gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 05.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

URUČENA PROTESTNA NOTA HRVATSKOJ

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena protestna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristalica Autohtone hrvatske stranke prava ispred sedišta Srpskog narodnog veća u Zagrebu, 2. septembra. Na protestu, na kom se okupilo dvadesetak pristalica neparlamentarne AHSP-a, isticani su slogani "Za dom spremni" i "Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet" i zapaljen je primerak nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti. "Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u protestnoj noti Srbije. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da izvršioci krivičnih dela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da "u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa" hrvatske vlasti ubuduće spreče skupove "sa izvesnim krajem - vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", dodaje se u protestnoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatske ambasade.

BRNABIĆ: SRBIJA OPREDELjENA KA EU I REGIONALNOJ SARADNjI

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Panelu lidera na "Strateškom forumu" na Bledu da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji strateško opredeljenje zemlje, ali i da želi regionalnu stabilnost i saradnju zemalja u regionu, pre svega kroz ekonomsko povezivanje, saopštila je Vlada Srbije. "Najvažniji je ekonomski rast i razvoj celog regiona, što je bez otvorenog dijaloga, za koji se Srbija snažno zalaže, apsolutno nemoguće", rekla je Brnabićeva. Premijerka je rekla da je, kada je reč o spoljnoj politici, članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Srbije, jer time država radi na sebi. "Reforme koje sprovodimo, najbolje su za nas, jer na taj način mi menjamo naše društvo na bolje, istovremeno se približavajući EU", rekla je Ana Brnabić. Dodala je da je Srbija vojno neutralna i da sarađuje sa svim zemljama koje to poštuju. Brnabićeva je kazala da je kao prioritet vlade postavila digitalizaciju koja bi trebalo da obezbedi modernizaciju državne uprave i kazala da je digitalizacija šansa za ubrzanje ekonomskog rasta. Ona je rekla da je IT sektor pokazao značajan potencijal za rast i bez snažne podrške Vlade Srbije. "Uloga Vlade je da obezbedi uslove da oni pokazuju potencijal, budu uspešniji i ja ću na tome s mojim timom u Vladi raditi, jer zajedno treba da kreiramo društvo koje podržava one koji imaju kapacitet rasta, jer tako svi idemo napred", rekla je Ana Brnabić.

BRNABIĆ: JEDAN OD SPOLjNOPOLITIČKIH PRIORITETA SRBIJE NASTAVAK SARADNjE SA SAD

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas na Bledu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojtom Brajanom Jiem i kazala da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije nastavak pozitivne dinamike odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je Vlada Srbije. Premijerka je konstatovala da redovni politički dijalog sa američkim zvaničnicima doprinosi uzlaznom trendu bilateralnih odnosa. Brnabić i Ji razgovarali su o evropskom putu Srbije, i saglasili se da su evrointegracije celog regiona ključan element regionalne stabilnosti i razvoja. Ona je kazala da će Srbija ostati pouzdan i kredibilan partner EU, ali da je veoma važno i da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica. Brnabić je rekla da je veoma važan nastavak Briselskog dijaloga Beograda i Prištine i primena dogovorenog, pre svega neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština. Brnabić i Ji su razgovarali i o unapređenju privredne saradnje i saglasili se da postoji prostor za njeno inteziviranje, pre svega u energetici i rudarstvu.

BRNABIĆ SA LUAZOM: BUDUĆNOST SRBIJE JE U EU

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas, na marginama bledskog "Strateškog foruma" u Sloveniji, sa ministarkom evropskih poslova Francuske Natali Luazo i izjavila da je budućnost Srbije i njenih građana u Evropskoj uniji, saopštila je Vlada Srbije. "Sa evropskim narodima mi pre svega delimo zajedničke vrednosti", rekla je Brnabić i dodala da će Vlada nastaviti da radi na što bržem približavanju Srbije zajednici evropskih naroda. Premijerka je dodala da je Srbija posvećena unapređenju regionalne političke i ekonomske saradnje, jer su one neophodne kako bi ceo region Zapadnog Balkana zajedno napredovao. Ona je sa ministarkom Luazo razgovarala i o ekonomskoj saradnji dve zemlje i mogućnostima povećanja robne razmene i povećanju investicija iz Francuske. Sagovornice su konstatovale da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i u stalnom usponu, ali da bi trebalo više da se uradi kada je reč o saradnji u oblasti kulture, prosvete, nauke i tehnologije.

