gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 04.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: SVI MORAJU DA SE UZDRŽAVAJU OD PROVOKACIJA

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) -  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas Srbija želi dijalog i dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, ali da to podrazumeva da svi moraju da se uzdržavaju od provokacija. Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija uputila protestnu notu zbog paljenja nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti, na protestu članova Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) ispred sedišta Srpskog narodnog veća (SNV) u centru Zagreba. "Nacistički pozdravi su zabranjeni svuda u svetu, a to što u Hrvatskoj nisu, govori o stanju javnog mnjenja kod njih", izjavio je Dačić. Danas je ispred sedišta SNV održanran protest oko 20 pirpadnika AHSP-a, na kojem je istican ustački slogan "Za dom spremni", kao i "Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet". Predsednik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec je na protestu zapalio primerak nedeljnika "Novosti", koji izdaje SNV.

BEOGRAD: UGOVORI O POMOĆI ZA 302 IZBEGLIČKE PORODICE HRVATSKE I BIH

BEOGRAD, 1. septembra 2017. (Beta) - Ugovore o bespovratnoj pomoći u građevinskom materijalu u ukupnoj vrednosti od 2,7 miliona evra danas su u Beogradu dobile 302 izbegličke porodice sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svaki paket pomoći vredan je oko 9.000 evra, a biće korišćen za rešavanje stambenih problema izbeglica na području svih 17 beogradskih opština. Sredstva su obezbeđena u sklopu trećeg potprojekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbeglica sa teritorije Beograda. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je obraćajući se izbeglicama odbacio navode zvaničnika Hrvatske o velikosrpskoj agresiji tokom ratnih sukoba 90-tih godina prošlog veka i dodao da izbeglice iz Hrvatske kojim se danas uručuje pomoć pokazuju da je to velika laž. "Vidi se koliko je velika laž kada se govori o velikosrpskoj agresiji jer niko od vas nije došao iz Srbije da ruši po Benkovcu, Karlovcu, Zagrebu", rekao je Dačić. Prema  njegovim rečima, početkom 90-ih godina prošlog veka u Hrvatskoj je živelo više od pola miliona Srba a po poslednjem popisu nema ih ni 180.000. "Ovde je reč da su u proteklih dvadesetak i više godine svi oni proterani sa svojih ognjišta i međunarodna zajednica ne bi smela pred tim da zatvara oči", rekao je Dačić. On je rekao i da će 235 stana namenjena izbeglicama u naselju Borča biti završena u novembru, podsetivši da je izbeglima, u okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja pružena pomoć za 49 montažnih i 69 seoskih kuća. "Ponosan sam na rezultate primene programa", rekao je Dačić i istakao da će njegov kompletan zavšetak zavisiti od sredstava donatora koje je pozvao da nastave da pomažu i u budućnosti. Osim Dačića, dodeli ugovora prisustvovali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, kao i brojni predstavnici donatora i Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije. Šoder je istakao da je danas veliki dan za UHNCR i porodice izbeglih a izrazio je zadovljstvo uspešnom realizacijom programa pomoći. Rekao je i da je u Srbiji ostalo još 7.500 do 8.000 izbegličkih porodica kojima je potrebno pomoći u rešavanju stambenih pitanja. Jadranka Joksimoć naglasila je značaj uspešne realizacije programa za izbegičke porodice, istakavši da je jedan od prioriteta Vlade Srbije da pomogne svima koji su u Srbiji. Ona je zahvalila svim donatorima na pomoći a najavila je i da će "vrlo brzo" potpisati sedmi paket pomoći kojim će biti obezbeđeno dodatnih 9,2 miliona evra. Joksimovićeva je rekla i da očekuje da će biti obezbeđeno i 29 miliona evra za rešavanje stambenih problema oko 6.300 izbegličkih porodica. Program pomoći izbeglicama realizuje se u saradnji s Vladom Srbije i Komesarijatom za izbeglice čiji komesar Vladimir Ćućić je podosetio da je treći potprojekat regionalnog stambenog zbrinjavanja ukupno vredan 13,6 miliona evra. On se zahvalio donatorima, Vladi Srbije i gradu Beogradu na podršci, kao i izbegličkim porodicama na strpljenju.

