gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 17.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA - KINA

VUČIĆ SE SASTAO SA PREDSEDNIKOM KINE SI DjINPINGOM

PEKING, 16. maj 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu s predsednikom Kine Si Djinpingom i zamolio ga da pomogne u uspostavljanju direktne avio linije i u funkcionisanju RTB Bor. Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil. "Našu putnu infrastrukturu smo razvili u poslednje dve godine više nego u poslednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspeli. Podržavamo politku jedne Kine i uvek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja", naglasio je Vučić. Srpski premijer je obavestio kineskog predsednika i o napretku pripremnih radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta. Predsednik Si je zahvalio na konkretnim predlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji dveju zemalja. "Ohrabriću i podržaću razgovore oko uspostavljanja direktne linije", zaključio je predsednik Si i naglasio da će to pomoći većoj turističkoj razmeni. On je istakao da prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje i još jednom čestitao premijeru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima. "Pod vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje", zaključio je predsednik Si.

VUČIĆ: PUNA PODRŠKA SI DjINPINGA ZA AVIO-LINIJU IZMEDjU SRBIJE I KINE

PEKING, 16. maj 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je od predsednika Kine Si Djinpinga dobio punu podršku za otvaranje avio-linije između Srbije i Kine, bez obzira da li će let biti iz Pekinga ili Šangaja ka Beogradu. "Na nama je da obavimo tehnički posao i da razgovaramo s privatnim kineskim kompanijama. Mi nemamo te kapacitete, gubili bismo veliki novac. Da bi ta linija bila rentabilna potrebno je da prođe dve ili tri godine", rekao je Vučić novinarima u Pekingu, gde prisustvuje forumu "Jedan pojas – jedan put" za međunarodnu saradnju. Vučić je istakao da je važno da je dobijena dozvola za uvođenje direktnog leta od Kine do Beograda i da se vrlo brzo mogu očekivati konkretni dogovori. Po rečima Vučića, kineski predsednik je potvrdio da su kineski investitori zaintesovani za privatizaciju beogradskog aerodoma "Nikola Tesla". Dodao je da je s predstavnicima dve kineske kompanije razgovarao o Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor. Vučić je istakao da će za tri godine, posle rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, finansirane kineskim kreditom, vozovi od Beograda do Novog Sada stizati brzinom do 200 kilometara na sat, a da će se od Beograda do Budimpešte stizati za oko tri sata. Prema njegovim rečima, radovi na toj pruzi će početi za par meseci. Vučić je rekao da je Srbija na skupu u Pekingu potpisala najveći broj ugovora, od kojih se veliki broj odnosi na poljoprivredu. Naveo je da se u Kinu već sada iz Srbije mogu izvoziti neograničene količine jagnjećeg mesa, kukuruza, suvih šljiva i rezanaca od repe, a da će do leta biti omogućen izvoz goveđeg mesa i do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda. "Istovremeno će u kineski prerađivači početi da dolaze u Srbiju i da proizvode za izvoz u Kinu", rekao je Vučić.

MIHAJLOVIĆ U PEKINGU POTPISALA SPORAZUM O FINANSIRANjU PRUGE BEOGRAD-BUDIMPEŠTA

PEKING, 16. maj 2017. (Beta) - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom kojim će se finansirati rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte. Preferencijalni zajam odnosi se na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i vredan je 297,6 miliona dolara. Odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina. Ovo će biti prva pruga u Srbiji kojom će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat. Građevinski radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove pruge počeće ove godine. Ministarka Mihajlović je rekla da je brza pruga od Beograda do Budimpešte za Srbiju najznačajniji projekat iz kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", jer se nalazi na glavnoj ruti od grčke luke Pirej do centralne Evrope. "Ova deonica je od velikog značaja za Srbiju, jer će to biti glavni i najbrži izvozni pravac za našu privredu ka zemljama EU. Ova linija je značajna i zbog toga jer će povezati Beograd sa Bečom i drugim evropskim gradovima. Kada bude bila završena, građani će od Beograda do Novog Sada putovati oko pola sata, a do Subotice će stizati za manje od sat vremena", izjavila je Mihajlovićeva posle potpisivanja ugovora.Pruga od Beograda do Budimpešte biće građena po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica, a kako se navodi, koliko je ovaj finansijski ugovor značajan govori i podatak da su tokom čitavog foruma potpisana samo dva finansijska ugovora sa svim učesnicima, od kojih je jedan sa Srbijom. Ugovor je potpisan u prisustvu srpskog i kineskog premijera, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, a kako je saopštilo resorno ministarstvo, nakon ovog, srpska delegacija imala je sastanak i s predsednikom Kine Si Djinpingom. Srpska strana dobila je potvrdu i da će se dodatno ubrzati procedura kako bi se uskoro potpisao i finansijski ugovor i počeli radovi na obilaznici oko Beograda. Dogovoreno je i finansiranje auto-puta od Preljine do Požege, za šta se potpisivanje očekuje u novembru u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Očekuje se i da radovi na izgradnji ovog auto-puta počnu sledeće godine. Mihajlovićeva  je u prisustvu najviših kineskih i srpskih zvaničnika potpisala i Aneks sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji Srbije i NR Kine, kojim se dodatno definiše saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture.

