gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 10.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ POVODOM DANA EVROPE I DANA POBEDE: MORAMO BRANITI ZAJEDNIČKE VREDNOSTI

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope i ocenio da će 9. maj ostati simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svet od fašizma. "Moramo ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta braniti naše zajedničke vrednosti - slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama", navodi se u čestitki. Dačić je naveo da građani Srbije s ponosom treba da pamte svoju "slavnu antifašističku prošlost". "Dužnost nam je da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasleđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada, i čijem punopravnom članstvu teži", naveo je Dačić. On je naveo da danas postoje pokušaji relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca i da građani Srbije ne smeju da dopuste da ti pokušaji izmene istoriju i sa svim aktuelnim izazovima dovedu u pitanje "blagodeti mira".

DAČIĆ, SKOT SAGLASNI DA SVI AKTERI NA ZAPADNOM BALKANU TREBA DA ULOŽE NAPOR ZA STABILNOST

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot razgovarali su danas o situaciji u regionu i saglasili se da je "neophodno da svi akteri na Zapadnom Balkanu pruže dodatne napore u postizanju pune regionalne stabilnosti". Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, ambasador Skot izrazio je nadu da će Srbija nastaviti da vodi konstruktivnu regionalnu politiku i još jednom istakao podršku SAD evrointegracijama Srbije, kao i nastavku Briselskog dijaloga Beograda i Prištine. Osim o regionu Skot i Dačić su razmenili mišljenja i o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, dodaje se u saopštenju.

NIKOLIĆ: SRBIJA VOJNOM VEŽBOM U NIKINCIMA POKAZALA KOLIKO BRINE O BEZBEDNOSTI GRADjANA

NIKINCI, 9. maj 2017. (Beta) - Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je da je Srbija današnjom vojnom vežbom na poligonu Nikinci, pokazala koliko brine o bezbednosti i sigurnosti svojih građana. On je novinarima nakon obilaska taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme u Nikincima kod Rume kazao da retko koja država, osim velikih izvoznika naoružanja, može da se pohvali takvim vojnim programom. "Ovakvim složenim vežbama odvraćamo svakog ko bi pomislio da nanese zlo Srbiji i njenim građanima. Apsolutno sam zadovoljan viđenim na vežbi. Ovakvu višenamensku vežbu može da sprovede samo ozbiljna vojska. Vojska je uvek bila spremna i danas je", rekao je Nikolić.

NIKOLIĆ ČESTITAO DAN POBEDE PUTINU, TRAMPU, LUKAŠENKU, POROŠENKU, OLANDU I ELIZABETI DRUGOJ

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom Dana pobede nad fašizmom uputio je čestitke predsednicima Rusije, SAD, Francuske, Belorusije, Ukrajine i britanskoj kraljici. Nikolić je u čestitki ruskom predsedniku Vladimiru Putinu naveo da je "sovjetska Crvena armija izvojevala najveće pobede i slomila kičmu Hitleru"."Bez epskog žrtvovanja i natčovečanskih podviga sovjetskih trupa, današnjica bi drugačije izgledala. Srpski narod je, zajedno sa jugoslovenskim antifašistima, srazmerno svojoj veličini, dao najveći mogući doprinos. Ponosni smo što smo sa ruskim narodom bili u savezništvu, na strani pravde, u zajedničkoj borbi za oslobođenje, protiv tadašnjeg najvećeg zla", naveo je Nikolić. U čestitki američkom predsedniku Donaldu Trampu, Nikolić je naveo da su se na današnji dan, pre 72 godine, "saveznici trijumfalno izborili za početak novog vremena, bez pošasti nacizma i fašizma". "Našim precima dugujemo slobodu, koju danas uživamo. Dužnost nas potomaka je da na ovaj dan zahvalimo svima koji su žrtvovali svoje živote za naš današnji mir i da odamo počast njihovoj hrabrosti u borbi za jednu bolju civilizaciju. Dozvolite mi, kao predsedniku zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu, koja je pružila odlučan otpor okupaciji, da sa Vama podelim svečanost ovog trenutka", naveo je Nikolić. Pres služba predsednika Srbije navela je da je Nikolić Dan pobede nad fašizmom čestitao i predsedniku Francuske Fransoa Olandu, predsedniku Ukrajine Petru Porošenku, predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, kao i britanskoj kraljci Elizabeti Drugoj, mada nije navela tekst poruka.

