gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 11.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ I HATAB O SARADNjI SRBIJE I UNESKA

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Šef srpske diplomatije Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa kandidatkinjom Egipta za generalnog sekretara Uneska Muširom Hatab o saradnji Srbije sa tom organizacijom. "Sastanak je bio prilika da kandidatu za poziciju generalnog direktora Uneska ukažemo na prioritete Srbije u saradnji sa ovom organizacijom, na naš aktivan rad u okviru Izvršnog saveta Uneska čiji je Srbija član u mandatu od 2015. do 2019. godine, kao i da posebno istaknemo naše aktivno zalaganje protiv politizacije rada Uneska", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dodaje se da je Mušira Hatab predstavila prioritete koji čine osnovu njenog programa ukoliko bi bila izabrana na čelo Uneska.

DAČIĆ: ALBANSKI POLITIČARI GLAVNA PRETNjA ZA MIR NA BALKANU I U EVROPI

BRISEL, 10. maj 2017. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su albanski političari glavna pretnja za mir i stabilnost ne samo na Balkanu već i u Evropi i da bi EU trebalo to da shvati. Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog šefa diplomatije Envera Hodzaja da priče o "Velikoj Albaniji nisu na agendi Kosova ni Albanaca uopšte" već predstavljaju "širenje straha iz Beograda" Dačić je za briselski portal Euraktiv (euractiv.com) rekao da je to "potpuno apsurdno"."Koordinirane izjave albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija i gradonačelnika Bujanovca Jonuza Muslijua pokazuju da je Velika Albanija primarni cilj svih Albanaca", rekao je Dačić. "Duboko žalim što Evropljani i međunarodna zajednica, posebno EU, budući da joj je Zapadni Balkan neposredni sused, ne reaguju na činjenicu da su albanski političari najveća pretnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi", naglasio je srpski ministar. On je dodao da EU treba da zaštiti svoje osnivačke principe i dostignuća "ako i dalje važe i ako se i dalje poštuju". Dačić je za Euraktiv rekao i da smo svedoci "još jednom pokušaju prevare kao 1998, kada su promoteri Kosova tvrdili da je Oslobodilačku vojsku Kosova uspostavila srpska tajna policija". "Nažalost ceo svet i međunarodna zajednica su im tada poverovali i Srbija je bombardovana što nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Duboko se nadam da danas neće poverovati u laži kosovskih političara i uzeti ih zdravo za gotovo", upozorio je Dačić. On je dodao da je Srbija u više prilika dokazala da je pouzdan partner međunarodnoj zajednici jer nikog nije provocirala već je, naprotiv, pružila je ruku saradnje na regionalnom nivou. "Želim da verujem da će u Evropi i međunarodnoj zajednici prevagnuti dela nad lažima i obmanama", dodao je.

UMRO AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI OLIVER POTEŽICA

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je od posledica teške saobraćajne nesreće koju je imao pre nekoliko dana u Tunisu, rečeno je jutros agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ministarstvo je juče saopštilo da je ambasador Potežica teško povređen u saobraćajnoj nesreći posle koje je prebačen u bolnicu u Susu. Navedeno je da je Potežica bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade Srbije u Tripoliju, kao i da ga je u bolnici posle nesreće obišao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

