gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 06.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: PERSPEKTIVA ČLANSTVA U EU PODSTREK REFORMAMA, SARADNjI I POMIRENjU U REGIONU

BLED, 5. septembra 2017. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da perspektiva članstva u EU, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu. "Naša je nada da ćemo predsedavanje Estonije zapamtiti po tome što je Srbija otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja – i učinićemo sve što je do nas da se to i ostvari. Međutim, naš reformski proces sprovodimo prvenstveno zarad nas samih – naše zemlje i građana. Članstvo u EU je dodatna korist, kojoj težimo kao ključnom spoljnopolitičkom cilju", rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Dačić je rekao da je u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda s Prištinom, što je proces koji zavisi od obe strane.  "Međutim, a to želim posebno da naglasim, sva sporna pitanja u regionu moramo da rešavamo neposrednim razgovorima zainteresovanih strana, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU", dodao je ministar. On je rekao da niz foruma namenjenih regionalnoj saradnji, kao što su Proces saradnje u JIE, Zapadno-balkanska šestorka, Brdo-Brioni proces, Berlinski proces, znači da "politička volja za pomirenjem postoji i da je ona potkrepljena jasnim stavovima građana koji žele prosperitetniju budućnost i bolji kvalitet života". "Ovo nije važno samo za nas, već je ovakav stav važan preduslov za uspešno integrisanje regiona u EU – celovitu, bezbednu i prosperitetnu – što je od ključnog značaja ne samo za građane država članica EU već i za sve građane evropskog kontinenta", ocenio je Dačić. Učesnicima sastanka održanog drugog dana Bledskog strateškog foruma Dačić je poručio da od Srbije mogu da očekuju konstruktivan pristup i nepokolebljivu posvećenost pri rešavanju svih sporova i otvorenih pitanja.  "Srbija ostaje odgovoran činilac i učesnik koji doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti uprkos svim izazovima. Upravo zato podržavamo intenziviranje regionalne saradnje uspostavljanjem novih tela poput Fonda za zapadni Balkan, Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Transportne zajednice, Komorskog investicionog foruma i drugih", dodao je. U obraćanju koje je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbij,e Dačić je izrazio nadu da će "u dobrom duhu saradnje i međusobne podrške, kroz neophodne ali ostvarive kompromise" Beograd uspeti da bude domaćin Sekretarijata Transportne zajednice.

DAČIĆ NA BLEDU RAZGOVARAO SA INDIJSKIM KOLEGOM

BLED, 5. septembra 2017. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije, Ivica Dačić i Mobašar Džaved Akbar, danas su na Bledu dogovorili aktivnosti dve zemlje za povećanje robne razmene u narednih pet godina na milijardu dolara. Dačić i Akbar na sastanku na marginama Bledskog strateškog foruma ocenili su da postoje značajni potencijali za dalje unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, sopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Tokom sastanka, razmenjena su mišljenja o novim indijskim investicijama u Srbiji, pored dosadašnje uspešne investicije indijske Embasi grup (Embassy Group) u projekat IT parka u Inđiji. Dačić je prihvatio poziv Akbara da poseti Indiju, posebno u kontekstu predstojećeg značajnog jubileja, 70. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Šefovi diplomatija Srbije i Indije su ocenili da je poseta tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića Indiji radi učešća na Vibrant Gujarat Global Summit, dala značaj impuls jačanju političkog dijaloga, kao i saradnje na strateškom i ekonomskom planu. Akbar je potvrdio podršku Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, navodi se u saopštenju. S indijske strane je izraženo posebno zadovoljstvo i povodom odluke o ukidanju viza državljanima Indije nosiocima običnih pasoša za boravak u Srbiji do 30 dana tokom godine.

VUČIĆ: DIJALOG SA PRIŠTINOM MOŽE DA SE ODRŽAVA BILO GDE POD NADZOROM BRISELA

BEOGRAD, 4. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da dijalog Beograda i Prištine može da se vodi bilo gde, ali pod pokroviteljstvom Evropske unije. On je na televiziji Happy rekao da bi, ako bi se menjao format dijaloga odnosno uvodili novi faktori, o tome moralo da se pregovara. Vučić je rekao da interni dijalog o Kosovu u Srbiji mora da se vodi i da se građani "neće probuditi" sa saznanjem da je Vučić priznao nezavisnost Kosova, a da Srbija nije dobila ništa. Govoreći o haškim osuđenicima za ratne zločine, Vučić je rekao da će od Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru Jugoslavije tražiti da da državljani Srbije kaznu izdržavaju u Srbiji, o trošku Srbije.