BRNABIĆ S FAJON: ČLANSTVO U EU SPOLjNOPOLITIČKI PRIORITET SRBIJE

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama bledskog Strateškog foruma u Sloveniji, sa poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, kojoj je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU, saopšteno je iz Vlade Srbije. Premijerka je izrazila zadovoljstvo što su u junu ove godine otvorena dva nova poglavlja u pregovorima o pristupanju Uniji i dodala da se nada da će EU uvažiti napore Srbije na putu evrointegracija i da će poglavlja biti brže otvarana u skladu sa napretkom koji se ostvaruje, ali i da će Unija odrediti vremenski okvir za pristupanje Srbije u narednom budzetskom periodu, navodi se u saopštenju. "U narednom periodu fokus će biti stavljen uglavnom na ekonomska poglavlja uz realizaciju akcionih planova za reformski najzahtevnija poglavlja 23 i 24. Srbija je posvećena daljem unapređenju vladavine prava i svih sloboda, i učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije", rekla je Brnabić. Ona je naglasila da je najvažnije da sve reforme koje Srbija sprovodi direktno doprinose unapređenju kvaliteta života građana Srbije i modernizaciji srpskog društva. Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je u kontekstu pristupanja EU ocenila da je veoma značajna regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja i podvukla da to spada u spoljnopolitičke prioritete Srbije. Sagovornice su se dotakle i pitanja Kosova i Metohije, na šta je Brnabić ukazala na činjenicu da se Beograd uvek zalagao za nastavak razgovora sa prištinskim predstavnicima i naglasila da je nužno da se obezbedi formiranje Zajednice srpskih opština i brzo ispune ostale obaveze iz Briselskog sporazuma i prekinu jednostrani potezi Prištine. Brnabić i Fajon razgovarale su i o migrantskoj krizi, a predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija, uprkos tome što je podnela značajan teret i što je kroz nju prošlo oko milion migranata, ostake otvorena i da će nastaviti da pokazuje da je srpsko društvo solidarno i da su evropske vrednosti njegove vrednosti. Brnabić je Tanji Fajon zahvalila na pomoći u izradi objektivne i konstruktivne Rezolucije Evropskog parlamenta o Izveštaju o napretku Srbije za 2016, a posebno njenom ličnom doprinosu da ta Rezolucija bude objektivna i oslobođena bilateralnih pitanja.

