gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 13.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE KUBI POVODOM ŽRTAVA URAGANA IRMA

BEOGRAD, 12. septembra 2017. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je saučešće svom kubanskom kolegi Brunu Rodrigesu Parili povodom stradanja ljudi u nevremenu koji je izazvao uragan Irma. "Povodom tragičnog gubitka ljudskih života i materijalne štete nanete Vašoj zemlji u naletu uragana Irma, u ime Ministarstva spoljnih poslova i u moje lično ime, primite izraze iskrenog i najdubljeg saučešća", naveo je Dačić. U uraganu Irma na Kubi je poginulo 10 ljudi, dok je načinjena velika šteta uz severnu obalu gde se nalaze brojni hoteli, kao i poljoprivrednom zemljištu u centru Kube. "Priroda nam iznova pokazuje svoju moć, podsećajući nas da je na svima nama odgovornost da udruženi brinemo o njoj i da pomognemo jedni drugima", naveo je Dačić u pismu saučešća. Dačić je naveo da je Srbija "iskren prijatelj i pouzdan partner bratskoj Kubi, spremna da pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti".

VUČIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE LIDERIMA SAD, KUBE I KARIPSKIH ZEMALjA ZBOG URAGANA IRMA

BEOGRAD, 12. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće liderima SAD, Kube i drugih karipskih zemalja koje su pogođene uraganima. "Srbija je hiljadama kilometara udaljena od SAD, ali smo i ovde sa strahom pratili kako se uragan Harvi, a potom i uragan Irma, približavaju američkom tlu i kako je nemilosrdna sila prirode. S tugom smo primili vest o nastradalima i pričinjenoj velikoj materijalnoj šteti", navodi se u pismu saučešća predsedniku i potpredsedniku SAD Donaldu Trampu i Majku Pensu. Od posledica uragana Harvi u SAD je poginulo 70 ljudi, dok je od uragana Irme nastradalo najmanje devet. Ukupno je od Irme poginulo 46 ljudi, od čega 10 na Kubi. Vučić je stanovnicima pogođenih područja uputio reči ohrabrenja i podršku da se izbore s posledicama prirodne katastrofe, saopštilo je danas Predsedništvo Srbije. "Osim toga, želim da Vam kažem da je Srbija, iako mala zemlja, spremna da pomogne u okviru svojih mogućnosti. Ne zaboravljamo da smo i mi, kada je pre tri godine Srbija bila pogođena katastrofalnim poplavama, dobili značajnu pomoć od prijatelja iz Amerike", naveo je Vučić. U pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu Vučić je naveo da u očekivanju njihovog susreta na zasedanju Generalne skupštine UN, želi da naglasi da je "Srbija snažno opredeljena da doprinese miru, stabilnosti i napretku".

VUČIĆ SE SASTAO SA DjIANDžOUOM

BEOGRAD, 12. septembra 2017. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine Mengom Djiandzouom, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Vučić je istakao je da Srbija sebe smatra iskrenim prijateljem Kine i zahvalio na prijateljstvu i poštovanju koje Kina pokazuje prema Srbiji. On je naglasio da su bilateralni politički odnosi izvanredni, a ekonomski svakodnevno napreduju. Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost što je Železaru Smederevo preuzela kineska kompanija HBIS i što se Železarom uspešno upravlja i posluje. "Postoje zajednički interesi za unapređenje saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala i Srbija će u tome biti ozbiljan partner", istakao je predsednik Srbije. On je izrazio nadu da, bez obzira na to što se Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (Samit "16+1") održava ove godine u Budimpešti, Srbija očekuje premijera Kine LI Kećanga da otvori početak radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, što će biti vrhunac saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture. Specijalni izaslanik predsednika Kine Meng je istakao da se odnosi Srbije i Kine razvijaju na dobrobit oba naroda. "Prijatelji smo koji dele i dobro i zlo. Naši odnosi su izdržali sva iskušenja i promene na međunarodnoj političkoj sceni", istakao je Meng. On je preneo pozdrave predsednika Kine Si Djipinga i naglasio da veruje u još svetliju budućnost Srbije pod rukovodstvom predsednika Vučića, navedeno je u saopštenju.

MINISTRI SRBIJE I BUGARSKE O UNAPREDjENjU VOJNOEKONOMSKE SARADNjE

BEOGRAD, 12. septembra 2017. (Beta) - Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin i ministar ekonomije Bugarske Emil Ljubenov Karanikolov razgovarali su danas o unapređenju ekonomskih odnosa, posebno odbrambene industrije, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane. Posebno je bilo reči o saradnji najvećeg bugarskog proizvođača municije "VMZ" sa "proizvođačima municijskih komponenti" u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se dodaje da se delegacija iz Bugarske tokom posete upoznala s delom proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije Srbije i posetila privredno društvo "Milan Blagojević a.d." u Lučanima.

DNEVNI BILTEN

< septembar 2017 >
po ut sr če pe su ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30