gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 21.06.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ЛИБЕРИЈА ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли уручио је 20. јуна шефу српске дипломатије Ивици Дачићу ноту којом Либерија обавештава Србију да је поништила своје признање независности "јКосова". Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају. У ноти пише да ће та одлука остати на снази све до окончања преговора под покровитељством ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине. Либерија је признала "јКосово" на основу сазнања да Београд није спреман да преговара с јужном покрајином, наводи се у ноти која је представљена на конференцији за новинаре Дачића и Милтона Финдлија. Додаје се да ће Либерија поштовати договорено између Београда и Приштине и гласаће у корист договореног решења у Уједињеним нацијама.

ДАЧИЋ: ТАЧИ ХОЋЕ ДА УТВРДИ ГРАНИЦЕ ЈЕР ОНЕ НЕ ПОСТОЈЕ 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је 20. јуна у Београду да Хашим Тачи жели да утврди границе јер оне "не постоје". "Не прича Тачи о границама у смислу компромиса, него о утврђивању граница јер оне не постоје. Прво да видимо постоји ли граница Косова и Албаније", рекао је Дачић на конференцији за новинаре са својим либеријским колегом. Одговарајући на питања новинара, Дачић је рекао да је повлачење либеријског признања "јКосова"ј "скромни допринос наставку дијалога" и та дреба видети "је ли све тако решено како они (косовски Албанци) мисле". "Ја сам потписао Бриселски споразум. О чему да причамо кад нису реализовали? Шта још да потпишемо, па да чекамо пет година?", изјавио је шеф српске дипломатије. Према његовим речима, стање у свету није као пре 20 година, "како неки замишљају ситуацију и време". Коментаришући такозвану "Зелену (муслиманску) трансверзалу", Дачић је рекао да је реч о "фантазији опасној по регион" и да је север КиМ препрека томе. Према његовим речима, "то постоји више векова и није ништа ново" и да су и Аустро-Угарска и Турска радиле у том смеру. "Не брину мене Албанци и великоалбанске теорије, већ њихови савезници, односно ментори, који се праве да то не чују и не знају, а када закуца то на њихова врата, та врста екстремизма, ширење тероризма, тек онда испадне да су и они забринути", рекао је Дачић. Како је рекао, прича о "Зеленој трансверзали" је питање исламског екстремизма.

ДАЧИЋ: НИСМО ЧЕСТИТАЛИ МАКЕДОНИЈИ ЈЕР НЕМА ШТА ДА СЕ ЧЕСТИТА 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 20. јуна да Србија није честитала Македонији на договору о решењу спора с Грчком око имена "јер нема шта да се честита", мада је навео да је Србија има позитиван став о договору. Дачић је на конференцији за новинаре с колегом из Либерије рекао да је договор Атине и Скопља билатерално питање и да Србија нема потребу да се укључује јер није "позвана страна". Договор Атине и Скопља омогућује напредак у интеграција Македоније у НАТО и Европску унију. "Нисмо честитали јер немамо шта да честитамо. Имамо позитивно мишљење и подржавамо сваки договор у коме се неко договори да се ствари реше мирним путем", рекао је Дачић на питање да ли је Србија честитала Македонији. "Наравно да желимо да се реши и желимо сву срећу и Атини и Скопљу, да не улазимо у то ко се како зове и да то допринесе стабилности региона", рекао је Дачић. Он је рекао и да сви чекају крај процеса око договора Македоније и Грчке.

ВУЧИЋ СА ИЗАСЛАНИКОМ ХРВАТСКЕ: РЕШАВАЊЕ ПИТАЊА НЕСТАЛИХ НАЈВАЖНИЈЕ ХУМАНИТАРНО ПИТАЊЕ 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Српски председник Александар Вучић изјавио је 20. јуна у разговору са специјалним изаслаником Хрватске за питања несталих Ивицом Вркићем у Београду, да је решавање питања несталих најважније цивилизацијско и хуманитарно питање за Србе и Хрвате. Поводом друге годишњице потписивања Суботичке декларације, председник Србије примио је Вркића који је и градоначелник Осијека, изразивши жељу да Србија и Хрватска у будућности реше отворена питања и унапреде односе и сарадњу, на добробит народа обеју земаља. Вучић је истакао да државни органи Србије чине све ради проналажења несталих и расветљавања њихових судбина, наведено је у саопштењу Председништва Србије. Ивица Вркић је, у својству специјалног изасланика председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић, изнео нове конкретне иницијативе, које би помогле решавање питања несталих. Председник Србије је уједно најавио именовање свог специјалног изасланика, који би сарађивао са државном Комисијом за решавање питања несталих, додаје се у саопштењу. Председништво Србије наводи и да је Вучић упутио поздраве Грабар-Китаровић, као и позив да у најскорије време посети Србију.

