gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 05.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ I KURC O AKTUELNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarali su 4. decembra telefonom o aktuelnoj političkoj situaciji, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika. Predsednik Vučić zahvalio je austrijskom kancelaru Kurcu, čija zemlja predsedava Savetu Evropske unije, na ličnom angažovanju u rešavanju problema na Balkanu i smirivanju tenzija. Vučić je Kurcu zahvalio i na podršci evropskim integracijama Srbije.

BRNABIĆ S ČEŠKIM AMBASADOROM O PREDSTOJEĆOJ POSETI ČEŠKOJ

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je 4. decembra sa ambasadorom Češke u Srbiji Tomašom Kuhtom o predstojećoj zvaničnoj poseti Češkoj u kojoj će boraviti na poziv premijera Andreja Babiša, kao i o bilateralnim odnosima dveju država, saopšteno je iz Vlade. Brnabić je istakla značaj podrške koju Češka pruža Srbiji na evropskom putu, kao i reformama koje sprovodi Vlada Srbije. Premijerka se osvrnula i na aktuelnu situaciju izazvanu "jednostranim merama Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije" čime je kako je ukazala prekršena CEFTA i ugrožen opstanak i bezbednost srpskog naroda na KiM. Ona je rekla da i pored svih prepreka, Srbija nastavlja da poziva na mir i izrazila uverenje da će partneri iz EU izvršiti dodatni pritisak na Prištinu kako bi se stvorili uslovi da se dijalog o iznalaženju kompromisnog rešenja nastavi. Kuhta je rekao da Češka vidi Srbiju kao evropsku zemlju sa velikim ekonomskim potencijalom i da će predstojeća poseta premijerke Češkoj biti dobra prilika za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje. Brnabić je izrazila zadovoljstvo time što će imati priliku da se tokom posete sastane sa najvišim češkim zvaničnicima i rekla da je važan signal to što do posete dolazi u godini kada se obeležava sto godina diplomatskih odnosa Čehoslovačke i Kraljevine SHS.

MINISTARKA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE RAZGOVARALA S POSLANICOM BUNDESTAGA

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je 4. decembra s poslanicom nemačkog Bundestaga Renatom Alt o bilateralnim odnosima, budućim aktivnostima Srbije u evrointegracijama i situaciji u regionu. Joksimović je rekla da je očuvanje regionalne stabilnosti i saradnje imperativ Srbije kojoj destabilizacija prilika nije u interesu, saopštio je kabinet ministarke. Ona je dodala da odluka Prištine o taksi na robu iz Srbije i BiH, "sve uz podršku zvanične Tirane, predstavlja urušavanje temeljnih vrednosti EU i stabilnosti regiona, što bi moglo da predstavlja i dugoročan evropski problem". Renata Alt je rekla da Nemačka pažljivo prati dešavanja u regionu i da je zaintersovana za očuvajnje mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju. Joksimović je rekla da je Srbija jasno opredeljena za nastavak pristupanja EU u čemu naročit značaj imaju reforme, pre svega, u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava. Ministarka je rekla da je Vlada Srbije prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozitivno odredila prema aktivnostima Srbije, oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI IZMEDjU UNIVERZITETA U ŠANGAJU I SRPSKIH UNIVERZITETA

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Sporazum o saradnji između Univerziteta Djaotong u Šangaju i univerzitetâ u Beogradu, Novom Sadu i Nišu potpisan je 4. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sporazum su potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević, potpredsednica za obrazovanje i međunarodne odnose Univerziteta Djaotong Su Suemin, kao i rektor Univerziteta u Nišu i prorektori Univerziteta u Beogradu i Nišu. Sporazum predviđa razmenu studenata osnovnih studija matematike, fizike, poljoprivrede i menadzmenta i obostrano finansiranje troškova hrane i smeštaja, navodi se u saopštenju. Šarčević je rekao da taj sporazum treba da bude motiv za srpsku naučnu i akademsku zajednicu. "Sada imamo priliku da stvorimo mnogo dublje veze, saradnju u raznim naučnim oblastima", rekao je on. Univerzitet Djaotong u Šangaju osnovan je 1896. godine i jedan je od najprestižnijih u Kini.

