gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 16.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA – KINA

VUČIĆ U KINI PREDLOŽIO DA NAREDNI FORUM JEDAN POJAS - JEDAN PUT BUDE U SRBIJI

PEKING, 15. maj 2017. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas u Pekingu da se sledeći Forum inicijative "Jedan pojas - jedan put za međunarodnu saradnju" održi u Srbiji. "Saglasan sam sa čileanskim i grčkim predlogom da se ovaj forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine. Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju", naveo je Vučić u obraćanju učesnicima Foruma na jezeru Jenći u blizini Pekinga. Kako je saopšteno je iz srpske vlade, Vučić je u govoru  rekao da je Srbija "već dosta uradila" u saradnji sa Kinom i naveo kao primere most na Dunavu koji je pušten za vreme posete kineskog premijera Li Kećanga Srbiji i "izgradnju nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku". U obraćanju učesnicima Foruma Vučić je izrazio nadu da će krajem godine početi radovi na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta "koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope" u prisustvu premijera Srbije, Mađarske i Kine. Vučić je rekao i da Srbija očekuje ponude iz više zemalja za koncesiju nad Aerodromom Nikola Tesla za koji je rekao da je "najbrže rastući u Evropi", kao i da je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao o unapređenju železničke i putne infrastrukture u pravcu Soluna. Govoreći o energetici Vučić je rekao da je Srbija deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je potrebno da se pronađe način da dođe do ruskog gasa u budućnosti. "Rusija je naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske", dodao je. On je rekao i da Srbija radi na više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine. Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Djinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje. "Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću". rekao je Si Djinping, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije .

MIHAJLOVIĆ: KOMERCIJALNI UGOVOR ZA AUTO-PUT DO POŽEGE U NOVEMBRU

PEKING, 15. maj 2017. (Beta) - Ministarka građevinarska, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kini da će ugovori o početku gradnje auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11 biti potpisani u novembru. "Na sastanku sa potpredsednikom kineske kompanije Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani (CCCC) i najvišim predstavnicima Čajna roud end bridz korporejšen (CRBS), dogovoreno je da komercijalni i ugovor o finansiranju izgradnje deonice auto-puta od Preljine do Požege bude potpisan u Budimpešti u novembru na sastanku lidera 16 zemalja Evrope i Kine", rekla je Mihajlović, a saopštilo resorno ministarstvo. Prema njenim rečima, to znači da bi već sledeće godine mogli da počnu radovi. Ona je podsetila da će izgradnja ovog auto-puta biti prilika za srpske kompanije da dobiju novi posao, kao i da je procenjena vrednost kompletne deonice do Boljara i granice sa Crnom Gorom oko 2,1 milijarda evra. Mihajlović je juče je u Pekingu govorila o infrastrukturi u Srbiji na posebnom panelu međunarodnog foruma "Put i pojas", na kome je bilo više od trideset govornika iz čitavog sveta. Ona je potom u prisustvu premijera Aleksandra Vučića potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijama CCCC i CRBS o izgradnji auto-puta od Preljine do granice sa Crnom Gorom i izgradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, ukupne vrednosti oko 2,5 milijardi evra.

MIHAJLOVIĆEVA I SIJARTO O POČETKU RADOVA NA PRUZI BEOGRAD-BUDIMPEŠTA

PEKING, 15. maj 2017. (Beta) - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o projektu brze dvokolosečne pruge Beograd-Budimpešta i početku modernizacije ove pruge koju dve zemlje realizuju zajedno sa Kinom. Kako je saopštilo resorsno ministarstvo, Mihajlovićeva je prenela Sijartu da je na sastancima sa kineskim partnerima ocenjeno da bi radovi na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove mogli da počnu upravo u vreme samita 16 zemalja Evrope i Kine, koji će u novembru biti održan u Budimpešti. Sijarto je odgovorio da budući da razgovori dve zemlje dobro napreduju realno je očekivati da Mađarska i Srbija imaju sličnu dinamiku u rekonstrukciji deonica na svojoj teritoriji. Mihajlovićeva i Sijarto su istakli da bi na sastanku trilateralne radne grupe o o ovom projektu, koji će biti održan 8. juna u Budimpešti, mogli da budu razmotreni i svi ostali detalji vezani za početak radova na ovoj deonici. Mihajlović će u utorak, posle sastanka sa premijerom i predsednikom Kine, potpisati ugovor o sa Eksim bankom o finansiranju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta. Ona je Mihajlović je na kraju zahvalila ministru Sijartu na velikoj pomoći koju je Mađarska pružila Srbiji tokom zime i na ledolomcu koji je pomogao da se razbije led koji je okovao Dunav i onemogućio plovidbu.

