gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 13.07.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ SA GRUPOM PRIVREDNIKA MOZAMBIKA O UNAPREDjENjU SARADNjE

BEOGRAD/MAPUTO, 12. jula 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je 12. jula u Maputu sa grupom istaknutih privrednika Mozambika predvođenih predsednikom upravnog odbora Konfederacije privrednih asocijacija Mozambika Agostinom Vumom, koji su iskazali interes za unapređenje trgovinske saradnje. Šef srpske diplomatije je u uvodnom izlaganju prisutne upoznao sa privrednim mogućnostima Srbije i potencijalom koji postoji za ekonomsku saradnju Mozambika i Srbije, tokom strukturalnih privrednih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, kao i procesom evropskih integracija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Kako je navedeno u saopštenju, prisutni privrednici su "iskazali veliki interes za unapređenje trgovinske saradnje, založili su se i za ubrzanje pregovora i zaključivanje krovnih međudržavnih bilateralnih sporazuma iz domena ekonomske saradnje i razvoja poljoprivrede". Agostino Vuma pokazao je interesovanje i za uspostavljanje komunikacije sa Privrednom komorom Srbije u cilju unapređenja privredne saradnje i ekonomske razmene i predložio da se uspostavi i saradnja odgovarajućih sajamskih asocijacija. Sagovornici su razmatrali i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a poseban akcenat je stavljen na mogućnost saradnje i transfera tehnologije u oblasti poljoprivrede i industriji prerade hrane, dodaje se u saopštenju.

BRNABIĆ I AMBASADORKA AUSTRALIJE: EKONOMIJA I KULTURA OBLASTI KOJIMA TREBA POSVETITI VIŠE PAŽNjE

BEOGRAD, 12. jula 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je 12. jula u oproštajnu posetu ambasadorku Australije u Beogradu Džuliju Fini, sa kojom je razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima unapređenja saradnje. Ana Brnabić je izjavila da se saradnja na ekonomskom planu i zajedničkim projektima kreće u dobrom smeru, ali da postoje znatno veći potencijali, ističući rezultate kompanije "Rio Tinto" u razvoju rudarskih projekata, pre svega projekta "Jadar" značajnog, kako za lokalni razvoj, tako i za celokupnu privredu Srbije, saopštila je Vlada Srbije. Ambasadorka Fini ocenila je da Srbija naporima u sprovođenju reformi i modernizacijom države "šalje pozitivne signale stranim investitorima", i da očekuje da će ovakve pozitivne promene uticati i na povećanje broja australijskih kompanija na srpskom tržištu, navedeno je u saopštenju. Sagovornice su ocenile da su ekonomija i kultura oblasti kojima u budućnosti treba posvetiti više pažnje, a ukazano je i na značaj intenzivnijeg političkog dijaloga na visokom nivou. Brnabić je zahvalila ambasadorki Fini na njenom ličnom doprinosu unapređenju bilateralne saradnje tokom mandata u Srbiji.

VLADA SRBIJE UPUTIĆE 500.000 EVRA JAPANU POSLE POPLAVA U TOJ ZEMLjI

BEOGRAD, 12. jula 2018. (Beta) - Vlada Srbije odlučila je na sednici održanoj 12. jula da Japanu uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 500.000 evra zbog poplava u toj zemlji u kojima je stradalo oko 200 osoba i pričinjena ogromna materijalna šteta. "Imajući u vidu dosadašnju pomoć koju je Japan pružao Srbiji za vreme poplava 2014. godine, kada je Vlada Japana uputila pet miliona evra pomoći, a građani više od dva miliona evra, kao i razne donacije koje su usledile, Vlada Srbije odlučila je da u skladu sa svojim mogućnostima da doprinos saniranju štete koja je pogodila narod nama prijateljske zemlje", piše u saopštenju. Vlada je dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči 3.436.850 kilograma mineralnog đubriva KAN 27 odsto N fizičkim licima – nosiocima poljoprivrednog gazdinstva koja imaju prijavljene površine pod voćem u 2018. godini. "Neophodno je da se jedinicima lokalne samouprave podnesu prijave u roku od deset dana od dana objavljivanja Javnog poziva", navela je Vlada Srbije i podsetila da poljoprivrednici koji imaju pravo na bespovratnu isporuku mineralnog đubriva mogu da preuzmu 300 kilograma po hektaru, a najviše za jedan hektar prijavljene površine pod voćem.

