gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 17.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ: VOJSKA 'KOSOVA' FORMIRANA NA ILEGALAN NAČIN

BEOGRAD, 14. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. decembra da je "takozvana vojska Kosova" formirana na ilegalan i protivpravan način. "Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa normama javnog prava i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom Ustavom i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde nego do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Vučić je rekao da je Srbija uložila ogromne napore da očuva mir i kompromis a da je danas sasvim jasno da ni Albanci ni njihovi sponzori nisu želeli mir. On je kao kosovske sponzore označio SAD, Veliku Britaniju, a po pitanju vojske i Nemačku.

SAVET BEZBEDNOSTI UN O KIM U PONEDELjAK OTVOREN ZA JAVNOST

BEOGRAD, 15. decembra 2018. (Beta) - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće u ponedeljak o odluci Prištine da formira svoju vojsku, potvrđeno je 15. decembra agenciji "Beta" u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.Sednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po srednjeevropskom vremenu sednica će početi u 21 , a po lokalnom u 15 časova. Zahtev za održavanje sednice zatražila je Srbija, a podršku za to je dobila od Rusije. Aleksandar Vučić je potvrdio da će posle sednice Saveta bezbednosti u Njujorku, ići u Brisel, na sastanak koji je zakazala Federika Mogerini. "Na poziv Mogerinijeve, na tom sastanku će učestvovati premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Milo Djukanović, Hašim Tači i ja", rekao je Vučić u intervjuu za TV "Prva".

GOJKOVIĆ PRISUSTVOVALA INAUGURACIJI PREDSEDNICE GRUZIJE I PRENELA ČESTITKE ALEKSANDRA VUČIĆA

BEOGRAD, 16. decembra 2018. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prisustvovala je 16. decembra u ime Srbije inauguraciji novoizabrane predsednice Gruzije Salome Zurabišvili na svečanoj ceremoniji u gradu Telavi, saopteno je iz Skupštine Srbije. Gojković je prenela čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izrazila uverenje da će Srbija i Gruzija nastaviti da razvijaju dobre i prijateljske odnose, navodi se u saopštenju. Gojković je razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Gruzije Davidom Zalkalianiem i sa predsednikom Parlamenta Iraklijem Kobahidzeom i navela da je Srbija opredeljena za dalji razvoj i unapređenje saradnje na svim poljima, kao i na parlametarnom nivou i na ekonomskom planu. Predsednica Skupštine Srbije zahvalila je Gruziji na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i na tome što je glasala protiv prijema "Kosova" u Interpol na Generalnoj skupštini održanoj u Dubaiju. Na marginama inauguracije Gojković je razgovarala sa brojnim visokom zvaničnicima o unapređenju bilateralnih odnosa i razvijanju saradnje, među kojima i sa predsednikom Parlamenta Azerbejdzana Ogtajom Asadovim, predsednikom Senata Češke Jaroslavom Kuberom, predsednikom Parlamenta Litvanije Viktorasom Prankietisom, kao i predsednikom Parlamenta Poljske Merekom Kuhčinskim.

DjORDjEVIĆ I RUSKI KOLEGA RAZGOVARALI O OSOBAMA SA INVALIDITETOM, RADNICIMA I INVESTITORIMA

BEOGRAD, 15. decembra 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je 15. decembra u razgovoru sa ruskim kolegom, ministrom Maksimom Topilinom u Moskvi da je razmena iskustava sa prijateljskom zemljom Rusijom u različitim oblastima od izuzetne važnosti za Srbiju. Kako je prenelo Ministarstvo za rad, Djorđević je rekao da je jedan od prioriteta, kako Srbije, tako i Rusije, briga o osobama sa invaliditetom i unapređenje njihovog položaja i uslova za život. On je kazao da je Srbija u toj oblasti sledila i primere dobre prakse koji se sprovode u Rusiji. "Cilj Vlade Srbije jeste da stvori moderno društvo u kom neće postojati nijedan oblik diskriminacije. Osobe sa invaliditetom posmatramo kao ravnopravne članove društva, a njihov položaj kao pitanje ljudskih prava", rekao je Djorđević i dodao da je po uzoru na svog kolegu Topilina izradio i vizitkarte štampane na Brajevom pismu. Srpski i ruski ministar razgovarali su i o položaju radnika i dolasku investitora iz Rusije u Srbiju. Djorđević je kazao da je važno da radnici budu zaštićeni, a poslodavci zadovoljni, što će stvoriti dobru klimu za poslovanje i investiranje. "Očekujemo da prilikom zvanične posete predsednika Vladimira Putina Srbiji, bude potpisano više zvaničnih sporazuma između resornih ministarstava dveju zemalja" rekao je Djorđević.

