gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 25.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: KOSOVO NE MOŽE DA POBEDI SRBIJU NA GENERALNOJ KONFERENCIJI UNESKA
BEOGRAD, 23. septembra 2017. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da se njihova pozicija neće menjati u narednom periodu, dodajući da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru. "Mogu reći da me je u svim razgovorima koje smo imali najviše zanimala pozicija tih zemalja u vezi sa Kosovom i Metohijom, i mogu da istaknem da je naša pozicija stabilna. Sve zemlje su istakle podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naglasile da tu poziciju neće menjati", rekao je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je rekao da je u sedištu UN sreo i Bedzeta Pacolija, a dodao je da su kosovski predstavnici tamo bili inkognito jer nisu članovi UN i da ga je Pacoli upitao "zašto je rekao da laže", dodaje se u saopštenju. "Kosovski predstavnici, zbog svojih unutrašnjepolitičkih razloga, iznose netačne podatke. Kao što je podatak da će Mauricijus priznati Kosovo. Odmah sam pozvao predsednika Vlade Mauricijusa sa kojim inače imamo dobre kontakte. Srbija je podržala Mauricijus u slučaju njihovog teritorijalnog integriteta i pridružila se njihovim deklaracijama i rezolucijama u UN. U razgovoru on je rekao da nema promene njihovog stava", rekao je Dačić. Kada je Unesko u pitanju, Dačić je rekao da sa velikom sigurnošću može da kaže, iako nije poznato da li će se Kosovo prijaviti za članstvo, da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru. Dačić je kazao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on na pravi način iskoristili prisustvo na Generalnoj skupštini i da su imali razgovore sa predstavnicima najznačajnijih država.

DAČIĆ SA KOLEGAMA IZ TADžIKISTANA, ERITREJE I BUTANA O UNAPREDjENjU SARADNjE I KOSOVU

BEOGRAD, 23. septembra 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je poslednjeg dana boravka u Njujorku bilateralne susrete na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sa kolegama iz Tadzikistana, Eritreje i Butana, saopštilo je danas ministarstvo. Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Tadzikistana Siradzidinom Aslovim, Dačić je odnose dve države ocenio prijateljskim uz izražavanje spremnosti Srbije za unapređenje saradnje u različitim oblastima, posebno u oblasti trgovinske i ekonomske saradnje i zahvalio na principijelnoj poziciji Tadzikistana po pitanju Kosova i Metohije. Predložio je i razmatranje potpisivanja sporazuma iz oblasti naučno-tehničke i kulturne saradnje, zaštite investicija, kao i ukidanja viza na sve vrste putnih isprava za građane obe države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Aslov je rekao da treba dodatno raditi na unapređenju saradnje u svim oblastima i izrazio spremnost da poseti Srbiju, dodaje se u saopštenju.
U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osmanom Salehom obostrano su konstatovani dobri i prijateljski odnosi dve države, a Saleh je rekao da je pozicija Eritreje po pitanju Kosova i Metohije čvrsta i da se neće menjati. Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija zainteresovana za jačanje i unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.
Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Butana Damčo Dorđijem, Dačić je informisao je svog kolegu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio je na principijelnoj poziciji te zemlje po pitanju Kosova i Metohije. Ministri su se složili da su odnosi dve države tradicionalno dobri još iz vremena bivše SFRJ i konstatovali su da postoji prostor za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti obrazovanja, dodaje se u saopštenju.

VUČIĆ I GUTEREŠ RAZGOVARALI O DIJALOGU SA PRIŠTINOM I EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE

NjUJORK, 22. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije. Vučić je rekao da Srbija smatra UN jednom od najznačajnijih međunarodnih organizacija, sa stanovišta zaštite našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da će taj značaj biti još veći tokom mandata Antonija Gutereša, saopštilo je Predsedništvo. "Ujedinjene nacije su mesto gde i male zemlje mogu na ravnopravan način da iznesu svoje stavove", rekao je predsednik Srbije. Vučić je pohvalio i delovanje UNMIK na Kosovu i Metohiji, čije je prisustvo od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini, navodi se u saopštenju. Generalni sekretar UN Gutereš naglasio je da prati napredak Srbije i pohvalio je inicijativu za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. On je izrazio zahvalnost za učešće srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama pri UN. Kako se navodi, predsednik Vučić, koji ovim susretom završava svoj boravak u Njujorku, pozvao je generalnog sekretara Gutereša da poseti Srbiju.