NIKOLIĆ SE SASATAO SA KANDIDATKINjOM ZA GENERALNOG DIREKTORA UNESKA

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Predsednik  Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa kandidatkinjom za generalnog direktora Uneska, Muširom Hatab koja mu je uručila pismo egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija u kome je izražena zahvalnost Srbiji na podršci njenoj kandidaturi, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Nikolić je preneo Muširi Hatab da je Srbija podržala egipatsku kandidatkinju zbog prijateljskih odnosa dve zemlje u prošlosti kao i zbog odličnih odnosa koji su potrebni da bi se izgradila budućnost za njihove državljane, navodi se u saopštenju. Hatab je lično zahvalila predsedniku Nikoliću na podršci njenoj kandidaturi i obrazložila svoj budući program rada. Ona je poseban akcenat stavila na značaj obrazovanja i istakla da će se, ukoliko bude izabrana za generalnog direktora, zalagati da se u budućem radu Uneska veliki značaj posveti tom segmentu delovanja te organizacije, navodi se u saopštenju. Nikolić je rekao da je pored već postojećih prijareljskih odnosa dve zemlje i potrebe da oni i dalje budu odlični podržao kandidaturi i zato što Egipat "ume da gleda na sve strane sveta i da razume druge kulture na pravi način". "Nikolić je istakao da naša zemlja već godinama vodi bitku protiv besmislenih nastojanja da se takozvano Kosovo primi u članstvo Uneska i izrazio nadu da će izborom gospođe Hatab argumenti Srbije po tom pitanju biti sagledani na pravi način", navodi se u saopštenju.

NAČELNIK GENRALŠTABA DIKOVIĆ UČESTVOVAO NA KONFERENCIJI U ATINI IMAO NIZ ZVANIČNIH SUSRETA

ATINA, 10. maj 2017. (Beta) -  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković učestvovao je danas u Atini na jedanaestoj Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije. Osim generala Dikovića, konferenciji su prisustvovali načelnici generalštabova Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Turske i Crne Gore, kao i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije. Posle razmatranja godišnjih izveštaja Koordinacione grupe i radnih podgrupa za asimetrične pretnje i za obrazovanje, obuku i vežbe, učesnici konferencije izrazili su uverenje da njihov rad obezbeđuje dalji razvoj i realizaciju projekata i aktivnosti koje će učiniti taj oblik regionalne vojne saradnje još uspešnijim. Na ovogodišnjoj konferenciji, kao gosti, učestvovali su predsedavajući vojnih komiteta NATO-a i EU, načelnik Generalštaba Slovenačke vojske, direktor Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske i komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju. Održavanje Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja još jednom potvrđuje značaj razvoja regionalne vojne saradnje i održavanja dobrosusedskih odnosa između balkanskih zemalja, radi daljeg unapređenja bezbednosnog okruženja u regionu i Evropi, piše u saopštenju srpskog ministarstva odbrane.Diković je danas imao bilateralne susrete s domaćinom Konferencije admiralom Evangelosom Apostolakisom o daljim aktivnostima u okviru angažovanja Borbene grupe Evropske unije HELBROC i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore o mogućnostima unapređenja bilateralne vojne saradnje. Nakon konferencije načelnik Generalštaba imao je bilateralni susret i sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Petrom Pavelom. U okviru te inicijative svake godine održava se zajednička vežba. U oktobru prošle godine, izvedena je vežba specijalnih jedinica balkanskih zemalja "Balkanski štit" u Atini, dok će ove godine domaćin vežbe "Karpatski orao" biti Bukurešt. Naredne godine će Srbija, po drugi put, biti domaćin Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja.

JOKSIMOVIĆ: SRBIJA ĆE SE OBRATITI UN ZBOG IZJAVE VOKERA

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će se Srbija obrati UN zbog izjave bivšeg šefa verifikacione misije OEBS na KiM Vilijema Vokera da radi na projektu stvaranja Velike Albanije. "Naravno. Trebalo bi da se obratimo (UN). Projekat Velike Albanije nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine", kazala je Joksimović za RTS. Ona je ocenila da je izjava Vokera dokaz da projekat "Velike Albanije" nije samo projekat sa kojim se "flertuje" u vreme izbora, već nešto što postoji. "Mislim da sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama da pokažemo EU", kazala je ona. Komentarišući najave da bi bivši specijalni izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt mogli biti deo tima Prištine u pregovorima sa Beogradom Joksimović je rekla da lobiranje postoji i da je legitimno ali da je pominjanje ovih ličnosti indikativno. "Indikativno je da su to ljudi koji su u vreme svog mandata bili direktno vezani za dešavanja koja su proizvela brojne promene koje su bile na štetu Srbije. Mi sad možemo da vidimo da je to vrlo indikativan izbor", kazala je ona.

