gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 09.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ I TANIN O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM, perspektivi dijaloga Beograda i Prištine, i delovanju UNMIK-a. U razgovoru je ukazano na značaj nesmanjenog angažovanja ove misije u oblastima ključnim za opstanak, normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je izrazio posebnu zahvalnost na naporima uloženim u implementaciji mandata UNMIK-a, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem mandata u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999), navedeno je u saopštenju. Tanin boravi u redovnoj poseti Beogradu pred sednicu Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a.

DAČIĆ SA STUDENTIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić održao je danas predavanje polaznicima Bečke diplomatske akademije i studentima sa smera Međunarodni odnosi američkog Klemson univerziteta, koji su posetili Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, saopšteno je iz ministarstva. On je upoznao studente, koji u Srbiji borave u okviru tradicionalnih studijskih poseta zemljama Zapadnog Balkana, sa prioritetima spoljne politike Srbije, posebno naglasivši njenu čvrstu opredeljenost da aktivnim diplomatskim nastupom radi na očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku evropskog puta Srbije do punopravnog članstva u EU i stabilizaciji prilika u regionu Zapadnog Balkana. Šef srpske diplomatije je upozorio da bi oživljavanja određenih istorijskih projekata kojima bi se stvarale nove nacionalne granice na Balkanu, moglo da predstavlja izazov najširih razmera i da bi takve ideje trebalo vratiti tamo gde im je i mesto – u prošlost, a okrenuti se saradnji i razvoju na opštu dobit građana čitavog regiona. Dačić je ukazao je da je Srbija kredibilan partner, da poseduje kapacitete za realno sagledavanje prilika u međunarodnim odnosima i da pragmatično prilazi rešavanju problema u saradnji sa partnerskim zemljama, što je posebno došlo do izražaja tokom migrantske krize.

DAČIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA NAKON STRADANjA RUDARA U KINI

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije uputio je danas telegram saučešća kineskom kolegi povodom stradanja rudara u kineskoj provinciji Hunan. "S velikom žalošću primio sam vest o tragičnoj nesreći u kojoj je izgubljeno više života. U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće Vama, Vašoj vladi i porodicama nastradalih. Reči utehe teško je naći za porodice koje su izgubile svoje najmilije", naveo je Dačić u telegramu, saopštilo je njegovo resorno ministarstvo. Dačić je rekao da građani Srbije najiskrenije saosećaju u bolu porodica i prijatelja nastradalih, i poželeo brz oporavak povređenima. Kineske vlasti su prethodno saopštile da je gas koji je iscurio u rudniku uglja u centralnoj Kini ubio je 18 ljudi. Gas je iscurio u nedelju ujutru dok su rudari bili u oknu rudnika u provinciji Hunan, a spasioci su izvukli 37 rudara kojima se ukazuje medicinska pomoć.

NIKOLIĆ U RAZGOVORU SA TANINOM: SITUACIJA NA BALKANU SE ZAOŠTRILA

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas razgovoru sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom da je Srbija privržena dijalogu Beograda i Prištine, ali da se situacija u regionu Balkana "zaoštrila". Nikolić je rekao i da su napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. "Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi. Mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo", rekao je Nikolić. Nikolić je dodao da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, ali da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba. Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK-a i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana u pokrajini, i zahvalio šefu UNMIK-a na ličnom doprinosu i zalaganju u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku Srbije što je doprineo smirivanju tenzija u regionu, piše u saopštenju. Govoreći o aktivnostima UNMIK-a, Tanin je rekao da su napori usmereni na konkretne aktivnosti i realizaciju. "Mi smo puno radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu između zajednica, doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma. Napori su uloženi da osiguramo da izveštaji Generalnog o situaciji na Kosovu su realni i uravnoteženi", rekao je Tanin. On je zahvalio predsedniku Srbije na snažnoj podršci UNMIK-u i preneo zahvalnost Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša na njegovom doprinosu očuvanju mira u regionu, dodaje se u saopštenju.

