gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.02.2018
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: БУРУНДИ ПОВУКАО ПРИЗНАВАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ "КОСОВА"

БЕОГРАД, 17. фебруара 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је 17. фербуара да је Бурунди повукао признавање независности "Косова". Дачић, који је недавно боравио у посети Бурундију, рекао је на ванредној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова у Београду да је та земља повукла "признавање независности Косова". Према његовим речима, Бурунди је повукао признавање независности "Косова" пре два дана, али је министар спољних послова одлучио да пренесе вест 17. фебруара, на десетогодишњицу једностраног проглашења независности. "Ово је за дан независности такозваног Косова честитка из Бурундија", рекао је Дачић и додао да одлука Бурундија показује колико је "крхка косовска независност" и колико је лажна листа од 116 земаља које власти у Приштини приказују својим грађанима. "Позивам их да покажу папире свих 116 земаља. На тој листи су земље које уопште нису признале независност Косова", рекао је он. "Косово" је далеко од међународног признања и поред подршке коју Приштини пружају неке од западних сила, навео је шеф српске дипломатије. "Без договора са Србијом ово се питање не може решити. То људима у Приштини треба да буде јасно", навео је он. Дачић је упитао како је он успео да за неколико месеци убеди три земље да повуку признање независности "Косова", а његови претходници се нису тиме бавили и додао да је некима "било лепше да иду у Вашингтон и Брисел него у Бурунди". Српски министар је оценио да је проглашење независности "неуспели експеримент и насиље над Србима и међународним правним поретком".

ДАЧИЋ ОДГОВОРИО ШЕФУ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: ПУТУЈ, ГАБРИЈЕЛЕ

БЕОГРАД, 15. фебруара 2018. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 15. фебруара поводом става шефа немачке дипломатије Зигмара Габријела да Србија треба да прихвати независност "Косова" да Габријел мора да прихвати реалност да је садашња немачка влада у одласку. "Поздравите га. Путуј, Габријеле, и прихвати реалност да је садашња влада Немачке у одласку", рекао је Дачић у изјави за "Инсајдер". Шеф српске дипломатије није желео да одговара на додатна питања уз објашњење да није у земљи, али је рекао да ће Габријел од њега добити одговор 17. фебруара. Министар спољних послова Немачке је највишим званичницима Србије и "Косова" пренео предлог за суштину правно обавезујућег споразума две земље, којим се предвиђа да Београд прихвати независност "Косова", али не и да је формално призна. Према том предлогу, Србија треба да прихвати постојање државе "Косово", али није обавезна да је формално призна. Немачки шеф дипломатије је у Београду и Приштини представио предлог у нијансама. Он је рекао да Србија треба да прихвати независност "Косова", али није поменуо реч признање. "Ако Србија жели кретање према ЕУ, владавина права и прихватање независности Косова је основни услов", казао је Габријел. Он је у Приштини навео и да ће његова земља утицати да "Косово" призна још пет земаља, чланица ЕУ, које то нису учиниле. Исти став је пренео и званичницима "Косова", Рамушу Харадинају, Хашиму Тачију и Кадрију Весељију са којима се сусрео у Приштини.

ДАЧИЋ ПРЕДВОДИО СРПСКУ ДЕЛЕГАЦИЈУ У СОЧИЈУ

БЕОГРАД, 17. фебруара 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је 17. фебруара у Сочију да је циљ да се с Русијом развијају и економски односи, поред већ добрих политичких односа, саопштило је Министарство спољних послова. "Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша‎ спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2,5 милијарде долара. Циљ је да поред веома добрих политичких односа што више развијамо економске односе, као и да искористимо све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније", навео је Дачић. У саопштењу после састанка српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, наводи се да је Дачић похвалио сарадњу у области енергетике и пољопривреде, а такође је поменуо и скору посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду. "Имамо добру сарадњу‎ на међународном плану када је реч о заштити наших националних и државних интереса. С Руском Федерацијом постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство и наш задатак је да то искористимо као добру основу за развој сарадње у свим сегментима друштвеног живота", изјавио је Дачић. Дачић је предводио делегацију Србије на 16. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу у Сочију. Заседању су копредседавали Дачић и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

