gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 31.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ RANIJE ZAVRŠIO POSETU VATIKANU

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić 30. januara je, nakon sastanaka sa vatikanskim sekretarom za odnose sa državama Polom Galagerom i državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, završio posetu Vatikanu. Ministarstvo spoljnh poslova Srbije saopštilo je da je ministar Dačić prekinuo posetu zbog očeve smrti. Dačić je u Vatikanu prisustvovao audijenciji kod pape Franje, organizovanoj za učesnike Konferencije o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a na kojoj je učestvovao. U sredu, 31. januara trebalo je da prisustvuje generalnoj audijenciji i da se susretne sa papom Franjom.

DAČIĆ I LAUDER RAZGOVARALI O MANIFESTACIJAMA ANTISEMITIZMA U SVETU

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder izrazili su zabrinutost zbog učestalih manifestacija antisemitizma u svetu, a posebno u Evropi i ocenili da su nedopustivi pokušaji prekrajanja istorije. Dačić i Lauder ocenili su na marginama Međunarodne konferencije o odgovornosti institucija, država i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma, koja je održana 29. januara u Rimu, da je Srbija posvećena očuvanju sećanja na žrtve Holokausta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Lauder je rekao da su Jevreji širom sveta zahvalni za sve što je Srbija činila u prošlosti, posebno imajući u vidu žrtve koje je i sâm srpski narod podneo, te da visoko cene kako se Srbija danas odnosi prema svojoj jevrejskoj zajednici. Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija posvećena očuvanju sećanja na žrtve Holokausta i borbi protiv onih koji umanjuju počinjene zločine i opravdavaju njihove počinioce, kao i da nikada nismo činili zločine prema Jevrejima. Kako je naveo, Srbija je prva zemlja koja je donela zakon kojim se sprovodi Terezinska deklaracija i otklanjaju posledice oduzimanja imovine žrtvama Holokausta. Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa se u svom izlaganju tokom Konferencije posebno osvrnuo na pokušaje revizionizma i relativizacije Holokausta i svih drugih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata. On je osudio je jačanje ekstremne desnice i pronacističkih stranaka koje pojedine evropske države dozvoljavaju, navodi se u saopštenju. Lauder se pozitivno izrazio o ulozi predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovom ličnom zalaganju u borbi protiv antisemitizma, ističući da danas Jevreji slobodnije žive u Moskvi nego u "Parizu, Londonu, Malmeu i Berlinu".

PREMIJERKA SRBIJE S MINISTARKOM IRSKE O REFORMAMA I EU

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 30. januara u Beogradu sa ministarkom za evropske poslove Irske Helen Mekenti koja je pozdravila reforme u Srbiji. Mekenti je istakla pre svega promene u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, ocenivši da je pristupanje EU najbolji način da se postignu ciljevi i vrednosti kojima Srbija teži. Helen Mekenti je kazala da napredak Srbije ka Evropskoj uniji "ima sigurnu perspektivu pristupanja koju može da očekuje zemlja koja je posvećena evropskim integracijama i teškim reformama", saopštila je Vlada Srbije. Zvaničnica Irske je ukazala i na značaj nastavka dijaloga Beograda s Prištinom, navodeći da je to važan uslov za stabilnost regiona. Premijerka Brnabić je zahvalila za podršku Irske evrointegraciji Srbije, i rekla da su stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije ključne tačke uspeha Vlade Srbije i dobra osnova za jačanje odnosa Srbije i Irske. Premijerka je izjavila da je Srbija "odlučna da sprovede neophodne reforme i da u narednim mesecima i godinama ubrza proces pristupanja EU", i istakla da je Vlada Srbije postigla makroekonomsku i fiskalnu stabilnost. Kao najvažnije zadatke premijerka Srbije je navela projekte infrastrukture i reforme državne uprave, kao i obrazovanja koju smatra najvažnijim zadatkom.

