gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 12.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA – MADjARSKA

VUČIĆ: MADjARSKA ZAUZIMA POSEBNO MESTO MEDjU PRIJATELjIMA SRBIJE

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima brojne prijatelje ali da Mađarska zauzima posebno mesto među njima. Vučić je u Senti, gde je uz mađarskog predsednika Janoša Adera, prisustvovao obeležavanju 320 godina od bitke austrijske i otomanske vojske kod tog grada, ocenio da su aktuelni odnosi Srbije i Mađarske najbolji u dosadašnjoj istoriji. "Takvi odnosi nisu plod slučajnosti ili nečijeg dikatata već činjenice da u Mađarskoj i u Srbiji imamo odgovorne vlade i predsednike koji su umeli da prepoznaju ko im je najbolji komšija i koliko ekonomija može da utiče na približavanje dva naroda", kazao je Vučić. Po njegovim rečima, Srbiju i Mađarsku vezuje mnogo više od Dunava i 151 kilometra zajedničke granice. "Te veze sežu u daleku prošlost. Srbi na teritoriji današnje Mađarske žive od srednjeg veka a u Pešti je 1826. godine osnovana Matica srpska kao naša najstarija ustanova kulture", naveo je Vučić dodajući da u Srbiji, prvestveno Vojvodini, danas živi između 250.000 i 300.000 Mađara. On je ocenio da su i Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji "svoji na svome". "Ponosan sam na Mađare iz Vojvodine i Srbe iz Mađarske. Mađarska treba da nam bude glavni savzenik. Srbija je svojim delima pokazala da je na putu ka porodici evropskih naroda i kroz vekove je naš put u Evropu vodio preko Budimpešte i Beča", kazao je predsednik Srbije. Vučić je naveo i da će Srbija znati da ceni prijateljstvo Mađarske. "Podrška Mađarske nam mnogo znači. Nastavićemo da gradimo dobre odnose sa komšijama jer jaka Srbija znači jak Balkan i čitav region. Srbija zna ko su joj prijatelji, zna da ceni prave prijatelje i da dobro dobrim vrati", rekao je Vučić, dodajući da veruje da je prijateljstvo dva naroda "neraskidivo ojačano".

ADER: ODNOSI MADjARSKE I SRBIJE NA NAJVIŠEM NIVOU

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Mađarske Janoš Ader ocenio je danas u razgovoru s predednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou i izrazio podršku Srbiji na putu evropskih integracija. Vučić i Ader sastali su se danas u Senti povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente, posle čega su položili vence na Spomenik junacima Senćanske bitke. Ader je na sastanku rekao da se politički dijalog i lični odnosi rukovodstava dveju zemalja konstantno unapređuju, za šta je u velikoj meri zaslužan Vučić, saopšteno je iz Predsedništva. "Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i spremna je da svoja iskustva u pregovorima sa EU podeli sa Srbijom", kazao je mađarski predsednik. Vučić je zahvalio Aderu na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem odnosa Srbije i Mađarske, ocenivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi na visokom nivou, navodi se u saopštenju. "Stabilnost i uspešan razvoj odnosa Srbije i Mađarske su u prioritetnom interesu obeju zemalja. Od januara do jula 2017. godine robna razmena dostigla je 818,7 miliona evra, što ukazuje na porast poverenja poslovnog sveta u obe zemlje", izjavio je Vučić, dodajući da su mađarska ulaganja i učešće mađarskih kompanija u zajedničkim projektima dobrodošli. Vučić je dodao da je intenziviranje saradnje dveju zemalja moguće u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike, poljoprivrede, vodoprivrede, telekomunikacija, turizma i prekogranične saradnje.

SRBIJA

SRBIJA DOBIJA NOVOG POČASNOG KONZULA U SLOVAČKOJ

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Srbija otvara novi konzulat u Slovačkoj na čijem će čelu biti počasni konzul, objavljeno je u novom Službenom glasniku. Kako se navodi u odluci Vlade Srbije od 31. avgusta konzulat u gradu Martin u Slovačkoj biće nadležan za teritoriju Žilinskog, Banskobistričkog i Trenčinskog regiona. Odluka koju je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić stupila je na snagu 8. septembra a za njeno sprovođenje nadležno je Ministarstvo spoljnih poslova. Srbija već ima počasnog konzula u Slovačkoj, u Košicama. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pre dva dana je najavio da Srbija otvara konzulat i u Vijetnamu, u Ho Ši Minu (bivšem Sajgonu) na čelu sa počasnim konzulom Draganom Mladenovićem. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, Srbija ima počasne konzule u 57 zemalja.