MALI: SARADNjA SRBIJE I KINE NIKAD NISU BILI BOLjI

PEKING, 16. maj 2017. (Beta) - Gradonačelnici Beograda i Pekinga Siniša Mali i Cai Ci ocenili su danas da će saradnja dva grada, učvršćena kroz brojne projekte, dodatno biti unapređena uspostavljanjem direkte aviolinije koja će povezivati glavne gradove Srbije i Kine.  Oni su u Pekingu su razgovarali o kineskim investicijama u Srbiju od nekoliko milijardi evra, saopštila je Uprava Grada Beograda. Mali je ocenio da će direktan avionski let Beograd-Peking doprineti povećavanju broja turista. Prema njegovim rečima, manifestacije "Dani Pekinga u Beogradu" i "Dani Beograda u Pekingu" potvrđuju da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. "U septembru ćemo imati manifestaciju tokom koje će za dva dana biti organizovan veliki broj događaja u oblasti sporta, kulture, biznisa, kako bismo naša dva grada i naroda još više približili", naveo je Mali.

SRBIJA

DAČIĆ PRIMIO ODLAZEĆEG AMBASADORA BELORUSIJE

BEOGRAD, 16. maj 2017. (Beta) -  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu beloruskog ambasadora Vladimira Čuševa, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić je rekao da se saradnja dve zemlje uspešno razvijala poslednjih godina, kako na političkom nivou tako i na nivou gradova i opština u Srbiji i Belorusiji. On je rekao da je takva saradnja umnogome zasluga Čuševa, koga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Ordenom srpske zastave prvog stepena za zasluge u jačanju odnosa dve zemlje. Dačić je Čuševu poželeo sve najbolje u profesionalnom i ličnom životu i izrazio nadu da će on i na novoj dužnosti nastaviti da doprinosi razvoju odnosa Srbije i Belorusije i saradnji na polju zaštite nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

DAČIĆ SE SASTAO SA AMBASADOROM AZERBEJDžANA

BEOGRAD, 16. maj 2017. (Beta) -  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Azerbejdzana Eldarom Hasanovom, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić i Hasanov su razgovarali o aktuelnim pitanjima u odnosima dve zemlje, pre svega ekonomskim, i mogućnostima za njihovo unapređenje. Posebna pažnja posvećena je saradnji i uzajamnoj podršci u međunarodnim organizacijama. Oni su se saglasili da postoji obostrani interes za održavanje dijaloga na visokom i najvišem nivou i državnim posetama u narednom periodu. U razgovoru je istaknut interes Srbije za unapređenje vizne liberalizacije između dve zemlje, što bi pozitivno uticalo na trgovinsku razmenu i razvoj turizma, dodaje se u saopštenju.

VUČIĆ: NEMA RAZLOGA ZA ZAOBRINUTOST, IMAMO DOBRU SARADNjU SA KFOROM

PEKING, 16. maj 2017. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Pekingu da su Srbi na Kosovu i Metohiji sigurniji kad je prisutno više pripadnika Kfora i dodao da nema razloga za zabrinutost.  "Nema razloga za zabrinutost, zato što mi s Kforom imamo dobru saradnju. Mi se osećamo sigurnijim, osećamo da su Srbi na Kosovu sigurniji kad je više pripadnika Kfora", rekao je Vučić na pitanje novinara da prokomentariše informacije da SAD šalje dodatnu vojsku na Kosovo i da li ima razloga za zabrinutost. Vučić je dodao da samo Kfor može da zaštiti Srbe na Kosovu. "Mi ne možemo na drugačiji način. Kako da zaštitimo naš narod u Kosovskom Pomoravlju, kako da zaštitimo naš narod u Gračanici, u Metohiji, nego to može da čini Kfor. Ako je to smisao, onda smo zahvalni, ako to nije smisao, onda ne znam šta bih vam odgovorio. Ali ja mislim da drugog smisla nema", rekao je Vučić.

