gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 16.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA-JAPAN

VUČIĆ: POSETA JAPANSKOG PREMIJERA PREKRETNICA ZA DALjI RAZVOJ BILATERALNIH I EKONOMSKIH ODNOSA

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. januara da posetu premijera Japana Šinza Abea smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana. Na konferenciji za novinare sa japanskim premijerom u Palati "Srbija", Vučić je kazao da je sa premijerom Abeom imao otvoren, konstruktivan i prijateljski razgovor o svim ključnim političkim pitanjima na globalnoj političkoj sceni. "Najveću pažnju posvetili smo unapređenju ekonomskih odnosa", kazao je Vučić i dodao da je trgovinska razmena Srbije i Japana trenutno mala i da otvara velike mogućnosti i prostor za napredak u budućnosti. Vučić je kazao da je ponovio stavove Srbije iznete u Generalnoj skupštini UN oko potrebe neugrožavanja bezbednosti Japana nuklearnim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će svi sporovi biti rešavani mirnim putem i uz poštovanje principa međunarodnog javnog prava. "Mi smo upoznali gospodina Abea sa našim odnosom prema Prištini, sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, a razgovarali smo i o našim odnosima unutar različitih organa i institucija širom sveta", kazao je Vučić. Predsednik Srbije preneo je da je sa japanskim premijerom razgovarao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i da je od njega dobio podršku za zalaganje za regionalni mir. On je japankom premijeru zahvalio na snažnoj podršci Japana nastavku evropskog puta Srbije, kao i na humanitarnoj pomoći, naročito nakon majskih poplava 2014. godine. Vučić je predstavnike 16 japanskih veoma značajnih kompanija pozvao da investiraju u Srbiji koja je, kako je naveo "najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope". Vučić je kazao da očekuje dolazak sve većeg broja japanskih turista i privednika, navodeći da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

VUČIĆ: PREDSTOJI NAM OZBILjAN RAZVOJ EKONOMSKIH ODNOSA S JAPANOM

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 15. januara da poseta japanskog premijera Šinza Abea ima istorijski značaj za Srbiju jer se događa posle 31 godine i da je uveren da Srbiji i Japanu predstoji ozbiljan razvoj ekonomskih odnosa. Vučić je prilikom razgovora s Abeom u Palati "Srbija" u Beogradu rekao da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih odnosa, još od 1882. godine, kada je tadašnji srpski kralj Milan Obrenović uspostavio prvu korespondenciju s tadašnjim japanskim carem. "Posetio sam sve japanske kompanije u Srbiji i uverio se da su naši radnici srećni", rekao je Vučić. On je zahvalio japanskom premijeru na pomoći Srbiji posle poplava 2014. godine i na podršci koju Japan pruža Srbiji na evropskom putu.

VUČIĆ: OD SRBIJE NEMA BOLjEG MESTA ZA JAPANSKE KOMPANIJE

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 15. januara da japanski privrednici u Srbiji imaju najviše moguće domete u slobodnoj trgovini zbog potpisanih sporazuma sa zemljama regiona, Evropskom unijom, Turskom, Rusijom i Belorusijom. On je na plenarnom sastanku privrednika dve zemlje u Palati "Srbija" u Beogradu rekao da za ostvarivanje profita japanskih firmi nema boljeg mesta od Srbije, iako je možda nepristojno da to kaže. "Za nekoliko poslednjih meseci postigli smo dogovor sa japanskim firmama o projektu odsumporavanja u termoelektrani 'Nikola Tesla', potpisan je projekat za preradu otpada u Vinči i otvorena je fabrika 'Jazaki' u Šapcu", rekao je Vučić. On je naveo da japanski privrednici u Srbiji mogu da nađu kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu koju je teško naći u Evropi i dodao da Srbija ima mogućnosti i da subvencioniše investitore. Vučić je rekao da Srbija želi da bude deo "abenomiksa", ekonomskih politika koje sprovodi i promoviše japanski premijer Šinzo Abe i preporučio je Srbiju japanskim privrednicima kao lojalnog i iskrenog partnera. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su japanskim privrednicima predstavljeni izvozni potencijali i uslovi privređivanja u Srbiji i dodao da veruje da je Srbija potencijalni partner Japana jer je otvorena i stabilna zemlja. U srpskoj delegaciji bili su ministri u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, Goran Trivan, Aleksandar Antić, Branislav Nedimović, Ivica Dačić i Rasim Ljajić. U japanskoj privrednoj delegaciji bili su predstavnici kompanija "Micubiši", "Jazaki", "Japan tobako", "Sumitomo", "NTT data" i "SRA", dok su srpsku delegaciju činili predstavnici kompanija "Nektar", "Komtrejd" i drugih.

