gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 01.02.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

TAJANI RAZGOVARAO SA BRNABIĆ, GOJKOVIĆ I DAČIĆEM

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je 31. januara, u razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem u Beogradu, da očekuje da će objavljivanje Strategije proširenja Evropske komisije biti jasan signal da evropske države Srbiju smatraju budućim ravnopravnim članom Unije. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je ukazala na to da je Srbija spremna za brže otvaranje poglavlja i dodala da je krajnji cilj reformi ne samo punopravno članstvo u EU, već i unutrašnji razvoj društva. Brnabić je istakla da se regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima nalaze među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, navodeći spremnost Srbije za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog i saradnju kroz regionalne inicijative. Tajani je naveo da Evropska unija podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao jedinom sigurnom putu ka stabilnosti čitavog region. Premijerka je kazala da ohrabruje najava Bugarske da tokom svog predsedavanja Savetu Evropske unije stavi akcenat na bolje povezivanje Zapadnog Balkana sa Unijom i na taj način dâ jasniju perspektivu članstva celokupnom regionu. Na sastanku je istaknuto da je za dalji napredak neophodno usmeriti sve napore na rešavanje pitanja oko najvažnijih poglavlja – 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i nastaviti reformu pravosuđa. Sagovornici su se složili da je važno zajednički raditi na unapređenju institucionalne saradnje Srbije i Evropskog parlamenta.
Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani ocenio je 31. januara u da je proširenje ponovo jedan od glavnih prioriteta EU i da Srbija napreduje u procesu evropskih integracija. Tajani je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu, kao i da je Srbija most između Brisela i drugih zemalja. "Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, a stabilan Balkan znači i stabilnu EU", rekao je Tajani. Govoreći o situaciji na KiM, Tajani je rekao da EU želi da vidi progresivno smanjivanje napetosti i nastavak saradnje. Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je bugarsko šestomesečno predsedavanje EU prilika da Brisel još bolje razvije odnose sa važnim balkanskim zemljama. Gojković je rekla da se posle dužeg vremena desilo da, u okviru bugarskog predsedavanja, proširenje ponovo postane jedan od glavnih prioriteta EU. "Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku početkom iduće nedelje da bude predstavljena Strategija proširenja EU koja se odnosi na budućnost članstva Srbije, kao i zemalja Zapadnog Balkana", rekla je predsednica Parlamenta i dodala da će ovim važnim dokumentom biti prepoznati napori i posvećenost Srbije u procesu evropskih integracija, ali i vremenski okviri mogućnosti prijema u EU. Komentarišući situaciju na KiM, Gojković je rekla da Srbija očekuje da pored njene posvećenosti implementaciji dogovorenog u Briselu, i vlasti iz Prištine budu jednako posvećene primeni sporazuma, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština. Ona je navela da je poseta predsednika EP značajna za Srbiju, ali i za čitav region i zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je 31. januara u Beogradu s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem o aktuelnim pitanjima evropskih integracija Srbije i o drugim spoljnopolitičkim i regionalnim temama. Dačić je zahvalio Tajaniju na kontinuiranoj podršci koju Evropski parlament pruža procesu proširenja EU i punopravnom članstvu Srbije u Uniji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

DAČIĆ I TANIN RAZGOVARALI O BEZBEDNOSNOJ I POLITIČKOJ SITUACIJI NA KIM

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je 31. januara u Beogradu sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahirom Taninom o situaciji na Kosovu i Metohiji, pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu te misije. Dačić i Tanin su razgovarali o osetljivoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na KiM, posebno nakon ubistva Olivera Ivanovića, kao i o pokušajima ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Na sastanku je ukazano na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika radi stvaranja uslova za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na KiM, navodi se u saopštenju. Dačić je rekao da je za Srbiju očuvanje aktuelne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti UN na ovu temu od izuzetne važnosti. Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost na uloženim naporima u implementaciji mandata Unmika, uz očekivanje da će ta misija i u narednom periodu nastaviti sa njegovim sprovođenjem u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

VUČIĆ: ISTRAGA UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA TREBA DA BUDE SNAŽNIJA