VUČIĆ ČESTITAO NOVOM PREMIJERU FRANCUSKE EDUARU FILIPU

BEOGRAD, 16. maj 2017. (Beta) - Premijer Aleksandar Vučić čestitao je danas novoimenovanom premijeru Francuske Eduaru Filipu postavljenje na tu funkciju i izrazio uverenje da će saradnja Srbije i Francuske biti unapređena. "U današnjem svetu punom izazova, verujem da ćete francusku vladu voditi s punom posvećenošću i odlučnošću", naveo je Vučić. Vučić je naveo da će Srbija, koja je na putu evropskih integracija, uvek biti spremna da sarađuje s onima koji se bore za nove ideje i ciljeve za dobrobit i prosperitet naroda, saopštila je Vlada Srbije. "Uveren sam da će tokom Vašeg mandata saradnja naših dveju zemalja biti unapređena", naveo je Vučić. Srbija je posle odluke francuskog suda o Ramušu Haradinaju povukla ambasadora iz Pariza i ograničila diplomatske kontakte s Farncuskom, ali je posle predsedničkih izbora i pobede Emanuela Makrona vratila ambasadora. Makron je juče imenovao Filipa za premijera.

KUBUROVIĆ: NEKONSTRUKTIVAN STAV PRIŠTINE OTEŽAVA DIJALOG

NjUJORK, 16. maj 2017. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izajavila je danas na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da Priština dijalog i normalizaciju odnosa koristi kao sredstvo za ucenjivanje Beograda i evropskih partnera. Kuburović je na sednici u Njujorku, na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o Unmiku, kritikovla odluku francuskog suda da Srbiji ne izruči jednog od bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i ocenila da je na Kosovu sve počelo "od laži koje su plasirali ljudi poput Vilijama Vokera koji danas čak ni ne krije svoje velikoalbanske ambicije i projekte". Kuburović je pozvala države koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da ostanu pri svom stavu, a države koje su priznale Kosovo da tu "svoju odluku preispitaju i na taj način doprinesu nastojanjima da se za ovo pitanje iznađe obostrano prihvatljivo rešenje polazeći od neprihvatljivosti unilateralizma kao načina rešavanja bilo kog pitanja". Ona je ocenila da u proteklom periodu nije bilo napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, iako je to "najvažniji deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa". Ona je rekla da se problem neće rešiti "uzgrednim javnim kritikama" Prištini sa Zapada, već da je potrebno da se čuje ujedinjeni glas evropskih partnera i uvaženih članica Saveta bezbednosti da Priština što skorije izvrši svoje obaveze po pitanju ZSO. "Više nisu dovoljne prazne reči, potrebna su konkretna dela", rekla je Kuburović. "Teško je odupreti se utisku da dijalog u aktuelnom momentu ne donosi rezultate u meri u kojoj bi to mogao zahvaljujući nekonstruktivnom stavu Prištine i evidentnom nedostatku volje da se dogovoreno sprovede. Da bi dijalog bio istinski svrsishodan ne sme biti zloupotrebljavan kao platforma za nametanje interesa jedne strane na bazi nerealnih očekivanja Prištine da normalizacija ne može da predstavlja ništa drugo do priznanje njene jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Srbije", rekla je Kuburović. Kuburović je rekla da dijalog nema alternativu, ali da ga treba nastaviti s više odgovornosti i istinske opredeljenosti za kompromise. Ona je rekla da se Srbija nada se da će "Priština uvideti da s Beogradom mora da pronađe obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja koja ne mogu biti bazirana na diktatu i dovođenju Srbije pred svršen čin". Navodeći da je neprihvatljivo da Priština koristi dijalog i normalizaciju odnosa kao sredstvo ucene prema Srbiji i evropskim partnerima, Kuburović je rekla da  takav stav Prištine "kulminirao početkom marta kada je njena skupština usvojila rezoluciju o prekidu dijaloga, koji se faktički vezuje za sudbinu jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine". "Usledile su i otvorene pretnje albanskih političkih lidera iz regiona prekrajanjem granica i stvaranjem tzv. 'velike Albanije' u slučaju da njihove ambicije u pogledu evro-integracija ne budu zadovoljene po ubrzanoj proceduri", rekla je Kuburović. Kuburović je rekla da Srbija smatra "sramnom, protivpravnom i skandaloznom odluku" francuskog suda u Kolmaru da odbije ekstradiciju Haradinaja koji je osumnjičen za najteže ratne zločine, dodajući da ta odluka predstavlja "povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a posebno je neprihvatljiva i neosnovana konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Republici Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega". "Varaju se svi oni koji smatraju da je odluka francuskog suda pobeda kosovskih Albanaca. Nije to pobeda kosovskih Albanaca već pobeda zločina, i nije to naš poraz, već poraz prava i pravde. Naša je moralna i svaka druga obaveza da, pre svega zbog žrtava, nastavimo svoju borbu za pravdu i istinu. Od toga nećemo odustati jer naše žrtve nisu manje vredne. A upravo je to poruka koju šalju oni koji su ovakvu, politički motivisanu, odluku doneli ali i oni koji su zločinca Ramuša Haradinaja u Prištini dočekali vatrometom - da ubijanje Srba nije i ne treba da bude kažnjivo", rekla je ona. Srpska ministarka je rekla da je na Kosovu sve počelo "od laži koje su plasirali ljudi poput Vilijama Vokera koji danas čak ni ne krije svoje velikoalbanske ambicije i projekte, a poznato je da se protivi i Specijalnom sudu koji treba da procesuira zlodela počinjena od strane tzv. 