gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 07.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ PREDSTAVIO PROGRAM PREDSEDAVANjA SRBIJE FORUMU ZA BEZBEDNOSNU SARADNjU OEBS

BEČ, 6. septembra 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio je danas u Beču program tromesečnog predsedavanja Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS izrazivši uverenje da će Srbija predsedavati tim telom sa istom posvećenošću sa kojom je predsedavala OEBS-u, 2015. U uvodnom obraćanju na sastanku u Beču, na kojem je Srbija preuzela tromesečno predsedavanje od Rusije, Dačić je ocenio da je opšta bezbednosna situacija u Evropi i dalje krhka i opterećena višestrukim izazovima kao što su povećan stepen radikalizacije i terorističkih aktivnosti, velika fluktuacija migranata i izbeglica, zloupotreba informacija i komunikacionih tehnologija, ilegalna trgovina narkoticima, oružjem i ljudima. On je rekao da države članice OEBS-a i dalje traže najbolje odgovore na pomenute izazove, ali da je jasno da se oni mogu uspešno rešiti samo zajedničkim naporima svih zemalja. Dačić je pomenuo i ukrajinsku krizu rekavši da ona i dalje traje uprkos svim prethodnim naporima i založio se da sve strane u potpunosti i bezuslovno okončaju sva neprijateljstva i sprovedu odredbe Minskih sporazuma. Dačić je rekao da su kontrola naoružanja i mere izgradnje poverenja i bezbednosti ključne za bezbednost u regionu i da je Forum za bezbednosnu saradnju "sa svojim specifičnim mandatom i odgovornostima u dobroj poziciji da pruži značajan doprinos u ovoj oblasti". On je dodao da Srbija kao predsedavajuća Forumu planira da na zajedničkoj sednici Foruma i Stalnog saveta OEBS pokrene dijalog o podršci snaga bezbednosti nacionalnim vlastima za rešavanje migrantske krize. Predstavljajući program rada Foruma za poslednje tromesečje 2017. Dačić je najavio održavanje više tematskih panela posvećenih bezbednosnom dijalogu "sa ciljem promovisanja svesti, razmene ideja i iskustava u različitim područjima". On je najavio da će početkom oktobra biti održan sastanak o implementaciji projekata podrške OEBS-a posvećenih malokalibarskom i lakom naoružanju i zalihama konvencionalne municije. "Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da za Ministarski savet pripremimo dokumente koji će održavati zajedničke interese država članica, a u kontekstu povećanja doprinosa Foruma i OEBS-u u celini. Nadamo se da ćemo time povećati naš doprinos kolektivnoj bezbednosti u Evropi", rekao je Dačić u uvodnom obraćanju na Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS u Beču.

VUČIĆ: SRBIJA I BIH MORAJU IMATI NAJBLIŽE ODNOSE

SARAJEVO, 6. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) moraju imati najbliže odnose, što podrazumeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima. "Zato sam predlagao stvaranje ekonomske zone, jer mislim da više stvari možemo zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza ..., da de fakto konstituišemo zajedničko tržište i jedinstveni ambijent za privlačenje stranih investitora", rekao je Vučić za sarajevski Dnevni avaz pred sutrašnju zvaničnu posetu BiH. Kada bi se to desilo, rekao je, BiH bi imala 1,5 milijardi evra investicija, umesto sadašnjih 350 ili 400 miliona evra. Vučić je ocenio da ono što u ovom trenutku razdvaja BiH i Srbiju jesu pitanja iz prošlosti i "strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja". "Spaja nas upravo budućnost", ocenio je Vučić, uz konstataciju da zna da mu pedeset odsto Bošnjaka još ne veruje, "jer postoji žestoka kampanja i značajna ostrašćenost protiv Srba". Navodeći da bez stabilnosti u BiH nema stabilnosti u regionu, predsednik Srbije je istakao da će Srbija učiniti sve da ne dođe do novih sukoba u BiH. Upitan da li to znači da će se ograditi od izjava predsednika RS Milorada Dodika da "veruje da će jednog dana Srbija i RS biti jedno u teritorijalnom i državnom smislu", Vučić je odgovorio da "uvek veoma poštuje Dodika, kao predsednika RS, i tu instituciju", kao i da u javnosti ne govori protiv RS niti protiv njenog predsednika. "Mogu vam izneti stav Srbije – poštujemo teritorijalni integritet BiH. Nemamo nikakvih pretenzija prema BiH, kao što očekujemo od BiH i svake druge države prema teritoriji Srbije", istakao je predsednik Srbije. Na pitanje zašto Srbija ne prizna da se u Srebrenici desio genocid i ocenu da je to "izrugivanje, kao i izrugivanje Jasenovcu", Vučić je rekao da se Srbija ne izruguje Srebrenici i da je termin "genocid" pravna terminologija. "Niste mogli čuti ni od koga iz vlasti u Srbiji da se poigrava ili čak podstiče različite teorije o tome šta se zbivalo, kako se zbivalo u Srebrenici", rekao je on. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji poštovanje za bošnjačke žrtve u Srebrenici i iskreni pijetet prema njima, kao i prema srpskim žrtvama na tom području. Vučić je pojasnio da su se desili i zločini nad Srbima za koje niko nije odgovarao, ali da time ne želi da izjednači s ubistvom osam hiljada Srebreničana. Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o položaju Srba na području bivše Jugoslavije, Vučić je kazao da se ona odnosi na opstanak nacionalnog identiteta srpskog naroda, ističući da nije reč ni o kakvom novom memorandumu, poput Memoranduma SANU početkom 90-tih godina prošlog veka. On je još kazao da se Srbija zalaže za vojnu neutralnost, dodavši da to ne znači da Srbija ne treba imati dobre odnose sa NATO i svima ostalima.