GOJKOVIĆ I NKODO DANG POTPISALI MEMORANDUM O SARADNjI

JUŽNA AFRIKA, 9. maj 2017. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković potpisala je danas sa predsednikom Panafričkog parlamenta Rodzerom Nkodo Dangom u Mirandi, u Južnoj Africi, Memorandum o razumevanju dva parlamenta, što je prvi takav memorandum Skupštine Srbije sa jednom kontinentalnom organizacijom. Kako je saopšteno, Gojković i Danga saglasili su se da potpisivanje Memoranduma o razumevanju dva parlamenta predstavlja početak novog oblika međuparlamentarne saradnje u interesu građana, kao i da očekuju da će uskoro uslediti konkretni koraci u saradnji kroz projekte. Memorandum predviđa da će Narodna skupština i Panafrički parlament, imajući u vidu zajednički interes i značaj razvoja bliskih i prijateljskih odnosa Srbije i zemalja članica Panafričkog parlamenta, podsticati na uspostavljanje i razvoj saradnje na najvišem parlamentarnom nivou, između parlamentarnih radnih tela. Dodaje se da će biti intezivirana saradnja na planu međunarodnih parlamentarnih organizacija, kada je reč o temama od zajedničkog interesa. Predsednica Narodne skupštine juče se, prvog dana posete, obratila poslanicima na plenarnom zasedanju Panafričkog parlamenta, a imala je i susrete sa predsednicima parlamenata zemalja članica.

VUČIĆ U NIKINCIMA RAZGOVARAO S MINISTARKOM ODBRANE SLOVENIJE

NIKINCI, 9. maj 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Nikincima kod Rume, posle prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao sa ministarkom odbrane Slovenije Andreom Katič o vojno-tehničkoj saradnji dve zemalje, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije. U saopštenju iz Vlade navodi se da je Vučić zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu Kfora na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovu i Metohiji. On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije. "Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra", rekla je Andrea Katič, piše u saopštenju.

DjORDjEVIĆ S MINISTARKOM ODBRANE SLOVENIJE O PROJEKTIMA EVROPSKE ODBRAMBENE AGENCIJE

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Zoran Djorđević razgovarao je danas sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič o unapređenja saradnje u oblasti odbrane kao i o saradnji i projektima u okviru Evropske odbrambene agencije.Teme razgovora bile su aktuelna političko - bezbednosna situacija u regionu, s akcentom na migrantsku krizu, ali i angažovanje u multinacionalnim operacijama i saradnja u procesu pristupanja EU i u okviru Programa "Partnerstvo za mir". Sagovornici su se saglasili da su razvijeni ukupni odnosi dve zemlje dobar osnov za još kvalitetniju saradnju u oblasti odbrane, saopštilo je posle sastanka srpsko ministarstvo. U ovoj godini planirane su zajedničke aktivnosti u oblasti obuke podoficira, zajedničke vojne vežbe kao i vojnoobrazovna, vojno-tehnička i vojnoekonomska i saradnje vojnih arhiva, dodaje se u saopštenju. Djorđević je pozvao slovenačku delegaciju da prisustvuje Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017", koji se u junu održava u Beogradu. On je podsetio da Ministarstvo odbrane Srbije nastavlja s izbalansiranom politikom odbrane i da u skladu sa definisanim nacionalnim interesima radi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama. Prema njegovim rečima, u skladu s stavovima Vlade, u pravcu evropskih integracija, Srbija se trudi da transparentnom politikom i insistiranjem na ekonomskom prosperitetu država u okruženju utiče na smirenje situacije u regionu. Djorđević se zahvalio sagovornici zbog profesionalnog angažovanja i doprinosa bezbednosti pripadnika slovenačkog kontingenta KFOR na Kosovu i Metohiji. Katič, koja je prisustvovala centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske, Dana pobede i Dan Evrope na poligonu Nikinci kod Rume, je istakla da su nakon te vežbe njeni utisci o sposobnostima Vojske Srbije i naoružanja vrlo upečatljivi.