DjORDjEVIĆ: SVI ZAKONI U SRBIJI ANTIDISKRIMINATORNI

BEOGRAD, 12. jula 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević 12. jula je u razgovaru sa predstavnicima Svetske banke istakao da su svi zakoni u Srbiji antidiskriminatorni i da Srbija ima mnogo bolje rezultate u toj oblasti nego druge zemlje u regionu. "Srbija sarađuje sa Švedskom i drugim skandinavskim zemljama u želji da dostigne svetske standarde u svim oblastima, da napredujemo po svakom pitanju, a pogotovo kada je reč o ravnopravnosti polova. Trenutno radimo na izradi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u saradnji sa Švedskom, za koju smatramo da je u tome najbolja i da ima najveće standarde, a u toku su i izmene i dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije", rekao je Djorđević. Dodao da će se paralelno raditi na planu informisanja javnosti, vođenju medijskih kampanja i edukacije, a sve u cilju podizanja svesti građana i građanki o rodnoj ravnopravnosti, saopštilo je Ministrarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Srbija, po oceni Djorđevića, može biti primer čak i nekim zemljama Eu kako žene mogu biti na visokim pozicijama i da taj posao vode vrlo uspešno. Rukovodilac programa Svetske banke Marko Hernandez predstavio je analize koje su potrebne za formiranje inovativnog mehanizma za ravnopravnost polova i istakao da je oblast unapređenja rodne ravnopravnosti važna za pridruženje Srbije Evropskoj uniji, pogotovo iz poglavlja 19 i 23.

LjAJIĆ SA PREDSTAVNIKOM KOMPANIJE "HUAVEJ" O MODERNIZACIJI TELEKOMUNIKACIJA U SRBIJI

BEOGRAD, 12. jula 2018. (Beta) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je 12. jula sa predsednikom kineske kompanije "Huavej" za javni sektor Lorenom Fanom o budućim oblicima saradnje u cilju unapređenja oblasti telekomunikacija i digitalne ekonomije u Srbiji. Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Ljajić je tokom sastanka izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa tom kompanijom, navodeći da se projekat modernizacije fiksne telekomunikacione mreže u Srbiji, koji zajednički sprovode "Telekom Srbija" i "Huavej", uspešno realizuje. Ljajić i Fan su razgovarali i o daljoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture u Srbiji, kao osnovu za razvoj digitalne ekonomije i primenu savremenih tehnologija u svim sferama društva. Dogovoreno je formiranje zajedničkog stručnog tima za razvoj "smart turizma" u Srbiji, koji će kako su sagovornici ocenili, omogućiti veću vidljivost Srbije na svetskoj turističkoj mapi i olakšati dolazak stranim gostima.

ZAHAROVA: RUSIJA NIJE PROMENILA STAV O KOSOVU

MOSKVA, 12. jula 2018. (Beta) - Rusija nije promenila svoju poziciju u odnosu na "Kosovo", izjavila je 12. jula portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je to rekla na redovnoj konferenciji za novinare na pitanje da li se stav Rusije u poslednjih nedelju dana promenio u odnosu na "Kosovo", posle susreta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i Hašima Tačija u Ankari. "Naša principijelna pozicija o pitanju Kosova se nije promenila", rekla je Zaharova. Novinarka je citiriala izjavu Tačija posle kratkog susreta s Medvedevim u Ankari, gde su prisustvovali inauguraciji turskog predsednika Redzepa Tajipa Erdogana. "Tom prilikom sam tražio od premijera Medvedeva da uspostavimo početnu komunikaciju između naših država", napisao je tada Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

DNEVNI BILTEN

< jul 2018 >
po ut sr če pe su ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31