VULIN U NATO: SRBIJA NASTAVLjA POLITIKU VOJNE NEUTRALNOSTI

BEOGRAD, 22. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas u sedištu NATO u Briselu sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i pomoćnikom generalnog sekretara NATO za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. "Još jednom sam ponovio našim domaćinima da Srbija nije zainteresovana da postane član NATO saveza, kao ni bilo kojeg drugog vojnog saveza, da će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, ali da ćemo voditi računa da našu saradnju sa NATO savezom kroz Partnerstvo za mir unapređujemo, nastavljamo i da sve ono što je korisno za našu zemlju i za našu vojsku uzimamo", kazao je Vulin. Vulin i Rouz Gotemiler su razgovarali i o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, i o saradnji "Partnerstvo za mir" i saradnji Vojske Srbije sa snagama KFOR. Vulin je kazao i da Srbija nikako ne može da prihvati formiranje vojske Kosova. "Smatramo to bezbednosnom pretnjom i velikim problemom za čitavu regiju, ali snažno podržavamo KFOR i ulogu NATO saveza u njemu, i smatramo da se uloga KFOR ni na koji način ne sme umanjiti i ni na koji način se na prostoru Kosova i Metohije ne sme osetiti nedostatak njegova uticaja", kazao je ministar. Na zasebnom sastanku s pomoćnikom generalnog sekretara za investicije u odbranu, Kamilom Grandom ministar, Vulin je rekao da je Srbija posvećena normalizaciji civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana za šta je neophodno nastaviti razgovore da bi se našla obostrano prihvatljiva rešenja, zasnovana na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova iz 1999.

DjORDjEVIĆ RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM SVETSKE BANKE U SRBIJI

BEOGRAD, 23. septembra 2017. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Dorđević razgovarao je sa delegacijom Svetske Banke u Srbiji i izrazio očekivanje da će ta finansijska institucija nastaviti sa pružanjem tehničke, finansijske i ekspertske pomoći i podrške. Djorđević je na sastanku delegaciju Svetske banke u Srbiji predvođenu šefom te kancelarije u Srbiji Stefenom Ndegvom upoznao sa prioritetima i planovima rada Ministarstva. "Izrada socijalnih karata je segment koji će između ostalog pružiti pravedniju i efikasniju raspodelu pomoći, ali i mogućnost zloupotrebe smanjiti na minimum", rekao je Djorđević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sagovornici su razgovarali i o promenama u organizaciji i sistematizaciji, ali i izradi budućeg budzeta koji će pratiti takvu organizaciju kako bi se uspostavila potpuna finansijska kontrola i transparentno trošenje sredstava. Šef delegacije Svetske banke zahvalio je Djorđeviću na prijemu i detaljnom upoznavanju sa planovima i željom da dosadašnja saradnja bude još veća s obzirom na prostor i mogućnosti. Ndegva je izrazio očekivanje da će vrlo brzo doći do novog sastanka na kome će biti dogovoreni konkretni projekti.

VUKOSAVLjEVIĆ: SRBIJA ŽELI DA BUDE KREDIBILAN PARTNER KINI U RAZVOJU PUTA SVILE

BEOGRAD, 22. septembra 2017. (Beta) - Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u zajedničkom razvoju Puta svile, u kojoj će i kultura imati svoje mesto, čemu je doprineti i budući kulturni centar Srbije u Pekingu, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević u gradu Hangdzou, na otvaranju Foruma o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. "Kulturni centar Srbije u Pekingu, čije se otvaranje očekuje do kraja ove godine, promovisaće kulturu i umetnost Srbije, jačati veze i razmenu i nova partnerstva ustanova kulture iz dve zemlje", rekao je Vukosavljević, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva. Vukosavljavić je izrazio uvrerenje da se otvaranjem tog centra, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, stvara osnova za unapređenje, kako je rekao, već uspešne saradnje Srbije i Kine. On je zahvalio ministru kulture Kine Luou Šugangu za poverenje ukazano Srbiji pri organizovanju Foruma o kulturnom nasleđu u okviru mehanizma 16+1 održanog 2017. i Foruma kulturnih i kreativnih industrija 2016. godine. Vukosavljavić je naveo je da Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose sa dinamičnom razmenom na svim nivoima, podsetio da je uspostavljen direkni let iz Beograda za Peking što će, po njegovim rečima, znatno doprineti i olakšati saradnju. Ministri su potvrdili gostovanje izložbe iz Kine kao prve gostujuće postavke u Narodnom muzeju u Beogradu i uputili su međusobnu podršku u izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu kao i Srpskog kulturnog centra u Pekingu. Vukosavljević i Šugang su razgovarali i o budućim izborima za generalnog direktora Uneska, pošto je jedan od kandidata iz Kine, a Vukosavljević zahvalio za podršku Kine Srbiji u UN, a posebno u Unesku.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30