gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 17.07.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

СТЕФАНОВИЋ И ФАБРИЦИ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ У ПРИСТУПНИМ ПРЕГОВОРИМА СА ЕУ

БЕОГРАД, 16. јула 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици разговарали су 16. јула о напретку Србије у приступним преговорима са Европском унијом, посебно о Поглављу 24 (правда, слобода и безбедност). На састанку у Београду договорено је да се разговори Министарства унутрашњих послова и Европске комисије у наредном периоду интензивирају, посебно када је реч о представљању новог Извештаја о напретку Србије у области европских интеграција за 2018. годину, саопштило је МУП. Амбасадор Фабрици је рекао да је неопходно наставити тесну сарадњу у свим областима и истакао важност процеса реформи у Поглављу 24 у циљу укупног напретка Србије у приступном процесу. Стефановић је упознао Фабриција и са напретком који је Србија остварила у последњих неколико месеци на испуњавању стандарда и прописа Међународног тела за борбу против прања новца.

ЂОРЂЕВИЋ И ФАБРИЦИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ПРИСТУПАЊУ ПРОГРАМУ ЕУ ЗА ПРАВА И ЈЕДНАКОСТ

БЕОГРАД, 16. јула 2018. (Бета) - Споразум о приступању REC програму Европске уније за права, једнакост и држављанство, чији је буџет од 439 милиона евра бесповратних средстава, потписали су 16. јула у Београду министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. Програм ће омогућити организацијама цивилног друштва, јавним установама и локалним самоуправама да приступе финансијским средствима за реализацију програмâ и пројеката заштите основних права. Ђорђевић је после потписивања споразума у Палати "Србија" рекао новинарима да ће у наредном периоду бити објављен јавни позив како би невладине организације и државне институције могле да се пријаве. "Овај програм подразумева 439 милиона евра, колико износи фонд ЕУ када су у питању пројекти из ове области", рекао је Ђорђевић и додао да ЕУ жели да финансира област права и једнакости, инклузије Рома, борбе против насиља и дискриминације, и друге које се односе на владавину права. Ђорђевић је подсетио да Србија са ЕУ спроводи и пројекат посвећен мигрантима MADAD 2, наводећи да је Србија предузела све како би малолетним мигрантима пружила све што им недостаје. "Мислим да смо на правом путу. Са сигурношћу могу да кажем да ће Србија врло брзо бити у ЕУ", рекао је Ђорђевић. Фабрици је казао да је Србија прва земља из региона која се придружила том програму који наглашава важност владавине права. Програм ће, како је навео, омогућити Србији да додатно развије област једнакости и права. Додао је да се програм фокусира на девет циљева међу којима су промовисање недискриминације, сузбијање ксенофобије и хомофобије, унапређење права особа са инвалидитетом, борба против насиља, обезбеђивање највишег нивоа заштите података. Фабрици је најавио је да ће у септембру бити организован семинар током којег ће бити објашњени детаљи програма. "Програм траје седам година и буџет је 440 милиона евра, односно 63 милиона евра годишње. Омогући ће реализацију бројних активности и развијање капацитета важних и за процес приступања Србије ЕУ и за испуњење услова из поглавља 23 и 24", казао је Фабрици.

ВУЛИН: ЗА СРБИЈУ ПОТПУНО НЕПРИХВАТЉИВО ФОРМИРАЊЕ ТАКОЗВАНЕ ВОЈСКЕ КОСОВА

БЕОГРАД, 16. јула 2018. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин обавестио је 16. јула амбасадора Италије у Београду Карла Ло Каша да је за Србију потпуно неприхватљива најављена трансформација Косовских снага безбедности у тзв. војску Косова. Како се наводи у саопштењу, Вулин је у разговору са амбасадором оценио да би то било флагрантно кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничког споразума из Куманова. Вулин и Ло Кашо су разговарали и о кључним питањима билатералне сарадње у области одбране, а истакнуто је да је одбрамбена сарадња са Италијом интензивна и садржајна, уз могућност унапређења. Српски министар одбране је истакао да Србија цени професионално ангажовање припадника италијанских оружаних снага у мисији КФОР на КиМ, изражавајући очекивање да ће италијански војници остати у Покрајини све док то безбедносна ситуација буде захтевала. Амбасадор Ло Кашо пренео је министру Вулину да Италија цени улогу председника Србије Александра Вучића у бриселском дијалогу о Косову и Метохији.

МИХАЈЛОВИЋЕВА И МИХАЈЛОВА О РЕФОРМАМА И УНАПРЕЂЕЊУ УСЛОВА ПОСЛОВАЊА

БЕОГРАД, 16. јула 2018. (Бета) - Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић разговарала је данас са председницом Савета страних инвеститора Јаном Михајловом о спровођењу реформи и унапређењу пословног амбијента у Србији. Како је саопштено, Михајловићева и Михајлова сагласиле су се да је за спровођење препорука пословне заједнице важно да постоји сталан и ефикасан дијалог представника Владе и страних инвеститора, како би заједнички долазили до решења која ће допринети унапређењу услова пословања у Србији. Радна група Владе Србије и Савета страних инвеститора за спровођење препорука из Беле књиге, формирана је у јануару 2017. са циљем да се ефикасније спроводе препоруке ове организације за побољшање пословног амбијента у Србији. Препоруке се разматрају у оквиру шест подгрупа специјализованих за област пореза, рада, инспекција и безбедности хране, некретнина и изградње, електронског пословања, е-трговине и е-управе, и стечаја и девизног пословања.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2018 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31