MIHAJLOVIĆ RAZGOVARALA SA NOVIM ŠEFOM DELEGACJE EU

BEOGRAD, 5. septembra 2017. (Beta) - Potpredsednica Vlade i minsitarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je danas s novim šefom Delegacije EU Semom Fabricijem o  rezultatima u oblasti infrastrukture, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja Roma. Mihajlovićeva je Fabriciju predstavila projekte na kojima radi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - infrastrukturne projekte, reformu železnice, pregovore u okviru poglavlja 14 i 21 koji se tiču transportne politike i transevropske mreže, saopšio je njen kabinet. Fabrici je izrazio zadovoljstvo saradnjom s Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodeći da želi da ona bude još značajnija, "jer su Srbija i čitav Balkan na listi prioriteta Evropske unije", dodaje se u saoštenju. On je rekao da Evropska unija podržava i želi da učestvuje u infrastrukturnim projektima koji imaju za culj modernizaciju Srbije, dok je Mihajlović navela da se svi projekti realizuju uz poštovanje standarda EU. Mihajlović, koja je i predsednica Kooridnacionog tela za rodnu ravnopravnost, takođe je predstavila rezultate u oblasti rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja Roma i Romkinja u Srbiji. Fabrici je rekao da je EU s posebnom pažnjom ispratila usvajanje Indeksa rodne ravnopravnosti, budući da je Srbija jedina zemlja van EU koja je to učinila, navodi se u saopštenju. "Zakon o rodnoj ravnopravnosti je važan za Brisel i zaslužuje svu našu pažnju", rekao je Fabrici.

POTPISAN MEMORANDUM O VOJNO-TEHNIČKOJ SARADNjI SRBIJE I KAZAHSTANA

BEOGRAD, 5. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin potpisao je danas u Astani memorandum o razumevanju u oblasti vojnotehničke saradnje sa Kazahstanom, navodeći da je ta zemlja "veoma zainteresovana" za modernizaciju protivvazdušnih sistema koju Srbija može da obezbedi kao i za zajednički nastup na treća tržišta. Vulin je posle sastanka sa ministrom odbrane Sakenom Žasuzakovim i sekretarom Nacionalnog saveta za bezbednost Kazahstana Vladimirom Žumakanovim ocenio da će poseta delegacije srpskog Ministarstva odbrane toj zemlji, biti prekretnica za intenziviranje saradnje u sektoru odbrane. "Kazahstan je zainteresovan da ispita mogućnosti ulaganja u našu odbrambenu industriju, a posebno su zainteresovani za transfer tehnologija i za naša iskustva u odbrambenoj industriji. Iz ove posete građani Srbije mogu da očekuju nova ulaganja, da ćemo i mi nešto naučiti ali isto tako da Srbija ima još jednog prijatelja", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane. Vulin i Žasuzakov su ocenili tokom razgovora da su opšti i politički odnosi Srbije i Kazahstana prijateljski i bez otvorenih pitanja, kao i da su inicirani uspešnim posetama na predsedničkom nivou. Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Vulin je kazao da će Beograd nastaviti da sarađuje i sa NATO paktom i sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). "To je politika koju Kazahstan veoma dobro razume i pozdravlja kada je Srbija u pitanju. I ovde smo dobili podršku od strane administracije predsednika Nazarbajeva da se naša saradnja nastavi i da je Kazahstan spreman da nastavi sa politikom nepriznavanja Kosova i Metohije i podrške Srbiji u svim međunarodnim forumima kada je u pitanju Kosovo i Metohija", kazao je Vulin na kraju posete Kazahstanu.

TRIVAN: REGIONALNA SARADNjA POČINjE U GRČKOJ

ATINA, 5. septembra 2017. (Beta) - Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je danas u Atini da Srbija "regionalnu saradnju počinje iz Grčke" jer dve zemlje "vežu duboki prijateljski odnosi", saopštilo je srpsko ministarstvo. Trivan je sa grčkim kolegom Sokratisom Famelosom i ministrom zaduženim za podsticaje u poljoprivredi Janisom Cironisom razovarao, pored ostalog, o otpadu, otpadnim vodama, klimatskim promenama i prirodnim nepogodama. On je izjavio da će srpsko "oružje protiv klimatskih promena" biti pošumljavanje kao i da će njegovo ministarstvo podržati te programe. Trivan je dodao i će Srbija pokrenuti brojne inicijative iz oblasti ekologije i da ćemo za njih imati podršku Grčke Ministar Famelos je rekao da "danas počinje čvrsta saradnja prijatelja" i da će "vrata te saradnje biti otvorena i drugima". Ministar Cironis je naveo da zbog prijateljstva Srbije i Grčke saradnja ne može imati granice, kao i da životna sredina nije trošak nego investicija. Trivan je zahvalio na podršci koju Grčka pruža Srbiji po pitanju Kosova. Srpski ministar će u nastavku posete razgovarati sa grčkim parlamentarcima.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30