gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 20.04.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: RAZGOVARALI SMO O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE, REGIONU I KOSOVU I METOHIJI

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. aprila da je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razgovarao o izveštaju Evropske komisije i da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora. On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima. Vučić je rekao da je među temama bila situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, zbog kojeg je naveo da je "veoma zabrinut". "Uveren sam i nadam se da, uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić. On je kazao da je u izveštaju najzadovoljniji zbog napora Srbije u ekonomskoj sferi i uspeha koji je u tome postigla. Vučić je dodao da 68 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama Evropske unije.

VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO-A

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za razvoj saradnje sa NATO-om, već je u interesu jačanja regionalne stabilnosti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alijem. Vučić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izdvojio značaj saradnje sa
KFOR-om za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Dvojica sagovornika su konstatovali da je između Srbije i NATO-a intenziviran dijalog na najvišem nivou. Paolo Ali je naglasio da NATO poštuje poziciju Srbije da bude vojno neutralna i saradnju definiše prema svojim potrebama i podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić i Ali su se saglasili da učešće delegacije Skupštine Srbije na godišnjim zasedanjima Parlamentarne skupštine NATO-a, u svojstvu pridruženog člana, doprinosi međusobnom razumevanju, navodi se u saopštenju.

BRNABIĆ SA MOGERINI: SRBIJI PREDSTOJI MNOGO RADA U OBLASTI VLADAVINE PRAVA I SLOBODE MEDIJA

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 19. aprila na sastanku sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini da i pored uglavnom pozitivnih ocena Evropske komisije, Srbiji predstoji mnogo napora i rada u oblasti vladavine prava i slobode medija. U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Brnabić pozdravila to što je EK prepoznala napore Srbije na sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenosti regionalnoj saradnji. Brnabić je navela da će Srbija pristupiti daljim reformama u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u izveštaju EK. Mogerini i Brnabić navele su da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Mogerini je rekla da je za Srbiju i region važno to što Bugarska predsedava Savetu EU, jer ta članica "razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana" i dodala da je posvećenost političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja regiona ključna za brži napredak u procesu pristupanja EU. Ona je rekla da je neophodno podići svest građana Srbije i regiona o značaju priključenja EU, "kojim će se obezbediti mir i stabilnost regiona i podići životni standard svih građana na ovim prostorima".

BRNABIĆ: DALjI RAZVOJ SARADNjE SA NATO-OM BEZ ASPIRACIJA KA ČLANSTVU

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Srbija je posvećena daljem razvoju saradnje sa NATO-om iako je vojno neutralna i nema aspiracije ka članstvu u ovom savezu, istakla je premijerka Ana Brnabić na sastanku sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alijem. Ona je istakla da se Srbija pokazala kao odgovoran partner, spremna da sarađuje sa NATO-om i drugim međunarodnim akterima, pre svega učešćem u programu "Partnerstvo za mir", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta. Ana Brnabić je istakla da je prisustvo KFOR-a na Kosovu i Metohiji od velike važnosti za Srbiju, naročito nakon nedavnog incidenta kada su specijalne jedinice "kosovske" policije uhapsile direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića. Paolo Ali je naglasio da Srbiju i NATO povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Predstavnici delegacije preneli su predsednici Vlade da razumeju koliko je pitanje Kosova i Metohije osetljivo za Srbiju i istakli da je važno nastaviti sa pronalaženjem trajnog i održivog rešenja. Ana Brnabić je ocenila da je odnos srpske javnosti prema NATO-u i dalje opterećen teškim nasleđem iz prošlosti, uprkos brojnim oblastima saradnje, koju treba dalje razvijati u oblastima borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, organizovanog i sajber kriminala. Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti u cilju povećanja stepena bezbednosti i razmene znanja i iskustva, navodi se u saopštenju.

