gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 22.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

PREDSEDNIK SRBIJE POLOŽIO VENAC NA MESTO UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA

KOSOVSKA MITROVICA, 20. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 20. januara je u severnom delu Kosovske Mitrovice položio venac na mesto ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Poseta predsednika Srbije protekla je uz pojačano prisustvo pripadnika Kosovske polcijske službe koji su u više navrata zaustavljali saobraćaj na putevima koji vode ka severu Kosovske Mitrovice. Bilo ih je u većem broju nego obično i na svim raskrsnicama u gradu. Vučića je dočekao predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, a na ulicama i u blizini Tehničkog fakulteta uprkos hladnom vremenu i snegu okupio se veliki broj građana. S predsednikom Srbije bili su i direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Djurić i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

VUČIĆ: RAZMENjIVAĆEMO INFORMACIJE, SAČEKAĆEMO REZULTATE ISTRAGE

BEOGRAD/BANjSKA, 20. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. januara u Banjskoj na KiM da će Beograd i Priština razmenjivati informacije o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi, a kosovske vlasti to nisu odobrile. "Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi, onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska. Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na KiM, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbednost i treća da je neophodno pronaći nove dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima. "Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbija je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli, za to ćemo se kao država boriti na sve načine", rekao je predsednik Srbije. Vučić je rekao da je došao i da poruči Albancima da neretko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir. "Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", rekao je Vučić. Predsednik Srbije je najavio da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska, kao i da predstoji završetak izgradnje naselja "Sunčeva dolina" u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije. Predsednika Vučića u manastiru Banjska dočekao je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. "Poseta predsednika Vučića za sve nas na Kosovu i Metohiji je veoma značajna. Mi koji danas živimo na ovim prostorima teškim životom, ne možemo da opstanemo bez države Srbije. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja, ali jedino uz svesrdnu pomoć države moći ćemo da istrajemo. Kao i dosad", rekao je Teodosije. On je dodao da se manastir Banjska obnavlja poslednjih nekoliko godina uspešno, a posebno prilogom predsednika Vučića nakon čega su se uključili i drugi. "To nam daje nadu da i u ovo teško vreme možemo da obnovimo svetinje i učvrstimo naše prisustvo na Kosovu i Metohiji", kazao je Teodosije.

VUČIĆ: SRBIMA NA KOSOVU I METOHIJI POTREBNO JEDINSTVO, A NE POLITIČKA ISTOVETNOST

LAPLjE SELO, 20. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. januara u Lapljem Selu da Srbima na KiM da bi uspeli nije potrebna istovetnost u političkom razmišljanju, već jedinstvo u stavu prema Srbiji i ostanku i opstanku, a da će Srbija učiniti sve da im pomogne. Vučić je u razgovoru sa kosovskim Srbima rekao da mora još mnogo toga da se uradi da bi u budućnost moglo da se gleda sa većom sigurnošću i uverenošću i da bi deca mogla da žive bolje. On je od građana zatražio da budu otvoreni i kažu šta treba da se učini i ocenio da može sve brzo da se reši. "Moramo da budemo jedinstveni da bismo uspeli. Ne treba nam istovetnost u političkom razmišljanju već u stavu prema Srbiji i opstanku i ostanku", rekao je Vučić u Lapljem Selu, gde se okupilo oko 2.000 Srba sa centralnog KiM, iz Srbice, Orahovca, Istoka, Štrpca, Lipljana, Gore i drugih kosovskih opština. Nakon što su mu građani ukazali na problem iseljavanja srpskog življa, predsednik Srbije je rekao da je boraveći na KiM razgovarao i o tom problemu, te da država preduzima mere da to spreči. "Iseljavanje. Nije to za nas novost. I sa (vladikom raško-prizrenskim) Teodosijem razgovarali smo kako da ne gubimo svoju zemlju. To je počelo 50‚ 60, 70. godina. Država nije uvek najpametnije postupala", rekao je Vućić, dodajući da misli da je država sada pronašla određena rešenja tamo gde je to pitanje "najproblematičnije". On je precizirao da je država zajedno sa crkvom spremna da pronađe određene fondove kako bi sačuvala ljude tamo gde žive. "Bez ljudi nema ništa i treba da vidimo šta od zemlje možemo da sačuvamo. Sada gubimo manje nego pre", rekao je Vučić, navodeći da se taj odliv stanovništva sada, za razliku od nekadašnje geometrijske, meri aritmetičkom progresijom. Vučić je pozvao kosovske Srbe da reaguju ako vide da neko želi da proda nešto od strateške važnosti, kako bi država našla način da to otkupi. Okupljeni građani upoznali su predsednika Srbije sa konkretnim problemima koje u različitim delovima KiM imaju sa obrazovanjem, lečenjem, infrastrukturom, lokalnim prevozom, prilikom zapošljavanja, sa imovinskim i drugim teškoćama, a Vučić je obećao da će država Srbija pomoći koliko je to u njenoj mogućnosti.

