gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 23.08.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: OČEKUJEM DA VUČIĆ SUTRA RAZGOVARA SA ZAEVIM

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i da ne postoji opasnost od prekidanja diplomatskih odnosa Srbije i Makedonije. "Mi idemo u pravcu smirivanja, sledeće nedelje ćemo vratiti deo osoblja. Naša ambasadorka će se vratiti verovatno u septembru. Očekujem da će se Vučić sutra čuti telefenom sa premijerom Zaevim i ja ću razgovarati sa svojim kolegom (Nikolom) Dimitrovim", rekao je Dačić za televiziju Pink. On je kazao da će na skupu premijera u Albaniji tokom predstojećeg vikenda predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imati priliku da se vidi sa Zaevim. Dačić je kazao i da srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštaje tenzija i da Srbija ne radi ništa protiv Makedonije. "Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi", rekao je Dačić.

VUČIĆ I KIF RAZGOVARALI O BILATERALNIM I REGIONALNIM PITANjIMA

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom o bilateralnim i regionalnim pitanjima, a razgovaralo se i o pripremama za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, čiji će domaćin naredne godine biti Velika Britanija.  Kako se navodi u saopštenju, Vučić je naglasio da je Velika Britanija za Srbiju veoma važna zbog zajedničkih interesa u budućnosti i značajne pomoći i podrške koju pruža Srbiji. Vučić je izrazio zadovoljstvo fiskalnom konsolidacijom i suficitom u budzetu, jer je to rezultat teških mera koje su sprovedene u prethodnom periodu a sagovornici su ocenili i da je stanje srpske ekonomije zadovoljavajuće, uprkos problemima koji su nastali nakon elementarnih nepogoda. Kif je rekao da Velika Britanija želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i najavio skori dolazak britanskih zvaničnika, među kojima i dolazak stalnog podsekretara Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije i dve britanske parlamentarne delegacije.

VUČIĆ I AMBASADOR NEMAČKE O UNUTRAŠNjEM DIJALOGU O KOSOVU

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom u Beogradu rekao da će Balkan imati bolju budućnost ako se uspostave bolji srpsko-albanski odnosi. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je istakao važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i nastavka dijaloga sa Prištinom u cilju uspostavljanja dugoročnog mira u regionu. "Ukoliko uspemo da uspostavimo bolje srpsko-albanske odnose, ovaj region imaće bolju budućnost", kazao je Vučić. Ambasador Ditman je rekao da je "poziv na unutrašnji dijalog ozbiljan i odgovoran potez". Kako se navodi, tema razgovora bila je i ekonomska situacija u Srbiji. "Fiskalna konsolidacija je uspešno sprovedena, a suficit na današnji dan iznosi 670 miliona evra", navodi se u saopšenju. Dvojica sagovornika pozitivno su ocenila sve veće prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, a ambasador Ditman je predložio otvaranje katedre za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu jer će to pomoći obrazovanju novih kadrova za potrebe nemačkih kompanija. Tema sastanka bila je i vladavina prava, uspostavljanje institucija i njihov bolji rad, kao i evropski put Srbije, piše u saopštenju.

VUČIĆ I AMBASADOR UAE O UNAPREDjENjU SARADNjE

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Džumom Rašidom Sejfom Zajedom al Daherijem o zajedničkim projektima Srbije i UAE. Ambasador al Daheri uručio je Vučiću pismo princa prestolonaslednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana i tom prilikom naglasio da će tokom svog mandata u Srbiji raditi na daljem unapređenju odnosa dveju zemalja, saopštilo je Predsedništvo. On je izrazio posebno zadovoljstvo napretkom projekta Beograd na vodi, koji je, kako je naveo, postao simbol Beograda. Predsednik Vučić rekao je da je ponosan na zajedničke projekte u Beogradu i drugim delovima Srbije. Kako je saopšteno, on je posetu princa prestolonaslednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda Beogradu u junu ove godine ocenio kao veoma važnu za razvoj bilateralnih odnosa.