TRIVAN: SRBIJA PREDUZELA OZBILjNE KORAKE U POGLAVLjU 27

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je 4. decembra da je Srbija preduzela "ozbiljne korake" za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju EU u rešavanju pitanja zagađenja, za koje je naveo da približvaju Srbiju razvijenim evropskim zemljama, navodi se u saopštenju. On se na marginama Ministarske konferencije "Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi" koja se održava u Beogradu sastao sa predstavnicima delegacije Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija, koju je predvodio koordinator UNEP-a za Mediteran Gaetano Leoni. Trivan je UNEP-u zahvalio za to što je odabrao Srbiju za domaćina tog međunarodnog skupa, zbog čega je ocenio da ta organizacija ceni mere koje Srbija preduzima na otvaranju i rešavanju ključnih ekoloških pitanja. Leoni je rekao da zemlje regiona odlikuje očuvan biodiverzitet, bogatstvo resursa i znatni razvojni kapaciteti, zbog čega je smanjenje zagađenja naročito značajan zadatak. "Održavanje ove konferencije u Beogradu i njeni rezultati biće od najvećeg značaja za održavanje konferencije Skupštine UNEP-a u Najrobiju naredne godine", kazao je Leoni.

DjURIĆ: FORMIRANjE KOSOVSKE VOJSKE PROTIV BEZBEDNOSTI SRBIJE I REGIONA

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je 4. decembra da je Priština "obrisala patos" nastojanjima dela evropskih predstavnika da "Kosovo" ukine taksu od sto odsto na srpsku robu, a rekao je i da je najava formiranja vojske "Kosova" najdirektnije uperena protiv bezbednosti Srbije i regiona. "Takva vojska služila bi isključivo za konflikte sa Srbima na Kosovu i Metohiji, i štićenje onoga što nazivaju nezavisnom državom 'Kosova'... Srbija neće dozvoliti i neće biti vezanih ruku ukoliko bilo ko pokuša da ugrozi bezbednost", rekao je Djurić za Radio televiziju Srbije. Djurić je rekao da bi KFOR i NATO po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN trebalo da razoružaju tu vojsku ako bude formirana. Rekao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastancima s evropskim komesarom Johanesom Hanom, i ambasadorima Rusije, Kine i SAD, ukazao na ozbiljnost i opasnost situacije. Djurić je izrazio uverenje da mere Prištine neće biti na snazi ukoliko svi u međunarodnoj zajednici budu upotrebili svoj autoritet. Djurić je rekao da "nema tih vrata na koja srpska strana neće pokucati kako bi objasnila situaciju", a to je da "mere i potezi Prištine, svakodnevne eskalacije, imaju za cilj da Srbe sa Kosova i Metohije proteraju u potpunosti, a Srbiju da nateraju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". "Srbe na Kosovu i Metohiji drže kao taoce i vrše pritisak na Beograd. Srbi su najobespravljeniji narod u Evropi danas", ocenio je Djurić. Djurić je osudio zabranu ulaska košarkaša beogradskog "Partizana" na "Kosovo", rekavši da je to "zatvaranje Srba u geto".

