gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 21.03.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: SRBIJA JE UVEK RAZUMELA JEVREJSKI NAROD, KOSOVO JE SRPSKI JERUSALIM

BEOGRAD, 20. marta 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sastanku sa ambasadorkom Izraela u Beogradu Alonom Fišer Kam povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja nezavisnosti Izraela i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje, da je Srbija uvek podržavala i razumela jevrejski narod, i ponovio da je Kosovo "srpski Jerusalim". Dačić je u razgovoru sa ambasadorkom Izraela rekao da je jevrejski narod nesebično polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije. "Jevrejski narod je u Drugom svetskom ratu u narodno-oslobodilačkim redovima izgubio u borbi 1.188 boraca, iznedrio 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala koje Srbija pamti i zna sva njihova imena koja krase nazive pojedinih ulica i ustanova. Jevrejska hrabrost i stradanja u borbi za oslobođenje učvrstili su njihovu integrisanost i ugled u srpskom narodu o čemu svedoči i impresivan spomenik na ulazu u Jevrejsko groblje u Beogradu", rekao je Dačić, navedeno je u saopštenju MSP. Ivica Dačić i Alona Fišer Kam razgovarali su povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja Države Izrael i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje - od kada je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i prva nazvala buduću državu imenom "Izrael" još 1917. godine, prepoznajući, kako je navedeno, da je to put ka uspostavljanju države jevrejskog naroda, kao i na završetak Velikog rata, a u cilju daljeg intenziviranja prijateljstva i razumevanja Srbije i Izraela na dobrobit Srba i Jevreja. Ministar Dačić je ukazao da je prvi srpski državnik i prosvetitelj koji je posetio Jerusalim bio Sveti Sava još 1229. godine. "Srbija je priznala građanska prava jevrejskog naroda odmah posle Berlinskog kongresa 1878. godine. Kralj Aleksandar I Karađorđević je regulisao položaj jevrejskog naroda Zakonom o jevrejskim verskim zajednicama iz 1929. godine. Kraljevi Petar I i Aleksandar I (Karađorjevići) imaju svoje Memorijalne šume u Izraelu. Baba i deda osnivača cionizma i predsednika prvog Cionističkog kongresa Teodora Hercla rođeni su u Beogradu u Srbiji", navedeno je u saopštenju posle sastanka. Dačić je rekao da "Srbija razume Izrael", da je Kosovo "srpski Jerusalim", da je potrebno da Srbi i Jevreji budu vizionari i da zajedno rade kako bi se dalje unapredili odnosi dve zemlje. Na kraju razgovora, ministar Dačić uručio je ambasadorki Izraela Nacrt programa obeležavanja velikih jubileja koje Srbija želi da obeleži u Jerusalimu sredinom maja meseca u čast Srba i Jevreja, navedeno je u saopštenju.

BRNABIĆ SA POTPREDSEDNIKOM VLADE TURSKE

BEOGRAD, 20. marta 2018. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Turske Fikrijem Išikom da su odnosi dve zemlje u stalnom usponu zahvaljujući iskrenoj težnji obe strane za stalnim unapređenjem političkog dijaloga, saopštila je Vlada Srbije. Brnabić je podsetila da je od posebnog značaja bila poseta predsednika Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma. Premijerka je podvukla i značaj uspostavljanja trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske i ocenila da je trilaterala veoma važan mehanizam saradnje, koji daje snažan signal privrednicima sve tri strane. Ona je zahvalila potpredsedniku Vlade Išiku na podršci za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo. Potpredsednik turske Vlade ukazao je na važnost koju Turska pridaje odnosima dve države, ističući da je Srbija za Tursku ključna zemlja regiona. O tome svedoči, prema njegovim rečima, i veliki broj turskih investitora koji posluje u Srbiji. On je zaključio da veliki potencijal za saradnju postoji u oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture. Na sastanku je zaključeno da je turizam oblast koja je u stalnom usponu i da je u protekloj godini zabeležen porast turističkih dolazaka u obe zemlje. Ukazano je na potrebu povećanja broja avio linija između dve države. Brnabić je ocenila da saradnja u oblasti obrazovanja i kulture Vlade Srbije i Vlade Turske daje dobre rezultate i izrazila zadovoljstvo zbog saradnje na restauraciji objekata od istorijske i kulturne važnosti za oba naroda, navodi se u saopštenju.

VULIN I AMBASADOR UAE RAZGOVARALI O SARADNjI, POSEBNO U ODBRAMBENOJ INDUSTRIJI

BEOGRAD, 20. marta 2018. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarakom Al Daherijem o razvoju odnosa u oblasti odbrane i intenziviranju vojnoekonomske, naučnotehničke, vojno-vojne saradnje, posebno u oblasti odbrambene industrije, saopštilo je Ministarstvo. "Srbija je pouzdan i iskren prijatelj UAE i u potpunosti je posvećena unapređenju bilateralne saradnje, u svim sferama od zajedničkog interesa", rekao je Vulin. Sagovornici su ocenili da je učešće delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Međunarodnom sajmu bespilotnih letelica (UMEX 2018) u Abu Dabiju u februaru ove godine, bilo uspešno.

DNEVNI BILTEN

< mart 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31