BRNABIĆ SA TURSKIM MINISTROM FAKIBABOM O SARADNjI

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba razgovarali su danas u Beogradu o unapređenju saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Vlade Srbije. Fakibaba je tokom sastanka istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona. On je naglasio da je danas imao izuzetno uspešne sastanke i da veruje da je saradnja dve države, nakon današnjeg Foruma, otišla korak napred kada je reč o proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Fakibaba je istakao da bi "dve zemlje mogle da ostvare saradnju kada je reč o izvozu na treća tržišta, i dodao da je Srbija za Tursku važna ekonomska destinacija i veliki prijatelj". Brnabić je, kako se saopštenju navodi, naglasila da Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal čije mogućnosti mogu bolje da se iskoriste "intenzivnijom upotrebom savremene tehnologije i unapređenjem produktivnosti proizvodnje". Ona je objasnila da je neophodno fokusirati se na izvoz proizvoda sa "višim stepenom obrade, umesto na izvoz sirovina". Premijerka Srbije iskazala je zadovoljstvo što na Tursko-srpskom poljoprivrednom biznis forumu u Beogradu učestvuje više od 150 privrednika iz oko 90 turskih kompanija koje se bave širokim spektrom delatnosti, od proizvodnje prehrambenih i veterinarskih proizvoda, do poljoprivredne mehanizacije. "To pokazuje snažnu zainteresovanost turskih privrednika za saradnju sa poljoprivrednicima iz Srbije i Vlada Srbije će raditi na tome da se ta saradnja intenzivira", rekla je Brnabić. Ona je kazala i da postoji veliki potencijal da se poveća vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima između Srbije i Turske koja je u poslednjih pet godina iznosila skoro 70 miliona dolara.

DRŽAVLjANIMA INDIJE I IRANA VIŠE NISU POTREBNE VIZE ZA SRBIJU

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Vlada Srbije donela je danas odluku o ukidanju viza državljanima Indije i Irana. Kako se navodi u saopštenju sa sednice Vlade Srbije odluka će omogućiti dolazak potencijalnih investitora, "kako bi se stvorio povoljniji poslovni ambijent, a bilateralni odnosi sa ovim zemljama podigli na viši nivo". U saopštenju se dodaje da će biti omogućen nesmetan dolazak turista iz Indije i Irana u Srbiju.

STEFANOVIĆ I AMBASADOR ARGENTINE O SARADNjI U BORBI PROTIV KRIMINALA

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Argentine Rikardo Fernando Fernandes konstatovali su danas u Beogradu da postoji mogućnost za unapređenje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala. Sagovornici su sa saglasili da se to naročito odnosi na oblast borbe protiv trgovine drogom, trgovine ljudima i visokotehnološkog kriminala, saoštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. Razgovarali su i o sprovođenju Memoranduma o razumevanju MUP-a Srbije i Ministarstva pravde, bezbednosti i ljudskih prava Argentine, navodi se u saopštenju.

PKS: JAČANjE PRIVREDNE SARADNjE SRBIJE I REGIONA SA AFRIČKIM ZEMLjAMA

BEOGRAD, 22. avgusta 2017. (Beta) - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  i osnivač i generalni sekretar Srpsko-afričkog investicionog foruma – SAIF Zolani Mkiva potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji sa ciljem unapređenja zajedničkih aktivnosti i jačanja privrednih veza Srbije i regiona sa Južnoafričkom Republikom (JAR) i Afričkom unijom, saopštila je danas PKS. Kako se navodi, saradnja dve poslovne asocijacije značajno će doprineti pripremi i organizaciji poslovnog foruma u oktobru u Beogradu, koji će okupiti zvaničnike i poslovne lidere iz JAR. "Pre nekoliko meseci počeli smo razgovore o organizaciji velikog poslovnog foruma u Srbiji koji ne bi bio jednokratni događaj već putokaz za dugotrajnu promociju poslovnih veza između Srbije i JAR, ali i drugih zemalja iz oba regiona. Definisali smo koncept i osnovne smernice događaja i očekujem da će forum podržati privredne komore i kompanije kako regiona zapadnog Balkana, tako i istočne i centralne Evrope - Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske", rekao je Čadež posle potpisivanja sporazuma. Zajedničke aktivnosti PKS I SAIF, kako je naglasio predsednik PKS, treba da unaprede investicionu saradnju, transfer tehnologija i znanja iz Srbije i regiona u Afriku, povećaju izvoza na afričko tržište, kao i plasman robe, preko Srbije, na treća tržišta. Mkiva je podsetio je na dobre istorijske i prijateljske veze koje, kako je naglasio, treba ojačati kvalitetnom ekonomskom saradnjom. "Želimo da privreda još čvršće povezuje dva regiona, a ugovor između PKS i SAIF daće novu dinamiku u našim odnosima i saradnji poslovnih zajednica", rekao je Mkiva. Osnivač SAIF-a je ukazao da je veliki potencijal za saradnju Srbije i regiona sa zemljama afričkog kontinenta u sektoru poljoprivrede, investicija u nekretnine, infrastrukturu, razmeni tehnologija i znanja, usluga i proizvoda, namenskoj industriji, turizmu.

DNEVNI BILTEN

< avgust 2017 >
po ut sr če pe su ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 24 25 26 27
28 29 30 31