MINISTRI PRAVDE SRBIJE I CRNE GORE: ODLIČNA BILATERALNA SARADNjA U PRAVOSUDjU I DRUGIM OBLASTIMA

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Ministri pravde Crne Gore i Srbije, Zoran Pažin i Nela Kuburović ocenili su 19. aprila u Podgorici da je bilateralna saradnja u pravosuđu, ali i drugim oblastima, odlična, a da je Memorandum o saradnji dva ministarstva osnova za dalje unapređenje odnosa, posebno kada je reč o evrointegracijama dve države. Oni su ocenili i da su ministarstva pravde dve zemlje od vitalnog značaja za građane Srbije i Crne Gore, te da bi zajednički projekti, koje bi podržala Evropska unija, dodatno ubrzali dalji razvoj i unapređenje vladavine prava. Pažin i Kuburović su dogovorili da Ministarstvo pravde Srbije pruži podršku naporima Crne Gore u jačanju sistema izvršenja krivičnih sankcija i ustupi "Source Code" softver SAPA, koji će Ministarstvu pravde CG omogućiti adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu. Ocenjeno je da ne postoje otvorena pitanja u okviru pravosudne saradnje, kao i da slučaj Marović nije u nadležnosti dva ministarstva, sve dok se ne ispune uslovi za iniciranje zahteva za izručenje, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Dodaje se da je tokom posete Crnoj Gori, ministarka pravde Srbije razgovarala sa predsednicom Vrhovnog suda te zemlje Vesnom Medenicom o unapređenju sudskog sistema u okviru procesa evrointegracija. Sagovornice su ocenile da je potrebno unaprediti neposrednu saradnju sudova dve države što bi, kako su navele, doprinelo bržoj i kvalitetnijoj razmeni informacija prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći. Kuburović i Medenica su se usaglasile da sudije moraju biti nezavisne i nepristrasne u svom sudijskom uverenju i donošenju odluka, ali da nezavisnost nikako ne sme da bude prepreka odgovornosti.

STEFANOVIĆ S AMBASADOROM UJEDINjENIH ARAPSKIH EMIRATA O UNAPREDjENjU SARADNjE

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je 19. aprila u Beogradu sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubarakom Saidom al-Daherijem o unapređenju saradnje dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo. Sagovornici su konstatovali da su potpisani memorandumi o razumevanju u domenu bezbednosti bili dobra osnova za bližu saradnju dve policije u borbi protiv svih vidova kriminala, navodi se u saopštenju. Stefanović i al-Daheri razmotrili su i mogućnost organizovanja zajedničkih obuka i treninga pripadnika policija Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

DjORDjEVIĆ SA NOVOPOSTAVLjENIM AMBASADOROM EGIPTA AMROM ALGUVEJLIJEM

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević razgovarao je 19. aprila sa novopostavljenim ambasadorom Egipta u Srbiji Amrom Alguvejlijem o unapređenju saradnje. Kako je saopšteno, Djorđević je poželeo ambasadoru dobrodošlicu i izrazio nadu da će tokom njegovog mandata Srbija i Egipat unaprediti saradnju u mnogim oblastima, a posebno u onima koje se tiču nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. "Otvoreni smo za egipatske državljane koji žele da rade u Srbiji i garantujemo da će sva njihova prava biti potpuno zaštićena", rekao je Djorđević. Amr Alguvejli je istakao da će za vreme diplomatske misije u Srbiji dati pun doprinos da saradnju dve zemlje u mnogim oblastima unapredi. Osvrnuo se na tradicionalno dobre i prijateljske odnose Srbije i Egipta i dodao da će nastojati da tokom ove godine na najlepši način obeleži 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

MOGERINI: INSISTIRAĆU DA SE OBAVEZE IZ BRISELSKOG SPORAZUMA ISPUNE U POTPUNOSTI

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je 19. aprila da će uvek insistirati na tome da Beograd i Priština u potpunosti ispune dogovore iz Brisela. "Ja uvek insistiram da je potrebno u potpunosti sprovesti dogovoreno. Iznova sam ponavljala da moramo da počenemo da radimo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština. I drugi elementi sporazuma moraju da se sprovedu, koji još nisu realizovani", rekla je Mogerini u Beogradu. Mogerini je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare pozdravila početak izrade Statuta ZSO koji, kako je rekla, kasni izvesno vreme", i među neispunjenim obavezama navela sprovođenje sporazuma o energetici. "Neću samo pratiti, nego ću dodatno raditi kako bismo obezbedili druge korake", rekla je Mogerini. Vučić je rekao da je siguran da Albanci neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da nije saglasan sa Mogerini da ima još stvari koje treba ispuniti iz sporazuma.

FABRICI PREDAO IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE MAJI GOJKOVIĆ

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je 19. aprila izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković. U saopštenju iz kabineta Maje Gojković navodi se da su ona i Fabrici u razgovoru posebnu pažnju posvetili delovima izveštaja koji se odnosi na Parlament. Fabrici je predstavio osnovne smernice za dalje reformske procese i unapređenje rada na daljem putu ka EU, ističući da je uloga Parlamenta ključna, pre svega u nadzornoj funkciji, piše u saopštenju.