VUČIĆ: BEOGRAD ĆE SE BORITI ZA "BREZOVICU" I SRPSKU IMOVINU

BEOGRAD, 20. januara 2018. (Beta) - Srbija će se boriti za skijaški centar "Brezovica", kao i protiv krajnje neprihvatljive argumentacije Prištine da srpska imovina pripada "Kosovu", izjavio je 20. januara u Lapljem Selu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Priština je sve vreme u Briselu izbegavala da se govori o imovini, a mi smo sve vreme tražili i želeli da se razgovara o imovini. Oni smatraju ono što mi nikada nećemo prihvatiti da otcepljenjem, kako kažu, Kosova od Jugoslavije, sve što je bila državna i društvena imovina, pripada onome što oni nazivaju država Kosovo. To je za nas apsolutno neprihvatljivo", rekao je Vučić u Lapljem Selu gde je odgovarao na pitanja Srba iz više srpskih sredina. Upitan kako vidi situaciju oko problema sa vlasništvom Ski centra "Brezovica", Vučić je podsetio i na problem "Trepče" i poseban zakon koji je Priština, ne pitajući Srbiju, donela kako bi preuzela taj rudarsko-metalurško-hemijski kombinat. Prema njegovim rečima, ključni argument leži u tome da se vidi ko je ulagao novac, kome imovina pripada, ko je njome upravljao i raspolagao. "Ne možete da otmete nešto i kažete - to je naše, jer smo doneli takvu političku odluku", rekao je Vučić i izrazio zabrinutost da će pravna nesigurnost postojati sve dok se ne raspravi o imovini i ne počne da se radi na trajnom rešenju problema. "U svakom slučaju, borićemo se. Ma koliko da smo u teškoj situaciji, uspevali smo da sačuvamo i vaše pravo na rad. Ne mogu da vam obećam ništa po tom pitanju, osim da ćemo se boriti. Sve drugo što bih vam obećao ne bi bilo fer od mene", rekao je Vučić.

DAČIĆ I HAS: SAD DELE INTERES SRBIJE U POGLEDU REGIONALNE STABILNOSTI

BEOGRAD, 20. januara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je 20. januara sa predsednikom američkog Saveta za spoljne poslove Ričardom Hasom koji je rekao da Sjedinjene Američke Države (SAD) dele interes Srbije u pogledu regionalne stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je Hasa upoznao sa regionalnim prilikama i ukazao na posvećenost Srbije u postizanju regionalnog mira i stabilnosti. Šef srpske diplomatije je rekao da je u tom svetlu važna i podrška SAD i izrazio interes Srbije da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa dodatno razvija i u budućnosti. Has je istakao da SAD dele interes Srbije u pogledu regionalne stabilnosti i u tom kontekstu podržavaju dijalog kao način za rešavanje svih otvorenih pitanja. Savet za spoljne poslove od osnivanja 1921. okuplja najuticajnija imena političkih, poslovnih, medijskih i akademskih krugova SAD. Izdavač je "Foreign affairs", globalno najprestižnijeg časopisa za međunarodne odnose.

