gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 03.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: KAPITALNA VREDNOST SRBIJE U OVOM TRENUTKU STABILNOST

MALTA, 28. april 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Malti da je kapitalna vrednost koju Srbija ima u ovom trenutku - politička stabilnost. Dačić je danas učestvovao na Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo koji je održan na Malti, a sastanku su predsedavali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i malteški ministar spoljnih poslova Džordz Vela. "U tom smislu, istakao sam da je pobeda premijera (Aleksandra) Vučića na predsedničkim izborima doprinos toj političkoj stabilnosti i da će nova vlada nastaviti da bude posvećena članstvu u EU i izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu", kazao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić je reka da dešavanja u Makedoniji ne mogu da se posmatraju kao izolovan slučaj, da predstavljaju i posledicu raznih izjava kojima se podstiču neki projekti koji mogu da izazovu nestabilnost, kao i da je Srbija izložena takvim potezima. "U pitanju su najave koje kontinuirano dolaze iz Tirane, Prištine, Bujanovca, a prenose se i na druge zemlje kao što je Makedonije, to su ideje o stvaranju Velike Albanije i ujedinjenju svih Albanaca. Ovde sam upitao kako bi se reagovalo da mi pomenemo ideju o ujedinjenje svih Srba u jednu državu i da li bi se o istoj ćutalo", naveo je on. Dačić je na sastanku istakao da je Srbija izložena pretnjama i u samoj Srbiji, a to su izjave da Vučić nije predsednik Albancima na jugu Srbije nego da je to premijer Albanije Edi Rama. On je naveo da su to provokacije na koje Srbija ne reaguje. "Suzdržani smo jer želimo da budemo proizvođač mira i stabilnosti u regionu", kazao je Dačić. Dačić je francuskom ministru spoljnih poslova preneo da je Srbija veoma teško primila odluku francuskog suda da nekadašnji lider OVK Ramuš Haradinaj ne bude izručen Srbiji i da je time "Francuska izrazila nepoštovanje prema srpskim žrtvama, koje imaju pravo na pravdu kao druge žrtve". "Ponovio sam da će sve ovo ostaviti trag na naše bilateralne odnose. Sve ovo što sam rekao, govorim zbog toga što želimo da sačuvamo mir i stabilnost. Smatramo da je ideja EU veoma važna za smrivanje tenzija u regionu, da se tako pokazuje da svi imao zajednički cilj kome će Srbija biti posvećena i da će premijer, budući predsednik i nova vlada raditi posvećeno ka ostvarenju tog cilja", rekao je posle sastanka u Valeti Ivica Dačić.

VUČIĆ UPUTIO POZIV ERDOGANU DA POSETI SRBIJU

BEOGRAD, 28. april 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas poziv predsedniku Turske Redzepu Tajipu Erdoganu da poseti Srbiju i izrazio želju da odnosi Srbije i Turske budu u usponu, saopštila je Vlada.Vučić je poziv Erdoganu uputio "u prijateljskim razgovorima" na sastanku sa ambasadorom Turske u Beogradu Tanžuom Bilgičem, navodi se u saopštejnju Kancelarije za saradnju s medijima. Vučić je preneo duboku zahvalnost turskim kompanijama koje ulažu u Srbiji, a posebno na pomoći koju su pružile u teškim trenucima. Na sastanku se govorilo o aktivnostima Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), a Vučić je naglasio da kao premijer daje punu podršku različitim projektima ove agencije, kao što su renoviranje zgrade Višeg suda u Novom Pazaru i rekonstrukcija beogradskog porodilišta u Zvečanskoj ulici. "Želimo da privučemo još veći broj turskih investitora i organizujemo sastanke sa poslovnim ljudima iz Turske, u cilju izgradnje poverenja onih koji već posluju u našoj zemlji, kao i povećanja obima privredne saradnje", rekao je Vučić. Ambasador Bilgič naglasio je da su neophodni dobri odnosi Turske sa Srbijom, kao ključnom zemljom za mir i stabilnost na Balkanu. On je najavio dolazak novih preduzetnika iz njegove zemlje, koji su spremni da svoje poslovanje prošire u nekim od gradova Srbije. "I turski predsednik i srpski premijer su snažni lideri koji donose snažne odluke", ocenio je Bilgič.

