gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 12.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ RAZGOVARAO S BIN ZAJEDOM

BEOGRAD, 11. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 11. decembra je u Abu Dabiju razgovarao sa prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahjanom o jačanju saradnje u ekonomiji, trgovini i razvoju, kao i aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Predsedništva. Vučić je rekao da je saradnja sa UAE od najvećeg značaja za Srbiju. Sagovornici su se dogovorili da zajednički rade na unapređenju ekonomskog, a posebno investicionog partnerstva dveju zemalja. Takođe, izraženo je zadovoljstvo zbog napretka projekta "Beograd na vodi", kao i zbog nastavka saradnje ulaganjem "Etihada" u "Er Srbiju". Vučić i princ su razmotrili i moguće buduće projekte u oblasti energetike i poljoprivrede, kao i obrazovanja. Predsednik Srbije obavestio je bin Zajeda da istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije, kao i na formiranju vojske "Kosova", izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je zamolio šeika da svojim uticajem obezbedi podršku za rešavanje problema mirnim putem.

BRNABIĆ RAZGOVARALA S PREDSEDNIKOM SLOVAČKE

BEOGRAD, 11. decembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 11. decembra u Bratislavi s predsednikom Slovačke Andrejem Kiskom. Tokom jednodnevne posete Slovačkoj, Brnabić je razgovarala i s premijerom Peterom Pelegrinijem. Brnabić je sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetila "Klijent centar" Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde su joj biti predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti. Premijerka je posetu Slovačkoj završila obilaskom izložbe naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice, koju je otvorila zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom, saopštila je Vlada Srbije. Brnabić je 10. decembra boravila u Češkoj gde je razgovarala s predsednikom Milošem Zemanom i premijerom Andrejem Babišom.

NEMAČKA AMBASADA POMAŽE SANACIJU KROVA MUZEJA U ŠUMARICAMA

KRAGUJEVAC, 11. decembra 2018. (Beta) - Problem sa dugogodišnjim prokišnjavanjem krova Muzeja "21. oktobar" u Spomen-parku u Šumaricama biće rešen uz pomoć nemačke ambasade u Beogradu i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), izjavila je direktorka Spomen-parka "Kragujevački oktobar" Marijana Stanković. Ona je za agenciju "Beta" rekla da problem prokišnjavanja postoji od 1999. godine, kada je jedan broj kupola oštećen u bombardovanju okolne kasarne. Kupole su ubrzo zamenjene novim, koje nisu bile odgovarajućeg materijala i pojavio se problem prokišnjavanja. "Ambasada Nemačke je pokrenula inicijativu da se problem reši projektom u saradnji sa GIZ-om. To je potvrdio i nemački ambasador Tomas Šib, koji je u petak obišao naš muzej i položio venac kraj humke streljanih đaka i profesora u Šumaricama", rekla je Stanković. Stankovićeva je zahvalila inicijativi Ambasade Nemačke u Beogradu, jer je muzej duže vreme tražio mogućeg donatora za sanaciju makar jednog broja kupola. "Imajući u vidu da Muzej ima problem sa prokišnjavanjem, pokrenut je projekat na osnovu koga će biti realizovani radovi na popravci krova. Kao doprinos daljem radu Muzeja očekujemo i učinićemo sve da do 21. oktobra sledeće godine, krov bude saniran", poručio je Šib prilikom posete. Sajt grada Kragujevca navodi da je ambasador Šib u Knjigu utisaka Muzeja zapisao da su zločini koje su počinili nemački vojnici nad nevinim civilima, među kojima je bilo mnogo dece, stravični. "Izuzetno je važno da se danas i ubuduće očuva sećanje na ove strašne događaje, da se detaljno dokumentuju i da se javnost s tim sveobuhvatno upozna. Spomen park Kragujevački oktobar to čini na impresivan i dostojanstven način", zapisao je Šib.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31