gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 20.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ PRIMIO U OPROŠTAJNU POSETU AMBASADORA INDONEZIJE HARIJA KANDUA

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 19. decembra u oproštajnu posetu ambasadora Indonezije u Srbiji Harija Kandua, uoči završetka njegovog mandata i zahvalio mu na ličnom doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić je izrazio uverenje da će višedecinijski prijateljski odnosi dve zemlje nastaviti da se unapređuju, posebno u oblasti ekonomske, parlamentarne, obrazovne, naučno-kulturne i sportske saradnje, navodi se u saopštenju. Dačić je rekao da postoji visok stepen razumevanja Srbije i Indonezije po ključnim pitanjima i posebno izrazio zahvalnost Indoneziji na "principijelnom i nedvosmislenom stavu nepriznavanja" jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Sagovornici su potvrdili obostranu spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga na visokom nivou, a Dačić je izrazio nadu da će ministarka inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi posetiti Srbiju tokom 2019. godine. Ambasador Indonezije Hari Kandu zahvalio je Dačiću na njegovom ličnom doprinosu unapređenju odnosa Srbije i Indonezije i izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralne saradnje, potvrdivši interes Indonezije za dalje jačanje tradicionalno prijateljskih odnosa. Kandu je zahvalio na odličnoj saradnji u multilateralnoj oblasti, a posebno na podršci Srbije kandidaturi Indonezije za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN 2019-2020. godine. On je ponovio čvrst stav Indonezije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i rekao da će taj stav ostati nepromenjen.

DAČIĆ PRIMIO NOVOG AMBASADORA ARGENTINE

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 19. decembra u kurtoaznu posetu novog ambasadora Argentine Estanislaoa Savelsa i ukazao na interes da se s Argentinom intenzivira politički dijalog i unapredi saradnja u svim oblastima pre svega u ekonomiji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. U razgovoru je istaknuto da je Argentina jedan od najvažnijih partnera Srbije u regionu Latinske Amerike i šire, sa kojim Srbiju vezuju dugogodišnje prijateljstvo, odlični odnosi i zajedničko zalaganje za poštovanje međunarodnog prava, navodi se u saopštenju. Ambasador Savels je podsetio na dugu istoriju odnosa i na bliskost stavova dve zemlje po brojnim pitanjima, uključujući poštovanje principa teritorijalnog integriteta. Pored potvrde političke podrške Argentine Srbiji, ukazao je na nameru da aktivnim delovanjem doprinese unapređenju saradnje u nizu oblasti, kao što su poljoprivreda, energetika, saradnja na planu kulture i druge. Dačić je preneo zahvalnost Srbije na principijelnoj podršci Argentine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i ukazao na interes da se sa Argentinom intenzivira politički dijalog na svim nivoima, kao i da se unapredi saradnja u svim oblastima, a pre svega na ekonomskom planu.

VUČIĆ: DIJALOG KADA UKINU TAKSE

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 19. decembra u Briselu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim "Kosovo" ukine takse. "Srbija je uvek spremna za dijalog, čim takse budu ukinute. Mi svoju poziciju nismo menjali", naveo je on. On je naveo da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svet nastaviti da insistira na tome. Vučić je novinarima posle sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta. "Čak i da 2025. uđemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije", naveo je Vučić. Vučić je rekao da je Srbija na sastanku bila "u najtežoj poziciji" i "usamljena" jer su sve zemlje regiona sem BiH priznale "Kosovo", ali da se s njima u svim drugim oblastima radi na razvijanju najboljih mogućih odnosa. On je sastanak ocenio kao otvoren i koristan i rekao da je sagovornicima izrazio potrebu za radom na međusobnim odnosima nezavisno od evropskih integracija. Predsednik Srbije je izjavio da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa i da mu ono govori da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje reši kakvim takvim kompromisom, ali i dodao da kompromis nije na vidiku. Vučić je izjavio da se ne slaže s Trampovom ocenom da je proces rešavanja kosovskog pitanja u finalnoj fazi, ali da je važno što se prvi put neki američki predsednik "direktno uključio i pokazao interes za odnose Beograda i Prištine". "Ne mislim da je lako i ne mislim da je jednostavno, ali nemamo alternativu nego da tražimo rešenje da ne bi neko loše rešenje pronašlo nas", izjavio je Vučić. Prema njegovim rečima, neće biti lako uključiti UN u dijalog, ali kako je dodao, na kraju će ipak sve zavisiti od odluka donetih u UN, "ako ikad dođe do toga". Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa Tačijem, kog je, kako je dodao, "video na ručku".