ВУЧИЋ: ПРОГЛАШЕЊЕМ НЕЗАВИСНОСТИ "КОСОВА" ПРЕ 10 ГОДИНА ПОГАЖЕНИ СВИ ПРАВНИ ПРИНЦИПИ

БЕОГРАД, 18. фебруара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 18. фебруара да су проглашењем независности "Косова" пре 10 година брутално силом погажени сви правни принципи, и додао да је у будућности најважније постићи консензус Београда и Приштине којим би обе стране биле најмање незадовољне. Вучић је после састанка са студентима са Косова и Метохије казао да не зна како би "Косово" могло да постане чланица Уједињених нација, а да пре тога не постигне договор са Србијом. "Да би неко могао у УН, он мора да постигне договор са Србијом, а да би до тога дошло мора да постоји компромис који би подразумевао договор 'мало ми - мало ви'", казао је Вучић. Он је додао да је пре 10 година донета "катастрофална одлука коју више ни Приштина није у стању да брани јер нема правних аргумената". Према његовим речима, проглашењем независности "Косова" је погажен читав низ правних аката, од многих резолуција до Повеље УН. Упозорио је да консензус не сме да подразумева да Приштина издејствује независност, а да се Србији каже да јој неће палити манастире и цркве. "Сит сам приче да нас је неко споља натерао. Било је притисака и биће их, али српско руководство не подлеже притиску", истакао је Вучић. Вучић је ипак казао да је Србија изложена притиску великих сила да би зауставила кампању смањења броја признања независности "Косова". "Србија у политичкој арени тешко издржава борбу са великим силама јер се против нас заједно са Приштином боре и Вашингтон и Лондон", казао је Вучић. Како је рекао, велике силе које су признале ту независност и које су у том послу учествовале имају проблем, јер су Албанци имали своју матичну државу, због чега нису имали право на самоопредељење. Вучић је оценио да се Србија сада поново пита и поручио да нико не треба да мисли да ће било шта постићи по питању Косова и Метохије тако што ће Србији "извући уши". "Ја не видим како би то Приштина могла да уђе у УН без свеобухватног и озбиљног и тешког компромиса, који они морају да направе са Београдом, да би Београд то омогућио. То да ће нас натерати и извући нам уши Американци и Енглези, па ћемо морати све да урадимо - тај филм нећете гледати", рекао је председник.

ВУЧИЋ: ПОДИГЛИ СУ НАМ ПЛАНИНСКЕ ВЕНЦЕ УСЛОВА, АЛИ ЋЕМО НАЋИ ПУТ

БЕОГРАД, 15. фебруара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 15. фебруара на прослави Дана државности у Орашцу, да је пред Србијом тежак и дугачак пут, али да ће се власт пронаћи решење као што су то учинили вожд Карађорђе и кнез Милош Обреновић почетком 19. века јер Србија има обавезу да се поноси прецима и брине о потомцима. "На Дан државности желим да кажем да јесте дугачак пут пред нама, подигли су планинске венце услова, али ми смо потомци оних људи који су се овде пре 300 година окупљали и чела су нам високо и имамо да кажемо оно што је Ханибал рекао кад је кренуо на Рим: или ћемо наћи пут или ћемо га сами направити", рекао је Вучић. Он је истакао да су се Срби окупили 1804. због љубави према слободи и правди, да су из тог разлога успели да победе Отоманско царство и да су то две "свете вредности" које и данас окупљају Србе и које се прослављају. "Слобода без државе је анархија, а држава без слободе тиранија, учили смо за ова два века да једно без другог не иде", рекао је Вучић. Он је казао да је захваљујући мудрој политици којој "нас је господар Милош учио", Србија данас јака и поштована земља у свету. "Идемо ка чланству у ЕУ, али градимо наша пријатељства са Русијом, Кином и другим земаљама света", рекао је Вучић. Он је истакао да Србија мора да брине о свом потомству и да је тренутно највећи проблем са којим се суочава смањење броја становника. "Можемо да изградимо фабрике и отворимо радна места, правимо клиничке центре, мостове и спроведемо све могуће и немогуће реформе, али нам је све то џабе ако нема људи ни народа, ако овде у нашој јуначкој Шумадији буде све мање деце", казао је Вучић. Вучић је казао да се пре 70 година у Србији годишње рађало око 163.000 деце, а да је та бројка опала за 100.000. "Земљу чине људи, а наша прелепа Србија остаје без људи због демографске рецесије, зато што се све мање рађамо и због исељавања за бољим и лакшим животом и зато морамо озбиљно да почнемо да се бавимо овим проблемом не само као влада и председник него целокупно друштво и заједница. Одавде из Орашца треба да почнемо са бробом против нашег највећег непријатеља, нестајања, и не гајим илузије да ће бити лако", рекао је председник. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се српски народ одувек окупљао у тежњи за слободом и да је био предводник слободе на овим просторима. "Срби нису произвели само једног Карађорђа, него многе знане и незнане јунаке који су се борили за слободу", рекао је Додик и додао да је српски народ страдалнички народ прошлог века, али да ће 21. век бити век слободе. Церемонија обележавања Дана државности почела опелом палим устаницима коју је служио поглавар Српске православане цркве Иринеј, а потом су председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили венце на споменик вожду Карађорђу. На прославу Дана државности у Орашац је дошло више хиљада људи, а присуствовали су и председница Народне Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић и министри у Влади Србије, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, као и председник Спрског народног већа Милорад Пуповац.

