gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 28.03.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA-RUSIJA

VUČIĆ OČEKUJE DA PUTIN USKORO POTPIŠE UKAZ O NAORUŽANjU ZA SRBIJU

MOSKVA, 27. mart 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle razgovora sa Vladimirom Putinom da očekuje da će predsednik Rusije u najskorije vreme potpisati ukaz na osnovu kojeg bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju. "Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Putin je rekao da je lično odobrio sve ono o čemu sam razgovarao sa (ministrom odbrane) Sergejem Šojguom, vezano za 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest MIG-ova 29. Ja posle današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz što bi značilo da sve ono što smo dogovorili, konačno stiže u Srbiju", rekao je Vučić novinarima iz Srbije. Vučić nije precizirao kada bi to bilo, navodeći da je ostalo samo rešavanje tehničkih problema, to jest, da li će se avioni rasklapati, pa ponovo sklapati, ili će biti dobijena dozvola "jedne države za prelet". Naveo je da je Putinu preneo da "Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora da sačuva i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti". Putin je, po njegovim rečima, to "u potpunosti podržao". Vučić je kazao da je Putinu izneo pogled Beograda na situaciju u regionu, i da je rekao da je za Srbiju značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i ekonomska i politička podrška. Rekao je da su razgovarali "konkretno" o poslovanju kompanija i kako da se poveća trgovinska razmena. "Konkretno sam razgovarao s Putinom i o dolasku novih ruskih kompanija, govorili smo o poslovanju NIS-a, Ruskih železnica, ali i o novim preduzećima koja treba da stignu u Srbiju", kazao je Vučić.

PUTIN U SUSRETU SA VUČIĆEM POŽELEO USPEH NA IZBORIMA SADAŠNjOJ VLASTI

MOSKVA, 27. mart 2017. (Beta) - Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je sadašnjoj vlasti u Srbiji poželeo sreću na izborima. "Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti", rekao je Putin na početku sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju. Putin je rekao da sa Vučićem želi da razmotri i situaciju u regionu. "Veoma bih hteo da sa vama razmotrim situaciju u regionu, jer, kako nam se čini, po nekim spoljašnjim znacima, postoji neko zaoštravanje", kazao je Putin. On je rekao i da kako god da se razvija politička situacija, on ne sumnja da će se odnosi  Rusije i Srbije razvijati pozitivno.  "Kako god da se razvija politička situacija, nema sumnje da će odnosi naših zemalja razvijati jednako pozitivno, jednako u duhu prijateljstva koji karakteriše naše odnose svih poslednjih godina", rekao je Putin. Prema rečima ruskog predsednika, zahvaljujući zajedničkim naporima "ne značajno, ali ipak promenjena je na bolje situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi". Putin je precizorao da je to zahvaljujući rastu isporuka robe iz Srbije u Rusiju. "Ovde postoje lideri: rast isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije je oko 40 odsto. Imamo dobre zajedničke projekte, oni se aktivno razvijaju, pre svega u oblasti energetike", dodao je ruski predsednik. Vučić je izrazio nadu da će biti dovoljno mogućnosti da se poveća trgovinska razmena. "Takođe ćemo razmotriti situaciju u regionu. Mislim da je to veoma važno i za nas i za vas", rekao je Vučić koji je Putinu i Rusiji zahvalio za podršku teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije. Srpski premijer, koji je i predsednički kandidat na izborima 2. aprila, naveo je da Beograd ostaje privržen vojnoj neutralnosti. "O tom pitanju ćemo razmotriti sve šta treba da učinimo u budućnosti", kazao je Vučić.