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 31. januara da istraga ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici mora da bude snažnija i da ubice i nalogodavci budu privedeni pravdi. "Zahtevamo i tražimo da istraga bude snažnija i da se ubice i nalogodavci privedu pravdi", rekao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem. Ivanović je ubijen 16. januara. Vučić je ponovio da Evropska unija očekuje od Srbije pravno obavezujući sporazum sa Prištinom nakon kojeg Srbija može postati članica EU. "Tajani nije upozoravao, ali je govorio ono što je istina - da EU očekuje od nas pravno obavezujući sporazum sa Prištinom nakon kojeg možemo postati članica EU", rekao je Vučić. Predsednik Srbije je kazao da je sa Tajanijem razgovarao i o vladavini prava, regionalnoj stabilnosti, miru i o tome kako i na koji način da Srbija ubrza put ka Evropskoj uniji. "Evropski parlament pruža podršku ulasku Srbije u EU i mi smo razgovarali o konkretnim temama kako i na koji nacin da ubrzamo naš put ka Evropskoj uniji", kazao je Vučić. On je zahvalio predsedniku Evropskog parlamenta na podršci koju pruža Srbiji jer je, kako je kazao, reč o čoveku koji pokazuje iskreno poštovanje prema građanima Srbije."Da je Evropa imala više ljudi koji bi takav pristup imali prema Srbiji i koji bi građanima Srbije pokazivali takvo poštovanje, uveren sam da bismo mi bili mnogo vredniji u prethodnih 18, 19 godina i ostvarili bismo veće rezultate", kazao je Vučić.

VUČIĆ: IĆI ĆU U HRVATSKU 12. I 13. FEBRUARA

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 31. januara da će posetiti Hrvatsku 12. i 13. februara na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Vučić je kazao da će u Hrvatskoj razgovarati sa hrvatskim zvaničnicima i sa predstavnicima srpskog naroda. "Smatram da je važno da razgovaramo i rešavamo probleme između dve države. Važno je da razmišljamo šta treba i šta možemo zajednički da uradimo", kazao je Vučić. On je rekao da će sa hrvatskim zvaničnicima razgovarati o tome šta treba da se uradi da se pomogne Srbima u Hrvatskoj, ističući da će od tamošnjih vlasti zatražiti pomoć u oživljavanju srpskih sela, rešavanju pitanja nestalih i imovine. Vučić je kazao da će u Hrvatsku ići sa željom da se uradi nešto dobro za "našu decu i budućnost". "Nadam se da ćemo stvari malo pomeriti napred, lošije od ovog stanja ne možemo da očekujemo niti da se plašimo", kazao je Vučić. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je 30. januara predsednika Srbije Aleksandra Vučića u posetu Hrvatskoj sredinom februara. Vučić je izjavio da će 1. februara razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a uskoro i sa srpskim članom predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

BRNABIĆ: NOVIM INVESTICIJAMA SE OTVARAJU RADNA MESTA I OBEZBEDjUJE PRIVREDNI RAST

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić 31. januara je rekla da je privlačenje stranih investicija prioritet Vlade Srbije jer se tako otvaraju nova radna mesta i obezbeđuje rast privrede. Ona je na konferenciji u Beogradu "EU–Srbija 2018: investicije, rast i stvaranje radnih mesta" istakla da je Srbija atraktivna za investitore jer je postigla makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju i u tom periodu je, što je retkost, ostvarila privredni rast. "Srbija je prošle godine privuka 2,6 milijardi stranih investicija i bila je najuspešnija u regionu, ali mora da nastavi da unapređuje poslovno okruženje", rekla je premijerka. EU je, prema njenim rečima, najznačajniji partner Srbije koja je proteklih nekoliko godina izvoz na to tržište povećala za 80 odsto, a 87 odsto od toga su industrijski proizvodi. "Celom regionu je sada potrebno veće zapošljavanje", ocenila je Brnabić i dodala da je Srbija smanjila nezaposlenost na 12 odsto, a nezaposlenost mladih je smanjena sa 52 odsto, koliko je iznosila 2014. godine, na 30 odsto, iako je to, kako je ukazala, i dalje visok procenat. Premijerka je kazala da je Srbija postala IT centar regiona i sada ima 1.600 inovativnih kompanija gde radi 14.000 inženjera. "Vlada je odlučila da obezbedi rast zasnovan na modernim tehnologijama, a jedna od ključnih tema je unapređenje politika subvencija podsticanjem investitora", rekla je Brnabić. Navela je da postoje kompanije koje imaju razvojne centre u Srbiji, poput "Šnajder elektrika", "Kontinetala" i "Majkrosofta", i one kreiraju dodatne vrednosti i obezbeđuju veću konkurentnost cele zemlje i pozitivno utiču na njen imidz. "Spremamo Srbiju za budućnost jer će nove tehnologije ukinuti 57 odsto sadašnjih zanimanja do 2050. godine", kazala je Brnabić. Konferenciji je prisustvovao predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je rekao da se mora povećati zaposlenost mladih razvojem malih i srednjih preduzeća. "Potrebna nam je realna ekonomija i banke koje će finansirati male firme. Mala i srednja preduzeća su u srcu naše privrede i potrebno je da ih banke podržavaju jer imaju probleme sa finansiranjem", rekao je on. Po njegovim rečima, 2018. je šansa za razvoj regiona, Srbija je vodeća zemlja za učlanjenje u EU, a posebno ga raduje podatak da je više od 50 odsto stanovništva za pridruživanje EU. Tajani je naglasio da se mora raditi na unapređenju ljudskih prava u Srbiji. U okviru konferencije "EU-Srbija 2018" potpisani su finansijski ugovori i sporazumi o modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji i o realizaciji regionalnog stambenog programa. Dokumente su potpisali predstavnici Vlade Srbije, Evropske investicione banke, Razvojne banke Saveta Evrope i kompanije "Infrastruktura Železnica Srbije".