MIHAJLOVIĆ: VLADA SRBIJE I FIC ZAJEDNO ZA ŠTO BOLjE USLOVE ZA INVESTITORE

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednicom Saveta stranih investitora (FIC) Janom Mihajlovom o daljim aktivnostima zajedničke Radne grupe, koja je formirana kako bi se obezbedili što bolji uslovi za investitore i uklonile nepotrebne barijere za poslovanje u našoj zemlji. Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju, predložila da prvi sastanak grupe, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić, a čini je i sedam ministara, kao i predstavnici Saveta stranih investitora, bude održan već krajem sledeće nedelje."Na tom sastanku bi se zajedničkim predlozima definisali naredni koraci koje bi trebalo preduzeti zarad boljeg poslovnog okruženja. Zajedničkim radom moramo da definišemo plan aktivnosti za naredni period kako bismo stvorili što bolje uslove za dolazak investitora u Srbiju. To je takođe važno i za one firme koje već posluju u našoj zemlji", rekla je Mihajlovićeva, koja je i zamenik predsednika Radne grupe. Mihajlova je pohvalila dosadašnje napore i rezultate potpredsednice Mihajlović na unapređenju poslovnog ambijenta. Ona se saglasila da je od velike važnosti definisanje zajedničkih narednih koraka Vlade Srbije i stranih investitora na predstojećem sastanku Radne grupe.

BENEDIKT: PUT SRBIJE U EU JE JEDINI PUT

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je danas, na prijemu povodom Dana Evrope u Beogradu, da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je to jedini put za Srbiju. "To jeste ispravan put i to je jedini put, kao što je to puno puta premijer (Srbije Aleksandar Vučić) rekao", kazao je Benedikt na prijemu u Skupštini grada Beograda. Prijemu kojim je obeležen Dan Evrope, 9. maj, prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministarke u Vladi Srbije Ana Brnabić i Jadranka Joksimović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prisutni su bili i bivši zaštitnik građana Saša Janković i predstavnici političkih stranaka, diplomatskog kora, verskih zajednica, civilnog sektora i medija. Benedikt je rekao da je Srbija prešla dug put ka EU u poslednjih 16 godina, da su građanima Srbije ukinute vize, da je ostvarena povezanost privreda Srbije i zemalja Unije, da studenti odlaze na studije u inostranstvo i da sve to ukazuje na "sve veću integraciju Srbije u EU". "To je veliki uspeh i Srbija se danas čvrsto kreće ka članstvu u EU", rekao je Benedikt. Vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji rekao je da slavljenje Dana Evrope znači slavljenje "prevazilaženja podele Evrope" i podsetio da je 1950. godine započet potpuno nov koncept u Evropi, koji podrazumeva da da njeni građani ne rade jedni protiv drugih već da sarađuju, kako bi izbegli rat u Evropi, ako je moguće zauvek. Benedikt je dodao da su nedavni izbori u Austriji, Holandiji i Francuskoj, u vreme jačanja populističkih i nacionalističkih snaga, dokazali da ekstremni stavovi još nemaju dovoljnu podršku i da se mora nastaviti trud na očuvanju mira i stabilnosti u Evropi.

PKS OTVORILA KANCELARIJU U PEKINGU, SUTRA ĆE U ŠANGAJU

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je danas kancelariju u Pekingu, a sutra će početi da radi i kancelarija u Šangaju uz podršku kineskih partnera koji su obezbedili prostor i kompletnu infrastrukturu, rekao je predsednik PKS Marko Čadež, saopštila je PKS. On je, kako je navedeno istakao da će se time Srbiji omogućiti snažnija podrška za izlazak na veliko tržište Kine, što će doprineti i jačanju privredne saradnje dve zemlje. Ekonomska saradnja Srbije i Kine, kako je istakao Čadež, sve je uspešnija, ali postoje velike mogućnosti za značajniji razvoj privrednih veza, posebno privlačenjem kineskih investicija i modernih tehnologija i većim izvozom domaćih proizvoda na kinesko tržište. Predsednik PKS je ukazao na značaj zajedničkog nastupa srpskih i kineskih kompanija na srpskom i kineskom, ali i na trećim tržištima. Čadež je tokom boravka u Pekingu razgovarao sa predstavnicima renomiranih kineskih kompanija. Otvaranju kancelarije u Pekingu prisustvovali su i predstavnici Ambasade Srbije, veliki broj istaknutih kineskih privrednika, koji već posluju u Srbiji ili su zainteresovani za ulazak na srpsko tržište i pronalaženje partnera među našim kompanijama.

