gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 11.12.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ, БОРИСОВ, ЦИПРАС И ТУДОЗЕ: УЛАЗАК СРБИЈЕ У ЕУ ВАЖАН ЗА СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 9. децембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић и премијери Бугарске, Румуније и Грчке, Бојко Борисов, Михај Тудозе и Алексис Ципрас оценили су током састанка 9. децембра у Београду да политички сусрети стварају "бољу климу" за инвестиције и економску сарадњу, али да су важни и за мир и стабилност целог региона. Вучић, Борисов, Тудозе и Ципрас разговарали су и о инфраструктурним пројектима који се односе на гасоводну мрежу, пруге и аутопутеве, као и о изградња железничке везе између Егејског мора и Дунава. Вучић је на конференцији за штампу рекао и да је разговарано о томе како да се Србија убрзаније приближи Европској унији (ЕУ). Он је рекао да су Борисов, Тудозе и Ципрас у Србију донели европски пријатељски дух и захвалио им што подржавају Србију на европском путу. "То је важно за будућност Србије, али и стабилност, мир и предвидивост целог региона Западног Балкана", рекао је Вучић. Он је рекао да су састанци израз сталне сарадње четири земље и да је резултат сарадње повећана трговинска размена између четири земље. "Србија има добру трговинску размену са све три земље. Очекујемо да заједничка трговинска размена са ове три земље пређе три милијарде евра наредне године", рекао је Вучић.
Премијер Бугарске Бојко Борисов поручио је званичницима ЕУ да ће са Србијом, Румунијом, Грчком и његовом земљом имати безбедан и предвидив Балкан, који неће правити проблеме. Он је новинарима рекао да ове четири земље желе да поштују захтеве које европска демократија тражи, владавину права, али да желе да се повезују и да обезбеде више плате и боље приходе за своје грађане. Борисов је оценио да је сада тренутак да се оствари повезаност на Балкану и да су балкански лидери одлучили да се фокусирају на инфраструктурне пројекте. "Наше пријатељство није уперено ни против кога, ми само желимо да привучемо инвеститоре", рекао је Борисов.
Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да Србија не може да буде ван европске породице и да ЕУ треба да исправи "велику грешку". "ЕУ би требало ускоро да исправи велику грешку, која своје корене вуче из тога на које начине се Европа односила према Балкану до сада. Било је познато да је Балкан ризично подручје. Србија не може више бити изван европске породице, под условом да већина становништва жели да буде део ЕУ", рекао је Ципрас на конференцији за новинаре. Он је рекао да председавање Бугарске ЕУ даје прилику да четири земље промовишу своје заједничке идеје. "Желим да поздравим предлог Бојка Борисова да организује скуп ЕУ и држава Западног Балкана, који ће пренети поруку да ће бугарско председавање ЕУ бити председавање Балкана", рекао је Ципрас. Он је рекао да се мир, стабилност и економски раст на Балкану могу остварити само поштовањем међународног права, а да Пакт из Лозане представља "камен темељац" за регион Балкана. Ципрас је рекао да сва четири лидера желе да пошаљу поруку да је потребно учити из прошлости и стварати будућност у знаку сарадње и заједничког раста и развоја. Говорећи о будућим пројектима три земље, премијер Грчке је рекао да је на састанку било речи о инфраструктурним пројектима у области енергетике и саобраћаја. Додао је да се једино поштовањем међународног права и споразума може остварити просперитет, заједнички суживот и раст. Како је навео, западни свет се тренутно налази у периоду транзиције, гради зидове и води се логиком Хладног рата што је "катастрофално" за европски континент. Ципрас је рекао да Грчка, Србија, Румунија и Бугарска треба да "ухвате" прилике које су пред њима, додајући да је историја на Балкану показала да тензије не воде нукуда.
Премијер Румуније Михај Тудозе казао је да су се председник Србије Александар Вучић и премијери Грчке и Бугарске, Алексис Ципрас и Бојко Борисов договорили о одржавању састанака министарстава унутрашњих послова који ће се бавити питањем миграната, и да ће први састанак бити одржан почетком марта у Букурешту. "Надам се да ће овакви састанци постати редовни", рекао је Тудозе на конференцији за штампу у Београду. Он је рекао да се сада говори о "интеграцијама Србије у ЕУ" и да су три земље спремне да подрже Србију и да јој олакшају пут у Унију.

