gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 05.02.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA-AUSTRIJA

VAN DER BELEN: AUSTRIJA PODRŽAVA EVROPSKU PERSPEKTIVU ZAPADNOG BALKANA

BEČ/BEOGRAD, 2. februara 2018. (Beta) - Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen rekao je 2. februara da Austrija čini najviše što može da podrži ulazak regiona Zapadnog Balkana u EU i da će nastaviti to da čini. "Proširenje EU na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja Uniji" koje zemlja preuzima u drugoj polovini godine, napisao je austrijski predsednik na Tviteru posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem rekao da Srbija dobro napreduje na putu ka EU i da je Austrija u potpunosti podržava na tom putu. Van der Belen je rekao da je jasno da su potrebne još neke reforme na srpskoj strani za pristupanje Uniji, ali da je uveren da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji dala Evropska komisija do 2025. godine. Austrijski predsednik je i naveo da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o "uvoženju" nerešenih pitanja, navodeći negativno iskustvo Unije sa problemima Slovenije i Hrvatske. "Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima", rekao je austrijski predsednik i izrazio uverenje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće naći rešenje. Van der Belen je preko Tvitera uoči susreta s Vučićem napisao da mu je "veliko zadovoljstvo i čast dočekati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu delegaciju u Austriji i Beču". "Naše dve zemlje imaju izvanredne bilateralne odnose, koji se iznad svega zasnivaju na dubokim ličnim vezama između naših naroda", napisao je austrijski predsednik Aleksander van der Belen. On je na konferenciji za novinare ukazao da se odlični odnosi dve zemlje odražavaju u ekonomskoj saradnji i saradnji u drugim oblastima, i rekao da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji i da se trgovinska razmena dobro razvija.

VUČIĆ I SOBOTKA: ULAZAK SRBIJE U EU VAŽAN I ZA AUSTRIJU

BEOGRAD/BEČ, 2. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka ocenili su 2. februara u Beču da je ulazak Srbije u EU veoma važan za Austriju, koja će nastaviti da pruža podršku evropskim integracijama Srbije. Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, Sobotka je Vučiću kazao da je za austrijski parlament Balkan izuzetno važan politički prostor o kojem treba da vode računa. "Meni je važno da imamo dobre kontakte, jer Srbija ima odlučujuću ulogu na Balkanu", rekao je Sobotka, koga je Vučić pozvao da uskoro poseti Srbiju. Vučić i Sobotka razgovarali su o bilateralnim odnosima i saradnji dva parlamenta, kao i o situaciji u regionu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

VUČIĆ: OKO 450 AUSTRIJSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI, OČEKUJEMO DODATNE INVESTICIJE IZ AUSTRIJE

BEOGRAD/BEČ, 2. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara u Beču da oko 450 kompanija iz Austrije posluje u Srbiji, izrazivši očekivanje da će broj austrijskih kompanija biti veći u narednom periodu, jer, kako je naveo, Srbija stvara sve bolji ambijent za austrijske investitore. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, Vučić mu je zahvalio "na svemu što je učinio ne samo za Srbiju već za ceo Zapadni Balkan" i pozvao ga da "onoliko koliko može u svom spoljnopolitičkom domenu" pomogne Srbiji na putu ka EU. "Zahvalan sam na posvećenom radu i na stalnim porukama podrške i Srbiji i drugim zemljama regiona na evropskom putu. Sa Kurcom smo imali priliku da zajedno radimo na jednom od najtežih pitanja za savremenu Evropu kao što je migranstka kriza... Trudio se i radio danonoćno da vidi kako i na koji način može da zaštiti evropske, ali i austrijske nacionalne interese, i pomagao Srbiji u tom teškom poslu u tom periodu", rekao je Vučić. Vučić je rekao da, prema podacima kojima Sebastijan Kurc raspolaže, oko 450 kompanija iz Austrije posluje u Srbiji i da one zapošljavanju više od 13.000 ljudi. "Očekujemo da taj broj bude značajno veći u narednom periodu. Smatramo da kreiramo ambijent koji će biti sve bolji za privlačenje austrijskih investritora", dodao je Vučić. Vučić je rekao da je izvestio Kurca o razgovoru koji je sinoć imao sa austrijskim investitorima koji su mu rekli "da im nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017. godine i da očekuju još bolju 2018. godinu". "Čini mi se da u svim sferama imamo dobru saradnju koja može da bude još bolja, uz molbu da svoju podršku koju je bezrezervno pružao kao ministar spoljnih poslova Austrije, sada kao kancelar nastavi da pruža Srbiji na njenom evropskom putu. Istovremeno, Austrija uvek na međunarodnim forumima i u međunarodnim institucijama može da računa na srpsku podršku, kao što je mogla i do sada", izjavio je Vučić. Vučić je zahvalio, kako je naveo, na izvanrednoj saradnji dve države, i izrazio očekivanje da će saradnja biti još uspešnija. Na pitanje novinara da li je pozvao kancelara da poseti Srbiju, Vučić je rekao da Sebastijan Kurc "ima otvoren poziv". Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je istakao da je za svako rešenje uzmeđu Beograda i Prištine potrebna podrška međunarodne zajednice. "Ne možete da očekujete čuda, nama je potrebna njihova pomoć i podrška, ali mi smo ti koji zajedno sa Albancima moramo da pronađemo rešenje za naš spor", rekao je on. Vučić je pomenuo i da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao da je "Beč danas verovatno četvrti srpski grad po veličini". "To pokazuje kakav je odnos Srba prema Austrijancima, kako se lako integrišu i koliko vole Austriju", dodao je Vučić.