ВУЧИЋ УПУТИО САУЧЕШЋЕ ИРАНУ ПОВОДОМ АВИОНСКЕ НЕСРЕЋЕ

БЕОГРАД, 18. фебруара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће председнику Ирана Хасану Роханију поводом авионске несреће на југу земље, у којој је погинуло више од шездесет људи, саопштило је 18. фебруара Председништво Србије. Вучић је замолио Роханија да његове изразе саосећања пренесе породицама настрадалих путника и чланова посаде. "Иако је тешко суочити се са оваквом трагедијом, уверен сам да ће целокупно иранско руководство пружити снажну подршку и утеху онима који су у несрећи изгубили своје најмилије", наводи се у писму председника Вучића председнику Роханију. У удесу иранског авиона компаније "Асеман" у планинској зони на југозападу земље саопштено је да се страхује да је погинуло свих 60 путника и шест чланова посаде, а због недоступног терена и лоших временских услова спасилачке екипе још трагају за тачним местом пада летелице.

ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВИХ АМБАСАДОРА ЕГИПТА, ЛИБАНА И УАЕ

БЕОГРАД, 16. фебруара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић је, приликом церемоније примопредаје акредитивних писама, амбасадору Египта Амру Алгувејлију пожелео добродошлицу и изразио задовољство што ће Египат у Србији представљати дипломата са великим искуством, саопштено је 16. фебруара из Вучићевог кабинета. Председник је изразио задовољство што ће Египат у Београду представљати дипломата компетентан да допринесе испуњавању планова за сарадњу, који су били садржај разговора са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем, током прошлогодишњег заседања Генералне скупштине Уједињених нација. "Осим оживљавања рада Мешовитог комитета за привредну сарадњу, неопходно је, закључивањем одговарајућих међудржавних споразума, створити правну основу за ширење области сарадње", нагласио је председник Вучић. Амбасадор Алгувејли је рекао да се нада да ће испунити циљ - да дâ пун допринос свеукупној сарадњи двеју земаља на обострану корист, јер је то и задатак који је добио од ал Сисија. Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на томе што, и док су присутне безбедносне претње, остварују велике развојне пројекте. Вучић је замолио амбасадора Алгувејлија да пренесе поздраве ал Сисију, изразивши наду да ће ускоро моћи да га угости у званичној посети у Београду.
Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадорке Либана Наде ал Акл, која је истакла да је либанско руководство опредељено да продубљује сарадњу са Србијом у свим областима, саопштено је из Вучићевог кабинета. Пожелевши јој добродошлицу, председник Вучић је изразио уверење да ће амбасадорка ал Акл наставити активности на унапређењу односа Србије и Либана, како су то чинили и њени претходници, доприносећи да билатерални односи буду добри и без отворених питања. Двоје саговорника је констатовало да политички дијалог треба да буде учесталији и да је неопходно створити услове да се искористе могућности за привредну сарадњу. У том смислу је предложено повезивање привредних комора и успостављање директног контакта пословних људи двеју земаља. Амбасадорка ал Акл је истакла да је народ Србије пријатељ народу Либана и истакла да је либанско руководство опредељено да продубљује сарадњу са Србијом у свим областима. Председник Вучић је захвалио либанском руководству на чврстом ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова, као и на подршци Либана у међународним организацијама, која се показала и приликом гласања против пријема "Косова" у Унеско. Он је упутио позив председнику Либана Мишелу Ауну да посети Србију. Председник Вучић је нагласио да ће Србија наставити да пружа активан допринос мировним мисијама Уједињених нација у Либану: УНИФИЛ, у којој учествује скоро 180 припадника Војске Србије, као и УНТСО.
Нови амбасадор Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мубарак ал Дахери предао је акредитивна писма председнику Србије Александру Вучићу, истичући да је дошао са жељом да се пријатељски и срдачни односи двеју земаља продубе и унапреде, саопштено је из Вучићевог кабинета. Пожелевши амбасадору ал Дахерију успешан дипломатски мандат у Београду, Вучић је изразио задовољство што су Србија и УАЕ истински партнери, што се види и кроз заједничке пројекте, попут "Београда на води" и стратешког партнерства српске Владе и авиокомпаније "Етихад" у националном авиопревознику "Ер Србији". Амбасадор ал Дахери је председнику Вучићу пренео поздраве руководства УАЕ, посебно шеика Мохамеда бин Заједа од кога је, каже, добио инструкције да вредно ради на изналажењу могућности за реализацију нових заједничких пројеката. Он је додао да је жеља УАЕ да допринесе економском напретку Србије, како би њени становници имали виши животни стандард. Вучић је истакао да је захвалан шеику Мохамеду бин Заједу, за кога га веже искрено пријатељство, што подстиче да везе двеју земаља буду јаче и разноврсније, и упутио му позив да поново посети Србију. Вучић је изразио очекивање да ће и именовање првог амбасадора Србије у УАЕ, које се ускоро очекује, значајно допринети да се интензивира сарадња у свим областима, а посебно да економска сарадња доживи успон.

ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ ЧЕСТИТАЛИ БРОЈНИ СВЕТСКИ ЗВАНИЧНИЦИ

БЕОГРАД, 15. фебруара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић примио је 15. фебруара честитке бројних светских званичника поводом обележавања Дана државности, који су му између осталих упутили председници Русије, Америке, Кине, као и британска краљица Елизабета. Како је саопштила служба председника Србије, Вучићу су честитке упутили председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг, председник САД Доналд Трамп, председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Италије Серђо Матарела, председник Аустрије Александер ван дер Белен. Дан државности председнику су честитали и председници држава региона: председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, председник Црне Горе Филип Вујановић, председник Грчке Прокопис Павлопулос, председник Румуније Клаус Вернер Јоханис, председник Албаније Илир Мета. Честитке су упутили и председник Словеније Борут Пахор, председник Чешке Милош Земан, председник Пољске Анџеј Дуда, председник Финске Саули Нинисто, председник Швајцарске Алан Берзе, председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, председник Азербејџана Илхам Алијев и председник Белорусије Александар Лукашенко. Председнику Вучићу честитке су упутили и председник УАЕ шеик Халифа бин Зајед ал Нахјан, председник Египта Абдел Фатах ал Сиси, председник Кубе Раул Кастро, председник Мексика Енрике Пења Нијето, председник Алжира Абделазиз Бутефлика, председник Индије Рам Нат Ковинд, председник Габона Али Бонго Ондимба, председник Индонезије Ђоко Видодо, председник Вијетнама Тран Даи Куанг и председник Президијума Врховне Народне Скупштине ДНР Кореје Ким Јонг Нам. Председник Вучић примио је и честитке краљице Велике Британије Елизабете ИИ, краља Шведске Карла Густава XВИ, краља Холандије Вилем-Александера, краља Белгије Филипа, цара Јапана Акихита, краља Марока Мухамеда ВИ, краља Саудијске Арабије Салмана бин Абдулазиза ал Сауда и краља Свазиленда Мсвати ИИИ, као и принца престолонаследника шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, потпредседника и премијера УАЕ шеика Мохамеда бин Рашида ал Мактума и престолонаследника и заменика председавајућег Већа министара и МО Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана бин Абдулазиза ал Сауда. Дан државности председнику Вучићу честитали су и генерални гувернер Канаде Џули Пајет и генерални гувернер Аустралије Питер Косгроув.