PREDSEDNIK SRBIJE ČESTITAO NOVOIZABRANOM PREDSEDNIKU FRANCUSKE NA POBEDI

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas novoizabranom predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pobedu na predsedničkim izborima. "Dozvolite mi da Vam, povodom izbora na funkciju predsednika Republike Francuske, u ime građana Srbije i u svoje ime, uputim iskrene čestitke i najlepše želje za uspeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti" naveo je Nikolić. On je u čestitki podsetio da na istorijske i prijeteljske veze dva naroda, prenela je pres služba predsednika Srbije. "Želim da istaknem da u Srbiji imate partnera koji želi da doprinese daljem razvoju i unapređenju naših istorijskih i prijateljskih veza.", naveo je NIkolić u čestitki. On je izrazio nadu da će odnosi dve države ubuduće biti bolji.

VUČIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM TRAGEDIJE U RUDNIKU U KINI

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća premijeru Državnog saveta Kine Li Kećiangu, povodom tragedije u rudniku u kineskoj provinciji Hunan. "Ožalostila nas je vest o pogibiji rudara u provinciji Hunan u centralnom delu Kine, koje je nesreća zadesila dok su marljivo obavljali svoje radne zadatke", naveo je Vučić u telegramu, saopšteno je iz Vlade Srbije. On je uputio saučeće i porodicama nastradlih. "Iako se ne mogu naći reči utehe za one koje je teška rudarska profesija ostavila bez najbližih, u ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem izraze iskrenog saučešća porodicama poginulih, kao i Vama i Državnom savetu Narodne Republike Kine", naveo je Vučić.

AMBASADOR JAPANA: DO KRAJA MESECA ZAVRŠETAK FABRIKE JAZAKI U ŠAPCU

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Japana Djuići Takahara ocenili su danas da odnosi dve zemlje napreduju, posebno u okviru privredne saradnje, saopštila je Vlada Srbije. Kako se navodi, Takahara je izvestio Vučića da se ovog meseca očekuje završetak izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju Jazaki u Šapcu, a da bi fabrika mogla da počne da radi u junu. On je najavio i da će uskoro doći delegacije japanske spoljnotrgovinske i investicione agencije Džetro, navodi se u saopštenju. Vučić i Takahara su razgovarali i o sportskoj saradnji, s obzirom da je Japan domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2020. godine, kao i o saradnji u drugim oblastima koje mogu da pomognu približavanju Srbije i Japana, pa je tako najavljena organizacija izložbe o Nikoli Tesli u Japanu 2019. godine.

VUČIĆ ČESTITAO MAKRONU POBEDU NA PREDSEDNIČIM IZBORIMA U FRANCUSKOJ

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Emanuelu Makronu pobedu na izborima u Francuskoj i izrazio uverenje da će njegov predsednički mandat značiti "produbljivanje saradnje srpskog i francuskog naroda". "Čestitam Vam pobedu na predsedničkim izborima sa nadom da ćete tu zahtevnu dužnost obavljati posvećeno i odgovorno na dobrobit Francuske i njenih građana, kao i u korist porodice država Evropske unije kojoj Srbija teži da pripada", navedeno je u čestitki Vučića. Premijer Srbije izrazio je uverenje da će predsednički mandat Makrona značiti produbljivanje saradnje srpskog i francuskog naroda.

