gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 27.07.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ I SKOT: POJAČATI DIJALOG NA BALKANU

BEOGRAD, 26. jul 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD Kajl Skot razgovarali su danas u Beogradu o jačanju regionalnog dijaloga na Balkanu i saradnji SAD i Srbije. U razgovoru je posebno istaknuta važnost intenziviranja regionalnog dijaloga, kao puta ka očuvanju stabilnosti i ukupnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana i istaknuta je snažna podrška SAD tom procesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić i Skot su razmenili mišljenja i o bilateralnoj saradnji u svetlu nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, na poziv potpredsednika SAD-a Majkla Pensa. Obostrano je ocenjeno da je sastanak visokih zvaničnika dve zemlje dobra platforma za nastavak saradnje i za unapređenje ukupnih odnosa, piše u saopštenju.

AMBASADOR JAPANA S PREMIJERKOM SRBIJE RAZGOVARAO O INVESTICIJAMA

BEOGRAD, 26. jul 2017. (Beta) - Ambasador Japana u Beogradu Djuići Takahara kazao je u razgovoru s premijerkom Srbije Anom Brnabić da očekuje zapošljavanje još 700 radnika u fabrici japanskog prozvođača kablova za automobilsku industriju "Jazaki" u Šapcu, o čijem ju je završetku obavestio. Kako je prenela Vlada Srbije, fabrika "Jazaki" već ima 300 radnika. Sagovornici su ocenili da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, naročito u okviru privredne saradnje, navodi se u saopštenju. Naveli su da raste interesovanje japanskih privrednika za ulaganje u Srbiji, o čemu svedoči i skorašnja poseta delegacije japanske spoljnotrgovinske i investicione agencije "Džetro" Srbiji. Razgovarali su i o drugim projektima kao što je postrojenje za proizvodnju energije spaljivanjem otpada na beogradskoj deponiji u Vinči i Ana Brnabić je rekla da izuzetno ceni podršku Japana naročito infrastrukturnim projektima. Rekla je i da je veoma zadovoljna što u Srbiji raste broj mladih zainteresovanih za japanski jezik i kulturu. Razmotrena je i inicijativa za dolazak mladih japanskih volontera u Srbiju. Dvoje sagovornika je razgovaralo i o saradnji u sportu, jer će Japan 2020. godine biti domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara.

JOKSIMOVIĆ I AMBASADOR: ODNOSI SRBIJE I JAPANA NA VISOKOM NIVOU

BEOGRAD, 26. jul 2017. (Beta) - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Djuići Takahara ocenili su danas da su odnosi dve zemlje na visokom nivou kao i da postoje mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kako je saopštila Vlada Srbije, ambasador Takahara ocenio je tokom razgovora da je Srbija po ukupnim potencijalima i resursima, najznačajnija država ovog dela Evrope. On je ponovio da Japan podržava pristupanje Srbije EU i reforme koje se sprovode, navodeći da evropski standardi obezbeđuju međunarodnim investitorima sigurnost poslovanja kao važan uslov razvoja. Ministarka za evropske integracije Srbije izrazila je zahvalnost na kontinuiranoj pomoći Japana, posebno tokom elementarnih nepogoda i migrantske krize, navodeći da ta zemlja ulazi u red najvažnijih i najvidljivijih partnera Srbije. Ona je informisala ambasadora o poslednjem istraživanju javnog mnenja u kome građani Srbije prepoznaju Japan kao jednog od najvažnijih donatora. Sagovornici su ukazali na velike infrastrukturne projekte finansirane iz sredstava japanske razvojne pomoći i na budući projekat podrške obnovi malih i srednjih preduzeća, pre svega na lokalnom i regionalnom nivou.

REPUBLIKA KOREJA DONIRALA PET AMBULANTNIH VOZILA SRBIJI

BEOGRAD, 26. jul 2017. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je danas da je vrednost pet ambulantnih vozila koja je Srbija danas dobila od Koreje 285.000 dolara. "To je samo deo pomoći koju je Republika Koreja dala i koja je deo bespovratne pomoći koja je potpisana u februaru u ukupnom iznosu od 500.000 dolara", rekao je danas Djorđević novinarima u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. On je rekao da Koreja ima "veliku volju da pomogne Srbiji u trenucima kada je teško". "U ovom trenutku nešto što nas najviše opterećuje je migrantska kriza.Nastavićemo da brinemo i o migrantima i o građanima Srbije", kazao je Djorđević. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će pet najsavremenijih vozila hitne pomoći koja su donacija Koreje biti upućena u Sremsku Mitrovicu, Šid, Vranje i Suboticu a da će jedno vozilo dobiti Beograd. On je rekao da se vodilo računa da vozila budi korišćena u gradovima koji su na migrantskoj ruti. "Još jednom bih podsetio da su svi relevantni činioci iz sveta koji se bave migrantima imali samo reči hvale za ono što Srbija uradila i tim koji se bavio migrantima za njihovo zbrinjavanje. Ponosan sam na ono što su radili zdravstveni radnici", naveo je on i dodao da nije pravljena nikakva razlika između migranata i građana Srbije. Ambasador Republike Koreje u Srbiji Ju Dae Jong rekao je da je bio iznenađen posvećenošću Srbije u rešavanju problema migrantske krize i saosećajnosti srpske Vlade i Srpskog naroda prema migrantima. On je rekao da Koreja želi da nastavi da pruža podršku Srbiji kada je u pitanju migrantska kriza i izrazio nadu da će ovih pet vozila pomoći zdravstvenom sistemuSrbije.

DNEVNI BILTEN

< jul 2017 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31