'Oslobodilačke vojske Kosova' (OVK)", rekla je Kuburović. "Vilijam Voker koji je bio na čelu Kosovske verifikacione misije OEBS i dužan da, kao zvaničnik te organizacije, postupa objektivno i nepristrasno, zloupotrebio je svoj mandat i misiju OEBS-a radi ostvarivanja ciljeva koji su danas razotkriveni i sastoje se u formiranju nezavisnog 'Kosova' i 'velike Albanije'", rekla je ona. Ona je rekla da verifikaciona misija na čijem je čelu bio Voker nikada nije delovala u punom sastavu i svi verifikatori su povučeni neposredno pred agresiju na SRJ, na osnovu odluke Vokera od 20. marta 1999.  Dodala je da neostvarivanje misije OEBS-a na osnovu sporazuma od 16. oktobra 1998, vršenje velikog pritiska na Helenu Rantu da forenzički izveštaj modelira prema željama Vokera, slanje lažnog izveštaja o navodnom masakru civila u selu Račak, sami za sebe, a posebno u kontekstu nedavnih izjava Vokera o planu stvaranja "velike Albanije", jasno govore da je delovao na način koji predstavlja zloupotrebu mandata OEBS-a a time kršenje rezolucije SB 1203.  "U tom kontekstu, uloga Vilijama Vokera se ne može okarakterisati na drugi način do korišćenje pozicije u jednoj respektabilnoj međunarodnoj organizaciji (OEBS-u) kako bi se stvorili politički uslovi za donošenje odluke o agresiji na SRJ. Ovo potkrepljuje i nedavna izjava Viktorije Nuland koja potvrđuje da su SAD dvadeset godina ulagale u nezavisnost "Kosova". Način na koji je postupao Vilijam Voker i upotreba oružane sile protiv SRJ se ne može kvalifikovati na drugačiji način do kao flagrantno kršenje načela na kojima se temelji Organizacija UN", rekla je ona. Kuburović je rekla da je "protivpravna odluka o agresiji na SRJ usledila prvenstveno na osnovu izveštaja Vilijama Vokera, iako na Kosovu i Metohiji 1998-1999 godine nije bilo humanitarne katastrofe niti progona kosovskih Albanaca. U isto vreme u kome je Voker bio na čelu Verifikacione misije, primera radi, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova u jednom dopisu sudu u Triru, ukazuje da operacije jugoslovenskih i srpskih snaga bezbednosti nisu bile usmerene na kosovske Albance kao etničku grupu, već na militantne protivnike i njihove navodne sledbenike", rekla je ona."Rezolucija SB UN 1244 (1999) ne predstavlja, niti može predstavljati naknadno odobrenje upotrebe oružane sile protiv SRJ, niti može promeniti pravnu kvalifikaciju intervencije NATO-a kao agresije. Ova Rezolucija, kako je konstatovao i Međunarodni sud pravde u svom savetodavnom mišljenju o saglasnosti sa međunarodnim pravom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, čini deo međunarodnog prava, kao i Uredba UNMIK-a br. 2009/1, a kojim se Kosovo i Metohija definiše kao teritorija u sastavu Republike Srbije koja se nalazi pod međunarodnom upravom", rekla je ona. Kuburović je rekla da se Srbija oštro protivi uspostavljanju oružanih snaga na Kosovu suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i Ustavu Srbije i dodala da su takvi pokušaju  podsticaji novih tenzija u izuzetno osetljivom momentu koji su obeležile opasne izjave o prekrajanju međunarodno priznatih granica i stvaranju "velike Albanije". Ona je rekla da poseban izazov bezbednosti na Kosovu predstavlja i trend nastavka procesa povratka islamističkih boraca sa bliskoistočnih ratišta i jačanja političkog i verskog ekstremizma. Kuburović je rekla da je dijalog pod pokroviteljstvom EU najprikladnije sredstvo za izgradnju poverenja između srpskog i albanskog naroda na Kosovu, ali i važan mehanizam za podršku naporima EU usmerenim na učvršćivanje mira, stabilnosti i procesa evropskih integracija u regionu.  "Srbija je čvrsto opredeljena da nastavi dijalog čiji je primarni cilj rešavanje svakodnevnih, životnih problema ljudi na Kosovu i Metohiji, bez prejudiciranja budućeg statusa i uz puno poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, koja i dalje predstavlja osnov i okvir za rešavanje pitanja Kosovu i Metohiji, uz garantovanje teritorijalne celovitosti Srbije", rekla je srpska ministarka.