ČEPURIN ČESTITAO DAN POBEDE

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin čestitao je danas 9. maj, Dan pobede u Drugom svetskom ratu, i ocenio da se radi o najvećoj zajedničkoj pobedi ruskog i srpskog naroda. Čepurin je na prijemu u ruskoj ambasadi u Beogradu rekao da se mnogo Srba borilo rame uz rame s borcima Crvene armije za oslobođanje Jugoslavije i cele Evrope. "Moramo da pamtimo da je pobeda plaćena ogromnim brojem žrtava. Kada bi za svakog poginulog u Drugom svetskom ratu bio objavljen minut ćutanja, svet bi ćutao 75 godina", rekao je Čepurin. Čepurin je zahvalio premijeru i budućem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za čestititku ruskom narodu na ruskom jeziku, ali i građanima Srbije koji su juče učestvovali na komemoracijama i prošetali centrom Beograda zajedno s "Besmrtnim pukom". Ruski ambasador kazao je da će dve zemlje nastaviti da razvijaju vojnotehničku saradnju, kao i da će obezbediti sigurnost dva naroda.

SKOT: SAD PROTIV PROMENA GRANICA NA BALKANU

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da se Vlada SAD protivi promeni granica na Balkanu. Upitan da prokomenatariše stavove bivšeg šefa misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, američkog diplomate Vilijama Vokera, o stvaranju velike Albanije, on je rekao da Voker privatno može da ima svoje mišljenje, ali da to nije stav SAD. "Stav SAD je da se protivi promeni granice na Balkanu", rekao je Skot novinarima u Beogradu posle dodele godišnjih nagrada NUNS-a za istraživačko novinarstvo.

AMBASADOR BELGIJE: PRIJEM U EU JE REZULTAT ZASLUGA

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) -  Ambasador Belgije u Srbiji Leo Daes rekao je danas da će Srbija ući u Evropsku uniju (EU) kada ispuni sve uslove za prijem ali da i Srbija i ostale zemlje regiona imaju punu podršku EU. U obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta u Beogradu, Daes je naveo posetu komesarke za spoljne poslove EU Federike Mogerini Beogradu u martu kao jasan signal te podrške kao i njenu izjavu povodom Dana Evrope da je Balkan prioritet za EU.  Daes je rekao da je cilj pristupnih pregovora sa EU pronalaženje načina za ispunjavanje uslova i dodao da EU i Belgija čine sve da pomognu u tom procesu. On je rekao da se u tom procesu uzimaju u obzir objektivne teškoće u zemljama kandidatima, a u slučaju Srbije je posebno pomenut problem Kosova. Govoreći o Kosovu, Daes je rekao da je Kosovo teška tema ali izuzetno važna za napredovanje Srbije u pregovorima sa EU jer EU ne može sebi dozvoliti da uveze konflikt i da je neophodno strpljenje i državnička veština da bi se mogle premostiti razlike i dijalogom doći do sporazuma prihvatljivog za obe strane. Daes je rekao da se EU suočava sa brojnim geopolitičkim izazovima i da je neophodno da Unija u saradnji sa NATO, zemljama kandidatima, UN i trećim zemljama radi na energetskoj diversifikaciji, jačanju socijalne pravde i razmeni studenata, dok u samoj uniji treba ojačati šengenski prostor i bankarsku uniju kao i odbranu. Kao glavne tačke procesa pristupanja Daes je naveo poštovanje vladavine prava, ispunjavanje potencijala zemlje kandidata i napredovanje u integraciji pri čemu svi kandidati mogu očekivati pomoć EU u problemima koje ne mogu rešiti sami. On je rekao da projekat "Evrope u više brzina" nije ništa novo i da to ne znači da članice mogu da biraju šta će od integracionih procesa prihvatiti ili ne već da se samo dozvoljava mogućnost da neka članica može odložiti neki proces zbog objektivnih razloga. Daes je rekao da izjave nekih evropskih zvaničnika da će nastupiti pauza u proširenju EU ne znače da kandidati treba da čekaju da EU postane spremna već da iskoriste to vreme da unaprede sistem u svojim zemljama i tako sebi olakšaju proces pristupanja. Odgovarajući na pitanja gostiju, Daes je rekao da ljudi u Srbiji imaju pozitivan stav o EU ali da nisu dovoljno upoznati sa radom i inicijativama delegacije EU u Srbiji i zemalja članica Unije. Daes je najavio ministarsku posetu Srbiji iz Belgije u junu.