LjAJIĆ: ZA PRVA TRI MESECA BROJ KINESKIH TURISTA UDVOSTRUČEN

BEOGRAD, 15. maj 2017. (Beta) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da je za prva tri meseca ove godine broj kineskih turista u Srbiji povećan oko 105 odsto. On je novinarima na Beogradskom sajmu rekao da će turističke posete iz Kine posebno rasti posle otvaranja avionske linije između Beograda i Pekinga. "Srbija je jedina koja ima liberalizovan vizni režim sa Kinom pa posle otvaranja avionske linije Beograd bi mogao da postane regionalni centar za kineske turiste", rekao je Ljajić. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva tri meseca 2017. u Srbiji je iz Kine, ukljulujući Hong Kong, bilo 4.157 turista.

SAJAM KINESKIH KOMPANIJA U BEOGRADU OD 18. DO 20. MAJA

BEOGRAD, 15. maj 2017. (Beta) - Međunarodni sajam kineskih proizvođača "2017 Zhejiang Export Fair Serbia" na kom će se predstaviti više od 60 kompanija iz kineske provincije Džeđang (Zhejiang), biće održan u Belmaks centru u Beogradu od 18. do 20. maja, najavili su  organizatori. Kako je novinarima rečeno danas, na sajmu koji se ove godine prvi put organizuje u Srbiji, posetiocima će biti predstavljeni najsavremeniji proizvodi iz oblasti građevinskih materijala, nameštaja, kućnih aparata, rasvete, dekoracije. Asistent generalnog direktora kineske kompanije Zhejiang Broad International Convention and Exhibition koja je organizator sajma, Džo Lonđiang (Zhou Longjiang) rekao je da je to prvi put da ta provincija samostalno organizuje takav sajam. "Provincija Džeđang je prošle godine imala 124 miliona dolara vrednosti uvoza iz Srbije, a 120 miliona dolara izvoza. Ocenili smo da je potrebno organizovati ovako nešto kako bi se zadovoljile potrebe tržišta", istakao je Lonđiang. Jedan od predstavnika te kompanije Ša Linhong (Xia Linhong) rekao je da će sajam omogućiti povećanje trgovinske razmene Srbije i Kine. "Srpske firme direktno će moći da naruče proizvode, bez izlaska iz zemlje, a biće organizovana i pomoć malim i srednjim firmama jer će te porudzbine biti manje, pa da ne bi bilo nikakvih problema", istakao je Linhong. Osnivač Belmaks centra u Beogradu Regon Džo (Reagon Zhou) rekao je da je cilj međunarodnog sajma da na jednom mestu okupi kineske proizvođače i trgovce koji će predstaviti kvalitet svojih proizvoda i usluga. "Preduzeća iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da uspostave saradnju sa uspešnim kineskim kompanijama i tako unaprede svoje poslovanje", istakao je Džo. Domaćin sajma je Odeljenje za spoljnu trgovinu provincije Džeđang, jedan od sponzora Belmaks centar iz Beograda, a  sajam su podržali ambasada Kine u Srbiji, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Privredna komora Srbije.

SRBIJA

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI AMBASADORA SRBIJE U LIBIJI

BEOGRAD, 15. maj 2017. (Beta) - Komemoracija povodom smrti ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice održana je danas u Ministarstvu spoljnih poslova, a ministar Ivica Dačić je rekao da je Srbija izgubila jednog od najvećih stručnjaka za Bliski istok. Dačić je rekao u govoru da će ambasador Potežica biti upamćen po britkom umu, profesionalizmu i stvaralačkoj energiji.
"Opraštamo se danas od ambasadora i dragog kolege Olivera Potežice. Ambasador Potežica bio je čovek koji nije živeo od ideologija, već je živeo za ideje. Njegova jedina ideologija bila je država i vodio se državnim interesima", rekao je Dačić. Dačić je naveo da je Potežica poseban značaj pridavao ličnom usavršavanju i da je voleo da se "konsultuje, pita ali i da prenese stečeno znanje". "Kaže se da dobar diplomata ume da razgovara i sa kraljevima i sa predsednicima, ali i sa običnim ljudima. Potežica je upravo bio takav. U toj neposrednoj i neformalnoj komunikaciji bio je ključ njegovog vođenja kolektiva", rekao je šef srpske diplomatije. Dačić je rekao da je Potežica bio ambasador u Libiji pre i posle svrgavanja libijskog lidera Moamera Gadafija. "Na početku karijere službovao je u Teheranu, gde je nadgradio znanje o svetu islama, postavši vrstan bliskoistočni hroničar", dodao je Dačić. On je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima i zahvalio prisutnima koji su se odazvali u velikom broju. Komemoraciji su prisustvovali rođaci poginulog ambasadora Potežice, njegovi prijatelji i kolege.