SRBIJA I MOLDAVIJA SE MEDjUSOBNO PODRŽAVAJU U POŠTOVANjU TERITORIJALNOG INTEGRITETA

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) -  Ministri spoljnih poslova Srbije i Moldavije, Ivica Dačić i Andrej Galbur izrazili su danas međusobnu podršku teritorijalnom integritetu dve zemlje, ocenivši da bilateralna saradnja mora da bude bolja. Dačić je na konferenciji za novinare rekao da su dve zemlje prijateljske i da između njih nema otvorenih pitanja. I pored ukupnih prijateljskih odnosa, saradnja mora da bude bolja, ocenio je Dačić i dodao da su u pripremi brojni sporazumi. Moldavski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija saglasio se da treba povećati međusobnu saradnju. Galbur je rekao da su on i Dačić saglasni da treba rešiti problem Pridnjestrovlja, separatističke moldavske oblasti u kojoj živi većinski rusko stanovništvo. Moldavija, dodao je, želi i sa Zapadom i sa Istokom i smatra da ne treba da bira između dve strane.

U NOVEMBRU ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) - Deklaracija o opstanku srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, a početkom novembra biće održana i prva zajednička sednica vlada Srbije i RS, rekli su danas zvaničnici Beograda i Banjaluke na konferenciji za novinare u Beogradu. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će zajednička sednica dve vlade biti održana početkom novembra, ocenivši da je to dokaz kontinuiteta politike sadašnje Vlade Srbije s prethodnom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda. Deklaracija će, istakao je Vučić, biti u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom. "Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali ne želimo da nam neko zamera što se ponosimo što pripadamo istom rodu. To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim pravnim aktima i Dejtonskim sporazumom, pravom da poštujemo i čuvamo naš identitet", rekao je Vučić. U deklaraciji će biti istaknuta prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i negovanje srpske kulture, izučavanje srpske istorije i negovanje slobodarskih tradicija, očuvanje kulturnog nasleđa i nacionalne geografije i informisanje na srpskom jeziku. Vučić je dodao da će posle završetka deklaracije biti donet akcioni plan koji će definisati konkretne mere, a zatim će biti određen i budzetski fond za realizovanje tih ciljeva. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se očekuje da tekst deklaracije bude predstavljen na sednicama Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske u novembru. "Meni je važno i ono što nas boli je da se obračunamo sa stereotipom kako smo mi bosanski Srbi. Mi smo jednostavno Srbi i želimo da se tom deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu", rekao je Dodik.

VUČIĆ: SRBIJA ĆE ULOŽITI 5,5 MILIONA EVRA U PROJEKTE U RS I U FEDERACIJI BIH

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) - Srbija će uložiti između pet i pet i po miliona evra u više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama Republike Srpske, kao i u Federaciji BiH, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle razgovora s najvišim državnim zvaničnicima RS odlučeno je da najmanje četiri miliona evra bude uloženo u izgradnju vrtića, studenstko-đačkog doma, sportske dvorane i rekonstrukciju puteva u više mesta u RS. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović rekao da je dogovoreno da milion evra bude izdvojeno za pomoć opštinama na teritoriji Federacije BiH sa srpskim življem. "Vlada Srbije je zaključno s avgustom ostvarila za milijardu evra bolji rezultat od planiranog rezultata u budzetu i imamo mogućnosti da pomognemo", rekao je Vučić.

BRNABIĆ SA MOLDAVSKIM MINISTROM SPOLjNIH POSLOVA O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije Andrejem Galburom o međunarodnim odnosima i izazovima na putu dve zemlje ka evropskim integracijama. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Ana Brnabić istakla je da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi na putu ka Evropskoj uniji, a da je brzina kojom otvara nova poglavlja u pregovaračkom procesu potvrda da je blizu ostvarenja cilja. Brnabićeva i Galbur su se saglasili da je regionalna stabilnost od ključnog značaja i da saradnja mora da se razvija i unapređuje, kao i da su donošenje i sprovođenje antikorupcijskih zakona i reforma javnog sektora od velike važnosti i za Srbiju i za Moldaviju u procesu evropskih integracija. Galbur je istakao da Moldavija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se protivi prijemu Kosova u međunarodne organizacije. On je dodao da će Moldavija i ubuduće podržavati Srbiju na njenom putu.