STEFANOVIĆ I FABRICI: NAPREDAK MUP-A U REFORMAMA I BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA

BEOGRAD, 6. septembra 2017. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenili su danas da je MUP ostvario "značajan napredak" u oblasti reformi, borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma i kontrole granica. Sagovornici su na sastanku u Beogradu ocenili da proces evropskih integracija treba da doprinese da MUP funkcioniše u skladu sa najboljim evropskim standardima uz poštovanje ključnih vrednosti, strukture i radnih metoda. "Cilj je da se kroz proces evropskih integracija osigura unutrašnja bezbednost, integrišu pravne tekovine Evropske unije i ispune zahtevi za pristup EU", naveli su Stefanović i Fabricio a preneo MUP. Šef Delegacije EU je pohvalio "odgovornu i solidarnu ulogu" Srbije u migrantskoj krizi kao i aktivnosti koje su do sada preduzete u sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 24, koje se tiče pravde, slobode i bezbednosti. Ministar je tokom razgovora zahvalio EU na pomoći u vezi migrantske krize i najavio da će u narednom periodu fokus biti na sprovođenju nedavno usvojene Strategije i Akcionog plana za integrisano upravljanje granicom.

BRITANSKE KOMPANIJE ZAINTERESOVANE ZA VEĆE PRISUSTVO U RUDARSTVU SRBIJE

BEOGRAD, 6. septembra 2017. (Beta) - Ambasador Velike Britanije Denis Kif danas je u razgovoru sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem izjavio da su britanske kompanije zainteresovane za veće prisustvo u rudarstvu Srbije. On je podsetio da sada dve kompanije iz Velike Britanije, Mineko i Metalfer, postižu pozitivne rezultate u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Kif je naglasio da rudarstvo vidi kao veliku mogućnost za intenziviranje saradnje sa Srbijom, i dodao da će se u oktobru održati konferencija o rudarstvu u Beogradu, na kojoj će Velika Britanija učestvovati. U Srbiji se uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije realizuju dva projekta - prvi preko EBRD-a o jačanju korporativnog upravljanja u Elektroprivredi Srbije, i drugi, preko Svetske banke, kao podrška restrukturiranju rudnika Resavica, podsetilo je Ministarstvo. Očekuje se i odobrenje finansiranja projekta podrške modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, kroz ekspertsku pomoć EPS-u. Velika Britanija je, kako je saopšteno, zainteresovana za intenziviranje saradnje u oblasti energetike, pre svega kroz projekte podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, i upotrebe novih tehnologija za smanjenje emisije uglja. Antić je ukazao da je potrebno unaprediti ekonomske odnose Srbije i Velike Britanije, kao i da očekuje veće prisustvo britanskih firmi u Srbiji. "U oblasti rudarstva u Srbiji prisutne su velike multinacionalne kompanije iz Australije, Kanade, Velike Britanije, Amerike, što je još jedna potvrda da je Srbija mesto gde vredi ulagati", kazao je Antić.   Antić je rekao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku kompanijama iz Velike Britanije koje žele da realizuju projekte u saradnji sa domaćim preduzećima, kako u oblasti geoloških istraživanja, tako i u oblasti energetike, navodi se u saopštenju.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 6 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30