BRNABIĆ I HAS: SRBIJA POUZDAN PARTNER EU

BEOGRAD, 19. januara 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 19. januara u Beogradu sa predsednikom američke organizacije Savet za spoljne poslove (Council on Foreign Relations) Ričardom Hasom o evrointegracijama Srbije i situaciji u regionu. Sagovornici su se složili da je Srbija u naporima da očuva regionalnu stabilnost, borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma, pokazala da je pouzdan partner Evropskoj uniji, saopštila je Vlada Srbije. Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbija, ali i ceo region, uspeti da prevaziđu prepreke i zajedničkim naporima osiguraju političku i ekonomsku stabilnost Zapadnog Balkana. Premijerka je rekla da dosledna politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u bezbednost i prosperitet čitave Evrope, a istovremeno doprinosi stabilnosti na Balkanu, dodaje se u saopštenju. Ričard Has autor je knjige "Svet u neredu" ("A World in Disarray") koja je 19. januara promovisana u beogradskom hotelu "Metropol" u organizaciji Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD). Has (66) je iskusni američki diplomata, koji je na čelu Saveta za spoljne odnose od 2003. godine, a pre toga bio je direktor za planiranje politike u Stejt departmentu i savetnik nekadašnjih državnog sekretara Kolina Pauela i predsednika Džordza Buša od 1989. godine do 1993. Has je objavio 13 knjiga, od kojih je 12 o američkoj spoljnoj politici, a jedna o menadzmentu.

BRNABIĆ I AMBASADOR BELORUSIJE RAZOVARALI O PRODUBLjIVANjU BILATERALNE SARADNjE

BEOGRAD, 19. januara 2018. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je 19. januara u razgovoru sa ambasadorom Belorusije u Srbiji Valerijem Briljovom da su odnosi dve države utemeljeni na tradicionalnom prijateljstvu i obostranoj težnji za dalje unapređenje bilateralne saradnje, saopštila je Vlada. Na sastanku je istaknuto da postoji interes obe strane za produbljivanje ekonomske i privredne saradnje i povećanje robne razmene, naročito u svetlu činjenice da dve države imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Sagovornici su zaključili da su otvorene mogućnosti za izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, pre svega mesa, voća i povrća, a da postoji i poseban interes za formiranje zajedničkih kompanija namenske industrije koja bi učestvovala na trećim tržištima. Briljov je rekao da je Belorusija zainteresovana za nove zajedničke projekte sa Srbijom i naveo da su postojeće beloruske investicije u Srbiji, fabrike za proizvodnju traktora u Novom Sadu i kamiona i autobusa u Kragujevcu, veoma dobri primeri. Beloruski ambasador je rekao i da dve države imaju i mogućnost za unapređenje vojno-tehničke saradnje. Brnabić i Briljov su se složili i da naročitu pažnju treba posvetiti saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

JOKSIMOVIĆ I KRETU O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE I REGIONALNOJ SARADNjI

BEOGRAD, 19. januara 2018. (Beta) - Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je 19. januara u Beogradu s evropskom komesarkom za regionalnu politiku Korinom Kretu o procesu pristupanja Srbije EU i situaciji u regionu. Joksimović je zahvalila na pomoći Srbiji u procesu uspostavljanja sistema za korišćenje razvojnih fondova EU i ukazala na značaj saradnje dve strane u oblasti prekogranične saradnje i makro-regionalnih strategija, Dunavske i Jadransko-jonske, kao i u vezi s pregovaračkim poglavljem 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, saopštila je Vlada Srbije. Srpska ministarka je ukazala na važnost finansijske podrške EU od 2014. do 2020. godine koja iznosi oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći, navodi se u saopštenju. Sagovornice su se saglasile da prekogranična saradnja doprinosi "izuzetnoj vidljivosti razvojne pomoći EU", dok je Joksimović istakla značaj prekogranične saradnje s BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom i dodala da od ove godine počinje program prekogranične saradnje i s Makedonijom, stoji u saopštenju. Kretu je, kako se navodi, čestitala Srbiji na "veoma aktivnom pristupu" Dunavskoj i Jadransko-jonskoj makro-regionalnoj strategiji i pohvalila kvalitet prekogranične saradnje Srbije sa svim susednim državama, navodi se u saopštenju. Ona je kazala da Srbija na najuspešniji način koristi pretpristupne fondove EU, i da time jača kapacitet za dobijanje znatno većih sredstava koja će joj biti na raspolaganju po ulasku u EU. Kako se dodaje, Kretu je srpsku ministarku upoznala s aktivnostima koje se preduzimaju u pripremi novog finansijskog okvira u EU posle 2020. godine. Joksimović i Kretu su razgovarale i o mogućnosti održavanja konferencije o Dunavskoj strategiji u drugoj polovini godine, na kojoj bi učestvovali predstavnici država Podunavske regije, dodaje se u saopštenju.

