gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 23.06.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: SRBIJA RADI NA INFRASTRUKTURNOM POVEZIVANjU CENTRALNE EVROPE

MINSK, 22. juna 2017. (Beta) - Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija radi na "što širem infrastrukturnom umrežavanju Centralne Evrope" i da očekuje da će dodatna sredstva za konkretne projekte biti odobrena na julskom Samitu Zapadnog Balkana u Trstu. Dačić je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) u Minsku rekao da Srbija već duže vreme, a naročito proteklih pet godina, "ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju". Srbija, dodao je, radi na "što širem infrastrukturnom umrežavanju" kroz razne projekte i povezivanje da bi region bio konkurentan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. "'Agenda povezivanja', koja je uspostavljena u formatu Zapadnobalkanske šestorke (ZB6) u okviru Berlinskog procesa, za nas ima posebnu važnost. Naša očekivanja od predstojećeg Samita u Trstu uključuju i odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za primenu tri konkretna projekta u iznosu od više od 60 miliona evra, što smo predstavili Evropskoj komisiji kao prioritete", izjavio je Dačić. Rekao je da Srbija, takođe, učestvuje u projektu Transbalkanski koridor, vrednosti od 162 miliona evra, koji će u velikoj meri ojačati energetsku razmenu i sigurnost regiona. U pripremi je i rad na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, projekat za koji Srbija poziva da se što hitnije donese konačna odluka o finansiranju, dodao je Dačić. "Svim ovim projektima, Srbija pokazuje spremnost da se povezuje sa susedima, šire u regionu, kao i sa ostatkom evropskog prostora", rekao je šef srpske diplomatije. Teme razgovora ministarskog sastanka CEI u Minsku su, pored povezivanja unutar šireg evropskog regiona, bile i situacija posle velikih migracija, bezbednosne pretnje i reforme CEI. Dačić je ocenio da je za zemlje Centralne Evrope i dalje migrantska kriza bezbednosni izazov i da je važno da se dogovor EU i Turske i dalje sprovodi. "Budući da se Srbija nalazi u najtežoj situaciji i da ima znatno veći broj migranata na svojoj teritoriji u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana, smatramo da najveći deo sredstava iz nove specijalne mere treba da bude dodeljen Srbiji, s obzirom na ponekad nejednak tretman zemalja koje se suočavaju s ovim problemom u zavisnosti od toga da li su članice EU ili ne", rekao je Dačić. Ministar je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori na eventualne terorističke pretnje i sve vidove ekstremizma i da s partnerima sarađuje na njihovom suzbijanju. Dačić je ocenio da CEI, koja okuplja 18 država, predstavlja "most" između zemalja članica Evropske unije i onih koje to žele da postanu. CEI je uspela da ostane aktuelna ali, smatra Dačić, treba da proširi dijapazon delovanja i poveća vidljivost, kao i da produbi saradnju s drugim regionalnim i globalnim akterima.

DjORDjEVIĆ: VEŽBA PLATINASTI PLATINASTI VUK 2017 USPEŠNO REALIZOVANA

BUJANOVAC, 22. juna 2017. (Beta) - Ministar odbrane Zoran Djorđević ocenio je danas da je vežba "Platinasti vuk 2017" u bazi "Jug" kod Bujanovca, u kojoj su pripadnici oružanih snaga devet zemalja uvežbavali procedure učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama, uspešno realizovana. Djorđević je novinarima na poligonu Borovac kazao da će takve vežbe biti organizovane i u narednom periodu kao i da će biti većeg kapaciteta od ovogodišnje. "Prikazano znanje pripadnika oružanih snaga devet zemalja je rezultat zajedničkog timskog rada. Ovo nije kraj, poligon na Borovcu dobiće moderniji izgled i naša vojska će u narednom periodu nastaviti da izvodi zajedničke vežbe sa stranim vojskama, što je i prilika za jačanje prijateljstva naših zemalja", kazao je ministar. Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo "visokim nivoom obučenosti" učesnika vežbe kao i činjenicom da su u njoj sarađivali srpski i američki vojnici. "SAD su uložile sedam miliona dolara u nabavku najmodernije opreme za bazu 'Jug', koja je omogućila vojnicima da vežbaju u centru za simulacije a da se ne nađu u stvarnoj opasnosti. Ovo je dobra prilika za pripadnike Nacionalne garde Ohaja ali i VS da se zajednički pripreme za učešće u mirovnim operacijama širom sveta", kazao je Skot. Iznoseći utiske o vežbi, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif kazao je da je "Platinasti vuk 2017" prva vežba u 21. veku u kojoj su se zajedno obučavali pripadnici oružanih snaga Srbije i Velike Britanije. "Ova godina je značajna za nas jer obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije. Želimo da se saradnja sa Srbijom u svim oblastima razvija tako dobro kao prilikom održavanja ove vežbe", kazao je ambasador. Vežba "Platinasti vuk 2017" održava se od 12. do 23. juna i u njoj učestvuju 483 pripadnika oružanih snaga Srbije, SAD, Velike Britanije, BiH, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

KNEŽEVIĆ I KOTLOVIČ O SARADNjI SRBIJE I BELORUSIJE

BEOGRAD, 22. juna 2017. (Beta) - Ministar privrede Srbije Goran Knežević razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimirom Kotlovičem o unapređenju privredne saradnje dve zemlje. Knežević je ukazao da je dobar rezultat koji je Srbija ostvarila i koji su priznale najznačajnije međunarodne finansijske istitucije, posledica, pre svega, političke stabilnosti koja je ključna za svaki napredak, saopštilo je Ministarstvo privrede. Dva ministra su, u svojstvu kopredsedavajućih Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, razmotrili Plan aktivnosti za unapređenje saradnje između Srbije i Belorusije i ocenili da su politički odnosi dveju zemalja odlični, a da je njihov zadatak da ih pretoče u još bolje ekonomske odnose i stvore što više mogućnosti za saradnju kompanija.

MIŠČEVIĆ: SRBIJA IMA POZITIVNA OČEKIVANjA OD ESTONSKOG PREDSEDAVANjA EU

BEOGRAD, 22. juna 2017. (Beta) - Šefica tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević rekla je danas da je Srbija "pozitivno orijentisana prema ulozi koju će Estonija imati" u narednih šest meseci kada bude predsedavala Uniji. Miščević je novinarima rekla da je Srbija predala još dve pregovaračke pozicije, za poglavlje šest koje se odnosi na kompanijsko pravo, i poglavlje 33, koje se odnosi na finansijska i budzetska pitanja. U obraćanju medijima pred panel diskusiju "Od Malte do Estonije - šta nam donosi novo predsedavanje EU" u beogradskom EU Info centru, ona je rekla da postoji veliko interesovanje te baltičke zemlje za evropske integracije Srbije i ukazala na značaj malteškog predsedavanja EU za Srbiju. "Pre nego što je Malta preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, bili smo skeptični prema stavu Malte, jer je daleko i ne poznaje nas kao države u susedstvu. Međutim, četiri otvorena i jedno zatvoreno poglavlje tokom malteškog predsedavanja Uniji pokazuju koliki značaj za Srbiju ima svaka članica EU", rekla je Miščević. Ona je navela da će početkom jula na sastanku u Talinu, na kojem će učestvovati sve članice EU, Srbija predstaviti svoje planove za period estonskog predsedavanja EU. Estonija će 1. jula preuzeti od Malte predsedavanje Evropskoj uniji.

DNEVNI BILTEN

< jun 2017 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30