GOJKOVIĆ U DOHI O UNAPREDjENU ODNOSA SRBIJE S KATAROM

DOHA, 15. maj 2017. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja učestvuje na 17. Doha forumu, razgovarala je s katarskim zvaničnicima o unapređenju saradnje. Imala je sastanke s predsednikom Savetodavnog veća Katara Mohamedom bin Mubarakom Al-Kulaifijem i ministrom spoljnih poslova šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem, saopštila je danas Skupština Srbije. Gojković je rekla da Srbija želi da razvija saradnju s Katarom, "ističući značaj nastavka intenzivnog političkog dijaloga" i planirane posete katarskog emira šeika Tamim bin Hamad Al Tanija Srbiji. Pozvala je predsednika Savetodavnog veća Katara Mohameda bin Mubaraka Al-Kulaifija da poseti Srbiju i obavestila ga de je u SKupštini Srbije formirana poslanička grupe prijateljstva s Katarom. Na sastancima je naglašen značaj saradnje kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene i investiranje, kao i saradnje u obrazovanju, zdravstvu i kulturi. Dvodnevni Forum u Dohi, ove godine pod nazivom "Razvoj, stabilnost i izbeglička kriza", razmatra politički preobražaj sveta, ekonomske probleme, investicije, ekonomsku ulogu izbeglica.

POSMRTNI OSTACI BELORUSA KOJI SU OSLOBADjALI BEOGRAD BIĆE PRENETI U MINSK

BEOGRAD, 15. maj 2017. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i ambasade Belorusije prisustvovali su danas na Groblju oslobodilaca Beograda ceremoniji uzimanja zemlje sa posmrtnim ostacima Belorusa poginulih pri oslobađanja glavnog grada Srbije oktobra 1944. godine, kako bi bili preneti u hram Svih svetih u Minsku. Obraćajući se okupljenima, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ocenio je da je čin prenošenja zemlje iz Beograda u Minsk jedan od detalja u novom poglavlju bratskih odnosa Srbije i Belorusije. "Odnosi srpskog i beloruskog naroda veoma su dobri, a to posebno važi za grad Beograd i grad Minsk. Velika nam je čast što imamo priliku da na ovom svetom delu naše zemlje, gde su sahranjeni vojnici Crvene armije koji su oslobađali Beograd, prisustvujemo činu koji je izuzetno važan za odnose dva naroda", kazao je Mladenović a preneo Beoinfo. Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da srpski narod iznad svega ceni slobodu a da savezništva koja je sklopio tokom borbe za slobodu, za njega predstavljaju "večno sećanje i obavezu da poštuje uspomenu na pale ratnike". "Možda beloruski vojnik Crvene armije nije znao kako se zove grad u kojem je poginuo, ali je znao da sloboda vredi više od života i znao je da život daje za narod koji iznad svega ceni slobodu. Zato danas izražavamo zahvalnost i beskrajno poštovanje svim vojnicima Crvene armije koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata", rekao je Vulin. Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev kazao je da je sećanje na učesnike Drugog svetskog rata "sećanje na heroje, junake i pobednike, koji su pomogli da se zaustavi fašizam, najveće zlo koje je pogodilo čovečanstvo". On je izrazio zahvalnost predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Beograda Siniši Malom i ministru odbrane Zoranu Djorđeviću, koji će tokom predstojeće posete Belorusiji preneti deo zemlje tamošnjim zvaničnicima.

MISIJA OEBS-A U SRBIJI OBELEŽILA MEDjUNARODNI DAN PORODICE

BEOGRAD, 15. maj 2017. (Beta) -  Misija OEBS-a u Srbiji danas je po prvi put obeležila Međunarodni dan porodice, organizovanjem otvorenih vrata za porodice svojih zaposlenih. Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ocenio je da je prijem članova prorodica zaposlenih potpuno novo i važno iskustvo, navedeno je u saopštenju. "Ovaj gest takođe pruža priliku da se unapredi svest o bezbednosti porodice i poveća nivo znanja o značaju obrazovanja za sve članove društva, uključujući pripadnike manjinskih zajednica", kazao je Oricio. Iz međunarodne organizacije ukazali su da otvorenost i transparentnost u radu kao i kultura različitosti predstavljaju vrednosti za koje se Misija zalaže. U ovom trenutku zaposleni u Misiji dolaze iz 11 zemalja članica OEBS-a.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31