ZAEV I AMBASADORKA SRBIJE: ISKRENO PRIJATELjSTVO SRBIJE I MAKEDONIJE

SKOPLjE, 1. septembra 2017. (Beta) - Makedonski premijer Zoran Zaev i ambasadorka Srbije Dušanka Divjak-Tomić ocenili su danas da između dve zemlje postoji iskreno prijateljstvo, kao i da postoje realni osnovi za produbljavanje odnosa. Zaev se sastao s ambasadorkom Srbije posle njenog povratka u Skoplje, pošto je Srbija 20. avgusta povukla svo osoblje iz Ambasade na konsultacije. Predsednik Aleksandar Vučić je dan kasnije rekao da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije. Zaev je na sastanku sa Divjak-Tomić rekao da je Vlada Makedonije opredeljena da razvija dobrosusedske odnose i da "kroz proaktivnu ulogu u regionalnoj saradnji" doprinese evroatlantskim perspektivama celog regiona, saopštila je Vlada Makedonije. "Republika Srbija je tradicionalan prijatelj Republike Makedonije i usmereni smo samo prema pozitivnim odnosima koji će doprineti i bilateralnim odnosima i na regionalnom planu", rekao je Zaev u razgovori s ambasadorkom Srbije u Skoplju. Srpska ambasadorka Divjak-Tomić je izrazila zahvalnost na konstruktivnosti premijera Zaeva za unapređenje saradnje Makedonije i Srbije, kao i za iskren i otvoren pristup rešavanju otvorenih pitanja, navodi se u saopštenju. "Prenosim pozitivnu i konstruktivnu atmosferu iz Srbije za dalju blisku saradnju. Isto tako prenosim i zahvalnost za podršku Vlade Makedonije da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu. To što je generalni sekretar Transportne zajednice iz Makedonije samo je potvrda opredeljenja dve strane za negovanje i razvijanje prijateljstva", rekla je Divjak-Tomić. Na sastanku je konstatovano da dve susedne države imaju interes da slede evropske tendencije u demokratskom i ekonomskom razvoju. "Ima razloga da Makedonija napravi korake napred ka EU i NATO integracijama i očekujemo da se to desi", rekao je Zaev. Na sastanku Zaeva i srpske ambasadorke je dogovoreno da se napravi rekapitulacija potpisanih, a dosad nerealizovanih sporazuma za saradnju dve države i da se pristupi njihovoj skoroj primeni.

MINISTAR VULIN NA IZLOŽBI EKSPO 2017 U KAZAHSTANU

BEOGRAD, 3. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin počeo je danas posetu Kazahstanu obilaskom međunarodne izložbe "Ekspo 2017" u Astani, koja se ove godine organizuje pod motom "Energija je budućnost", i na kojoj je zajedno sa 50 zemalja predstavljena i Srbija.  "Vredno je i važno pokazati šta Srbija sve ima da ponudi čitavom svetu. Naš štand je veoma posećen a naši domaćini iz Kazahstana našoj delegaciji poklanjaju veliku pažnju. Srbija je i ovde na svetskoj izložbi pokazala kolika je kreativnost njenih ljudi i koliko imamo znanja koja možemo da ponudimo čitavom svetu. Biti na ovakvim mestima je veoma značajno jer ona pružaju priliku za sklapanje mnogih poslova kao i da pokažete koju tehnologiju vi posedujete i da naučite nešto od drugih, a Srbija, svakako, može da nauči druge ali i da nauči od drugih", rekao je Vulin. Kako se navodi u saopštenju, Vulin je rekao da će u fokusu njegove posete Kazahstanu biti pronalaženje prostora za angažovanje srpske odbrambene industrije.  "Kazahstan je velika zemlja, zemlja koja ima upliv na tržište od čitavih 60 miliona ljudi i zaista ima značajnu mogućnost da omogući odbrambenoj industriji Srbije da svoju tehnologiju i svoje znanje i svoje gotove proizvode plasira na to veliko tržište. Razgovaraću sa svim ljudima u Kazahstanu koji odlučuju o takvim stvarima", rekao je Vulin. Delegacija Ministarstva odbrane boravi u Kazahstanu do 5. septembra, a ministar Vulin će se tokom posete sastati sa ministrom odbrane Sakenom Žasuzakovim i ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Kazahstana Beibutom Atamkulovim, a obići će i kompanije kazahstanske namenske industrije i Nacionalni kosmički centar. Međnarodna izložba Ekspo-2017 otvorena je 10. juna i trajaće do 10. septembra a očekuje se da će je posetiti gotovo pet miliona ljudi, među kojima i dva miliona turista. Kako je ranije saopšteno, u srpskom paviljonu na izložbi Ekspo 2017 okupile su se delegacije 50 zemalja a događaj je organizovan povodom obeležavanja 400.000 posetioca paviljona.

