gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 08.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: ZEMLjE ZAPADNOG BALKANA MOGU DA BUDU SNAŽAN EKONOMSKI PARTNER EU

SARAJEVO, 7. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da stvore regionalnu ekonomsku zonu i zajedno budu značajan ekonomski partner Evropskoj uniji, čak jači i od nekih zemalja članica EU pojedinačno. "Ne možemo da idemo u carinsku uniju, ali možemo da stvorimo regionalnu ekonomsku zonu, izjednačavanjem carinskih stopa i uklanjanjem carinskih barijera. To je velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu. On je naveo da Srbija i BiH trenutno imaju trgovinsku razmenu od 1,5 milijardi evra, ali da dve zemlje tu razmenu mogu da povećaju na dve milijarde evra, čime bi postali najvažniji ekonomski partneri. "U takvoj situaciji nije bitno ko koga voli ili ne voli, onda je potrebno da se sačuva stabilnost i mir, kako bi se održalo to partnerstvo", ocenio je Vučić. Predsednik Srbije je naveo da je na sastanku delegacija dve zemlje razgovarano o formiranju Komisije za granicu koja bi trebalo u što skorije vreme da reši tri odsto sporne granice dve zemlje. "Rešavanje pitanje granice bio bi izvanredan signal za ceo region i pokazalo bi da smo u stanju da razgovaramo jedni s drugima", rekao je predsednik Srbije. On je naveo da je bilo reči o izmirenju štete BiH za potopljeno zemljište izgradnjom hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik pedesetih godina prošlog veka, o infrastrukturnim projektima, kao i trgovini i turizmu. Vučić je rekao da želi da se izgradi autoput koji bi povezao Beograd sa Sarajevom, Sjenicu sa Sarajevom, kao i Beograd s Trebinjem. On je najavio da će Srbija izgraditi deo puta do Kotromana, dok strane u BiH treba da se dogovore o trasi puta od Sarajeva prema Beogradu kroz BiH. Ako se odluči da taj autoput u BiH ide preko Tuzle do Bijeljine, on je najavio da će Srbija sa svoje strane izgraditi deonicu autoputa do Bijeljine. Predsednik Srbije najavio je da će Beograd da finansira rekonstrukciju svih 11 mostova između dve zemlje, najavivši da je Srbija spremna da uloži veliki novac kako bi na Privrednom sajmu u Mostaru, u aprilu sledeće godine, predstavila svoju privredu. Osim pomoći od 5,5 miliona evra opštinama u RS i opštinama u Federaciji BiH gde su Srbi većinski narod, što je dogovoreno na nedavnom sastanku s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je najavio million evra pomoći i Federaciju BiH, od čega će deo otići za pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mostaru. Predsednik Srbije najavio je i intezivniju saradnju dve zemlje u oblasti spoljnih poslova, navodeći da su već rešena neka pitanja iz sukcesije imovine bivše SFRJ, kao i da će dve zemlje pružati jedna drugoj podršku na evropskom putu, ali i u međunarodnim organizacijama i institucijama. Vučić je najavio da bi članovi Predsedništva BiH do kraja godine trebalo da posete Beograd. Vučić je danas stigao u dvodnevnu posetu BiH, prvu zvaničnu poseta jednog predsednika Srbije Bosni i Hercegovini posle šest godina.

ANA BRNABIĆ SA AMBASADORKOM MAKEDONIJE O JAČANjU DOBROSUSEDSKIH ODNOSA

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Makedonije u Beogradu Verom Jovanovskom Tipko o daljem jačanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje. Kako je saopštila Vlada Srbije, Ana Brnabić je tokom razgovora ocenila da dve zemlje imaju mnogo prostora za razvoj međusobnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i turizma. Ona je dodala da je implementacija Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, važno pitanje koje će olakšati i poboljšati saradnju. Sagovornice su se saglasile da bez političke stabilnosti nema ni ekonomskog prosperiteta i da je iskren i otvoren dijalog jedini način da se premoste sva otvorena pitanja. Ana Brnabić je dodala da je pozvala predsednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva da poseti Beograd, ocenjujući da će poseta predstavljati pozitivan iskorak u odnosima dve zemlje.

