gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 18.05.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VOJNA SARADNjA SRBIJE I TUNISA

BEOGRAD, 17. maj 2017. (Beta) - Srbija i Tunis danas su potpisali sporazom o saradnji u oblasti odbrane, saopštilo je srpsko Ministarstvo odbrane. Sporazum su u Tunisu potpisali srpski ministar odbrane Zoran Djorđević i njegov kolega Ferhatom Horšani. Dvojica ministara su razgovarali o mogućnostima za dalji razvoj bilateralne vojne saradnje i konstatovali da postoji realni potencijal za njeno unapređenje u oblasti odbrambene industrije, vojno-naučne i tehničke saradnje, obrazovanja i obuke i vojnog zdravstva, kao i istorije i muzeologije. Djorđević i Horšani su se saglasili da će Sporazum o saradnji u oblasti odbrane biti samo normativni okvir za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Sporazumom je predviđeno i formiranje Mešovitog vojnog komiteta, a Djorđević je naglasio spremnost da partnerskim državama predstavimo potencijale Srbije za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija i za rad na zajedničkim projektima istraživanja, razvoja i proizvodnje. Ministar je istakao značaj unapređenja kapaciteta Odbrambene industrije Srbije koji su prepoznati kao jedna od ključnih oblasti za dalje unapređenje budućih odnosa dveju zemalja.Tokom posete Tunisu ministar odbrane  obišao je i srpska vojnička groblja iz Prvog svetskog rata u Bizerti i Menzel Burgibi, te je položio vence i odao počast vojnicima koji su podlegli povredama nakon Albanske golgote u Prvom sveteskom ratu.Tom prilikom Djorđević je rekao da su nakon godina nemara, zahvaljujući zalaganju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, renovirani i spašeni od propadanja groblja i kosturnica, navedeno je u saopštenju.

ANTIĆ SE SASTAO SA AMBASADOROM TURSKE U SRBIJI

BEOGRAD, 17. maj 2017. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Tanžuom Bilgičom (Tanju Bilgic) o unapređenju ekonomskih odnosa, posebno u oblasti energetike. Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Antiću je uručen poziv da prisustvuje 22. Svetskom naftnom kongresu, koji će od 9. do 13. jula biti održan u Istanbulu. Ambasador je naglasio interesovanje turskih kompanija za povećanje investicija u Srbiju u svim oblastima i naveo da je posebno interesantan sektor energetike.

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI PKS I SRPSKO LIBANSKOG POSLOVNOG SAVETA

BEOGRAD, 17. maj 2017. (Beta) - Zvaničnici Privredne komore Srbije (PKS) i Srpsko-libanskog poslovnog saveta (SLPS), potpisali su danas Memorandum o razumevanju čiji je cilj unapređenje ekonomske saradnje i poslovnih veza libanskih i srpskih privrednika. Memorandum koji podrazumeva i jačanje zajedničkih aktivnosti dve asocijacije na ostvarenju tog cilja, potpisali su predsednici PKS i SLPS Marko Čadež i Brent Sadler, saopšteno je posla sastanka. "Naš posao je da povezujemo srpske kompanije sa stranim tržištima, da im otvaramo vrata i da im pomažemo da dođu do partnera i da pronalaze zajedničke poslove u koje žele da investiraju", rekao je Čadež. On je rekao i da je u planu da se organizuje, polovinom septembra poseta delegacije privrednika iz Srbije Bejrutu, saopštila je PKS. Kako je istakao predsednik PKS, na sastanku su razmatrani "neki pravci zajedničke saradnje u oblastima farmacije, zdravstvenog turizma i tekstilne industrije". Sadler je naglasio da je memorandum važan ekonomski most između dve nacije "koje dugo dele istoriju dobre saradnje. "Počastvovan sam što potpisujemo ovaj memorandum, jer predstavlja važnu fazu u promovisanju Srbije na Bliskom istoku i sprsko-libanskih poslovnih odnosa", istakao je Sadler. U fokusu zajedničkog delovanja dve poslovne asocijacije biće osnaživanje poslovnih aktivnosti i kooperacija među kompanijama dve zemlje, navodi se u saopštenju.

VULIN I VESIĆ POLOŽILI VENCE NA SPOMEN-OBELEŽJE RADOMIRU PUTNIKU

BEOGRAD, 17. maj 2017. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položio je danas vence na spomenik srpskom vojskovođi Radomiru Putniku i rekao da njegova generacija nije mogla da bira ratove, ali da je izabrala da se bori za slobodu, kao današnje generacije."Vojvoda Radomir Putnik je najistaknutiji deo jedne pobedničke i hrabre generacije. On je sačuvao slobodarski duh u Srbiji i nepokolebljivu zelju da se za nju bori", kazao je Vulin. Gradski menadzer Goran Vesić rekao je da je dobro što se u Srbiji obeležava 100 godina od smrti Radomira Putnika jer se podsećanjem obrazuju buduće generacije i pokazuje poštovanje prema prošlosti i na taj način čuva budućnost. Na državnoj ceremoniji povodom 100 godina od smrti vojvode Radomira Putnika vence su na spomen obeležje na Novom groblju položili i "Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918. godine", "Srpski svetionik", "Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920" iz Kikinde. Radomir Putnik je bio srpski vojskovođa, pet puta je bio ministar vojni i dva puta načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima (1912-1913) i u Prvom svetskom ratu. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se na Novom Groblju u Beogradu, a spomenik je podignut 1926. godine.

DNEVNI BILTEN

< maj 2017 >
po ut sr če pe su ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31