gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 22.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: КОСОВО, ЕКОНОМИЈА И ЕУ НАЦИОНАЛНИ ПРИОРИТЕТИ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у говору пред Генералном скупштином УН у Њујорку да су национални приоритети Србије политичко решење за Косово, економски развој и интеграција у Европску унију. Као основне предуслове за будућност Вучић је означио мир и стабилност, и навео да ће Србија и даље много инвестирати у стабилизацију, регионалну стабилност и кооперацију. "Без заједничке и шире слике нећемо бити у могућности да решимо заједничке проблеме", рекао је Вучић. Према Вучићу, очување мира и стабилности "захтева свакодневни труд, рад и реформе". Вучић је поновио да Србија неће признати независност Косова, али да "неће да говори о непоштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије него о напорима за решавање вековног проблема" јер Србија треба да "гради будућност са Албанцима". Према његовим речима, Србија је спремна на "тешке компромисе" у тражењу прихватљивих решења и да је Бриселски споразум резултат компромиса две стране. Вучић је додао да је "корак напред" што у последње четири године на Косову није било етнички мотивисаних убистава. Вучић је изјавио да ће Србија уложити напоре у стварање квалитетних односа у региону. "Улажемо напоре у стабилизацију целокупне ситуације на Балкану, остајемо мирни на увреде и нападе других јер је помирење битније од свега", рекао је Вучић. Председник Србије је изразио спремност да се посвети економским реформама и привлачењу инвеститора. Он је рекао да је Србија и без значајног прилива инвестиција остварила суфицит, смањила незапосленост, створила флексибилније тржиште рада и да је сада "много јача него раније и ближа западу". Проширење ЕУ на западни Балкан је, према Вучићу, било инструмент за политичку и економску стабилизацију региона и Унија мора да остане посвећена тој политици и поред тешкоћа са којима се суочава. Вучић је поновио и став о војној неутралности Србије. "Поносан сам на Србију која чува територијални интегритет и суверенитет. Никада нећемо одустати од војне неутралности", рекао је српски председник и додао да Србија верује у ЕУ али и да је "поносна и не стиди се" добрих односа са Русијом и другим земљама. Вучић је, такође, навео потребу за реформом УН, али и подршку светској организацији и изразио подршку борби против тероризма Исламске државе и Ал-Каиде, екстремизма, сиромаштва и социјалне неједнакости. Он је рекао да су општеприхваћене вредности једнаких права, права на идентитет и интеграција у модерно друштво будућност. Према његовим речима, Србија ће чинити све што је у њеној моћи да УН буду битније у свету.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С ЛАЈЧАКОМ О РЕФОРМИ УН, СИТУАЦИЈИ У РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација Мирославом Лајчаком, с којим је разговарао о плановима за реформу УН, улози Србије у овој међународној организацији и ситуацији у региону, саопштено је из Председништва. Вучић је истакао да Уједињене нације имају одговоран приступ по питању Западног Балкана и нагласио да је то најзначајнија међународна организација са становишта заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије. Он је, у име Србије, подржао одговоран приступ Мирослава Лајчака на унапређењу рада и активности УН, наводи се у саопштењу. Лајчак је нагласио да је главни циљ председавања поштовање три стуба УН: људска права, мир и безбедност и развој. Он је истакао неопходност постизања конкретних резултата на плану реформе УН, јачање поверења између УН и њених чланица, и нагласио да ова организација има амбициозан програм о миграцијама, што ће бити први велики међународни оквир, као и да је улога УН да се залаже за мир и превенцију конфликта.

ВУЧИЋ: ТЕК ЋЕМО ВИДЕТИ ДА ЛИ ЈЕ КОСОВО ОБЕЗБЕДИЛО ГЛАСОВЕ ЗА ЧЛАНСТВО У УНЕСКУ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у изјави за Телевизију О2 да ће се тек видети да ли је Косово обезбедило гласове за учлањење у Унеско и да ће се званични Београд наставити да се бори против тог чланства. "Гласање о чланству Косова у Унеску неће бити лако за Србију, али свакако неће бити лако ни за њих", рекао је Вучић за ту телевизију. Заменик премијера и министар иностраних послова Косова Беџет Пацоли је изјавио касно синоћ да је Косово обезбедило гласове за учлањење у Унеско. Он је приштинској Телевизију КТВ рекао да је са мало рада и много сусрета у Њујорку на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација успео да Косово обезбеди гласове за учлањење у Унеску. Вучић је напоменуо и да му је познато да је делегација Косова лобирала у Њујорку. "Досад смо успевали да се изборимо са њима, никада их не потцењујем, али нећу ни да их прецењујем", рекао је Вучић. Он је навео и да то што до тврдњи косовских званичника долази у тренутку када Србија говори о покушају да се нађе решење за Косово и Метрохију показује да неки у свету, али и у окружењу нису искрени и да желе да Србију "доведу пред свршен чин". "Покушавају да кажу ево добили смо све, вама остаје да прихватите оно што смо завршили што 1999. године, што 2004. године, што 2008. године. Не мислим да је наша ситуација лоша каквом они желе да је прикажу, нити да је њихова толико добра", рекао је Вучић. Према његовим речима, новцем се не може све купити, иако предстваници Приштине иза себе имају "мишиће" неких западених земља које су признале Косово.

НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА С БРНАБИЋ О ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Немачки дипломата Томас Осовски пренео је данас премијерки Србије Ани Брнабић да је немачка Влада посвећена даљем проширењу Европске уније и да је спремна да помогне Србији, као кључној земљи на Балкану, да се придружи породици европских земаља. Осовски који је специјални изасланик Министарства спољних послова Немачке задужен за политичка питања Европске уније, изразио је наду да ће до нормализације односа Београда и Приштине доћи кроз конструктиван дијалог, саопштила је Влада Србије. Он је поздравио иницијативу председника Србије Александра Вучића за покретање унутрашњег дијалога о Косову, наводи се у саопштењу. Саговорници су се сложили да је брза имплементација реформи, нарочито у области економије, људских права и правосуђа веома важна јер ће тако и датум уласка у ЕУ бити ближи. Брнабић је потврдила да је главни циљ Србије пут ка ЕУ и истакла да Влада одлучно ради на спровођењу реформи у свим областима и да очекује бржи напредак у отварању нових поглавља у преговарачком процесу. Она је нагласила да су регионална сарадња и стабилност од кључног значаја за даљи напредак, наводи се у саопштењу.

ЈОКСИМОВИЋ И НЕМАЧКИ ИЗАСЛАНИК О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас с изаслаником министра спољних послова Немачке Томасом Осовским, с којим се сагласила да су односи две земље изузетно добри и да Немачка пружа значајну подршку европским интеграцијама Србије. Осовски је рекао да европске интеграције Србије доприносе стабилности и развоју Србије и региона и да је то свакако и интерес Европске уније, саопштено је после састанка. Он је навео да Немачка види Србију као важну државу за стабилност и просперитет целог региона, али и за остваривање заједничких европских интереса, саопштила је Влада Србије. Саговорници су се сложили да су односи Србије и Немачке изузетно добри, да редовна комуникација на свим нивоима даје резултате и да постоји константан тренд унапређења укупне сарадње, а пре свега политичке и привредне, наводи се у саопштењу. Министарка за европске интеграције истакла је да је Немачка "највећи билатерални донатор наше земље" и да је у последњих 15 година издвојила 1,7 милијарди евра бесповратне помоћи Србији за реализацију бројних пројеката, стоји у саопштењу. Јоксимовић је рекла да очекује да Србија до краја године отвори најмање још три преговарачка поглавља, и то поглавље шест о праву привредних друштава, поглавље 30 о економским односима с иностранством и поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама. Српска министарка је навела да је Србија посвећена регионалној стабилности и сарадњи и да "очекује да и други у региону покажу одговорност и не само декларативну посвећеност стабилности и добрим односима", додаје се у саопштењу. Како се наводи, саговорници су се сагласили да је важан наставак дијалога Београда и Приштине, као и обавеза обе стране да испуњавају договорено.

ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ РАЗГОВАРАЛЕ У ДИМИТРОВГРАДУ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 21. септембра 2017. (Бета) - Делегације Србије и Бугарске одржале су данас састанак у Димитровграду на којем су размениле мишљења о билатералним односима и могућностима за даље унапређење сарадње, саопштило је Министарство спољних послова Србије. На састанку је било речи о унапређењу сарадње у областима од обостраног интереса, пре свега економије, туризма, инфраструктуре и енергетике, као и о питањима од интереса за бугарску националну мањину у Србији, наводи се у саопштењу. Делегацију Србије предводио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, а бугарску заменик премијера за економску и демографску политику Валери Симеонов. Састанку је присуствовао и државни секретар Министарства спољних послова Немања Стевановић. Две делегације положиле су венце на Споменик Василу Левском у Димитровграду и на Спомен-костурницу на Несковом брду код Димитровграда, додаје се у саопштењу.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2017 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30