SRBIJA

DAČIĆ I HELBAH RAZGOVARALI O UNAPREDjENjU SARADNjE SRBIJE I NEMAČKE

BEOGRAD, 27. mart 2017. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom Kristijanom Helbahom, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku, o unapređenju saradnje Srbije i Nemačke. Dačić istakao je da su odnosi Srbije i Nemačke "na veoma visokom nivou, da ih karakterišu intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić je naglasio da su bilateralni odnosi znatno unapređeni poslednjih godina, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu. Obim spoljnotrgovinske razmene je prošle godine dostigao skoro četiri milijarde evra, Nemačka je jedan od najvećih investitora, a preko 370 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35 hiljada radnika, navodi se u saopštenju. Dačić je rekao da Srbija želi da unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom i podsetio da pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu, navodeći da će nastaviti sa konstruktivnom politikom u tom pravcu. Kristijan Helbah, piše u saopštenju, složio se sa ocenom kvaliteta međudržavnih odnosa i naglasio da Berlin Srbiji pridaje najvažniju ulogu za stabilnost i unapređenje saradnje u regionu. Nemački zvaničnik je naglasio da je Srbija ne samo najveća i najvažnija zemlja, regiona već i zemlja s najvećim potencijalom i administrativnim i drugim kapacitetima, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija. Ambasador Helbah je istakao da je za Nemačku veoma važno da Srbija nastavi konstruktivnu ulogu, jer je stabilnost regiona važna i za Nemačku, i za Evropu u celini. Po njegovim rečima, Nemačka visoko ceni politiku i odnos Srbije prema migrantima, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

ČEPURIN: RUSIJA SE NE MEŠA U UNUTRAŠNjU POLITIKU SRBIJE

BEOGRAD, 27. mart 2017. (Beta) - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je danas u razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da se Rusija ne meša u unutrašnju politiku Srbije i da podržava mirno rešavanje svih pitanja u regionu dijalogom. "Odnos Rusije prema Srbiji ostaje nepromenjen, a to je da se ne meša u unutrašnju politiku i podržava mir i stabilnost u regionu", rekao je Čepurin, saopštila je informativna služba predsednika. Kada je reč o regionu, ruski ambasador je izjavio da je u političkom smislu potrebno sve rešavati dijalogom, na miran način. "U tom smislu, mešanje dovodi do najnegativnijih mogućih posledica i Rusija u tome ne učestvuje", kazao je Čepurin i zahvalio Nikoliću "na velikom doprinosu na produbljivanju saradnje Srbije i Rusije". Čepurin je rekao da je Moskva predložila da Nikolić odredi termin posete Rusiji i preneo nameru da predsednik Srbije bude odlikovan tom prilikom. Nikolić je u razgovoru s Čepurinom rekao da ekonomski odnosi dve zemlje ne prate "intenzivno i iskreno prijateljstvo dva naroda i dve države". Iako se Rusija nalazi na trećem mestu ekonomskih partnera Srbije, Nikolić je ocenio da to nije dovoljno i da je potrebno naći nove mehanizme saradnje. "Potrebno je zajednički proizvoditi i izvoziti u treće zemlje. To može doneti značajan rast robne razmene, mnogo novih radnih mesta u Srbiji", izjavio je predsednik Srbije. Nikolić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do intenziviranja rada na projektima u oblasti visokih tehnologija, proizvodnje poljoprivrednih mašina, automobila, dodajući da postoje oblasti u kojima tek treba uspostaviti saradnju, kao što je poljoprivreda, farmaceutska industrija i medicina.

KUBUROVIĆ: SRBIJA DOSTAVILA PODATKE, NEĆE BITI RAZLOGA DA BUDE ODBIJEN ZAHTEV IZRUČENjE HARADINAJA

BEOGRAD, 27. mart 2017. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je Srbija pre tri dana dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na dela za koje se nekadašnji vođa OVK Ramuš Haradinaj tereti u Srbiji za ratne zločine i da veruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje. "Ministarstvo pravde je postupilo po svemu i ispunilo sve zahteve koje je dostavio sud u Kolmaru i pre tri dana dostavili smo traženu dokumentaciju, čime smo odgovorili na sva postavljena pitanja. Verujem da je tražena dokumentacija već stigla pred francuske organe, tako da neće biti razloga da odbiju naš zahtev za izručenje s obzirom da smo postupili u skladu sa svim zahtevima", rekla je Kuburovićeva novinarima u Beogradu. Sud u Kolmaru je zatražio da mu odgovori na dodatne zahteve budu dostavljeni najkasnije do kraja marta, jer je nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja zakazan za 6. april. Nela Kuburović je rekla da je ono što je bilo sporno dužina kazne koja može da se izrekne s obzirom da je ranije krivično zakonodavstvo za krivična delo protiv čovečnosti predviđalo kaznu zatvora do 20 godina, dok je kasnije ta kazna izmenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora. "Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se stavljaju Ramušu Haradinaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primeniti tako da smo dostavili izvode svih odredbi koje su važile od 1999. do danas, kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o krivičnom postupku a nadležni organi će da ocene šta će u konkretnom slučaju da primene", navela je ministarka pravde Srbije. Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

DNEVNI BILTEN

< mart 2017 >
po ut sr če pe su ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31