МОНДОЛОНИ И ЂОРЂЕВИЋ ОБИШЛИ СПОМЕНИК ЗАХВАЛНОСТИ ФРАНЦУСКОЈ 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони 20. јуна је с министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зораном Ђорђевићем обишао радове на обнови Споменика захвалности Француској на Калемегдану. Мондолони је том приликом рекао да њихов долазак говори о ангажовању владâ две земље на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата. "То је био страшан сукоб у коме су српски војници показали изузетну храброст, као и француски војници. На нама је да достојанствено обележимо стогодишњицу краја Првог светског рата", рекао је Мондолони. Амбасадор је рекао да је Француска "захвална за споменик на најлепшем месту, у најлепшем парку у Београду". "У оно доба смо заједно славили ослобођење, а сада радимо на безбедности у Европи (...) и то је порука коју треба да пренесемо становништву, као и младима две земље", изјавио је Мондолони. Ђорђевић је рекао да Београд "треба да чува све споменике". Према његовим речима, новац уложен у рестаурацију дела вајара Ивана Мештровића показује озбиљност пројекта. Србија је у обнову споменика уложила 22 милиона динара, а Француска 200.000 евра, навео је српски министар. "Ова скулптура је битна јер показује пријатељство два народа", рекао је Ђорђевић. Како је навео, нови постамент се ради од италијанског мермера који је прилагођенији домаћем поднебљу, па би самим тим требало да буде дуговечнији. Њих двојица су нешто раније положили венце код Споменика француским војницима палим у Првом светском рату на Француском војничком гробљу, као и код Спомен-костурнице браниоцима Београда у Првом светском рату, а затим су посетили Војни музеј на Калемегдану. Те активности одвијају се у склопу обележавања сто година од завршетка Првог светског рата.

АМБАСАДОРКА ВЕНЕЦУЕЛЕ: СА СРБИЈОМ ИМАМО ИЗУЗЕТНУ САРАДЊУ 

ПАРАЋИН, 20. јуна 2018. (Бета) - Венецуела и Србија, политички гледано, на међународном нивоу имају изузетну сарадњу, изјавила је у Параћину амбасадорка Венецуеле Дија Надер де ел-Андари. Она је 20. јуна у Културном центру отворила изложбу "Највећи пејзажни сликари Венецуеле 19. и 20. века", а затим одржала предавање о тренутним друштвеним и политичким приликама у тој земљи. Она је рекла да се културном и сваком другом врстом размене два народа могу међусобно боље упознати. Истакла је да од српског народа добија солидарност и разумевање и да јој је част што може у градовима у Србији да представи Венецуелу. Она је изјавила да је "Србија једина земља међу кандидатима за улазак у Европску унију која није подржала санкције Венецуели због тога што је Србија и сама преживела санкције и зна да то није решење већ нешто што може тај проблем додатно да закомпликује".

ЕКОНОМИЈА

МИХАЈЛОВИЋ И НЕГРЕ: ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ У ОБЛАСТИ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ И ВОДНОГ САОБРАЋАЈА 

БЕОГРАД, 20. јуна 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је 20. јуна са директорком представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравком Негре о текућим пројектима који се релизују уз подршку ЕИБ и новом циклусу инвестиција у области инфраструктуре у Србији. Представници ЕИБ навели су да се очекује финално одобрење за доделу бесповратних средстава за израду главног пројекта за изградњу обилазне пруге око Ниша, као део пројекта реконструкције и модернизације пруге Ниш-Димитровград, као и за пројекат пруге Ниш-Прешево-државна граница и за припрему техничке документације за пројекте развоја речне транспортне инфраструктуре. "Упоредо са завршетком друмског Коридора 10 ове године и већ започетим радовима на модернизацији пруге Београд-Будимпешта, Србија припрема нови инвестициони циклус са приоритетним пројектима који ће се реализовати у наредних неколико година", рекла је Михајловић. Она је упознала представнике ЕИБ са новим пројектима у путној инфраструктури, као и са плановима за наставак модернизације железнице, укључујући пругу на железничком Коридору 10 од Београда до Ниша и од Ниша до Прешева, тј. пруге Београд-Бар, на Коридору 11. Негре је рекла да је Европска инвестициона банка задовољна досадашњом сарадњом са Владом Србије и заинтересована да настави сарадњу на новим пројектима чија је реализација планирана у наредном периоду.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јун 2018 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30