gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 04.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: SRBIJA ZAINTERESOVANA ZA STABILNE ODNOSE U REGIONU

BEOGRAD, 3. maj 2017. (Beta) - Srbija je zainteresovana za stabilne odnose u regionu i ne meša su unutrašnja pitanja Makedonije, rekao je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačič. Dačić je ovo rekao na pitanje novinara da komentariše izjavu lidera Socijaldemokratskog Saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva u kojoj je on za nacionalističku politiku optužio premijera Srbije Aleksandra vučića, srpski narod i Srbiju. Dačić je rekao da je ta izjava "skandalozna" i dodao: "Ja sam sinoć dao izjavu (posle komentara Zaeva) i neću dalje zvanično reagovati". Dačić je rekao da će će pratiti dalje izjave iz Makedonije i podsetio da je premijer Aleksandar Vučić rekao da je regionu potreban mir. Dačić, koji je i prvi potpredsednik vlade rekao je da je Srbija bila veoma poštena prema Makedoniji, da je Makedonija priznala Kosovo i da je vlada Srbije zainteresovana za stabilne odnose u regionu.

AMFILOHIJE, DAČIĆ U HRAMU SVETOG SAVE: ISPORUKA PRVIH DELOVA MOZAIKA POKAZUJE ZAJEDNIŠTVO

BEOGRAD, 3. maj 2017. (Beta) - Isporuka prvih delova mozaika za kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu potvrda je "srpsko-ruskog prijatljstva i zajedništva", ocenili su danas na svečanosti na Vračaru mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Mitropolit je zahvalio svima koji prilažu za Hram Svetog Save i rekao da će 2019. godine, kada će biti obeleženo 800 godina autokefalnosti SPC, hram biti ukrašen i osveštan."Dužni smo da se danas setimo svih onih koji su ugradili sebe u hram i onih koji će još dalje sebe ugrađivati u hram", rekao je mitropolit SPC okupljenima u hramu, ocenivši da je "ovo potvrda "sveslovenskog zajedništva". On je kazao da će "prvi lik koji je stigao - lik Hristovog vaznesenja" biti ugrađen na centralno mesto u Hramu Svetog Save. Amfilohije je citirao ruskog književnika Fjodora Dostojevskog, rekavši da će "lepota spasiti svet" i dodao da "evo stiže da nas spašava" uz želju da hram "zablista lepotom". Dačić koji je koopredsedavajući srpsko-ruskog Odbora za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save, zahvalio je predstavnicima ruske države i crkve i rekao da mu je čast da prisustvuje "početku realizacije posla kojim se dugo bavimo". "Ovim ćemo pokazati zajedništvo. Važno je da negujemo večno bratstvo i prijateljstvo u nemirnim vremenima kada su nam prijatelji preko potrebni", rekao je šef srpske diplomatije. Dačić je rekao da se Vlada Srbije obavezala da finansira preostali deo za dovršetak hrama, koji će narednih godina biti, kako je naveo, "ponos našeg naroda". "U ovaj hram će na neki način biti ugrađeno večno prijateljstvo Srbije i Rusije", rekao je Dačić novinarima posle svečanosti u hramu. Prvoj isporuci mozaika na kojoj je predstavljena figura Isusa Hrista, uz pesmu hora i zvuk crkvenih zvona, a svečanosti su osim Amfilohija, Dačića, prisustvovali generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, koji je član Komisije za prijem mozaika, i brojni crkveni i državni zvaničnici Srbije i Rusije.

VUČIĆ: BRINE ĆUTANjE EVROPE

BEOGRAD, 3. maj 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga brine ćutanje Evrope na izjave Albanca. Vučić je povodom navoda bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja da srpski premijer ne treba da se igra Albancima, rekao da se sa Albancima ne igra da im je pružio ruku ali da to ne može da je pruži zločincima i silovateljima. On je ocenio i da napadi nisu upućeni protiv njega zato što je on problem, već zato što vide veću snagu i energiju i veću moć Srbije. "A to je ono što nije smelo da se dogodi ni jednog trenutka", ocenio je Vučić. Povodom navoda predsednika Kosova Hašima Tačija da nikada nije govori o Velikoj Albaniji, Vučić je upitao: "Jesmo li svi mi ludi i gluvi". "Pa ko je govorio jesmo li mi. Svi ćute i niko ne sme da im kaže ništa, ni da ih pita šta je sa Zajednicom Srpskih opština", kazao je Vučić. Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, Vučić je rekao da Srbija neće da moli za njihovo otvaranje kao i da nikada to nije radila. "Da li će da otvore jedno ili drugo poglavlje nikada nisam za to molio, uvek sam instistirao da molim građane da radimo najbolje za nas da pravimo bolju ekonomiju i društvo, a oni ako to žele žele, a ako ne, ne moraju da urade (otvore poglavlja)", rekao je Vučić.

DOGOVORENA SARADNjA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA I INICIJATIVE OPENS 2019

BEOGRAD, 3. maj 2017. (Beta) - Ministarstvo spoljnih poslova i Inicijativa OPENS 2019, koja okuplja omladinske organizacije uključene u proces kandidature Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope, sarađivaće ubuduće u međunarodnim aktivnostima inicijative, organizaciji konferencija i studijskih poseta u Srbiji i inostranstvu, kao i u programima koje organizuju UN, saopšteno je danas. Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, saradnju su dogovorili resorni ministar Ivica Dačić i predstavnici Inicijative OPENS 2019.  Novi Sad je 2016. godine, na sastanku Evropskog omladinskog foruma (EOF) u Varni, proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.  EOF dodeljuje tu titulu na godinu dana tokom kojih omladinska prestonica Evrope kroz razne aktivnosti prikazuje društveni, politički i ekonomski život mladih.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31