd-Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici. Visoka predstavnica EU i premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić. Ana Brnabić je rekla da je "Vučić hrabro pokrenuo" unutrašnji dijalog o Kosovu, dodavši da to nije političko pitanje oko kojeg bi se sporile političke stranke u Srbiji, već pitanje od nacionalnog političkog značaja. Brnabić je zato pozvala i Prištinu da krene u primenu dogovora o Zajednici srpskih opština kao ključnom uslovu za uspeh dijaloga i normalizacije odnosa s Beogradom. Federika Mogerini je naglasila da je ključ za dalji uspeh dijaloga i "novu fazu" politička volja obe strane, a stavila je do znanja da je unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu vrlo važan i da je to bitno za evropsku perspektivu obe strane, jer vodi regionalnoj saradnji, pomirenju i okretanju budućnosti uključivanjem u EU.

HAN: ISKORISTITI NOVI ZAMAH ZA UKLjUČIVANjE ZAPADNOG BALKANA U EU

BRISEL, 16. novembra 2017. (Beta) - Srpska premijerka Ana Brnabić je danas u Briselu izjavila da je ulazak u Evropsku uniju prvi strategijski cilj Srbije, a evropski komesar Johanes Han je naglasio da treba iskoristiti "novi zamah" za uključivanje u EU Zapadnog Balkana koji je označio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u septembru. Ana Brnabić i Han su to rekli na zajedničkoj konferenciji za štampu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, posle zasedanja Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija. Visoka predstavnica Mogerini je naglasila da su vrata EU otvorena za sve sa Zapadnog Balkana čim svako od partnera u regionu pojedinačno ispuni za to potrebne uslove i reforme i naglasila da je EU zadovoljna reformama u Srbiji, s tim da sad posebno treba prionuti na uvreženje vladavine prava. Srpska premijerka je naglasila da će vlada u Beogradu sad u pregovorima prionuti prevashodno na reformu vladavine prava i javne uprave, važne i za suzbijanje korupcije, ali je predočila da je za opipljivu primenu potrebno vreme. Ona je dodala da bi bilo realno očekivati da Srbija u pregovorima s EU u dogledno vreme otvori tri ili četiri nova poglavlja. Federika Mogerini i Ana Brnabić su želele da ukažu na činjenicu da je Evropska unija ključni trgovinski i ekonomski partner EU koja je od 2000. u Srbiju uložila 9 milijardi evra sredstava i godišnje daje 200 miliona evra za podršku pripremama Srbije za članstvo u EU. Federika Mogerini i Han su istakli uspehe srpske vlade u konsolidaciji budzeta i makroekonomskih uslova privređivanja, a srpska premijerka je naglasila da će se sad srpska vlada usredsrediti na reforme vladavine prava i javne uprave i podvukla da bez regionalne stabilnosti, neće biti stabilnosti ni za koga na Zapadnom Balkanu.

DNEVNI BILTEN

< novembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30