VELIKA BRITANIJA, IAKO NAPUŠTA EU, PODRŽAVA ŽELjU SRBIJE DA POSTANE ČLANICA UNIJE

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Velika Britanija, iako napušta EU, poštuje i podržava želju Srbije da postane članica Evropske unije, što će London pokazati i na Samitu Zapadnog Balkana i EU u Londonu sledeće godine. Stalni podsekretar Forin ofisa Sajmon Mekdonald je to danas izjavio u Beogradu, na sastanku s premijerkom Srbije Anom Brnabić, prenela je Vlada. Brnabić je u razgovoru rekla da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije, ali da je pođednako značajno kako će se sprovesti reforme potrebne za to. Premijerka je kazala da Srbija do kraja ove godine očekuje otvaranje još tri poglavlja u pretpristupnim pregovorima što bi, kako je navela, još više doprinelo jačanju podrške javnosti evropskoj ideji. "Meni su važniji rezultati reformi koje ćemo na tom putu da postignemo. Građani razmišljaju koliko je poglavlja otvoreno, ali Vlada je fokusirana na rezultate. Smatram da ćemo biti spremni za ulazak u EU do 2020. godine, ali za nas je važan put ka EU", rekla je Ana Brnabić. Premijerka je britanskom sagovorniku ukazala na pozitivne pokazatelje ekonomskih reformi u Srbiji u protekle tri godine i istakla da je cilj Vlade da nastavi da sprovodi fiskalnu disciplinu i da se usredsredi na mere za povećanje BDP-a. "Cilj nam je i da reformom obrazovanja i digitalizacijom stvorimo osnovu da naša ekonomija bude vođena inovacijama, a ne investicijama i zato moramo da se trudimo da dostignemo taj viši nivo", rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbiji neophodan sistem obrazovanja za 21. vek, za šta je prvi korak uvođenje obavezne informatike u osnovne škole od ove školske godine. Navela je da uspešan nastavak razvoja i ubrzanje privrednog rasta Srbije i drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana neće biti mogući bez očuvanja regionalne političke stabilnosti i dobrosusedskih odnosa. Po njenim rečima, Srbija će nastaviti da vodi odgovornu politiku, posvećena politici rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog. Britanski podsekretar Mekdonald saglasio se s premijerkom Anom Brnabić da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Republike Aleksandar Vučić, veoma važan i da treba da uključi veći broj učesnika, piše u saopštenju sa sastanka. On je istakao da je samo vođenje dijaloga značajno jednako kao put Srbije ka EU, jer dovodi i do postepenog poboljšanja odnosa Beograda i Prištine, saopštila je Vlada.

STEFANOVIĆ I MENG DjIJENDžU O BEZBEDNOSNOJ SARADNjI SRBIJE I KINE

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Srbija i Kina ojačaće bezbednosnu saradnju, a naročito u borbi protiv kriminala i terorizma, najavljeno je nakon današnjeg susreta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove Mengom Djijendzuom. "MUP i svi bezbednosni organi će pružiti maksimalnu zaštitu kineskim privrednicima i turistima kojih je sve više i svima koji hoće da investiraju u našu zemlju", rekao je Stefanović nakon susreta u Palati Srbija. Pored Djijendzua kinesku delegaciju činili su i predstavnici tamošnjih bezbednosnih službi, kao i ministarstva spoljnih poslova. Prema rečima Stefanovića, na sastanku se govorilo o tome kako da se korišćenjem napredne tehnologije poboljša borba protiv terorizma i kriminala. Ministar je podsetio i na to da je MUP započeo saradnju sa kineskom kompanijom Huavej na sistemu bezbednosnoh kamera, koje treba da spreče krivična dela. "MUP će produbiti i nastaviti jačanje odnosa sa kineskim ministarstvom javne bezbednosti za bolju razmenu informacija. Suprostavićemo se terorizmu i estremizmu za sve koji misle da naše zemlje mogu da budu laka meta", kazao je Stefanović. On je iskoristio priliku i da iskaže zahvalnost Kini na tome što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. "Iskreno zahvaljujemo ovoj velikoj zemlji na njenom doprinosu na očuvanju naše teritorijalne celovitosti", kazao je Stefanović i dodao da je Srbija zainteresovana da u svim oblastima produbi saradnju sa Kinom i da je MUP za to na raspolaganju. Gost iz Kine rekao je da je njegova zemlja posvećena daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom, a pre svega u oblasti bezbednosti, borbi protiv terorizma i kriminala. Djijendzu je dodao i da su na današnjem sastanku postignuti značajni dogovori i usaglašene mere za suzbijanje organizovanog i prekograničnog kriminala. "Bezbednosni orgni će produbljivati saradnju", kazao je kineski zvaničnik.

ŠEF DELEGACIJE EU: REFORMA JAVNE UPRAVE KLjUČNE ZA SRBIJU I ZA PREGOVORE

BEOGRAD, 11. septembra 2017. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je danas izjavio da je reforma javne uprave ključna za Srbiju i za pregovore sa EU. "Reforma javne uprave je veoma složen, ali neophodan proces u Srbiji, kao i u državama članicama EU. Reforma javne uprave ima za cilj povećanje efikasnosti i transparentnosti javne uprave, jačanje poverenja građana Srbije, privatnog sektora i stranih investitora, kao i za održivost finansija ", kazao je Fabrici na sastanku s ministrom državne uprave i lokalne samouprave Srbije Brankom Ružićem. Fabrici je rekao da očekuje da će se reforma i dalje sprovoditi po planu Ružićevog ministarstva i Ministarstva finansija. Ružić je rekao Fabriciu da se Srbija ugleda na EU u reformi javne uprave i da je "Vlada Srbije svesna značaja reformi državne i lokalne uprave i javnih službi, kao i pozitivnih posledica koje one imaju na kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi, ali i na racionalnizaiciju budzetskih troškova", saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ružić je kazao da je reforma započeta ne samo zbog evropskog puta već zbog "nas samih", dodajući da je u fazi pripreme set od oko 18 propisa koji omogućavaju efikasnu i građanima i privredi "bližu upravu i službe", uz bolje ostvarivanje prava građana i nacionalnih manjina. On je zahvalio zbog podrške EU Srbiji preko brojnih projekata usmerenih na reformu i optimizaciju javne uprave i jačanje kapaciteta lokalnih samouprava.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30