gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 30.03.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
KOSOVO I METOHIJA

VUČIĆ: NIKO NE ZNA KAKO ĆEMO RAZGOVARATI SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 29. marta 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko ne zna kako će u budućnosti izgledati razgovori Beograda i Prištine ali da će ih sigurno biti. "Postavlja se pitanje da li ćemo posle ovoga razgovarati, razgovaraćemo, a kako, niko ne zna kako. Kako ja da gledam Tačija i ove koji su naredili prebijanje Marka Djurića", rekao je Vučić i dodao da je međunarodnim zvaničnicima rekao da "puste malo vremena da prođe, pa da će videti". On je rekao da se postavlja pitanje poverenja između Beograda i Prištine i dodao da on zna da su hapšenje Djurića naredili Tači i Ramuš Haradinaj. "Sačuvaćemo mir, a šta ćemo dalje, ni sam ne znam šta bih vam rekao", rekao je Vučić. On je rekao da, suštinski, prištinski zvaničnici ne žele Zajednicu srpskih opština, da žele da ona bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, koji bi ZSO sveo na nivo nevladine organizacije. "To treba da bude NVO čiji će članovi moći da žvaću žvake kad im dozvole Tači i Haradinaj", rekao je Vučić. On je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije neće sami pokušati da formiraju ZSO već da su spremni da to učine u skladu sa Briselskim sporazumom i onim što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj rekli prethodnih dana o zajednici. "Briselski sporazum potpisan je 18. ili 19. aprila 2013. godine, više od 1.800 dana neko nije ispunio svoju međunarodno priznatu obavezu niti ih je bilo ko pritisnuo da to urade", kazao je predsednik Srbije. Vučić je dodao da Srbi i dalje hoće da formiraju ZSO sa predstavnicima kosovskih Albanaca ali je i ocenio da nikada neće doći do usvajanja statuta te zajednice jer će iz Prištine kako je naveo, uvek reći da je nešto protivustavno. On je rekao da su ga od jutros kritikovali zbog čega razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da je njegov odgovor da će razgovarati sa svima, kao i da će danas ragovarati sa predsednikom Turske Redzepom Tajipom Erdoganom. "Moj posao je da štitim Srbiju i ne zanima me odakle ko dolazi", rekao je Vučić.

DjURIĆ: PODRŽAVAMO ODLUKU SRBA DA FORMIRAJU ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA NA KIM

BEOGRAD, 29. marta 2018. (Beta) - Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da Vlada Srbije podržava predstavnike Srba sa Kosova i Metohije u nameri da započnu formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Kako je rekao novinarima, ako u roku od tri nedelje Priština ništa ne uradi, predstavnici Srba sami će formirati ZSO. "Srbija je opredeljena za mir i čuvaće mir i zato podržavamo Srpsku listu da formiraju ZSO, jer je ona u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom i Briselskim sporazumom", rekao je Djurić na konferenciji za novinare u Beogradu. Upitan na koji će način ZSO funkcionisati ako Priština ne pristane na njeno formiranje, Djurić je kazao da je uz posredovanje Evropske unije postignut dogovor o formiranju ZSO, na koji je potpis stavila Međunarodna zajednica. On je kazao i da očekuje da umesto pretnji ratom, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedelje počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO. Povodom navoda Palja Ljekaja o hapšenjima ukoliko dođe do formiranja ZSO bez pristanka Prištine, rekao da bi trebalo da "uhapse sebe", s obzirom da već pet godina ne sprovode sporazum i ne formiraju ZSO. On je nazvao ciničnim saopštenje OEBS-a na dešavanja u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i njegovo hapšenje, u kome je takođe objavljen poziv te organizacije Beogradu i Prištini da se uzdrže od provokacija. "Evo izvinjavam se što su nas tukli, što su nas šutirali, što su mene vodali kroz Prištinu na povocu", rekao je Djurić komentarišući reagovanje OEBS-a. On je ponovio da Beograd želi da dođe do rešenja mirnim putem, ali da bi trebalo da se zna i da će Srbija sigurno štiti interese srpskog naroda. Djurić je saopštio i da su juče u Peći "uniformisana lica" uhapsila novinare RTS-a i nekoliko pravnika i da su ih pustili posle pet sati pritvora i posle intervencije beograda.

SRBIJA

FABRICI: ČLANSTVO U EU ZAVISIĆE OD POLITIČKE VOLjE I REŠENjA ZA SPOROVE SA SUSEDIMA

BEOGRAD, 29. marta 2018. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je predstavljajući novu Strategiju EU za Zapadni Balkan članovima Saveta stranih investitora kazao da će perspektiva zemalja kandidata za članstvo u najvećoj meri zavisiti od jake političke volje, sprovođenja stvarnih i održivih reformi i pronalaska definitivnih rešenja za sporove sa susedima. Fabrici je podsetio da su Srbija i Crna Gora jedine dve zemlje u regionu sa kojima su pristupni pregovori uveliko u toku i da Strategija jasno definiše da su vrata EU otvorena za dalje pristupanje kada su pojedinačne zemlje ispunile kriterijume, saopštio je Savet stranih investitora. "Kredibilna perspektiva proširenja zahteva stalne napore i bespovratne reforme. Napredak na evropskom putu je proces vezan za ciljeve i njihovo ispunjenje. Put Srbije u EU je u nacionalnom i državnom interesu Srbije", istakao je on. Potpredsednica Saveta stranih investitora Ingeborg Ofsthus je kazala da to poslovno udruženje podržava proces evrointegracija, jer je to odličan mehanizam da se poveća konkurentnost srpske privrede. "Tokom pregovora, zemlja kandidat mora da sprovede sveobuhvatne reforme i podigne administrativni kapacitet za sprovođenje zakona, što je jedan od ključnih problema Srbije danas. Privreda treba da se modernizuje kako bi izdržala konkurentski pritisak na kraju procesa pridruživanja. Ovo su veliki izazovi, a mi u Savetu možemo na njih da odgovorimo, jer 74 odsto naših članova dolazi iz EU sa znanjem i snagom da podržimo proces pridruživanja", rekla je Ofsthus.