SRBIJA

DAČIĆ: SMENIĆU SVE DIPLOMATE KOD KOJIH BUDE OTKRIVEN JAVAŠLUK

BEOGRAD, 3. februara 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u okviru vanredne kontrole smeniti sve diplomate u čijim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budu otkrivene nepravilnosti. "Svuda gde se utvrde nepravilnosti biće smenjeni svi odgovorni. Ne sme biti javašluka i lopovluka po ambasadama, zbog toga će morati da odgovaraju", rekao je Dačić za list "Kurir" od 4. februara. Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi kontrolu svih diplomatskih predstavništava, a pre svega biće proveravane finansije, nivo bezbednosti objekata i osoblja, i kvalitet komunikacije diplomata s državom prijema i dijasporom, navodi "Kurir"."Ništa se nije proveravalo više od 20 godina i zato smo odlučili da zavedemo red u našim DPK. Formirali smo tim koji je zadužen za nadzor, kojim će biti obuhvaćene sve ambasade i konzulati", naveo je šef srpske diplomatije. Na čelu tog tima je državni sekretar Ministarstva Ivica Tončev koji je rekao da su posle detaljne provere ambasada u Bratislavi i Beču, na redu predstavništva Srbije u Parizu, Londonu, Madridu, Pekingu, Maroku i drugim zemljama.Tončev je kazao da "ozbiljne sankcije prete i šefovima i zaposlenima u DKP, od disciplinskih i prekršajnih postupaka do krivičnih prijava", ali da diplomate mogu i da napreduju "jer će nadzor pokazati u kojim predstavništvima je besprekorno organizovan rad".

VUČIĆ O PROBLEMU BEOGRADA I PRIŠTINE: NE MOŽE JEDNA STRANA DA DOBIJE SVE, A DRUGA DA IZGUBI SVE

BEOGRAD/BEČ, 2. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara u Beču da Srbija nastoji da pronađe rešenje problema Beograda i Prištine, dodajući da je to moguće kompromisom obe strane, a ne rešenjem kojim "jedna strana dobija sve, a druga gubi sve". Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom, Vučić je rekao da će Srbija "dati se od sve da do rešenja dođe" i istakao da su mir i stabilnost "ključne reči za ceo Balkan", i da se nada da u drugim delovim Zapadnog Balkana neće dolaziti do tenzija. Vučić je podsetio da Austrija i Srbija imaju drugačije pozicije, ali je dodao da je zahvalan predsedniku "što je pokazao strpljenje, želju i volju da čuje stavove Srbije". "Zahvalan sam mu na rečenici... da ako želite kompromis i rešenje ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve jer tu onda rešenja nema. I jedni i drugi moraju da budu pomalo nezadovoljni ili jednako nezadvoljni i pomalo zadovoljni da do rešenja dođe. Ako tako stvari budu postavljene i ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje interese i da ne može da bude primoravana i naterana da ona uvek i 100 odsto izlazi u susret svima drugima i da zauzvrat ništa ne dobije, kod mene postoji nada i zračak optimizma da je moguće da do rešenja dođemo", kazao je Vučić. Izrazio je nadu da kompomismima obe strane i borbom i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da taj, u ovom trenutku zamrznuti konflikt, rešimo. "Naše je da razgovaramo i da budemo hrabri da ne bismo to pitanje ostavljali našoj deci ili deci naše dece. Važno je da pronađemo rešenje... a da li ćemo - za tango je potrebno dvoje", rekao je Vučić. Na pitanje o odnosima Beograda i Zagreba, Vučić je rekao da ne želi da kritikuje Hrvatsku, izražavajući nadu da će njegova predstojeća poseta toj zemlji biti uspešna. "Biće uspešna ako smirimo tenzije i ako jedan od bezbroj nagomilanih problema iz prošlosti uspemo za buduća vremena da ostavimo po strani. Ne interesuju me komentari ni u Zagrbu ni u Beogradu koji bi da nastave ratove, ali samo drugim sredstvima. Vreme ratova je prošlo, a pred nama je vreme razgovora", kazao je on.

