gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 09.02.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ U VAŠINGTONU RAZGOVARAO S KONGRESMENIMA ANDERHOLTOM I BILIRAKISOM

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je 8. februara na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Kako se navodi šef srpske diplomatije se susreo sa zvaničnicima američke administracije, među kojima je i kongresmen iz Alabame Robert Aderholt, predstavnik Republikanske partije i jedan od osnivača Nacionalnog molitvenog doručka. Dvojica zvaničnika potvrdila su dobre bilateralne odnose i dogovorila dalje unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju. Dačić je imao odvojen susret sa republikanskim kongresmenom sa Floride Gasom Bilirakisom sa kojim je razmenio mišljenje o aktuelnim bilateralnim temama. Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za aktivan doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Tokom boravka u Vašingtonu gde boravi na poziv organizacionog odbora, Dačić će imati odvojene susrete sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, kao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. Molitveni doručak organizovan je ove godine 66. put u hotelu "Vašington Hilton" uz prisustvo velikog broja visokih zvanica iz SAD i sveta.

TRAMP ČESTITAO VUČIĆU DAN DRŽAVNOSTI

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 8. februara sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom o bilateralnoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije i Skot mu je tom prilikom uručio čestitku predsednika SAD Donalda Trampa povodom Dana državnosti. "Srbija je dugo bila značajan partner SAD. Ove godine obeležavamo stogodišnjicu od kada je predsednik Vudro Vilson podigao zastavu Srbije na Beloj kući, što je dobra prilika da se prisetimo naših dugogodišnjih i plodonosnih bilateralnih odnosa", navodi se u Trampovoj čestitki. Američki predsednik je poručio Vučiću da je potrebno nastaviti zajednički rad na jačanju regionalne stabilnosti i produbljivanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, saopštilo je Predsedništvo. Tema razgovora Vučića i ambasadora SAD bila je i njegova predstojeća poseta Zagrebu. Srpski predsednik je izrazio nadu da će se odnosi na Zapadnom Balkanu razvijati u pravcu mira, stabilnosti i saradnje, ali da je za to neophodno da sve zemlje regiona daju svoj doprinos. Skot je ocenio da je nova Startegija proširenja EU, predstavljena u Strazburu pre dva dana, važan signal za evropsku budućnost Srbije. Dvojica sagovornika su naglasila značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao i primene Briselskog sporazuma. Ambasador SAD je pozdravio poziv predsednika Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i preneo da SAD ohrabruju sve strane da sadržajno razmišljaju i rade na sveobuhvatnom rešenju za odnose Beograda i Prištine. Vučić i ambasador Skot su razgovarali i o američkoj podršci reformskim naporima i daljem jačanju ekonomske i vojne saradnje dveju zemalja.

PISMO MAKRONA VUČIĆU: ODLUČNO JAČANjE FRANCUSKO-SRPSKIH ODNOSA

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 8. februara sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o produbljivanju saradnje dve zemlje, a Mondoloni mu je tom prilikom uručio pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona. Makron u pismu, između ostalog, naglašava svoju odlučnost za jačanje francusko-srpskih odnosa, u duhu prijateljstva i efikasnosti i nadu da će ova godina biti plodonosna za prijateljstvo Francuske i Srbije, saopštilo je Predsedništvo. Vučić je zahvalio na pismu i dodao da je tokom nekoliko susreta sa francuskim predsednikom uspostavio dobar odnos i uverio se u snagu njegovih ideja i liderstva. Predsednik Srbije je rekao da očekuje da predsednik Makron ove godine, kada se obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, poseti Srbiju i podseti na snažno srpsko-francusko savezništvo i prijateljstvo, navodi se u saopštenju. Vučić je rekao da politički i ekonomski odnosi dveju zemalja postaju sve jači i vidljiviji, navodeći kao poslednji primer kompaniju "Vensi", koja će upravljati aerodromom "Nikola Tesla". Ambasador Mondoloni je rekao da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i, s tim u vezi, pozdravlja usvajanje Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, dodavši da se proširenje time, posle nekoliko godina, ponovo vraća na agendu Evropske unije. On je preneo da Francuska iskreno želi da pomogne Srbiji da ispuni zadatke za članstvo u EU, jer je svojom odgovornom politikom već ostvarila značajne reformske rezultate, koji donose ekonomski napredak, dok se vođenjem odgovorne regionalne politike nametnula kao značajan faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