AMBASADOR: FRANCUSKA ĆE PODRŽATI ŽELjU SRBIJE DA POSTANE PRIDRUŽENI ČLAN FRANKOFONIJE

BEOGRAD, 29. marta 2018. (Beta) - Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je danas da će Francuska podržati "frankofone ambicije" Srbije i želju te zemlje da postane pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) na sledećem samitu. U obraćanju zvanicama na svečanosti kojom je obeležen završetak meseca Frankofonije u rezidenciji Ambasade Francuske, Mondoloni je ukazao na tri glavna elementa obeležavanja frankofonije u Srbiji, rekavši da su to blizina, raznolikost i dostupnost. "Blizina - u vašem okruženju, u čitavoj Srbiji. Mesec frankofonije obeležen je u petnaestak gradova u Srbiji. Bio je i dostupan. Program Francuskog instituta (u Srbiji) bio je potpuno besplatan i otvoren za sve. Mesec frankofonije je bio bogat u svojoj raznolikosti, uz koncerte, predstave, debate i druge manifestacije", rekao je ambasador i zahvalio svim partnerima. On je saopštio da je postignut dogovor o osnivanju grupe frankofonih ambasada u Srbiji, koja će, kako je kazao, okupiti diplomatske misije koje pripadaju Frankofoniji i služe se francuskim jezikom, i koje bi želele da pomognu svima koji promovišu Frankofoniju u Srbiji. "Francuska će s naklonošću podržati frankofone ambicije Srbije i njenu želju da postane pridruženi član organizacije Frankofonije na sledećem samitu u Jerevanu", izjavio je Mondoloni na prijemu u čast Frankofonije. Mondoloni je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron 20. marta, na Međunarodni dan Frankofonije, predstavio plan za francuski jezik i istakao da je Francuska "samo deo Frankofonije i da odgovornost ne leži samo na njoj". Prisutnima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović koji je potvrdio da će Srbija podneti zahtev da postane pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonije. On je ocenio i da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Francuske odlični. Na prijemu kojem su prisustvovale diplomate, zvanice iz kulture, nauke i obrazovanja, uručene su nagrade za frankofoni diktat i proglašen je pobednik takmičenja za frankofonu pesmu. Među prisutnima u u rezidenciji Ambasade Francuske bio je i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković. Frankofonija okuplja zemlje koje dele zajedničke vrednosti, poput demokratije i ljudskih prava i ima za prioritet promovisanje francuskog jezika. Frankofonija promoviše francuski kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju.

POTPISAN MEMORANDUM ZA DEONICU AUTOPUTA POŽEGA - BOLjARE

BEOGRAD, 29. marta 2018. (Beta) - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa izvršnim predsednikom kineske kompanije CCCC Internešnl (Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani) Du Fejom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu "Beograd - Južni Jadran", za deonicu Požega - Boljare. Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da Memorandum podrazumeva izradu projektno tehničke dokumentacije za najtežu deonicu, dugu 107 kilometara, koja će koštati oko 50 miliona evra. "Da bi se Koridor 11 povezao sa Crnom Gorom, neophodno je da se uradi put od Preljine do Požege, za koji je potpisan komercijalni ugovor vredan 523 miliona dolara, a gradnja će početi sledeće godine u martu", istakla je Mihajlović. Prema njenim rečima, na toj deonici radovi će trajati dve godine. Izvršni predsednik CCCC Internešnl Du Fej rekao je da će kineska firma obezbediti dokumentaciju i način finansiranja projekta. On je dodao da je izgradnja te deonice autoputa od izuzetnog značaja za Srbiju i kada se u Crnoj Gori završi deonica Bar - Boljare, koju takođe radi ta kineska firma, iz Srbije će moći veoma brzo da se stigne do crnogorskog primorja. Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang rekao je da Kina u Srbiji ima više projekata nego u bilo kojoj zemlji "16+ jedan". "Polovinu projekata koje imamo u Srbiji radimo sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i verujem da ćemo na vreme realizovati deonicu Požega - Boljare", istakao je Mančang. Na pitanje novinara da li je CCCC Internešnl zainteresovana za gradnju aerodroma Ponikve, Li Mančang je rekao da su uspostavljeni kontakti sa lokalnom vlašću i da će se o tome razgovarati. Mihajlović je dodala da ministartvo podržava ideju o osposobljavanju aerodroma Ponikve, jer je važan i zbog dolaska turista kao i da bi ta investicija vredela oko 50 miliona evra.

DNEVNI BILTEN

< mart 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31