MINISTRI SRBIJE I RS RAZGOVARALI O UNAPREDjENjU POLICIJSKE SARADNjE

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske, Nebojša Stefanović i Dragan Lukač su 30. januara u Beogradu razgovarali o unapređenju policijske saradnje. Dosadašnju saradnju ocenili su kao izuzetno dobru i naveli da je potrebno nastaviti sa borbom protiv svih kriminalnih grupa koje deluju u regionu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Sagovornici su se saglasili da će dve policije nastaviti da razmenjuju "bezbednosno interesantne informacije" u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potencijalnog terorizma i ekstremizma.

SASTANAK U BEOGRADU O PRAVIMA SRPSKE MANjINE U HRVATSKOJ I HRVATSKE U SRBIJI

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Rešavanje otvorenih pitanja i unapređenje prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj glavne su teme sedme sednice Mešovitog odbora za nacionalne manjine dveju zemalja 30. januara u Beogradu. Na sastanku u Palati "Srbija", prvom za tri godine, koji će se nastavii 31. januara u Bačkom Monoštoru kod Sombora, bili su ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić i potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Djorđe Milićević. Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je novinarima da će obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru, biti glavna tema. U radu sednice učestvuje i 20 predstavnika državnih organa Srbije i Hrvatske, kao i predstavnika manjina. Kopredsedavajući sa hrvatske strane Zvonko Milas naveo je da je Hrvatska 2016. godine zajedno sa Mađarskom proglašena za primer zaštite manjinskih prava. Milas očekuje pomake u odnosima Srbije i Hrvatske, posebno u korist manjina. Milas je ocenio da je pitanje zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine ključno i rekao da Hrvatska očekuje da predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji budu uključeni u sve nivoe vlasti, kao Srbi u Hrvatskoj. Po rečima državnog sekretara Bošnjaka, hrvatska manjina u Srbiji ima svoje predstavnike na sva tri nivoa vlasti - lokalnom, pokrajinskom i nivou republike. Na pitanje novinara zašto je prošlo tri godine od poslednjeg sastanka Međuvladinog mešovitog odbora, Milas je naveo da to nije važno i dodao da će svaki korak i pitanje koje danas bude rešeno predstavljati ogroman pomak. On je ipak rekao da jeste važno da se sastanci Međuvladinog mešovitog odbora održavaju redovno i da se primenjuje sve što je dogovoreno na tim sastancima. Bošnjak je dodao da je to teško pitanje. Na pitanje o stanju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Bošnjak je rekao da će taj odogovor moći da daju 31. januara, nakon sastanka u Bačkom Monoštoru. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije je prenelo da je ministar Ružić izjavio na sednici da je Srbija spremna da s Hrvatskom radi na unapređenju saradnje i da je za rezultate neophodan konstruktivan pristup obe strane. "Unapređivanje saradnje sa Hrvatskom i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalog je od prioritetne važnosti ne samo za naše dve države, već i za region u celini", rekao je. Sednica održana 30. januara je, kako je dodao, idealna prilika za razmenu mišljenja, rekapitulaciju i konkretizaciju ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Dve zemlje su Deklaracijom o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja 2016. godine pokazale opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog.

POTPISAN NOVI SPORAZUM SRBIJE I TURSKE O SLOBODNOJ TRGOVINI

BEOGRAD, 30. januara 2018. (Beta) - Novi Sporazum Srbije i Turske o slobodnoj trgovini i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija 30. januara su u Ankari potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči. Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a potpisivanjem 30. januara stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene, navodi se u saopštenju. Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje, kao i definisanih kvota sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Takođe će biti udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku. Tokom sastanka sa ministrom Zejbekčijem, Ljajić je zatražio da se i pre ratifikacije Sporazuma o slobodnoj trgovini omogući izvoz određene količine mesa na tursko tržište. Zejbekči je rekao da će se tražiti odgovarajući pravni osnov kako bi se ovom zahtevu Srbije izašlo u susret. Ministarstvo trgovine Srbije je procenilo da se potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara preduslov za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, jer se poboljšavaju uslovi njihovog poslovanja. Ljajić se u Ankari sastao i s potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom i s ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

DNEVNI BILTEN

< januar 2018 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31