EK:PROBLEM CARINA JE REŠIV I HAN JE TO TRAŽIO OD PRIŠTINE

BRISEL, 4. decembra 2018.(Beta) – Evropski komesar Johanes Han je zatražio od sagovornika 3. decembra u Prištini da problem carina od sto odsto za robu iz Srbije i BiH rasprave pred nadležnim forumima kako bi se našlo opipljivo i brzo rešenje, "jer je to rešivo na dobrobit svih". To je 4. decembra u Briselu izjavila Hanova portparolka Maja Kocijančič koja je istakla da je evropski komesar s tim u vezi spreman da se angažuje. Ona podvukla da je Han u Prištini zatražio da vlasti povuku carinu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine jer je to protivno regionalnoj saradnji, CEFTA i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ima nepovoljan uticaj na ceo region. Maja Kocijančič je to odgovorila na pitanje novinara šta može učiniti EU da privoli Prištinu da ispoštuje i odredbe CEFTA i SSP, imajući u vidu da su kosovske vlasti odbile da povuku dodatne carine, uprkos razgovoru Hana sa njima i zahtevu da to učine. Hanova predstavnica za štampu je želela da naglasi da su "regionalna trgovina i ekonomska saradnja važni za živ ekonomski napredak i pripreme ulazak u unutrašnje tržište Evropske unije". I, kako je to objasnila, "sagovornici na obe strane su ti koji treba da ocene predloge i komesar Han je spreman da se tu angažuje". "Mi smo veoma jasno izneli naš stav, nema promene i nastavićemo da delamo u tom okviru", navela je Maja Kocijančič. Na pitanje novinara da li Evropska unija ima neke opipljive mere koje može primeniti da vlasti u Prištini poštuju zahtev Evropske komisije da se ukinu takse od 100 odsto, ona je odgovorila da je komesar Han juče razgovarao o vrlo konkretnim pitanjima. "Sad su važni njegovi sagovornici na terenu, ti koji treba to da razmotre, a smatram da je Evropska komisija, kad su u pitanju te specifične mere, iznela veoma jasan stav, mi ćemo nastaviti da delamo i smatramo da se to može rešiti na dobrobit svih", zaključila je Maja Kocijančič.

JURATOVIĆ: PREKRAJANjE GRANICA PO ETNIČKOM PRINCIPU PORAZ DEMOKRATSKOG SISTEMA

BEOGRAD, 4. decembra 2018. (Beta) - Svako prekrajanje granica po etničkom principu, uključujući granicu Srbije i "Kosova", predstavljalo bi "veliki poraz demokratkog sistema vrednosti" i izazvalo posledice koje bi mogle da znače i novi svetski rat, rekao je 4. decembra u Beogradu poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović. U izjavi za "Betu" Jurtatović je rekao da region Zapadnog Balkana ima samo jednu šansu - a to je život po principima (EU), jačanjem Centralnoeveropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, preduslova za ekonomski i razvoj tržišta. Govoreći o odnosima u regionu Juratović je rekao da je jedno od nerešenih pitanja između Srbije i Hrvatske pitanje nestalih i veterana. On je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o mogućnosti da hrvatski veterani mogu posetiti Stajićevo u Srbiji, a srpski veterani Hrvatsku, dodajući da bi to bio gest dobre volje "jer su veterani često instrument političkih prepucavanja". "Velika većina Hrvata nema ništa protiv Srba i velika većina Srba ništa protiv Hrvata. Ovaj region ima šansu ako postoji međusobno poverenje", rekao je Juratović koji je u Beogradu učestvovao na međunarodnoj konferenciji "Dinamika regionalne saradnje i bilateralni odnosi na Zapadnom Balkanu". Juratović je na skupu govorio o posledicama koje bi eventualno prekrajanje granica imalo na primer na BiH ili na Krim. On je naveo da je 50 odsto Bošnjaka umereno i da bi bili srećni kada bi im Hrvatska ili Srbija pružili ruku. "U BiH je napaćen narod koji nema kud", rekao je poslanik Bundestaga i dodao da je zagovornik jedinstvene BiH. "Ideja o izmeni granica u Evropi je apsurd, jer bi značila poraz demokratskog sistema. To bi bio slučaj i kod korekcije granice između Srbije i 'Kosova'. To bi značilo novi svetski rat. Nemoguće je crtatati etničke granice po Evropi", rekao je Juratović.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31