VULIN I MINISTAR ODBRANE KAZAHSTANA DOGOVORILI SARADNjU U RAZMENI TEHNOLOGIJA I STRUČNjAKA

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar odbrambene i aerokosmičke industrije Kazahstana Beibut Atamkulov saglasili su se danas u Astani da će dve zemlje unapređivati saradnju razmenom ekspertskih delegacija i tehnologija, ali i zajedničkim radom na projektima modernizacije određenih protivvazdušnih sistema. "Čitava paleta naših proizvoda ovde ima prostora, a svakako i naša pamet, ne samo proizvodnja već i transfer tehnologija, dakle ono što naši stručnjaci, naši inženjeri ovde mogu da pokažu i ovde prenesu", kazao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane. Vulin je naveo da su kazahstanske kolege "veoma zainteresovane za saradnju sa srpskim kompanijama 'Jugoimportom', 'Milanom Blagojevićem', 'Krušikom' i 'Jumkom'". Dodao je da je Kazahstan novo tržište za odbrambenu industriju Srbije i naveo da je prvi put u istoriji Srbija uložila 50 miliona evra u odbrambenu industriju. "Naša preduzeća su likvidna, naša preduzeća imaju mogućnost da rade, sada ovde u Kazahstanu imaju i tržište. Kazahstan je naša ulaznica za Centralnoazijsko tržište koje broji 60 miliona stanovnika i za našu industriju je veoma zanimljivo jer to su bogate zemlje koje hoće da razvijaju svoje armije i koje hoće da ulažu u svoju odbrambenu industriju. Ovo je naša prilika i zaista možemo da je iskoristimo", naveo je Vulin. Ministar odbrane Aleksandar Vulin počeo je posetu Kazahstanu juče obilaskom međunarodne izložbe "Ekspo 2017" u Astani, koja se ove godine organizuje pod motom "Energija je budućnost", i na kojoj je zajedno sa 50 zemalja predstavljena i Srbija.

STEFANOVIĆ I AMBASADORKA RUMUNIJE: DOBRA SARADNjA POLICIJA DVE ZEMLjE

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa ocenili su danas da policije dve zemlje dobro sarađuju i dogovorili unapređenje te saradnje u oblasti obuke policajaca. Kako je saopštio MUP, Stefanović i ambasadorka Rumunije su tokom razgovora u Beogradu naveli da će obuke podrazumevati razmenu iskustava i sticanje novih znanja i veština u borbi protiv terorizma, organizovanog i svih drugih vidova kriminala. Sagovornici su potvrdili dobru međunarodnu operativnu saradnju u okviru Interpola kao i dobre prijateljske odnose Srbije i Rumunije.

RUŽIĆ I MANČEVSKI RAZGOVARALI O REFORMAMA JAVNE UPRAVE

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas na Bledu sa makedonskim ministrom informacionog društva i administracije Damjanom Mančevskim o reformama javne uprave u dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo. Ministar Ružić je rekao da je od izuzetnog značaja da ministri regiona češće razmenjuju iskustva i stavove na ovu temu, kako bi ceo region zajednički napredovao i po pitanju digitalizacije i modernizacije rada javne uprave. Ružić i Mančevski razgovarali su o elektronskim uslugama uprave i Ružić je rekao da Srbija stoji na raspolaganju da sva svoja pozitivna iskustva prenese i kolegama u regionu, a istovremeno i da uči od njih kako bi u svakom segmentu bili bolji. Mančevski je bio zainteresovan i za reformu inspekcijskog nadzora u Srbiji, koja je doprinela da inspekcije rade koordinisano i da imaju više savetodavnu ulogu, nego represivnu, navodi se u saopštenju.

ANTIĆ I AMBASADOR KINE: PRIORITET INTENZIVIRANjE EKONOMSKE SARADNjE DVE ZEMLjE

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ambasador Kine Li Mančang saglasili su se danas u Beogradu da je prioritet da se dodatno intenziviraju privredna i ekonomska saradnja dve zemlje. Li i Antić, koji je ujedno i nacionalni koordinator Mehanizma saradnje Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope  (CIEZ), konstatovali su napredak na realizaciji Paket projekta Kostolac, saopšteno je posle sastanka. Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti za realizaciju saradnje na novim projektima u oblasti rudarstva i energetike. Tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, "koje je predsednik Aleksandar Vučić unapredio tokom velikog broja bilateralnih susreta s najvišim državnim rukovodstvom Kine, daje snažnu podršku novim investicijama", istaknutno je na sastanku. To daje snažnu podršku i "razvoju privrednih aktivnosti, uvećanju trgovinske razmene, kao i unapređenju saradnje u svim oblastima društvenog života", prenosi se u saopštenju. Sagovornici su razgovarali i o predstojećem sastanku nacionalnih koordinatora NR Kina – CIEZ, u funkciji pripreme Samita lidera Mehanizma "16+1", koji će biti održan u Budimpešti ove godine.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30