gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 10.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

MADAGASKAR POVUKAO PRIZNANjE "KOSOVA"

BEOGRAD, 7. decembra 2018. (Beta) - Ministarstvo spoljnih poslova Madagaskara obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je ta zemlja povukla odluku o priznanju "Kosova", saopšteno je 7. decembra. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nota Madagaskara upućena je 5. decembra. Madagaskar je 12. zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, navodi se u saopštenju. Madagaskar, ostrvska zemlja kod istočne obale Afrike, priznao je "Kosovo" u novembru 2017.

VULIN: SRBIJA RAZVILA MANjINSKA PRAVA NA NAJVIŠEM EVROPSKOM NIVOU

BEOGRAD, 9. decembra 2018. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je 9. decembra na otvaranju Trećeg sajma posvećenog nacionalnim manjinama da je Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou. "Mnogo razvijeniji i bogatiji od nas koji se hvale velikim dostignućima u oblasti manjinskih ili ljudskih prava teško da bi zaista mogli da se mere sa Srbijom kada je reč o odnosu prema manjinskim zajednicama", rekao je Vulin, a prenosi služba za informisanje Ministarstva. U Vojsci Srbije koja je deo Ministarstva odbrane, manjine učestvuju u odbrani zemlje i to na prvom mestu kao dobri ljudi, rodoljubi, profesionalci, ljudi koji kada rade svoj posao čuvaju bezbednost svakog Srbina i Mađara i Hrvata i Bošnjaka. "Kada rade u Vojsci Srbije čuvaju bezbednost svakog od nas. Sve verske slobode u Vojsci Srbije su sigurne i garantovane, svako može da zadovoljava svoje verske potrebe u skladu sa svojim pravilima i običajima i beskrajno smo ponosni što je Vojska Srbije baš onakva kakva je i Srbija – multikonfesionalna, multinacionalna, Vojska Srbije koja predstavlja svoju Srbiju i svakog njenog građanina", rekao je Vulin. On je rekao da manjine nikada neće u Srbiji biti "taoci bilo čije politike van Srbije". "Nikada, bez obzira kako se ponašala ova ili ona vlada, neke druge zemlje u okruženju koja ovde imaju svoju nacionalnu manjinu, neće moći da pokvare naše odnose i naš odnos prema nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji. Šta god radili političari preko naših granica na dobro ili loše svom narodu, svojim zemljama, Srbiji, ali nikada naš odnos prema nacionalnim manjinama neće biti uzrokovan i povezan njihovim odnosom prema Srbiji", rekao je Vulin. Direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da u Srbiji ima 26 nacionalnih manjina i da Srbija uspeva da sačuva bogatstvo kulture i tradicije kao i slogu i jedinstvo. Kako je istakla, Srbija je primer za mnoge zemlje članice Evropske unije, a i šire, kako i na koji način se standardi ljudskih prava u ovoj oblasti čuvaju, poštuju i kako zaista izgledaju u praksi. Na sajmu koji je organizovan povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, nacionalne manjine predstaviće kulturnu baštinu i biće organizovane panel diskusije o temama od značaja za nacionalnosti koje žive u Srbiji.

SRBIJA 10. DECEMBRA U BRISELU OTVARA DVA POGLAVLjA U PREGOVORIMA SA EU

BRISEL, 9. decembra 2018. (Beta) - Srbija će 10. decembra u Briselu na Međuvladinoj konferenciji otvoriti samo dva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, Beograd se nadao još jednom poglavlju, dok su ambasadori nekih članica EU još u petak smatrali da sve treba odložiti. Biće otvorena poglavlja 17 – ekonomska i monetarna politika, kao i 18 – statistika, a protivljenje naročito Hrvatske i stav da ne treba zasad otvarati nova poglavlja na zasedanju Komiteta za Zapadni Balkan (COWEB) obrazlagano je ukazivanjem na ocenu Evropske komisije da je Vlada u Beogradu slabo napredovala u reformama vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Zvaničnici u Savetu ministara EU su agenciji "Beta" preneli da je u raspravi na sastanku COWEB odraza imao i stav baltičkih i još nekih severnih članica EU da Srbija ništa ne čini da svoju politiku prema Rusiji bar počne da usaglašava sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije. Preovladao je ipak stav većine članica EU da Srbija ima administrativni kapacitet, a da upravo u situaciji kad vlasti u Prištini nanose udarce dijalogu s Beogradom, a time i posredniku - EU, treba podstaći političku volju srpskih vlasti da brže sprovedu ključne reforme vladavine prava. Srpske vlasti su predočile da su izvršile sve pripreme za otvaranje još sedam poglavlja u pregovorima o članstvu s EU. Poglavlje 17tiče se nezavisnosti centralnih banaka kad je reč o ekonomskoj i monetarnoj politici, zakonski sprečava da centralne banke direktno finansiraju javni sektor, kao i da javni sektor ne može imati povlašćeni pristup finansijskim institucijama, čime se obezbeđuje delovanje tržišne privrede. Poglavlje 18 obuhvata oblast statistike s ciljem da se obezbede pouzdani i tačni statisticki podaci za procene stanja u društvu i državnim institucijama. Od 35 poglavlja koje Srbija treba da otvori i zatvori u pregovorima o članstvu s EU, do sada je otvoreno 14, a zatvorena su dva.

