gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 13.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: FEDERIKA MOGERINI NIJE KRIVA ZA PREKID DIJALOGA

BEOGRAD, 12. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12.. decembra da visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini nije odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine, već da za to mogu biti krivi samo Beograd i Priština. "Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije. On je dodao da se nada da će doći do većeg razumevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da "nasilničkim i protivpravnim merama" ne može da postigne ništa. Kako prenose mediji, Vučić je novinarima kazao da je EU bila tu da ponudi svoje dobre usluge. "Da li smo ponekad bili mi pod pritiskom svega - pa jesmo, ali tome možete uvek da se oduprete. Na kraju sve zavisi od Beograda i Prištine. Mi nemamo tako lični odnos prema Mogerini, njenom timu i radu. Hvala što su trošili vreme i pridavali značaj našim razgovorima", kazao je Vučić. Premijer "Kosova" Ramuš Haradinaj izjavio je 11. decembra da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine. "Ona je dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu regionu. Žalosno je to zbog velikog uloga Evropske unije. Takav njen stav je neprihvatljiv", rekao je Haradinaj.

DjORDjEVIĆ: DEKLARACIJA IZ MARAKEŠA NASTAVAK ODGOVORNE POLITIKE PREMA MIGRANTIMA

BEOGRAD, 12. decembra 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je 12. decembra da deklaracija Ujedinjenih nacija o migrantima koju je potpisao u Marakešu nije obavezujuća, ali da predstavlja nastavak politike Vlade Srbije da se prema migrantima ponaša na odgovoran način. Djorđević je za Radio-televiziju Srbije rekao da država želi da o migrantima koji prolaze kroz zemlju brine i dodao da je trenutno u Srbiji 4.000 migranata, od kojih je 3.000 dece. "Kad je počela migrantska kriza, viđeno je da različite države imaju različite politike. Naša politika je bila miroljubiva oduvek i ranije u istoriji i sada mi nemamo tu vrstu ksenofobije prema ljudima. Mi smo otvorena država i nemamo nikakav problem da ti ljudi prođu i idu tamo gde misle da im je bolje", rekao je Djorđević. Na pitanje da li je tačno da Srbija više neće moći da kritikuje migrante jer je parafirala taj sporazum, Djorđević je odgovorio da ništa nije potpisano ni izglasano, te da se Srbija samo obavezala da će poštovati njihova ljudska prava. "Netrpeljivost i loše stvari koje se govore o migrantima dovode do razvijanja ksenofobije prema njima i to je ružna stvar. Srbija nije deo tih društava, mi smo otvoreno društvo i vrlo dobro znamo šta znači biti izbeglica", rekao je Djorđević. Više zemalja izrazilo je rezerve ili se povuklo iz neobavezujućeg Globalnog sporazuma UN o migracijama koji su u Marakešu aklamacijom usvojili predstavnici 164 članice Ujedinjenih nacija. Dokument bi, kao rezolucija, trebalo da se izglasa na Generalnoj skupštini UN 19. decembra.

DjORDjEVIĆ: KOREJA VEĆ GODINAMA DAJE BESPOVRATNA SREDSTVA ZA BOLjE UPRAVLjANjE MIGRANTSKOM KRIZOM

BEOGRAD, 12. decembra 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević rekao je 12. decembra da Koreja već godinama Srbiji daje bespovratna sredstva, posebno u vidu tehničke opreme, kako bi se ojačali kapaciteti za upravljanje migrantskom krizom, saopšteno je iz njegovog kabineta. Djorđević je razgovarao sa ambasadorom Koreje u Srbiji Hjung-Ćan Čeom o unapređenju odnosa dve države i ukazao da će se saradnja "naročito intenzivirati u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom, imajući u vidu aktuelnu kampanju jednaki (J=DNAKI)". Ambasador Če je kazao da će Koreja podržati napore Vlade Srbije na putu ka EU i pohvalio reforme u oblasti zaštite prava i poboljšanja mogućnosti osoba sa invaliditetom. "Stvoreni su uslovi da se saradnja Srbije i Koreje dodatno unapredi u oblastima od strateških, zajedničkih interesa", rekao je on. Dodao je da će uložiti "lične i najviše napore da tu saradnju podigne na još viši nivo".

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31