NA NOVOSADSKOM MEDjUNARODNOM POLjOPRIVREDNOM SAJMU 15 ITALIJANSKIH FIRMI

BEOGRAD, 9. maj 2017. (Beta) - Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu Djovani Mafoda rekao je danas da će tu zemlju na 84. novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstaviti 15 firmi iz oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije. On je na konferenciji za novinare rekao da će četiri firme na sajmu izložiti inovacije i pokazati kako se primenjuju u poljoprivredi. "Na sajmu ćemo organizovati dva seminara iz oblasti inovacija i razvoja mlečne i mlečno-prerađivačke industrije. Pozvali smo predstavnike Ministarstva poljoprivrede Srbije da učestvuju na seminaru o inovacijama jer smatramo da je to oblast koja pruža velike mogućnosti za saradnju", rekao je Mafoda. Dodao je da će iskustva iz oblasti mlečne industrije i modela zaštite proizvoda i geografskog porekla srpskim proizvođačima preneti konzorcijum italijanskih firmi koji se tradicionalno bavi proizvodnjom sireva. Mafoda je istakao da je pokrenuta inicijativa da Srbija učestvuje na sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bariju. Na pitanje da li su italijanske firme učešćem na sajmovima u Novom Sadu ostvarile dobre poslovne veze sa srpskim firmama Mafoda je rekao da je iskustvo pozitivno. "Pola firmi koje su prošle godine bile na sajmu nisu došle ove godine jer su sklopile poslovne veze. Ima nekoliko firmi koje imaju predstavništvo u Srbiji i svake godine dolaze na sajam jer su se odomaćile i taj datum je rezervisan za dolazak u Novi Sad", rekao je Mafoda. Dodao je da u spoljnotrgovinskoj razmeni Italije i Srbije koja je vredna tri milijarde dolara oko 20 odsto čine poljoprivredni proizvodi.

MLADI IZ EU U SKUPŠTINI VOJVODINE UČESTVOVALI NA DEBATI O BUDUĆNOSTI EU

NOVI SAD, 9. maj 2017. (Beta) - Predstavnici Regionalne mreže mladih iz jedanaest evropskih regija učestvovali su danas u Skupštini Vojvodine na debati posvećenoj budućnosti Evropske unije, povodom 9. maja, Dana Evrope. Jedan od zaključaka sa današnjeg skupa je da mladi ljudi, bez obzira na to iz koje evropske države dolaze uglavnom imaju iste potrebe, probleme i očekivanja. Kako su zaključili, potrebe mladih u današnjoj EU uglavnom se odnose na mogućnost obrazovanja, zaposlenja i aktivnog učešća mladih u procesima kreiranja javnih politika i donošenja odluka. Mladi su diskutovali o perspektivama Evropske unije, položaju, problemima i mogućnostima mladih, a oni su u organizaciji pokrajinske Skupštine boravili u višednevnoj poseti Novom Sadu i Vojvodini. Tokom debate, učesnici su pogledali i kratkometražni film studenata žurnalistike sa novosadskog Filozofskog fakulteta, koji govori o pet mogućih scenarija u pogledu razvoja budućnosti Evropke unije. Razmenili su mišljenja o aktuelnim pitanjima i debatama koje se vode u okviru Unije, kao i o perspektivama država zapadnog balkana. Među predstavnicima Regionalne mreže mladih bili su mladi političari, članovi regionalnih parlamenata mladih, omladinskih organizacija i saveta. Tokom posete održana je i redovna Generalna skupština Regionalne mreže mladih, kao i više radnih sastanaka. Regionalna mreža mladih predstavlja deo najveće asocijacije regiona u Evropi, Skupštine evropskih regija (AER) i okuplja mlade političare i aktiviste iz svih delova Evrope u cilju zajedničkog rada na važnim pitanjima, povezivanju i razmeni iskustava među mladima. Autonomna pokrajina Vojvodina je aktivna članica AER-a, od 2002. godine.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31