VUČIĆ: POLITIKU SRBIJE VODIĆE ORGANI SRBIJE, A NE ČLANOVI VLADE HRVATSKE

BEČ, 2. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara u Beču da će politiku Srbije voditi državni organi Srbije, Vlada i predsednik Srbije, a svakako ne članovi Vlade Hrvatske i dodao da je Srbija izabrala politiku pružanja ruke i politiku budućnosti, a ne prošlosti. "Naša politika je politika pružanja ruke, naša politika nije politika prošlosti već politika budućnosti. Ko želi da ostane zaglavljen u prošlosti, mi mu želimo sve najbolje, ali samo neka nas ne dovodi u istu priču jer u takvoj priči ne želimo da ostanemo", rekao je Vučić novinarima posle odvojenih sastanaka s austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom i premijerom Sebastijanom Kurcom. On je to kazao pošto je upitan da prokomentariše "izjave hrvatskih zvaničnika uoči njegove najavljene posete Zagrebu, da treba da se izvini zbog velikosrpske agresije". "Jedino što mogu da kažem je da će politiku Srbije voditi organi Srbije, Vlada i predsednik Srbije, svakako je neće voditi članovi Vlade Hrvatske. Mi smo ti koji će da odlučuju šta ćemo da učinimo i kakvu ćemo politiku da vodimo", naveo je srpski predsednik. Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević 1. februara je izjavio da je predsednik Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali je ocenio da bi prethodno trebalo da se izvini "zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava" iz ratnih 90. godina prošlog veka. Vučić je prethodno, 31. januara, potvrdno odgovorio na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da poseti Hrvatsku 12. i 13. februara.

VUČIĆ ČESTITAO ANASTASIJADESU POBEDU NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA NA KIPRU

BEOGRAD, 4. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 4. februara Nikosu Anastasijadesu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru. "Koristim ovu priliku da Vam čestitam pobedu na predsedničkim izborima, čiji su rezultati potvrdili Vašu reputaciju iskusnog i odgovornog političara", navodi se u Vučićevoj čestitki. Srpski predsednik je zahvalio Kipru na principijelnom stavu kojim poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i na podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji. "Uveravam Vas da će Srbija i dalje biti odgovoran i pouzdan partner, sa željom da i dalje jača bilateralne, a posebno ekonomske odnose sa Kiprom", navodi se u čestitki.

MINISTAR ODBRANE SRBIJE TRAŽI DA CRNA GORA NE ŠALjE OFICIRE NA "KOSOVO"

BEOGRAD, 3. februara 2018. (Beta) - Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin 3. februara je zatražio da Crna Gora ne šalje oficire na "Kosovo" jer o tome nije pitala Srbiju, i jer će time ugroziti odnose s njom, kao i stabilnost Balkana. Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore utvrdio je predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na "Kosovu". Predviđeno je angažovanje dva štabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. Odgovarajući na pitanje novinara o tome, ministar odbrane Srbije je rekao da bi "najlepše zamolio crnogorsku državu i crnogorsko Ministarstvo odbrane da još jednom razmisle i da ne šalju vojsku na Kosovo i Metohiju". Vlasti Crne Gore, nastavio je Vulin, "vrlo dobro znaju da je Kosovo i Metohija deo države Srbije po Rezoluciji UN 1244 i podsetiću ih čak da su za vreme NATO agresije bili deo iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora". Ministar je rekao da bi "zaista zamolio (vlasti Crne Gore) da se uzdrže od toga (slanja oficira na Kosovo), da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Republiku Srbiju, jer ako to budu uradili (poslali oficire), sigurno neće pomoći ni dijalogu (Srbija-Kosovo), sigurno neće pomoći stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći poboljšavanju odnosa (Crne Gore) sa državom Srbijom". Vojni analitičar Aleksandar Radić je 2. februara u izjavi za Televiziju Crne Gore ocenio da učešće crnogorskih oficira u misiji KFOR na "Kosovu" ne bi predstavljalo problem u odnosima Crne Gore i Srbije zato što je misija KFOR "jedini realan faktor bezbednosti i stabilizacije". Radić je rekao da je u opredeljenju Crne Gore, kao i drugih država regiona da učestvuju u međunarodnim misijama, "važan faktor savezništva" s NATO jer "male zemlje Balkana nemaju šta da ponude velikim silama", te je to njihovo učešće "jedan od načina da se premosti raskorak u resursima" NATO.