EVROPSKA KOMESARKA ELŽBIJETA BJENKOVSKA SUTRA U POSETI SRBIJI

BEOGRAD, 10. maj 2017. (Beta) - Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (MSP) Elžbijeta Bjenkovska boraviće sutra u zvaničnoj poseti Beogradu tokom koje će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i prisustvovati svečanom potpisivanju sporazuma sa bankama pod pokroviteljstvom EU. Evropska komesarka prisustvovaće potpisivanju sporazuma o garancijama između Evropskog investicionog fonda (EIF) i dve srpske banke (Unikredit i Banka Intesa). Potpisivanjem ovog sporazuma obezbediće se direktne garancije bankama da podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 200 miliona evra kredita pod povoljnijim uslovima u naredne tri godine, najavio je EU info centar. Bjenkovska će učestvovati na panel diskusiji "Industrijska politika i razvoj malih i srednjih preduzeća u procesu pristupanja Srbije EU", u organizaciji Privredne komore Srbije. Na panel diskusiji učestvovaće i ministar poljoprivrede Goran Knežević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, v.d. direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i izvršni direktor EIF-a Pjer Luiđi Djilberto. Ona će se tokom posete Beogradu sastati i sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

EBRD BLAGO PODIGAO PROGNOZU RASTA SRBIJE

LONDON, 10. maj 2017. (Beta) - Srbija će, nakon snažnog zamaha u 2016, kada je ekonomski rast bio 2,8 odsto, u 2017. imati rast od 2,9 a u 2018. od 3 odsto a motor raste biće domaća tražnja, objavila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ovogodišnji ekonomski rast Srbije biće manji od prosečnog rasta u regionu jugoistočne Evrope od 3,1 odsto i takođe manji od rasta Crne Gore, Albanije i Kosova. U izveštaju iz novembra 2016. godine EBRD je ekonomski rast Srbije u 2017. prognozirao na 2,7 odsto. Glavni pokretač rasta Srbije biće domaća tražnja, uz rast investicija uz podršku unapređene poslovne klime u svetlu uspešne fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi koje su u toku. Rast zaposlenosti i plata će podstaći dalji oporavak potrošnje, ocenio je EBRD u izveštaju Regionalne ekonomske perspektive. S druge strane, kako se navodi, doprinos izvoza mogao bi da bude zanemarljiv jer bi rast izvoza u velikoj meri mogao da kompenzuje veliki uvoz zbog snažne domaće tražnje. Kao glavne rizike za rast Srbije evropski kreditor navodi smanjenje poljoprivredne prozvodnje nakon izuzetno dobre 2016. godine i moguće usporavanje fiskalnih i strukturnih reformi, uključujući restrukturisanja državnih preduzeća. Srednjeročne perspektive za Srbiju su povoljne ali će zavisiti od tempa reformi predviđenih tekućim programom sa MMF, daljeg unapređenja investicione klime, podrške rešenju problema nenaplativih zajmova i restrukturiranju kompanija, kao i ubrzavanja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata, naveo je EBRD.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31