VUKOSAVLjEVIĆ I DEL TODO: TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI SRBIJE I KUBE

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Kube Gustavo Trista del Todo razgovarali su 31. januara u Beogradu o unapređenju kulturne saradnje Srbije i Kube. Na sastanku je dogovoren nastavak aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o saradnji Srbije i Kube, kao i razmeni umetnika iz oblasti savremenog stvaralaštva, saopštila je Vlada Srbije. Sagovornici su ocenili da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da je 2018. godina značajna zbog obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa. Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević i del Todo su se saglasili da je kultura suština življenja i da treba da se ulaže u nju, kao i da Kuba treba da bude prisutnija u Srbiji i obrnuto.

TAJANI: UVEREN SAM DA ĆE SRBIJA SPROVESTI REFORME ZA PRAVNU DRŽAVU I SLOBODU MEDIJA

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izrazio je 31. januara uverenje da će Srbija sprovesti potrebne reforme za vladavinu prava i slobodu štampe kako bi ušla u Evropsku uniju. Tajani je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da još mnogo toga treba da se uradi po pitanju pravne države, ustavne reforme i slobode medija, ali je dodao da je uveren da će Srbija "uraditi sve što je potrebno, kao i što su sve evropske zemlje uradile". On je rekao da EU zahteva vladavinu prava i slododu medija i od zemalja koje su članice Unije. "Ponekad jesmo strogi. Ali kada želimo biti strogi prema drugim, moramo biti strogi i prema sebi", dodao je on. Tajani je rekao da je njegov razgovor s Vučićem bio izuzetno pozitivan i da su razgovarali kako se može pospešiti ulazak Srbije u EU. On je rekao da "Srbija jeste Evropa", ali i da je Srbija velika zemlja koja ima veliku odgovornost za situaciju na Zapadnom Balkanu. Posle razgovora s Vučićem, Tajani je rekao da predsednik Srbije "pokazuje veliku dalekovidost" i da izuzetno ceni to što je prihvatio poziv hrvatske predsednice da poseti Zagreb, što pokazuje volju da se razgovora.

TAJANI: EU OČEKUJE OBAVEZUJUĆI PRAVNI DOKUMENT BEOGRADA I PRIŠTINE

BEOGRAD, 31. januara 2018. (Beta) - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je 31. januara u Beogradu da Evropska unija očekuje pravno obavezujući dokument Beograda i Prištine pre ulaska Srbije u EU. "Tačno je ono što je Vučić rekao, po nama je od izuzetnog značaja da postoji obavezujući pravni dokument između Beograda i Prištine", rekao je Tajani posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U zajedničkom obraćanju medijima Tajani je rekao da EU insistira da o "Kosovu" postoji dijalog. On je dodao da EU osuđuje ubistvo srpskog političara sa "Kosova" Olivera Ivanovića i traži da se odgvorni izvedu pred lice pravde.

DNEVNI BILTEN

< februar 2018 >
po ut sr če pe su ne
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28