ВУЧИЋ, БОРИСОВ, ЦИПРАС И ТУДОЗЕ О ГАСОВОДИМА И ПУТНОЈ ИНФРАСТРУКТУРИ

БЕОГРАД, 9. децембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић и премијери Бугарске, Румуније и Грчке, Бојко Борисов, Михај Тудозе и Алексис Ципрас, разговарали су на састанку 9. децембра о инфраструктурним пројектима, који се односе на гасоводну мрежу, пруге и аутопутеве. Премијер Грчке Алексис Ципрас рекао је да је један од пројеката о којима се разговарало изградња железничке везе између Егејског мора и Дунава. Он је казао да о томе већ постоји меморандум о разумевању Грчке и Бугарске у који сада може да се укључи и Румунија, а тиче се повезивања грчких лука Солун и Александрополис с бугарским лукама у Бургасу и Варни и да би сада то могло да се прошири на Букурешт. "То је још један пројекат у којем ћемо сви заједно учествовати, а то је железничка веза између Солуна и Београда, а онда и веза из Београда за Софију", рекао је Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре у Београду. "Желимо да саградимо вертикалну осу која ће повезивати трансјадрански гасовод, тако да ће природни гас моћи да тече директно у правцу Бугарске", рекао је Ципрас. Он је додао да су ти пројекти од великог значаја, јер могу да унапреде економску сарадњу све четири земље, али и да покажу Европској унији да државе кандидати и чланице ЕУ "могу да одлучују по сопственом нахођењу о начинима на које ће сарађивати". Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Србија и Бугарска разговарале о гасној интерконекцији и да је за део који ће изводити Србија обезбеђено 85 милиона евра, од којих је 49,1 милион евра добијен из грантова ЕУ. Он је рекао да је за Србију важна и намера Бугарске да близу обале Црног мора гради слив више цевовода одакле би Србија узимала гас и из Турског тока и из Александрополиса, али и из Румуније и са других места. "То је за нас од великог значаја, како се Србија економски развија, Србија повећава потрошњу гаса између 200 или 300 милиона кубних метара, потребно нам је све више гаса", рекао је Вучић. Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да ће у наредних годину, две бити завршене пруге Београд-Софија-Солун, Београд-Софија-Бургас и Београд-Софија-Истанбул и да жели да Букурешт и Софија буду повезане бољим аутопутевима. "Због тога имамо прогресивну дунавску стратегију и требаће само неколико сати дуж Дунава", рекао је Борисов.

СРБИЈА ПОТИСАЛА МЕМОРАНДУМ О СМАЊЕЊУ ТАРИФА ЗА РОМИНГ СА БУГАРСКОМ

БЕОГРАД, 9. децембра 2017. (Бета) - Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар саобраћаја, информационих технологија и телекомуникација Бугарске Ивајло Московски потписали су 9. децембра у Београду Меморандум о сарадњи о смањењу тарифа за роминг електронских комуникационих услуга између две земље. Двојица министара меморандум су потписали после завршетка сусрета председника Србије Александара Вучића са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније – Бојком Борисовим, Алексисом Ципрасом и Михајом Тудозеом. У изјави за агенцију Бета, Љајић је казао да је Бугарска прва земља чланица ЕУ с којом Србија потписује меморандум о снижавању цена роминг услуга, подсетивши да је пре тога са три земље региона, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом, потписала сличан споразум, захваљујући коме су у протекле три године за 35 одсто снижене цене одлазних позива у ромингу. Он је рекао да меморандум с Бугарском не значи аутоматско снижавање цена роминга, јер "Бугарска као чланица ЕУ нема надлежности и механизме за такву одлуку", али је додао да се данашњим потписивањем "телекомуникациони оператери две земље охрабрују да иду у процесс снижавања ових услуга". "Ми верујемо да ће мобилни оператери Србије и Бугарске пронаћи комерцијални интерес, да кроз повећану фреквенцију саобраћаја, иду у правцу снижавања цена услуга роминга, што је заправо смисао овог меморандума. Тим пре, јер у ЕУ од јуна нема плаћања ромига, пошто су цене коришћења услуга мобилних оператера у иностранству једнаке оним у домаћем саобраћају и износе 3,2 евроцента за минут одлазног позива", рекао је Љајић. За разлику од ЕУ, цене роминга у региону су, упркос споразуму из 2014. године, и даље високе, појаснио је Љајић, додавши да су одлазни позиви шест пута скупљи него у ЕУ, а пренос података путем интернета је скупљи чак 20 пута. "Крајњи циљ земаља Западног Балкана је да се и на нас, као државе које су процесу придруживања, прошири важење директиве ЕУ о укидању цена ромигна, иако то неће бити ни брзо, ни лако оствариво", закључио је Љајић.

МИХАЈЛОВИЋ И ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РУМУНИЈЕ О ИНФРАСТРУКТУРИ И ТРАНСПОРТУ

БЕОГРАД, 8. децембра 2017. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је 8. децембра у Београду с потпредседником Владе Румуније Јон-Марселом Ћолакуом о сарадњи две земље у области инфраструктуре и транспорта, укључујући пројекат изградње аутопута Панчево-Темишвар. Михајловић, која је и потпредседница српске Владе, рекла је да је Србија за тај пројекат била заинтересована и раније и да је важно да постоји и јасан став Румуније да жели реализацију пројекта и постизање договора о изради пројектно-техничке документације, саопштио је њен кабинет. Она је казала да постоји много могућности за сарадњу и за заједничке пројекте у региону, нарочито пошто је Београд ове недеље изабран за седиште Транзитне заједнице Западног Балкана, додаје се у саопштењу. "То отвара нове прилике да се још брже повезујемо са регионом и Европском унијом, како изградњом нових путева и пруга, тако и уклањањем нефизичких баријера",
рекла је Михајловић. Ћолаку је навео да пројекат изградње аутопута Панчево-Темишвар има политичку подршку Владе Румуније, да треба што пре почети с израдом пројектне документације, као и да сарадња Румуније, Бугарске, Грчке и Србије на нивоу лидера земаља даје додатне могућности за заједничке иницијативе и пројекте, наводи се у саопштењу. На састанку, којем је присуствовао и министар за европске фондове Румуније Мариус Ника, разговарано је, како се наводи, о споразуму о железничком саобраћају којим ће се регулисати граничне процедуре, и о даљој либерализацији у области друмског саобраћаја. Било је речи и о пројектима у водном саобраћају, укључујући пројекат ревитализације бродске преводнице хидроелектране "Ђердап 1" на Дунаву и пројекат побољшања навигационе инфраструктуре на Каналу Бегеј.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< децембар 2017 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31