NORVEŠKA DONIRALA SRBIJI 1,7 MILIONA EVRA ZA UNAPREDjENjE KRIMINALISTIČKE POLICIJE

BEOGRAD, 19. januara 2018. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornestad i šef Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji Grem Tindal potpisali su 19. januara u Beogradu Memorandum o razumevanju kojim će Norveška sa 1,7 miliona evra pomoći jačanju kapaciteta kriminalističke policije. Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je rekao da će donacija Norveške omogućiti jačanje kapaciteta u digitalnoj forenzici, kao i u skladištenju i uništavanju zaplenjenih narkotika. On je kazao da je Norveška u prethodnom periodu donirala 4,1 milion evra. Ambasador Bjornestad je rekao da Norveška sa zadovoljstvom pomaže Srbiji u borbi protiv kriminala kao globalnog problema koji pogađa sve zemlje. Tindal je ocenio da će projekat doprineti unapređenju bezbednosti i vladavine prava u Srbiji, ali i sprovođenju plana za ostvarenje ciljeva Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine.

HAN SMATRA DA JE SLEDEĆE PROŠIRENjE EU 2025. SPROVODIVO

BEOGRAD, 19. januara 2018. (Beta) - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je sledeće širenje Evropske unije 2025. sprovodivo, i da su Srbija i Crna Gora do sada najdalje odmakle na tom putu među zemljama kandidatima. Han je u intervjuu za austrijsku agenciju APA koji prenosi list "Standard", rekao da se ne može sa sigurnošću reći da li će stvarno te dve zemlje tada biti prve, ali da mnogo govori u korist toga. On je rekao da EU sigurno neće primiti ni jednu zemlju koja sa susedima ima bilo kakva otvorena pitanja i naglasio da Srbija "mora da reši situaciju oko Kosova", kao i da postoje i druga otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, Crne Gore i "Kosova", Albanije i Grčke. "Konflikti oko granica kao što ih imaju dve članice, Slovenija i Hrvatska, ubuduće u Uniji ne smeju postojati", rekao je on. Han je rekao da nije on izmislio datum 2025. kao cilj, ali da je prednost da konkretan cilj može da podstakne novu dinamiku. "To je indikativan datum koji je moguće ostvariti ako svi učesnici daju 'gas'", rekao je Han, kako prenosi portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans). Han će 6. februara predstaviti novu strategiju za proširenje Evroskoj komisiji, a posle toga će posetiti Srbiju i Crnu Goru. On smatra da će obe zemlje do kraja bugarskog predsedavanja Uniji u junu otvoriti dalja pregovaračka poglavlja. Strategija treba da podvuče šta kandidati moraju još da ispune do željenog datuma. "Ako neko želi da pristupi 2025. godine, onda moramo sa pregovorima da završimo 2023" rekao je Han, imajući u vidu da je potrebno godinu dana za ratifikaciju sporazuma EU. Rekao je da je njemu važno da kandidati "žive evropske vrednosti" i dodao da su pojedine balkanske zemlje za vreme migrantske krize pokazale značajnu solidarnost. "Evropa se ne može redukovati na bankomat" rekao je on i da regionalna ekonomska zajednica Zapadnog Balkana koju je on inicirao ne predstavlja "nikakav manevar za skretanje pažnje sa pristupne perspektive, već bitan aspekt budućeg zajedničkog tržišta EU". On je okazao da ubistvo Olivera Ivanovića pokazuje krhkost regiona. "Nadam se da će to voditi ka održivom pozivu za buđenje, da odgovorni vide koliko je i dalje krhka situacija", rekao je Han dodajući da EU zbog toga ne sme da odbija zemlje Zapadnog Balkana. Han je rekao da od samita o Zapadnom Balkanu zakazanog za 17. maj u Sofiji očekuje da evropska perspektiva zemalja regiona, zajedno sa zahtevima EU budu potvrđeni. Rekao je i da EU mora da sprovede kampanju informisanja, jer po njegovim rečima ne postoji prava euforija među građanima vezano za proširenje. "I Austrija bi mogla tokom predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine da preduzme mere jer na Balkanu ima ime i prihvaćena je", rekao je Han.

DNEVNI BILTEN

< januar 2018 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28
29 30 31