gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 16.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ RAZGOVARAO S KRIHBAUMOM

BEOGRAD, 15. novembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 15. novembra sa predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom o bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije, saopšteno je iz Predsedništva. Vučić je naveo da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da je saradnja u svim oblastima značajna. Prema njegovim rečima, punopravno članstvo u EU je strateško opredeljenje i Srbija je u potpunosti posvećena sprovođenju dugoročnih reformi. Srpski predsednik zahvalio je na podršci Nemačke u procesu evropskih integracija Srbije. Vučić je Krihbauma obavestio o jednostranim potezima Prištine koji se odnose na uvođenje takse od 10 odsto na sve proizvode iz Srbije i BiH. Sagovornici su se saglasili da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu i da je neophodno i dalje raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene.

BRNABIĆ: VELIKI PRIJATELjSKI GEST BUGARSKE PREMA SRBIJI NA GLASANjU U ENTSO-E

SOFIJA, 15. novembra 2018. (Beta) - Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je 15. novembra u Sofiji da podrška Bugarske Srbiji na glasanju u Evropskoj mreži operatera za prenos električne energije (ENTSO-E) predstavlja "veliku uslugu i veliki prijateljski gest". Brnabić, koja je u Sofiji učestvovala na Evropskom startap samitu, rekla je novinarima da je bugarskom premijeru Bojku Borisovu zahvalila na toj podršci, tj. sprečavanju izbacivanja Srbije iz elektroenergetske mreže sa KiM. "Zahvalila sam mu na podršci koju nam je Bugarska, iako je priznala nezavisnost Kosova, pružila na glasanju u ENTSO-E. To je izuzetno značajno za sve Srbe koji žive na Kosovu, da elektromreža Srbije ostane prisutna tamo za njihovu sigurnost snabdevanja", kazala je predsednica Vlade Srbije. Dodala je da je zahvalila i premijerima Makedonije i Crne Gore, Zoranu Zaevu i Dušku Markoviću, takođe učesnicima Evropskog startap samita, što su bili uzdržani na tom glasanju, jer je to "Srbiji mnogo značilo". Ona je navela da je imala "dobar" sastanak s Borisovom, da su razgovarali o konkretnim temama, regionalnoj saradnji i zajedničkim energetskim projektima. Brnabić je navela da je u Sofiju došla kako bi "još jednom dala podršku regionalnoj saradnji" i ocenila da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić prepoznat kao čovek koji jako mnogo ulaže u veću povezanost regiona, političku, društvenu, ekonomsku i kroz regionalnu kancelariju za mlade". "Ovo je druga konferencija ove nedelje na koju je Srbija pozvana, kao zemlja primer, da kaže šta je sve urađeno i kako druge zemlje mogu to da postignu", kazala je predsednica srpske vlade. Navela je da je "prezadovoljna ocenom koju su drugi dali Srbiji" i ocenila da je u Srbiji mnogo toga urađeno u poslednjih nešto više od godinu dana, uključujući uvođenje u osnovne škole informacionih tehnologija kao obaveznog predmeta i preduzetništva.

JOKSIMOVIĆ RAZGOVARALA S AMBASADOROM ITALIJE: SRBIJA OPREDELjENA ZA REFORME

BEOGRAD, 15. novembra 2018. (Beta) - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je 15. novembra s ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, reformama i odnosima u regionu. Joksimović je rekla da je Srbija jasno opredeljena da sprovodi reforme naročito u oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava i medijskih sloboda, saopštila je Vlada Srbije. Ona je izrazila nadu da će članice Evropske unije prepoznati napredak u ovim oblastima i dati podršku za otvaranje novih poglavlja do kraja decembra. Joksimović je navela da Srbija želi održivo rešenje za KiM, ali da Priština jednostranim potezima podriva dijalog što je suprotno naporima da se sačuva i promoviše stabilnost. Lo Kašo je rekao da će Italija nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i da uspeh i rezultati reformi potvrđuju njenu evropsku perspektivu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

DjORDjEVIĆ SA AMBASADORKOM SLOVAČKE O NASTAVKU SARADNjE

BEOGRAD, 15. novembra 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević razgovarao je sa ambasadorkom Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovom o bilateralnim odnosima dve zemlje i daljem unapređenju saradnje u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva. "Srbija i Slovačka su prijateljske zemlje koje konstantno unapređuju saradnju, što potvrđuje i uspešna primena potpisanih sporazuma između resornih ministarstava u oblasti zapošljavanja državljana jedne države na teritoriji druge i borbi protiv nelegalnog rada", kazao je Djorđević i dodao da se nada da će u narednom periodu i oblast antidiskriminacione politike i zaštite rodne ravnopravnosti biti regulisana bilateralnim sporazumom. Djorđević je sa ambasadorkom takođe razgovarao o zajedničkim projektima i aktivnostima u ostalim oblastima iz nadležnosti Ministarstva poput brige o maloletnim migrantima ili brige o deci romske populacije. Repčekova je pohvalila dosadašnju saradnju sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodala da je uverena da će saradnju dve države dodatno unaprediti predstojećim zajedničkim aktivnostima.

DNEVNI BILTEN

< novembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30