GOJKOVIĆ: SRBIJA ĆE NASTAVITI UNAPREDjENjE SARADNjE S AFRIČKOM UNIJOM

BEOGRAD/MIRANDA, 8. maj 2017. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, poručila je danas u obraćanju na otvaranju redovnog plenarnog zasedanja Panafričkog parlamenta  u Mirandi, u Južnoj Africi, da je Srbija snažno opredeljena da nastavi rad na sveobuhvatnom unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje sa Afričkom unijom i zemljama članicama, saopštila je Skupština Srbije. Gojković boravi u poseti Panafričkom parlamentu na poziv predsednika te organizacije Rodzera Nkodo Danga. Kako se navodi u saopštenju Gojković je istakla da su vrednosti i principi, na kojim je bila zasnovana naša saradnja aktuelni i danas, kao i da Srbija, koja je u procesu pristupanja EU, a koja je ima i status posmatrača u Afričkoj uniji, u potpunosti podržava viziju i ciljeve te organizacije koji se temelje na Povelji UN. Predsednica Narodne skupštine zahvalila je većini zemalja članica Afričke unije nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvala ih da istraju u takvom stavu i time doprinesu očuvanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope i naporima koje Vlada Srbije u cilju rešavanja ovog pitanja kroz neposredan dijalog. Gojković je apelovala na podršku kako bi se sprečili pokušaji samoproklamovane države Kosovo da postane članica organizacija poput UNESKO, jer je reč o potencijalnom članstvu koje bi, pored ostalog, otvorilo put za destrukciju i nestanak neprocenjive kulturne baštine ne samo srpskog naroda, već i čitavog sveta, navodi se u saopštenju. Ona je naglasila zainteresovanost naše zemlje za razvoj ekonomske saradnje sa afrički partnerima i podsetila da su smernice za unapređenje ekonomske saradnje definisane Memorandumom o razumevanju o ekonomskoj saradnji potpisanom između Vlade Srbije i Komisije Afričke unije. Gojković je imala susrete sa predsednikom Panafričkog parlamenta, kao i sa predsednicima Parlamentarne skupštine mediterana, Arapskog parlamenta, Parlamenta Južnoafrička Republika, Madagaskara. Ona je imala i susrete na marginama plenarnog zasedanja sa zvaničnicima drugih država članica, sa kojima je razgovarala o jačanju i unapređenju odnosa, intenziviranju parlamentarne saradnje, kao i o mogućnostima razvoja ekonomskih odnosa, navodi se u saopštenju.

STEFANOVIĆ I AMBASADOR JUŽE KOREJE O SAJBER BEZBEDNOSTI

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Koreje Jo De Djongom o saradnji u oblasti e- uprave i sajber bezbednosti. Saglasili su su se da postoji prostor za unapređenje saradnje u domenu informacionih tehnologija, posebno imajući u vidu da je Južna Koreja tehnološki napredna zemlja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Stefanović je naglasio da će se u narednom periodu posebno raditi na unapređenju tehničko-tehnološke opremljenosti MUP-a  istakavši da su u tom smislu iskustva tehnološko razvijenih zemalja od velikog značaja. On je pohvalio saradnju koja je ostvarena sa Korejskom agencijom za međunarodnu saradnju i podsetio da su pripadnici MUP-a Srbije učestvovali u obukama koje je organizovala ta agencija.

DjURIĆ PRENEO TANINU ZABRINUTOST ZBOG IZJAVA ALBANSKIH POLITIČARA

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas, u razgovoru sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, i preneo zabrinutost Vlade zbog izjava albanskih političkih predstavnika. "Djurić je Taninu preneo zabrinutost Vlade Srbije zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona", rekao je Djurić, saošteno je iz njegove kancelarije. Direktor Kancelarije za KiM rekao je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana bez ikakvih odlaganja. U saopštenju se dodaje da je Djurić zahvalio Taninu zbog dosledne statusne neutralnosti UNMIK-a i rada na zaštiti položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši značaj zaštite imovinskih prava Srba u pokrajini, kako bi se pospešio povratak raseljenih i garantovao opstanak onih koji tamo trenutno žive. Djurić i Tanin su razgovarali o političkoj i bezbednoj situaciji na Kosovu i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine, kao i o neophodnosti da se imovina Srbije, kao i preduzeća i pojedinaca na Kosovu i Metohiji tretira u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, navodi se u saopštenju.