DELEGACIJA SRBIJE ODALA POČAST POGINULIM SRPSKIM PILOTIMA U JERMENIJI

BEOGRAD, 7. decembra 2018. (Beta) - Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su 7. decembra venac na spomenik posvećen sedmorici pripadnika Vojske Jugoslavije koji su poginuli pre 30 godina tokom humanitarne misije u Jermeniji, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Sedam pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane (RV i PVO) - Vladimir Erčić, Predrag Marinković, Milenko Simić, Milan Mićić, Boriša Mosurović, Milisav Petrović i Jovan Zisov, poginuli su 12. decembra 1988. godine, kada se njihov avion srušio prilikom humanitarne misije kojom je tadašnja SFRJ poslala pomoć zemljotresom razorenoj Jermeniji. Spomenik je podignut 1995. godinem a vence su položili članovi delegacija, članovi porodica poginulih pilota i veliki broj okupljenih građana Jermenije. Delegaciju je predvodio komandant 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO brigadni general Željko Bilić koji je zahvalio jermenskom narodu na tome što odaje počast poginulim vazduhoplovcima i ocenio da se prijateljstvo Srbije i Jermenije "nikada neće ugasiti". Tokom trodnevnog boravka u Republici Jermeniji, članovi delegacije i porodica položili su venac i u Memorijalu u okviru Muzeja genocida.

MEŠOVITI KOMITET SRBIJE I AZERBEJDžANA ZA EKONOMSKU SARADNjU ZASEDAO U BEOGRADU

BEOGRAD, 7. decembra 2018. (Beta) - Potrebno je da se unapredi ekonomska saradnja Srbije i Azerbejdzana, kao i trgovinska koja je simbolična i iznosi pet miliona dolara, izjavio je 7. decembra ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Srbije Rasim Ljajić. Saradnja bi mogla da bude bolja u poljoprivredi, turizmu, IT, energetici i infrastrukturi, kazao je Ljajić u Beogradu posle sednice Mešovitog komiteta Srbije i Azerbejdzana za ekonomsku saradnju. Po njegovim rečima, Azerbejdzan se interesuje za zajedničko ulaganje u poljoprivredu, pre svega u stočarstvo i farme, za proizvodnju žitarica, pšenice i kukuruza, o čemu će još razgovarati. Postoji i interesovanje Azerbejdzana da ulaže u banje u Srbiji, kazao je Ljajić i za 24. decembar najavio poslovni forum u Bakuu. Da bi se povećala trgovina, najprihvatljiviji i najbrži model je uvođenje sistema preferencijala za neke proizvode, kojim bi se carinska stopa za određenu robu obe zemlje svela na nulu, rekao je Ljajić. Ministar je zahvalio Azerdzanu za podršku Srbiji, poput glasanja protiv prijema "Kosova" u Interpol. Ministar ekonomije i industrije Azerbejdzana Šahin Mustafajev kazao je da su Srbija i Azerbejdzan stateški partneri koji se podržavaju na međunarodnoj sceni. "Azerbejdzan je privržen tome. Uvek je podržavao i uvek će podržavati teritorijalni integritet Srbije", kazao je on. Mustafajev je potvrdio da je Azerbejdzan zainteresovan za saradnju u turizmu, poljoprivredi, IT, zdravstvu i farmaceutskoj industriji. "Već imamo ispešnu saradnju u oblasti infrastrukture sa Srbijom, a sada se završavaju pregovori u vezi s novim auto-putem, na čijoj izgradnji će učestvoti naša kompanija 'Azvirt'", rekao je ministar. Mustafajev je kazao da se širi saradnja u energetskom sektoru, te će tako ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandarić 20. februara iduće godine učestvovati na sastanku ministara o "Južnom gasnom koridoru".

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31