JAPANSKI AMBASADOR: SRBIJA JE PO LjUDSKIM, PRIVREDNIM I PRIRODNIM POTENCIJALIMA KLjUČNA U JIE

BEOGRAD, 16. maj 2017. (Beta) - Amabsador Japana Djuići Tahakara izjavio je danas u razgovoru s ministarskom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović da Japan smatra da je Srbija – po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope. Japan podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, jer se primenom evropskih normi stvara ambijent koji potencijalnim investitorima, ali ne samo iz EU, već i iz šire međunarodne zajednice, garantuje sigurnost, što je preduslov razvoja i unapređenja ekonomske saradnje, ocenio je Tahakara, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke zadužene za evrointegracije. Joksimovićeva i Takahara razgovarali su o bilateralnim odnosima dve države – posebno u kontekstu donatorske i razvojne pomoći Japana, procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim aktuelnim temama.  Na sastanku je bilo reči i o inicijativi koju su Joksimovićeva i Takahara ranije dogovorili, na osnovu koje se priprema nacrt sporazuma kojim će volonteri – eksperti iz Japana, iz japanskog volonterskog programa, doći u Srbiju da pomognu lokalnim samoupravama u pripremi projekata za regionalni razvoj. Ministarka je zahvalila Vladi u Tokiju na permanentoj donatorskoj pomoći, posebno tokom poplava i migrantske krize. Potvrda je to, prema njenim rečima, činjenice da je Japan jedan od najaktivnijih razvojnih partnera Srbije. Ambasador je naveo da Japan podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, jer se – objasnio je, primenom evropskih normi stvara ambijent koji potencijalnim investitorima, ali ne samo iz EU, već i iz šire međunarodne zajednice, garantuje sigurnost, što je, kako je precizirao, preduslov razvoja i unapređenja ekonomske saradnje. Kada je o privrednoj saradnji i investicijama reč, ministarka Joksimović i ambasador Takahara potvrdili su zadovoljstvo razvojem projekata koji će omogućiti veće upošljavanje kvalitetne radne snage, što će se odraziti na ukupan razvoj Srbije. U tom kontekstu, Takahara je najavio de će delegacija japanske spoljnotrgovinske investicione agencije Džetro u narednom periodu posetiti Srbiju.

FABRICI ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI

BRISEL, 16. maj 2017. (Beta) - Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini imenovala je Sema Fabricija (Sem Fabrizi) za šefa Delegacije EU u Srbiji, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) u Briselu. Fabrici je dosad bio šef Delegacije EU u Australiji. Mogerini, čelnica Evropske službe za spoljne poslove današnjom odlukom odredila je ukupno 41 šefa delegacija EU širom sveta.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31