gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 17.08.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: NEĆU DA GOVORIM O KONKRETNIM REŠENjIMA ZA KIM JER IH NEMA JOŠ UVEK

BEOGRAD, 16. avgusta 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 16. avgusta da neće da govori o konkretnim rešenjima za Kosovo i Metohiju, jer ih još uvek nema, ali je dodao da Srbija ima tri osnovna cilja - očuvanje mira, zaštitu državnih interesa i teritorije i zaštitu prava srpskog naroda. Vučić je za Radio-televiziju Srbije kazao da srpska država ima prvi osnovni cilj, a to je da se "sačuva mir i stabilnost, jer to znači budućnost za srpsku decu". "Bolje da čuvamo mir nego da pravimo greške", rekao je Vučić i dodao da je drugi najteži cilj da se zaštiti državni interesi. Kao treći cilj on je kazao da je to zaštita prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i njihova bezbednost. Vučić je tokom svog gostovanja najavio i da će posetiti Kosovo i Metohiju 9. septembra ove godine "ako sve bude u redu". On je dodao da je definicija države teritorija, stanovništvo i vojska i policija i upitao šta od toga Srbija ima na teritoriji Kosova i Metohije. "Samo u pojedinim delovima Kosova i Metohije imamo stanovništvo na svojoj strani i ništa više. Mi imamo definisanu teritoriju od strane zapadnih sila", kazao je predsednik Srbije. On je kazao da će sa svim predlozima izaći pred građane i reći šta su uspeli da urade, ukoliko dođe do sporazuma, u šta je izrazio sumnju. Upitan o izjavi kancelarke Nemačke Angele Merkel o tome da nema razgraničenja, Vučić je kazao da nju doživljava kao iskrenog prijatelja Srbije. Komentarišući stav SAD po pitanju inicijative za razgraničenje, on je kazao da su SAD i Nemačka već razgraničili Srbiju. "Oni su nas već razgraničili i kada kažu da su protiv, to znači da su protiv granica koje su na našu štetu", kazao je Vučić. Komentarišući izjavu Hašima Tačija da "neće dozvoliti nikome da spreči dogovor sa Srbijom" i da "mu nije lako da se suoči sa neprijateljima Kosova", Vučić je rekao da razgovor sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice "nije jednostavan" i da je obaveza institucija Srbije da nastave sa pregovorima. Zaključujući svoje gostovanje, Vučić je pozvao šire društvo "da spusti loptu" i pokaže toleranciju zbog toga što će, po njegovim rečima, "ako ikada i budemo u poziciji da odlučujemo", odlučitavati narod demokratskim putem.

SKOT I VUČIĆ RAZGOVARALI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE

BEOGRAD, 16. avgusta 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 16. avgusta sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom o stanju dijaloga Beograda i Prištine i idejama za postizanje rešenja za pitanje Kosova i Metohije, saopštio je kabinet predsednika. Vučić je rekao da postoji potreba za postizanjem istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i omogućio ekonomski napredak. Dvojica sagovornika su se saglasila da je dijalog način za poboljšanje okolnosti na Kosovu i Metohiji, ukoliko mu se pristupi odgovorno i uz izbegavanje konfrontacija, navodi se u saopštenju. Skot je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu hrabrost, fleksibilnost i kreativnost u postizanju rešenja, koje bi doprinelo regionalnoj stabilnosti. Vučić i Skot su razgovarali i o američkoj podršci evropskom putu Srbije, koja se ogleda i u novčanoj pomoći za reformske procese, poput nedavnog povećanja pomoći u oblasti vladavine prava u iznosu od tri miliona dolara.

VUČIĆ I ORICIO RAZGOVARALI O MEDIJSKOJ STRATEGIJI

BEOGRAD, 16. avgusta 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je 16. avgusta šefu Misije OEBS u Srbiji Andreu Oriciju zbog doprinosa te organizacije reformskim procesima u Srbiji, aktivnostima koje su usmerene na vladavinu prava i ljudska prava, reformu policije, demokratizaciju društva, a posebno na oblast medija. Predsednik Vučić i ambasador Oricio su na sastanku sagledali napredak u izradi medijske strategije, koja, koristeći najbolje primere evropskih iskustava, treba da doprinese unapređenju medijske atmosfere u Srbiji, navodi se u saopštenju kabineta predsednika. Oricio je pohvalio ulogu predsednika Vučića u podsticanju rada na izradi medijske strategije i rekao da je zadovoljan konstruktivnim pristupom radne grupe, jer se na svakom sastanku ostvari određeni napredak, navodi se u saopštenju. Dvojica sagovornika razmotrili su pitanje reforme u oblasti pravosuđa sa ciljem jačanja nezavisnosti sudstva i unapređenja efikasnosti pravosudnih organa. Oricio je dodao da će Misija OEBS nastaviti da, pružanjem saveta u izradi i primeni zakona, deli svoje znanje i iskustvo i tako podrži i pomogne ambiciozne reforme u Srbiji.

NAČELNICI GENERALŠTABOVA VOJSKE SRBIJE I MADjARSKE O SITUACIJI U REGIONU

BEOGRAD, 16. avgusta 2018. (Beta) - Načelnici Generalštaba Vojske Srbije i Štaba odbrane Mađarske armije, Ljubiša Diković i Ferenc Korom, razgovarali su 16. avgusta u Hajdukovu o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, oni su razgovarali i o mogućnostima za unapređenja saradnje dveju vojski, a posebno su se osvrnuli na dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru. Dvojica generala su se saglasila da je saradnja koju dve vojske imaju intenzivna i sadržajna, posebno u oblasti zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji, realizacije zajedničkih obuka i vežbi. Dodaju da je na sastanku istaknuto da zajedničke vežbe "Susedi" i "Gvozdeni mačak", koje se, već tradicionalno, od 2011. godine realizuju naizmenično u Srbiji i Mađarskoj, daju poseban kvalitet saradnji dveju vojski i doprinose podizanju nivoa operativnih sposobnosti i interoperabilnosti.

DNEVNI BILTEN

< avgust 2018 >
po ut sr če pe su ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31