SRBIJA POHVALjENA ZBOG PRISTUPA MIGRANTSKOJ KRIZI

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) -  Predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana Pedro Roke pohvalio je danas Srbiju zbog humanitarnog pristupa problemu izbeglica. On je posle sastanka sa predsednicom skupštine Srbije Majom Gojković u Beogradu rekao da takav pristup nemaju čak ni neke zemlje EU koje, prema Rokeu, podižu ograde i zidove. Roke je izrazio podršku evropskim integracijama Srbije i naveo da će Srbija kada postane član dati važan doprinos Evropskoj uniji, kao što to sada čini u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Srbija je, kako je naveo Roke, veoma aktivna u toj organizaciji. Maja Gojković je izjavila da je kroz Srbiju prošlo više od milion migranata a da se u prihvatnim centrima trenuno nalazi oko pet hiljada. Prema njenim rečima, Srbija ima posebne programe za ranjivu populaciju migranata, pre svega decu i žene. Prema njenim rečima, 700 migrantske dece je krenulo u školu po posebnim programima za koje obučeno 500 nastavnika. Takođe, deca čiji roditelji se nalaze u zapadnoj Evropi smeštaju se u hraniteljske porodice dok se ne steknu uslovi da se pridruže svojoj, navela je Gojković. Ona je navela da je sa Rokeom razgovarala o važnim pitanjima za Parlamentarnu skupštinu Mediterana i ulogu srpskog parlamenta i srpske delegacije u toj organizaciji. Srbija je trenutno potpredsedavajuća u toj organizaciji a 2019. će biti domaćin Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Mediterana, organizacije koja okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Poseta Pedra Rokea je prva poseta predsednika Parlamentarne skupštine Mediterana Srbiji. On će se tokom posete sastati još sa članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Srbije, članovima delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i drugima.

VULIN RAZGOVARAO SA ZAMENIKOM MINISTRA ODBRANE IRANA

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin primio je zamenika ministra odbrane i podrške Oružanim snagama Irana Nasrolaha Kalantarija sa kojim je razgovarao o ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, saopšteno je danas.  Kako je navedeno u saopštenju, Vulin je sagovorniku rekao da Srbija politiku odbrane bazira na vojnoj neutralnosti, ostvarujući saradnju sa partnerima i na istoku i na zapadu. On je naglasio značaj regionalne saradnje, istakavši da je ekonomski prosperitet uslov za mir i stabilnost u regionu. Vulin je preneo neophodnost poštovanja normi međunarodnog prava i zahvalio iranskoj strani na principijelnoj podršci legitimnim naporima Srbije za očuvanje suvereniteta na Kosovu i Metohiji. Sa Kalantarijem je odvojene razgovore imao i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, tokom kojih su razmatrana pitanja i mogući oblici buduće saradnje u oblasti odbrane. Razgovorima u Ministarstvu odbrane prisustvovao je i ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi.

STEFANOVIĆ I MINISTARKA UNUTRAŠNjIH POSLOVA SLOVENIJE O SARADNjI

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) - Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Slovenije Nebojša Stefanović i Vesna Gjorkoš Žnidar razgovarali su danas na Brdu kod Kranja o nastavku saradnje i daljoj podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija. Tema razgovora se naročito odnosila na slovenačku podršku Srbiji za Poglavlje 24 - Pravda, sloboda, bezbednost, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. "Razgovarali smo o nastavku saradnje na polju evropskih integracija, kroz zajedničke projekte kojima se pojačavaju kapaciteti pripadnika MUP-a", rekao je Stefanović. Stefanović, koji će predsedavati sastankom Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, dodao je da je sa slovenačkom koleginicom razgovarao i o međunarodnoj policijskoj saradnji. Prema njegovim rečima, tema razgovora bio je nastavak zajedničkih projekata i jačanje veza stručnjaka policija dveju zemalja. "Važno je da se nastavi saradnja koja će dovesti do unapređenja rada policijskih službenika i njihove efikasnosti u suprostavljanju organizovanom kriminalu drugim vidovima ugrožavanja bezbednosti građana", istakao je on. Stefanović je danas na Brdu kod Kranja razgovarao sa direktorom Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Tomasom Greberom o projektima podrške MUP-u Srbije, naročito u upravljanju granicom, ali i svim drugim projektima koji mogu da doprinesu podizanju efikasnosti, dodaje se u saopštenju. Ministar unutrašnjih poslova Srbije izrazio je očekivanje da će dobra saradnja sa DCAF-om biti nastavljena i u narednim godinama kroz Konvenciju policijske saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ali i drugim projektima.