STEFANOVIĆ I ZAMENIK DIREKTORA AGENCIJE EU POTPISALI RADNI ARANŽMAN

BEOGRAD, 1. septembra 2017. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i zamenik direktora Agencije Evropske unije za obuku pripadnika organa za sprovođenje zakona (CEPOL) Detlef Šreder potpisali su danas u Beogradu radni aranžman. Radni aranžman će omogućiti pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da unaprede svoja znanja i veštine kroz različite obuke u okviru te Agencije EU, saopšteno je posle potpisivanja. "Potpisivanje radnog aranžmana sa CEPO označava početak dobrog reformskog puta MUP-a i u saglasnosti je sa onim što već tri godine preduzimamo, a to je investiranje u obuke i najbolje modele treninga i edukacija za policijske službenike", rekao je Stefanović. On je objasnio da će potpisani aranžman omogućiti MUP-u da policijske službenike uputi na obuku u evropske institucije, ali i da će srpski instruktori istovremeno moći da prenesu svoja znanja i veštine kolegama iz Evrope. Prema njegovim rečima, policajci će kroz najbolje moguće treninge steći znanja i veštine koji će im omogućiti da budu efikasniji u smanjenju stope kriminala i postizanju još veće bezbednosti za građane. "Za MUP je važno kontinuirano ulaganje u obuke", rekao je Stefanović i dodao da kroz Centar za osnovnu policijsku obuku i Kriminalističko-policijsku akademiju, policajci tokom karijere neprestano prolaze kroz obuke i stiču nova znanja. Zamenik direktora CEPOL-a istakao je da potpisani aranžman predstavlja veliki korak i da je za tu Agenciju važno da u Srbiji ima partnera. "Zahvaljujući ovom radnom aranžmanu omogućeno nam je da srpske policajce više približimo radu i obukama koje sprovodimo u Evropi, ali i da naučimo dosta od vaših eksperata, koji imaju veliko stručno znanje", rekao je Šreder. Istakao je da za uspešnu borbu protiv kriminala i zaštitu građana neophodno konstantno investiranje u obuke policijskih službenika, navodi se u saopštenju.

POPOVIĆ SA AMBASADOROM KOREJE O SARADNjI U OBLASTI TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

BEOGRAD, 2. septembra 2017. (Beta) - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da oblast inovacija i tehnološkog razvoja predstavlja veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Republike Koreje, saošteno je iz kabineta ministra. Popović je na sastanku sa ambasadorom Koreje u Srbiji Juom Deđongom rekao da je Koreja jedan od najboljih primera u svetu kako se ulaganjem u inovacije ostvaruje brz ekonomski rast, a u tome najvažniju ulogu imaju brojni centri za istraživanje i razvoj. "Srbija želi da bližom saradnjom sa Korejom i primenom njenih iskustava podstakne otvaranje što više ovakvih centara u Srbiji. Cilj nam je da naši mladi stručnjaci i inženjeri svoje inovacije primenjuju u industriji", rekao je Popović. Kako je naglasio, Srbija je otvorena za ulaganja iz Koreje, posebno za privlačenje hajtek (Hi-Tech) investicija. Ambasador Ju Deđong je naglasio da su korejski privrednici već prisutni u Srbiji ali da je interes obe zemlje da se poveća obim ulaganja upravo u oblasti inovacija i novih tehnologija jer te investicije stvaraju novu vrednost. "IT sektor u Srbiji ima veliki potencijal i može da bude glavni pokretač ekonomskog rasta vaše zemlje. Važno je što je Vlada Srbije prepoznala značaj ove oblasti i postavila je među ključne prioritete u svom radu, što pokazuje da prvi put imate ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije", rekao je ambasador Deđong.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30