BRNABIĆ: ODNOSI SRBIJE I JAPANA U USPONU

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 15. januara da su odnosi Srbije i Japana u usponu i da će ih poseta japanske delegacije Beogradu dodatno ojačati. Ona je na plenarnom sastanku privrednika Srbije i Japana u Palati "Srbija" u Beogradu kazala da je cilj da susret privrednika dve zemlje bude podsticaj daljoj ekonomskoj saradnji. "Nadam se da ćemo unaprediti trgovinsku razmenu i priliv investicija. Od vaših privrednika želimo da naučimo o poslovnoj etici i menadzmentu, strpljenju, poštovanju starijih i tradiciji", rekla je Brnabić. Ona je dodala da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i javnim finansijama. "Spustili smo javni dug na ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, uspešno smo priveli kraju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, i time dokazali da smo stabilan partner", kazala je srpska premijerka. Ona je navela da je Srbija "na sigurnom putu" i da je viđena da bude prva sledeća članica EU.

ABE: SRBIJA KLjUČNA DRŽAVA ZA STABILNOST ZAPADNOG BALKANA

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je 15. januara u Beogradu da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju. Abe je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su odnosi sa Srbijom veoma važni za Japan i da ima potencijala za njihovo unapređenje. "Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije", rekao je Abe. Naveo je da se međunarodna zajednica suočava s pretnjom Severne Koreje i njenim provokacijama protivnim međunarodnom pravu, i da se s Vučićem dogovorio da će tesno sarađivati u reagovanju na te probleme. Abe je dodao da su Srbija i Japan danas potpisali projekat o gradnji postrojenja za odsumporavanje termoelektrane "Nikola Tesla", kao simbol prijateljstva dve države, kao i Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje. "Nadam se da će ovaj sastanak biti početak snažnog jačanja naših odnosa u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama", rekao je japanski premijer. On je dodao da mu je izuzetno drago što je u poseti Srbiji i da je imao "značajan razgovor s Vučićem koji veoma dobro poznaje Japan".

ABE: JAPANSKE FIRME SVE VIŠE ZAINTERESOVANE ZA SRBIJU

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Japanski premijer Šinzo Abe rekao je 15. januara da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju prijateljstva, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje. On je na plenarnom sastanku privrednika dve zemlje u Palati "Srbija" u Beogradu rekao da japanske firme pokazuju sve veće interesovanje za Srbiju i da je nedavno u poseti Srbiji bila japanska poslovna alijansa. "Nadam se da će ova poseta biti plodonosna", kazao je Abe. Dodao je da je u Srbiju doputovalo 16 rukovodilaca japanskih firmi.

BEOGRAD: POTPISAN SPORAZUM O USPOSTAVLjANjU JAPANSKOG VOLONTERSKOG PROGRAMA

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Sporazum o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inostranstvu, kako bi eksperti iz te zemlje pomogli razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanju, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta, potpisan je 15. januara u Beogradu. Sporazum su u Palati "Srbija" potpisali ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Beogradu Djuniči Marujama. Taj dokument je potpisan uoči obraćanja novinarima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i japanskog premijera Šinza Abea. Joksimović i ambasador Marujama prethodno su razgovarali o nastavku saradnje i bilateralnim odnosima – sa akcentom na razvojnu i donatorsku pomoć Japana, i proces evropskih integracija Srbije, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije.

SRBIJA

DAČIĆ SA NOVOM AMBASADORKOM KANADE O UNAPREDjENjU SARADNjE

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je 15. januara sa novom ambasadorkom Kanade u Beogradu Ketlin Čaba (Kathleen Csaba) i izrazio spremnost za dalje angažovanje na unapređenju bilateralne saradnje u svim oblastima. Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa koji su unapređeni poslednjih godina, kako kroz revitalizovani politički dijalog na visokom nivou, tako i na planu ekonomije, investicija i drugih oblasti saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. U saopštenju je navedeno da Srbija i Kanada dele opredeljenost za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, što Kanada kontinuirano podržava, uz prepoznavanje snažne posvećenosti Srbije tom procesu. Sagovornici su ponovili spremnost za nastavak konstruktivnog i dinamičnog političkog dijaloga i dalje angažovanje na unapređenju bilateralne saradnje u svim oblastima.

VULIN SA AMBASADOROM KUBE O UNAPREDjENjU ODNOSA DVE ZEMLjE

BEOGRAD, 15. januara 2018. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Republike Kube u Beogradu Gustavo Trista del Toro saglasili su se 15. januara da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske bilateralne odnose i da postoji obostran impuls za unapređivanje saradnje. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na sastanku je ocenjeno da je poseta predsednika Srbije u decembru Kubi, dala značajan podsticaj za unapređenje odnosa. "Veoma cenimo principijelnu politiku Kube prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti takozvanog Kosova, kao i diplomatske napore prema ostalim državama Latinske Amerike i Kariba da odole pritiscima da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Vulin.

DNEVNI BILTEN

< januar 2018 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31