VUČIĆ SA DIREKTOROM BRITANSKOG MI6 O OBAVEŠTAJNOJ SARADNjI DVE ZEMLjE

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 8. februara u Beogradu sa direktorom Obaveštajne službe Velike Britanije, poznate i kao MI6, Aleksom Jangerom o saradnji obaveštajnih struktura dve zemlje. Sagovornici su tokom sastanka ocenili da poseta predstavlja "blisku saradnju i prijateljstvo dve države", saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Direktor MI6 boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

U ZAGREBU ODRŽAN SASTANAK KOORDINATORA SRBIJE I HRVATSKE ZA REŠAVANjE OTVORENIH PITANjA

ZAGREB, 8. februara 2018. (Beta) - Drugi sastanak koordinatora Hrvatske i Srbije za rešavanje otvorenih pitanja održan je 8. februara u Zagrebu, a obe strane ocenile su da je u protekla dva meseca ostvaren određeni napredak, što smatraju ohrabrujućim, navelo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova. Na sastanku su, kako je saopštilo to ministarstvo, analizirane aktivnosti međudržavnih mešovitih komisija zaduženih za rešavanje otvorenih pitanja o položaju manjina, granici, zatvorenima i nestalima, povratku kulturnih dobara, privrednoj saradnji, pravosudnoj saradnji i sukcesiji, koje su se dogodile posle sastanka održanog krajem novembra prošle godine u Beogradu. Hrvatsku je na sastanku predstavljao pomoćnik ministarke spoljnih i evropskih poslova Boris Grigić, a Srbiju državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović. Radi daljeg ubrzanja rešavanja otvorenih pitanja, koordinatori su usaglasili niz preporuka s ciljem ubrzavanja rada mešovitih odbora, a idući sastanak biće u Beogradu u drugoj polovini maja.

JOKSIMOVIĆ: STRATEGIJA EU POLITIČKI TRENUTAK KOJI SRBIJA NE TREBA DA PROPUSTI

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je 8. februara da Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan predstavlja politički trenutak koji Srbija ne treba da propusti i ispusti. "Ova strategija, sa isturenim mestom, gde su Srbija i Crna Gora prepoznate kao lideri, EU se obavezala sama sebi da će jačati do 2025. godine, da će biti solidarnija, jača, ujedinjenija, institucionalno snažnija da primi nove članice", rekla je Joksimović za Radio-televiziju Srbije. Ona je kazala da evrointegracije samo ubrzavaju reforme i političke odluke koje Srbija, i da odustane od članstva, mora da donese. Joksimović je rekla da je pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine označen kao hitno, ali da se pod tim "hitno" podrazumeva da se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi i da se primene svi do sada usvojeni sporazumi. "Kada svi ispune svoj deo već dogovorenih aranžmana i svoj deo obaveza, i mi i Priština, onda se nastavlja proces traženja kompromisnog rešenja, u kojem mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, kako da nađemo održivo rešenje kojim će se normalizovati odnosi, kako ćemo zaštititi svoje interese, a učiniti neke ustupke", rekla je Joksimović. Ona je kazala da u Strategiji stoji "snažnije očekivanje" da se oni koji su "najviše napredovali u procesu" sve više usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Joksimović je dodala da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uvek pokazivali "dobru volju" za razgovore sa regionom.