BEOGRAD PRIŠTINI: DIJALOGA NEĆE BITI DO KRAJA FEBRUARA, ČEKA SE IZVEŠTAJ O UBISTVU IVANOVIĆA

BEOGRAD, 3. februara 2018. (Beta) - Pregovarački tim Srbije demantovao je najavu šefa delegacije "Kosova" u tehničkom delu dijaloga sa Srbijom Avnija Arifija da će se taj dijalog nastaviti krajem februara. U pregovaračkom timu Beograda je Agenciji "Beta" rečeno da "dijaloga sigurno neće biti krajem februara" jer "još čekamo zapisnike sa uviđaja posle ubistva Olivera Ivanovića" u Kosovskoj Mitrovici polovinom januara. "Nećemo prihvatiti da dijalog zakazuje Arifi. On je nov u dijalogu, i verovatno ne zna i treba da nauči kako se dijalog zakazuje", rečeno je u pregovaračkom timu Beograda. Arifi je rekao da "tačnog datuma još nema, ali krajem februara će započeti dijalog Kosovo-Srbija". Arifi je na toj dužnosti od polovine januara, a on je i šef kabineta "premijera Kosova" Ramuša Haradinaja. Dijalog je posle prekida od skoro dve godine, trebalo da se nastavi 16. januara, ali do toga nije došlo pošto je upravo tog dana u severnom delu Mitrovice ubijen lider Građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, te je delegacija Srbije odbila da učestvuje u dijalogu. Politički deo dijaloga trebalo bi da vode predsednici "Kosova" i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić.

MIHAJLOVIĆ SA AMBASADOROM TURSKE O IZGRADNjI AUTOPUTA BEOGRAD-SARAJEVO

BEOGRAD, 2. februara 2018. (Beta) - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je 2. februara s ambasadorom Turske Tanžuom Bilgičem o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. Mihajlovićeva je rekla da će već naredne sedmice Vlada formirati zajedničku radnu grupu, kako bi se što pre krenulo u realizaciju tog projekta, i istakla da je Srbija spremna da gradi dve trase autoputa koje će povezati Beograd sa Sarajevom. "Srbija je spremna da gradi dve trase puta, jednu dužine oko 60 kilometara od Požege do Kotromana, koja se nastavlja na postojeću trasu Koridora 11, i drugu, dužine 21 kilometar, koja će spojiti Sremsku Mitrovicu sa Bijeljinom", rekla je ministarka. Ona je ocenila da je važno da Srbija, BiH i Turska sve vreme rade zajedno na realizaciji tog važnog regionalnog projekta, saopštilo je Ministarstvo građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture. Prvi korak u realizaciji projekta je, kako je kazala, kompletiranje projektne dokumentacije, posle čega slede razgovori o načinu finansiranja radova. Ambasador Bilgič je najavio da će iduće nedelje Srbiju posetiti tehnička delegacija iz Turske, koja će se upoznati sa stanjem projektne dokumentacije za budući autoput Beograd-Sarajevo i obići obe rute te saobraćajnice, kako bi se moglo krenuti dalje u realizaciji projekta, piše u saopštenju.

AMBASADOR SAD: NEPRIHVATLjIV DIPLOMATSKI STATUS RUSKO-SRPSKOG HUMANITARNOG CENTRA

NIŠ, 2. februara 2018. (Beta) - Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je 2. februara u Nišu da nije prihvatljivo da zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru dobiju diplomatski status. "Teško je objasniti šta će vatrogascima diplomatski status - oni su ovde da bi gasili požar i bavili se humanitarnim radom", rekao je Skot na predavanju o pogrešnom tumačenju politike SAD u Srbiji koje je održao na niškom Univerzitetu. Skot je izjavio da bi zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru sa diplomatskim statusom dobili imunitet, i da ne bi bila kontrolisana oprema koju dobijaju. Ambasador je rekao da danas neće posetiti Rusko-srpsko humanitarni centar, ali da će to uraditi "jedan čovek" iz Ambasade SAD. "On će mi preneti šta je tamo video. Kada bih ja posetio taj centar, neki ljudi bi to iskoristili za neke svrhe", kazao je Skot. Skot je istakao da su Evropska unija i SAD posvećene strateškom cilju Srbije da postane članica Evropske unije. "Politika Srbije je stabilnost i mir u ovom regionu, a to je i naša politika. Zato treba da razvijemo bolje odnose između Srbije i susednih zemalja - sa Hrvatskom, Bosnom i, naravno, s Kosovom", izjavio je Skot.

DNEVNI BILTEN

< februar 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28