БРНАБИЋ: ГАБРИЈЕЛ НИЈЕ ДОНЕО НИКАКАВ ДОКУМЕНТ У БЕОГРАД

БЕОГРАД, 16. фебруара 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 16. фебруара да шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел није у Београд донео никакав документ и додала да је правно обавезујући споразум питање које је у искључивој надлежности српских власти. "Габријел није донео никакав документ. Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине и нормализацији односа. Србија је прва показала одговорност кроз унутрашњи дијалог", рекла је она. Премијерка је приликом посете Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој рекла да је са Габријелом разговарано о дијалогу Београда и Приштине, а да је он био заинтересован за то шта Влада Србије даље планира. "Нема потребе да било ко доноси било какав документ. Он је нас питао какви су наши планови (за правно обавезујући споразум)", рекла је она. Она је додала да је Србија спровела скоро све што је договорено из Бриселског споразума, осим дела о енергетици и додала да тренутно ради на томе, али да Приштина "није урадила ниједан једини корак". Упитана да ли је Габријел тражио да Србија призна независност "Косова", Брнабић је рекла да је то погрешно пренето и да је он говорио да Србија треба да "прихвати" независност и да је то у складу са оним што је спољна политика Аустрије која је "Косово" признала као државу.

ГАБРИЈЕЛ: СРБИЈА КЉУЧНА НА З. БАЛКАНУ, НЕОПХОДНЕ РЕФОРМЕ У ВЛАДАВИНИ ПРАВА И СЛОБОДИ ШТАМПЕ

БЕОГРАД, 14. фебруара 2018. (Бета) - Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да је за чланство у Европској унији од средишњег значаја испуњавање европских стандарда у владавини права, независности правосуђа и слободи штампе. Габријел је на конференцији за новинаре с председником Александром Вучићем рекао да се Немачка радује успешном развоју Србије током времена док је Вучић био премијер и председник, али да треба наставити да се ради на реформама што пре. "Ја лично мислим да не сме да се чека до 2025, већ сада морамо да почнемо радимо да покажемо да се исплати кренути ка ЕУ", рекао је Габријел. Наводећи да је у ЕУ од централног значада да се испуњавају европски стандарди у владавина права, независности правосуђа и слободи штампе, Габријел је рекао да ту неће бити никаквих попуста. "Ту не дајмо кредит, ту нећемо морати мање да радимо, већ напротив треба више да радимо. Ми желимо да Србију подржимо у томе", рекао је шеф немачке дипломатије. Габријел је рекао да су и ЕУ и Немачка заинтересоване да се ситуација између Београда и Приштине, Србије и "Косова" растерети. "Важно је да се нешто учини не само зато што то тражи ЕУ већ зато што је то у интересу грађана и у Србији и на Косову", рекао је Габријел. Габријел је рекао да је је потребно развити боље односе у региону, наводећи да је "ЕУ пример како из најтежих ратова, чак геноцида може настати пријатељство". "Ова земља и суседне земље се могу развити у благостању и да постану чланице ЕУ", рекао је Габријел. Он је рекао да је Србија кључна земља на Западном Балкану, мада "не може Србија сама да стабилизује регион, али је сигурно да без Србије нема стабилности региона", рекао је Габријел. Габријел је рекао да ЕУ жели што више да се повеже и међу земљама које су чланице, али и да обухвати друге земље, јер ће се тако јаче чути европски глас у свету у којем други региони добијају на снази. "Заједно са свима онима који спадају у Европу, а Србија свакако спада у Европу, наша деца ће имати глас", рекао је шеф немачке дипломатије. Он је рекао да у Немачкој постоји огромна симпатије према Србији што има везе и с 400.000 грађана Немачке који су пореклом из Србије,

НЕМАЧКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ: БЕОГРАД ТРЕБА ДА ПРИХВАТИ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА, АЛИ НЕ ДА ЈЕ ФОРМАЛНО ПРИЗНА

ПРИШТИНА, 15. фебруара 2018. (Бета) - Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел је највишим званичницима Србије и "Косова" пренео предлог за суштину правно обавезујућег споразума између две земље, којим се предвиђа да Београд прихвати независност "Косова", али не и да је формално призна. Према том предлогу, Србија треба да прихвати постојање државе "Косово", али није обавезна да је формално призна. "Оно што се тако дуго говорило да Косово и Србија треба да уреде међусобне односе према моделу две Немачке изгледа да добија облик на дипломатском нивоу". До сада се од Србије захтевала пуна нормализација односа са "Косовом", што подразумева уклањање "Косова" из Устава Србије, јасно дефинисање њене територије, одржавање односа путем дипломатских представника у оба главна града, али не и формални акт признања независности "Косова". Немачки шеф дипломатије је у Београду и Приштини представио предлог у нијансама. Он је рекао да Србија треба да прихвати независност "Косова", али није поменуо реч признање. "Ако Србија жели кретање према ЕУ, владавина права и прихватање независности Косова је основни услов", казао је Габријел. Исти став је пренео и званичницима "Косова", Рамушу Харадинају, Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, са којима се сусрео у Приштини. У Стратегији за проширење ЕУ на ЗБ затражена је ефективна и свеукупна нормализација односа "Косова" и Србије, кроз дијалог који олакшава ЕУ. "Један свеобухватан правно обавезујући споразум је хитан и круцијалан како би Србија и Косово могли да унапреде пут ка европској перспективи", наведено је Стратегији.