FABRICI: SRBIJA MOŽE U EU 2025. AKO SPROVEDE NEOPHODNE REFORME

BEOGRAD, 19. aprila 2018. (Beta) - Ulazak Srbije u EU je moguć 2025. godine ako se sprovedu neophodne reforme, rekao je 19. aprila šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. On je u Privrednoj komori Srbije, gde je privrednicima predstavio izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije u reformama od kraja 2016. do početka 2018. godine u procesu pridruživanja EU, rekao da rok nije određen. "Pod uslovom da Srbija sprovede neophodne reforme, a reforme su potrebne i za EU u oblasti evro zone, bankarske unije i niz drugih pitanja, 2025. godina je potencijalni datum za ulazak Srbije u EU", rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje prisutnih. On je rekao da je period do 2025. godine i dug i kratak i da je, od trenutka kada se usaglase sva pitanja potrebno dve godine za ratifikaciju. "Perspektiva postoji, ali poruka izveštaja Evropske komisije je da ima mnogo stvari koje Srbija treba hitno da reši, počev od promene Ustava", rekao je Fabrici. On je rekao da je u izveštaju konstatovano da je Srbija postigla izvestan napredak u reformama, ali da ima još "mnogo da se radi". Dodao je da je poruka izveštaja da "Srbija sprovodi preporuke EU u svom interesu, a ne zato što to Brisel traži". "Privredni rast Srbije od oko dva odsto nije dovoljan da se premosti jaz u odnosu na razvijenije zemlje", rekao je Fabrici. Ocenio je da su ostvareni mnogo bolji fiskalni rezultati jer je "u budzetu suficit i rastu investicije", što je dokaz da se poboljšava poslovni ambijent. Srbija je, prema njegovim rečima, napredovala vidljivije u ekonomskoj nego političkoj sferi. "Postoji još pitanja koja se tiču ekonomije koja treba rešiti da bi Srbija, kada se priključi EU, izdržala pritisak tržišta od 500 miliona potrošača", rekao je Fabrici. On je istakao da je postignut izvestan napredak u efikasnosti pravosudnog sistema, ali ne i u njegovoj nezavisnosti od političkog uticaja. Dodao je da je preporuka da se sprovedu promene Ustava i da se u oblasti pravosuđa radi brže i temeljnije na spornim pitanjima. Fabrici je rekao da su u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala "usvojeni neki zakoni", ali da je to samo prvi korak i da ne postoji evidencija istraga, optužnica i presuda. U oblasti slobode izražavanja i medija, kako je rekao nije napravljen napredak i istakao da prostor za izražavanje mora da bude "jasan i transparentan" i da mora da postoji odgovornost. Fabrici je ukazao da reforme treba nastaviti u javnoj upravi, poreskom sistemu, javnim preduzećima, sferi javnih nabavki, zaštiti konkurencije i borbi protiv sive ekonomije. Šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Radica Nusdorfer istakla je da Srbija krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kada je reč o kupovini poljoprivrednog zemljišta. "SSP se ne poštuje ni kada je reč o zajmovima između rezidentnih i nerezidentnih preduzeća", rekla je Nusdorfer i navela primer "Agrokora" kada je Vlada Srbije pokušala da zaštiti firme te kompanije koje su registrovane u Srbiji. Ona je navela i da se ne poštuje ravnopravnost kod javnih nabavki i da raste broj žalbi stranih firmi. "Prošle godine samo je jedan odsto stranih firmi učestvovalo u javnim nabavkama, a godinu dana ranije pet odsto", rekla je Nusdorfer i dodala da se biraju ponude sa najnižim cenama umesto po kvalitetu. Ona je rekla da sanitarne kontrole treba unaprediti i da ih treba raditi po kriterijumu rizika kako bi se ubrzao transport. Dobar napredak je, prema njenim rečima, ostvaren u oblasti transporta, ali je istakla da bezbednost saobraćaja mora da se poboljša jer dosta ljudi gine. Nusdorfer je navela da je poreska reforma usporena i da važe različite akcize za domaće i uvozne rakije. Dodala je da nije usvojen zakon o genetski modifikovanim organizmima što je preduslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU, kao i da postoje restrikcije u izdavanju dozvola za uvoz i izvoz neopasnog otpada.

DNEVNI BILTEN

< april 2018 >
po ut sr če pe su ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30