HAN: STRATEGIJA EU NIJE BLANKO ČEK

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 8. februara u Beogradu da nova Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo u Uniji potrebno ispuniti sve uslove, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom. Na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" Han je rekao da je 2025. godina indikativan datum, a ne uklesan u kamenu i da će zemlja ako ispuni uslove "potencijalno biti spremna za članstvo do tog datuma". "To ne znači da Srbija može da sačeka da dođe taj trenutak, to nije blanko ček, potrebne su brojne reforme", kazao je Han, dodajući da "verodostojna perspektiva podrazumeva verodostojne kredibilne reforme". U Strategiji se, dodao je, jasno kaže šta se mora učiniti da bi se ispunili uslovi. "Strategija nije nikakav poziv niti mogućnost da dobijete neki popust, već nam daje smernice ka EU integracijama", rekao je Han. Han je rekao da će proces pridruživanja zavisiti od "snage Srbije da realizuje reforme, pre svega u vladavini prava". "Nije reč samo o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese, jačanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, jaču borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, stvaranje okruženja koje će garantovati slobodu govora i izražavanja. Sve će to imati opipljiv uticaj na živote građana", rekao je Han. Evropski komesar je rekao i da EU neće prihvatiti da uveze nerešena bilateralna pitanja i da zato Srbija mora da reši bilateralne sporove i pitanja u vezi s granicama. "Jasno se kaže u Strategiji da Srbija mora nepovratno da reši i zaključi pravno obavezujući sporazum (sa Kosovom) pre nego što stupi u EU", rekao je Han. Han je rekao da "u narednih nekoliko meseci treba da se omogući dijalog da bi dva partnera došla do rešenja". "Ima mnogo mogućnosti za pravno obavezujući sporazum, ali je preuranjeno da bismo govorili o konkretnom rešenju", kazao je Han. Prema njegovim rečima, Strategija EU i "Kosovu" daje perspektivu i treba je videti kao motivaciju da "Kosovo" radi na rešenju sa Srbijom koje će dovesti do normalizacije odnosa. "Do sada se na Kosovu govorilo da dijalog služi samo interesima Srbije, ali sada Strategija vrlo jasno kazuje da je i u interesu Kosova da dođe do pozitivnog rešenja jer će to utrti put evropskoj integraciji Kosova", rekao je evropski komesar. Dodao je da svi uslovi moraju da se ispune i da rešavanje bilateralnih pitanja ili normalizacija odnosa s "Kosovom" ne može da kompenzuje neispunjavanje drugih kriterijuma. Povodom izostavljanja drugih datuma osim 2025. iz Strategije, Han je rekao da se ne treba vezivati za datume, jer ako se takvi datumi ne ispune "to možete stvoriti frustraciju i razočaranje". "EU treba da pruži pomoć državama Zapadnog Balkana da idu napred, tako da ne bi trebalo da govorimo o konkretnim datumima, važno je da se rezultati proizvode i završavaju zadaci", kazao je Han. EU će se više angažovati u regionu, rekao je Han i dodao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta i da može da bude potpuna kada region Zapadnog Balkana postane njen deo. "Ubeđen sam da unifikacija Evope koja je počela još 1989. može biti potpuna s pristupanjem Zapadnog Balkana u EU. To je zajednički put, ali od vas zavisi da li ćete napraviti rezultate", rekao je Han. Na pitanje novinara o slobodi medija u Srbiji, Han je rekao EU "radi na tome" i da veruje u vladavinu prava koja uključuje slobodu izražavanja i medija. "Ima određenih manjkavosti ili propusta, kao i u drugim državama, koje treba rešavati. Nije sve povezano s političkom situacijom nego i sa ekonomskom", rekao je Han. On je dodao da je dobra ekonomija potrebna za postojanje konkurencije i omogućavanje novinarima da rade za nezavisne medije.

KIF: NIKO JOŠ NE ZNA ŠTA ZADATAK EU ZA BEOGRAD I PRIŠTINU TAČNO PODRAZUMEVA

BEOGRAD, 8. februara 2018. (Beta) - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif ocenio je da je zadatak, koji je Evropska unija kroz Strategiju za Zapadni Balkan dala Beogradu i Prištini, težak i da niko još ne zna šta on tačno podrazumeva. "Donošenje pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa je težak zadatak za obe strane i niko još ne zna šta tačno podrazumeva njegovo ispunjenje, ali on će morati da bude zadovoljen kako bi Srbiji bio omogućen prijem u EU", rekao je Kif za izdanje nedeljnika "Vreme" od 8. februara. On je rekao da srpska delegacija nije mogla da ostane u Briselu i vodi dijalog sa albanskom stranom, na dan kada je ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici, ali da misli da obe strane imaju volje da se dijalog nastavi. Kif je kazao da su i Beograd i Priština tokom briselskog dijaloga preuzeli obaveze, da su neke od njih realizovane i da ima poboljšanja, ali da isto tako ima pitanja u kojima nema napretka, "poput uspostavljanja Zajednice srpskih opština".

DNEVNI BILTEN

< februar 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28