МОГЕРИНИ:ВУЧИЋ И ТАЧИ ЈАСНО ЗА ДИЈАЛОГ, РАЗГОВАРАЈУ ВЕЋ О СПОРАЗУМУ О КОСОВУ

СОФИЈА, 16. фебруара 2018. (Бета) - Јасна је решеност председникâ Србије и "Косова", Александра Вучића и Хашима Тачија, за наставак дијалога и они су почели разговоре о склапању правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, оценила је 16. фебруара у Софији висока представница Европске уније Федерика Могерини. "То би дефинитивно била квалитативна промена у ситуацији која се тиче две стране, али и региона", ставила је до знања Федерика Могерини по завршетку незваничног сусрета шефова дипломатија ЕУ и земаља кандидата за чланство са Западног Балкана. Она је рекла да је "реалистично оптимиста" да ће, кад је реч о споразуму о нормализацији односа Београд-Приштина, доћи до резултата до краја њеног мандата на челу Европске службе за спољне послове крајем 2019. Висока представница ЕУ је оценила да постигнути споразум Приштине и Подгорице о решењу граничног спора између "Косова" и Црне Горе "показује да и замршена питања могу бити решена". Екатерина Захаријева, министарка иностраних послова Бугарске, председавајуће ЕУ, на заједничкој конференцији за штампу с Федериком Могерини рекла је да су "питања везана за односе Београда и Приштине веома важна и европска песпектива за све значи да чланице ЕУ и Унија свакако не желе да се билатерална питања и нерешени проблеми уносе у ЕУ". "Према томе", нагласила је бугарска министарка, "сва питања која још нису решена између земаља Западног Балкана или земаља које су већ чланице ЕУ, морају бити решена пре уласка у чланство".

МОГЕРИНИ:ЧЛАНСТВО ЕУ 2025, ОСТВАРЉИВА ПЕРСПЕКТИВА, А НЕ ЦИЉ

СОФИЈА, 16.фебруара 2018.(Бета) - Шефови дипломатија Европске уније су на састанку у Софији подржали Стратегију Европске комисије за Западни Балкан, изјавила је 16. фебруара висока представница ЕУ Федерика Могерини која је подвукла да је наведени датум 2025. за улазак Србије и Црне Горе у Унију "могућа, остварљива перспектива, а не циљ". "То се односи не само на земље које сад преговарају о чланству у ЕУ, већ и за друге које могу покренути преговоре, а ја лично желим да то почну до јуна", кад о томе може дати предлог Европска комисија и одобрити вођи ЕУ, објаснила је Федерина Могерини. "Стратегија обухвата цео регион, не ствара различите категорије", међу земљама региона, подвукла је висока представница ЕУ, рекавши да су око свега тога сагласне све чланице Уније. Екатерина Захаријева, министарка иностраних послова Бугарске, председавајуће ЕУ, на заједничкој конференцији за штампу по завршетку заседања шефова дипломатија Уније и њихових колега са Западног Балкана, рекла је да је пресудно да ли ће земље региона "без компромиса спровести све нужне реформе", а не сâм наговештени датум о могућем уласку у чланство. Захаријева је истакла да је ту од посебног значаја у којој мери ће бити спроведене реформе на шест кључних поља које је у Стратегији утврдила Европска комисија, нагласивши да ЕУ сматра да Западни Балкан није никакво "задње двориште" Европе, већ њен средишњи део. Шефица бугарске дипломатије је навела да су министри ЕУ и њихове колеге са Западног Балкана , поред размене мишљења о Стратегији, разговарали и о нужној што тешњој сарадњи кад је реч о безбедности, битки против тероризма, енергетици.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< фебруар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28