U BEOGRADU OTVORENA KONFERENCIJA DIGITAL 2017

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) - Dvodnevna regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima "Digital 2017" otvorena je danas u Beogradu, a okupila je veliki broj domaćih i regionalnih stručnjaka koji će razgovarati o izazovima sa kojima se suočavaju na tražištu.Konferenciju u hotelu Metropol otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je kazao da je digitalizacija jedno od strateških opredeljenja Vlade i da u tom pogledu Srbija ne zaostaje za zemljama u regionu. On je kazao da je Ministarstvo kulture i informisanja pre šest meseci osnovalo Odeljenje za digitalizaciju, navodeći da su digitalizacijom zahvaćeni svi kulturni sadržaji - arhive, biblioteke, književno nasleđe, muzičko, filmsko nasleđe. "Kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštov biće predmet digitalizacije, vrlo široka oblast je u pitanju", rekao je Vukosavljević i dodao da predstavnici resornog ministarstva, SANU, ustanova kulture učestvuju u izradi strategije za digitalizaciju kulturnog nasleđa. Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kazala je da je Srbija prema indeksu rasta telekomunikacione tehnologije na 55. mestu. "U bruto društvenom proizvodu Srbije prihodi od telekomunikacija u 2016. godini su imali udeo 4,51 odsto", kazala je ona i dodala da je tržište telekomunikacija zabeležilo rast prihoda i da su u 2016. godini pružanjem usluga mobilne telefonije ostvareni prihodi od oko 189,4 miliona dinara. Dodala je da digitalizacija ne znači samo uspešno sprovedenu digitalizaciju televizije u Srbiji, već zaista predstavlja početak jedne nove ere u Srbiji. Ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan kazala je da je digitalizacija postala kamen temeljac politike Vlade Srbije na čelu s premijerkom Anom Brnabić. "Srbija i Indija imaju isti cilj. Mislim da će isti izvori biti za rast i u Indiji i Srbiji. Mi smo šesti po veličini u rastu privrede, a najnaseljenija smo zemlja na svetu. Imamo jako puno softverskih firmi", rekla je i dodala da je više od 200 privrednika iz Srbije prisutno u Indiju Četvrtu po redu regionalnu konferenciju "Digital 2017" organizovala je kompanija Color Media Communications, a sutrašnji program počinje u 10 časova.

ANTIĆ: U RAZMATRANjU I GASNA INTERKONEKCIJA SA RUMUNIJOM

BEOGRAD, 7. septembra 2017. (Beta) - Ministar rudarstva i eneregtike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija aktivno radi na pojektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, ali da je zainteresovana i za interkonekciju sa Rumunijom. "Sa velikom pažnjom pratimo gasne projekte u regionu. Za Srbiju je interkonekcija gasovoda sa Bugarskom ključni projekat, ali sve ozbiljnije razmatramo i interkonekciju sa Rumunijom koja je došla do dobrih rezultata u istraživanju svojih gasnih nalazišta i polja u Crnom moru", rekao je Antić novinarima. On je u Aleksandrupolisu u Grčkoj, gde se održava prvi naftno-gasni forum u organizaciji Grčke asocijacije za energetsku ekonomiku i Američko-grčke privredne komore, razgovarao sa ministrima energetike Grčke i Bugarske Jorgosom Statakisom i Temenuškom Petkovom. "Na trilateralnom sastanku resornih ministara ocenjeno je da je energetska bezbednost regionalno pitanje i da je potrebno da pre svega zajednički razmatramo pitanja snabdevanja gasom", kazao je Antić. On je istakao da je razvoj projekata gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i Grčke i Bugarske jedno od  značajnih pitanja diverzifikacije snabdevanja gasom u regionu. "Razmarali smo i projekat izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu i ocenili da zavređuje našu zajedničku pažnju i dodatne analize. Svi ti projekti moraju da prođu neophodne testove, pre svega tržišne prirode i da se vidi stepen njihove opravdanosti", istakao je Antić. Najavio je da će 28. i 29 septembra u Bukureštu biti novi sastanak resornih ministara Srbije, Grčke i Bugarske na kojem će se razgovarati o projektima gasne inerkonekcije i biti potpisana deklaracija kojom će sve tri države uskladiti dinamiku realizacije tih projekata. Sledeći trilateralni sastanak ministara energetike, kako je dodao, trebalo bi da bude održan krajem godine u Beogradu. Antić je kazao da je naftno-gasnom forumu preneo stav da Srbija insistira na obezbeđivanju pune sigurnosti snabedevanja gasom privrede i građana.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 6 7 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30