EU: TRANSFORMACIJA KBS TREBALO DA BUDE POSTEPENA I U SKLADU SA USTAVOM

BRISEL, 14. decembra 2018. (Beta) - Evropska unija ponovila je 14. decembra da je transformacija KBS trebalo da bude izvršena u okviru inkluzivnog i postepenog procesa u skladu sa kosovskim ustavom. "Kao i NATO, EU i dalje deli stav da bi mandat KBS trebalo da bude menjan isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom", saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove povodom usvajanja zakona o transformaciji KBS u kosovskom parlamentu. EU očekuje da će "Kosovo" nastaviti da se pridržava svojih obaveza u skladu sa prvim sporazum postignutim u Briselu 2013. godine i njegovim bezbednosnim aranžmanima, dodaje se u saopštenju.

STOLTENBERG IZRAZIO ŽALjENjE ZBOG ZAKONA O TRANSFORMACIJI KBS I POZVAO NA UZDRŽANOST

BRISEL, 14. decembra 2018. (Beta) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je 14. decembra žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji KBS uprkos zabrinutosti koju je zbog toga izneo taj vojni savez i ponovio da nije dobar trenutak za takav potez. Stoltenberg je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU. "Iako je tranzicija KBS u principu pitanje o kojem 'Kosovo' odlučuje, jasno smo poručili da je loš trenutak za takav potez", saopštio je Stoltenberg povodom usvajanja zakona o transformaciji KSB u skupštini "Kosova". U saopštenju se navodi da NATO podržava razvoj KBS u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i dodaje da će sada, s promenom tog mandata morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa KSB. NATO će putem misije KFOR ostati posvećen sigurnom i bezbednom okruženju na KiM i stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu, navodi se. U saopštenju se ističe da sve strane moraju da osiguraju da odluka ne dovede do daljeg rasta napetosti u regionu i da svi odgovorni politički akteri u regionu treba da se usredsrede na napredak u reformama i u dijalogu. "Ponovo pozivam Prištinu i Beograd da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava i akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije. NATO će nastaviti da podržava dijalog pod okriljem EU kao jedino trajno političko rešenje za region", naveo je Stoltenberg.

EKONOMIJA

VUČIĆ I LARKIN O SARADNjI SRBIJE I SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA

BEOGRAD, 14. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 14. decembra sa članicom Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Martinom Larkin i izrazio zadovoljstvo zbog intenzivne saradnje Srbije i te organizacije čiji godišnji sastanci u Davosu okupljaju svetsku političku i poslovnu elitu, saopšteno je iz Predsedništva. Vučić je upoznao Larkin sa situacijom na KiM i jednostranim potezima Prištine. Oni su se saglasili da su potrebna rešenja za političke probleme u regionu da bi region mogao napredovati, a Vučić je ponovio predlog za formiranje regionalnog ekonomskog prostora. Takođe, navedeno je da je politička stabilnost neophodna za borbu protiv odliva mozgova. Vučić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja sa WEF doprineti većem investiranju u Srbiju.

PREMIJERKA SRBIJE POTPISALA MEMORANDUM SA DIREKTORKOM SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA

BEOGRAD, 14. decembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je 14. decembra Memorandum o razumevanju sa direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martinom Larkin i ocenila da će taj dokument imati pozitivan uticaj i na region. "Ovo je važan dan za našu ekonomiju, nauku i budućnost", rekla je Brnabić novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja Memoranduma. Svetski ekonomski forum analizira politike u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim pitanjima. Brnabić je rekla da je potpisivanje Memoranduma kruna dugogodišnjeg intenzivnog rada i niza inicijativa. Uspostavljanje saradnje Srbije i Svetskog ekonomskog foruma je, prema njenim rečima, "potvrda rezultata reformi i jačanja srpske privrede koja je svaki dan sve bolja i bolja". Dodala je da je Memorandum potvrda i pravca kojim se Srbija kreće od ekonomije zasnovane na investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama. Premijerka je istakla da Srbija jedina u regionu ima potpisan sporazum sa Svetskim ekonomskim forumom i da je to potvrda da je faktor stabilnosti. Brnabić je rekla da će sledeće godine jedna od tema na ekonomskom forumu u Davosu biti "Zapadni Balkan i mogućnoist bliže saradnje". "Danas ćemo imati ekskluzivnu vest za građane i njome ćemo poslati poruku da smo opredeljeni za saradnju, nauku, razvoj i sigurnu budućnost", rekla je Brnabić i dodala da se razgovara o osnivanju centra četvrte industrijske revolucije. Larkin je rekla da Svetski ekonomski forum dugo sarađuje sa Srbijom i zemljama regiona i da se nada da će te zemlje da napreduju u ekonomskom smislu i digitalizaciji. "Smatramo da Srbija ima ogroman potencijal i da predvodi u regionu u primeni novih tehnologija", rekla je Larkin i dodala da žele da uključe u rad i omladinske organizacije.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31