VUČIĆ: NE PREKIDAMO DIPLOMATSKE ODNOSE SA FRANCUSKOM, ALI NIKO NEĆE GAZITI SRBIJU

BEOGRAD, 1. maj 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije prekinula diplomatske odnose sa Francuskom posle odluke francuskog Apelacionog suda da odbije zahtev za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinja, ali da neće dozvoliti da neko gazi Srbiju. "Ne prekidamo diplomatske odnose, samo kažem ne morate baš da idete na službeni put 90 dana u Francusku", rekao je Vučić novinarima posle obilaska Rudarskog basena Kolubara, Polje D u Medoševcu. Vučić je kazao da je njegova molba zvaničnicima i službenicima u ministarstvima Srbije bila da naredna tri meseca ne putuju u Francusku. Istakao je da je jedina odluka Vlade Srbije bila protestna nota Francuskoj, ali da to nije "ništa strašno", jer, kako kaže, Srbija i Hrvatska su prošle godine razmenile dvadesetak nota. "Kako ste imali poštovanje prema srpskom pravosuđu kada je trebalo da se progone krivci za vašeg državljana (Brisa Tatona), a kako danas nemate poverenje u srpsko pravosuđe kada je trebalo da se sudi Ramušu Haradinaju", upitao je Vučić. Večernje novosti su u izdanju od subote, 29. aprila, prenele da je Vlada Srbije naložila svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti toj zemlji. Kako su preneli, ta odluka je jedan u nizu odgovora na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, koji se sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

DjORDjEVIĆ: BEZBEDNOSNA SITUACIJA NA GRANICI S MAKEDONIJOM STABILNA

BEOGRAD, 1. maj 2017. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Zoran Djorđević ocenio je danas, prilikom obilaska Zajedničkih snaga vojske i policije na granici s Makedonijom, da je bezbednosna situacija stabilna i da nema nikakvih indicija da će biti ugroženi bezbednost i imovina građana. "Bezbednosna situacija je stabilna i trenutno nemamo nikakvih indicija da postoji ugrožavanje bezbednosti i imovine naših građana, što ne znači da vojska, policija i ostale bezbednosne službe ne prate situaciju. Neprekidno pratimo situaciju i u skladu s tim, prilagođavamo angažovanje naših snaga", ocenio je Djorđević nakon posete. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Djorđević je danas obišao te snage na granici s Makedonijom u pratnji zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba, general-majora Slavoljuba Janićijevića. Tokom obilaska objekta "Cakanovac", komandant Zajedničkih snaga vojske i policije, brigadni general Dejan Janković, informisao je ministra odbrane da je stanje u svim sektorima u zoni odgovornosti tih snaga redovno i da se uspešno izvršavaju svi zadaci. Prema njegovim rečima, od početka angažovanja, Zajedničke snage uspešno su sprečile više od 21.000 migranata da ilegalno pređu državnu granicu a uhapšeno je i 140 krijumčara. Nakon obilaska položaja, Djorđević je istakao da se Zajedničke snage vojske i policije svakodnevno, pa i tokom prvomajskih praznika, obavljaju svoje dužnosti obezbeđivanja granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, krijumčarenja ljudi, ali i da štite bezbednost svih građana i njihove imovine. Govoreći o današnjem sastanku sa pripadnicima Zajedničkih snaga, ministar odbrane je istakao da je bilo reči o tekućim aktivnostima, kao i o poboljšanju materijalnog položaja vojske i policije. Nakon obilaska državne granice s Makedonijom, ministar Djorđević je sa saradnicima nenajavljeno obišao pripadnike Vojske Srbije u Bazi "Jug".

DRAGAN TODOROVIĆ AMBASADOR SRBIJE U IRANU

BEOGRAD, 29. april 2017. (Beta) - Novi ambasador Srbije u Iranu biće Dragan Todorović, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku". Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ukaz o postavljenju Todorovića potpisao je 27. aprila. Todorović je do sada bio prvi savetnik u ambasadi Srbije u Libiji. Nikolić je doneo i ukaz o postavljenju Slobodana Marinkovića na dužnost ambasadora Srbije na Filipinima, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Džakarti, pošto je opozvao prethodnog ambasadora Jovana Jovanovića. Predsednički ukazi stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

ŠETNjOM BESMRTNI PUK AMBASADA RUSIJE U SRBIJI OBELEŽAVA DAN POBEDE, 9. MAJ

BEOGRAD, 1. maj 2017. (Beta) - Povodom Dana Pobede nad fašizmom 9. maja ambasada Rusije u Beogradu organizovaće šetnju "Besmrtni puk". U saopštenju ambasade navodi se da će šetnja tog dana krenuti od Groblja oslobodilaca Beograda, preko Vukovog spomenika, Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde je planirano da će oko 11.45 biti održan koncert. Na koncertu će učestvovati umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", ruske umetnice Lidija Muzaleva i Ljudmila Gros Popović, ansambl narodne muzike Filharmonije iz Vologde "Krug sunca", Hor Ruskog doma, kao i studenti Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Ambasada Rusije će Dan pobede proslaviti i premijernom projekcijom filma "28 panfilovaca" - o podvigu sovjetskioh vojnika 1941. godine.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31