DELEGACIJA EU U SRBIJI NIZOM MANIFESTACIJA OBELEŽAVA DAN EVROPE

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Delegacija EU u Srbiji nizom manifestacija obeležava Dan Evrope, a tim povodom će više ambasada zemalja članica EU u Beogradu ove nedelje organizovati dan otvorenih vrata, navodi se na sajtu Delegacije. Delegacija EU u Srbiji ne obeležava Dan Evrope samo na sam dan, 9. maja, već organizuje niz manifestacija tokom mesec dana, odnosno Meseca Evrope. U okviru tih aktivnosti, u Novom Sadu će danas, a u četvrtak u Nišu, biti otvoren Evropski filmski festival, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji. Festival, koji se organizuje u saradnji sa ambasadama članica EU, biće zatim organizovan u još četiri grada u Srbiji. Oko 60 učenika srednjih škola će sutra otputovati na studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku u okviru takmičenja koje je Delegacija EU organizovala u sklopu projekta Evropski dnevnik. Na Dan Evrope biće uručene nagrade za učesnike konkursa i debate koja je organizovana na društvenoj mreži Fejsbuk o ulozi mladih u evropskoj budućnosti Srbije. Više ambasada država članica EU će ove nedelje, uz podršku EU info centra, organizovati dane otvorenih vrata. Ambasada Belgije će organizovati dan otvorenih vrata u sredu, ambasada Finske u četvrtak, a Slovačke u subotu. Dan Evrope će nizom događaja obeležiti i 12 biblioteka iz mreže EUTEKA koju je oformila Delegacija EU. EU info centar će u subotu, 13. maja, organizovati prenos finalne večeri Evrovizije. Tokom Meseca Evrope, u Novom Sadu će u petak, 19. maja, biti predstavljeni projekti u okviru Erazmus+ programa, u čemu će učestvovati učenici iz Francuske, Nemčake i Srbije. U Skupštini Srbije će u sredu, 24. maja, biti organizovana završna debata u okviru Evropske škole debate, projekta koji realizuje EU info centar u Beogradu. Organizovana je i izložba "Sve ujedinjenija EU" o razvoju EU od potpisivanja Rimskih ugovora. Izložba je otvorena u Beogradu 26. aprila, a tokom godine će moći da je vide i građani drugih mesta u Srbiji. Organizovana je i izložba o rezultatima pomoći EU Srbiji a biće izloženi i grafiti posvećeni kreativnosti i snazi EU koji su izrađeni uz podršku Delegacije EU. U okviru aktivnost povodom Dana Evrope u Zrenjaninu je u petak održan sajam projekata EU i manifestacija Evropsko selo u okviru koje su učenici iz 27 osnovnih škola predstavili zemlje članice EU.

MEDjUNARODNI POSLOVNI KURS U BEOGRADU PODSTICAJ ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA

BEOGRAD, 8. maj 2017. (Beta) - Međunarodni poslovni kurs "LEADER Projekat Srbija 2017" na kom će se kroz obuku mladih podsticati razvoj preduzetništva u Srbiji, počeo je danas u Beogradu i trajaće do 19. maja.Drugi po redu edukativni program u Srbiji, organizuju Kanadsko - srpsko poslovno udruženje CANSEE u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i kanadskom poslovnom školom Ričard Ajvi Unverziteta Zapadni Ontario. Izvršna direktorka CANSEE Mirjana Dončić-Beaton je na otvaranju seminara u prostorijama Privredne komore Beograda rekla da će se 40 polaznika kursa, koji je besplatan, uz pomoć pet kanadskih instruktora Ričard Ajvi poslovne škole, upoznati sa najboljom svetskom preduzetničkom praksom. "Ovaj kurs će mladima omogućiti da steknu veštine za rad u oblasti knjigovodstva, marketinga, ljudskih resursa, finansijskog tela i to sve kroz studije slučaja. Težimo većoj konkurentnosti mladih privrednika, jer je to osnova razvijenog društva", istakla je Dončić-Beaton. Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da će mladi tokom trajanja seminara dobiti znanja od najvećih stručnjaka iz oblasti ekonomije koja će im pomoći da razvijaju svoje poslove. "Cilj je da se naši preduzetnici zbliže i upoznaju sa kanadskim i možda pronađu neke mogućnosti za investiranje. Poznato je da u Srbiji posluje oko 50 kanadskih kompanija, ali postoji potencijal da se to poveća", istakao je Miletić. Dodao je da se kroz seminar mladi ljudi ohrabruju da rade na svojim idejama i da ih sprovode u delo. Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington je poručio mladim ljudima da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje im taj kurs nudi jer će, kako je rekao "tu najbolje naučiti kako da se poslovno predstave". "Budite avanturistički nastrojeni, razmišljajte izvan kutije, probajte nešto novo u poslu i sagledajte stvari iz drugog ugla. Ovo je prilika da esperimentišete i da kasnije nešto od toga primenite u realnosti", istakao je Pinington. Kanadski LEADER Projekat je međunarodni edukativni program koji škola Ričard Ajvi Unverziteta Zapadni Ontario već 26 godina organizuje kroz radionice u stilu MBA programa za razvijanje poslovnih veština mladih ljudi.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31