VUČIĆ I TUSK O SITUACIJI U REGIONU, MERAMA PRIŠTINE I EU INTEGRACIJAMA SRBIJE

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 19. decembra u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije, saopštila je služba za saradnju sa medijima presednika. Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti. Vučić je, međutim, naveo da dalje razgovore onemogućavaju odluke Prištine o povećanju taksi za 100 odsto suprotno CEFTA, pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija KBS u Vojsku "Kosova" protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice, ali i pravnim propisima na "Kosovu". "Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je Vučić. Predsednik ES Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom, navedeno je u saopštenju. Ovom sastanku prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

BRNABIĆ RAZGOVARALA S EVROPSKOM KOMESARKOM ZA TRGOVINU

BRISEL, 19. decembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je 19. decembra na sastanku u Briselu s evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, podrivaju regionalnu stabilnost. U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je procenjeno da je srpska privreda u novembru bila uskraćena za plasman robe u vrednosti od 25,7 miliona evra zbog taksi Prištine i da će, ako te mere ostanu na snazi do kraja godine, ta suma iznositi 65,5 miliona evra. Brnabić je u razgovoru s Malmstrom rekla da su takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti sa evropskim vrednostima i da direktno krše CEFTA i podrivaju regionalnu stabilnost, dok Srbija želi stabilan region u koji će dolaziti investitori i iz kog mladi neće odlaziti. Malmstrom je izrazila zabrinutost zbog mera Prištine i ponovila stav EU da su takse od 100 odsto pogrešne, da moraju biti povučene, kao i da je jasno da uvedene mere nemaju ekonomsku pozadinu, već politički kontekst, navodi se u saopštenju. Evropska komesarka je zahvalila premijerki i Srbiji, kao najvećoj zemlji u regionu, na konstruktivnom pristupu i insistiranju da se do rešenja dođe isključivo dijalogom, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

BRNABIĆ: NE BRINE ME STRATEGIJA PROŠIRENjA 2025, VAŽNE SU REFORME

BRISEL, 19. decembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 19. decembra u Briselu da je fokusirana na reforme koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji i da je ne brine da li će Unija biti otvorena za nove članice 2025. godine. Brnabić je u izlaganju u Centru za evropsku politiku pogrešnom ocenila retoriku zemalja Zapadnog Balkana koje govore da će "otići negde drugde", ako od Unije ne dobiju uverevanje o jasnoj posvećenosti proširenju. "Ako želite da uđete u klub, ne ucenjujete taj klub da biste se učlanili, već pokazujete da ste ispunili standarde za učlanjenje", dodala je. Glavni spoljnopolitiči cilj Srbije je EU, rekla je predsednica Vlade Srbije, ističući važnost zatvaranja, a ne samo otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU. Govoreći o strategiji EU 2025, Brnabić je podvukla značaj sprovođenja reformi i da je "put važniji od cilja". Ona je rekla da, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, promoviše "Evropu kao sistem vrednosti, a ne kao ćup novca". Prema njenim rečima, Evropa je pre svega projekat mira, ali se ta ideja "negde usput izgubila". "To je prvi i osnovni razlog zbog kojeg i Zapadni Balkan treba da bude deo EU", istakla je Brnabić. Ona je rekla da će proširenje EU doprineti dugoročnom miru na ZB, a da je Zapadni Balkan potreban Uniji jer će Evropa proširenjem dobiti stabilnije i bezbednije granice. Brnabić je istakla značaj regionalne stabilnosti za Srbiju, uz ocenu da svaka nestabilnost, poput nestabilnosti sa situacijiom na KiM utiče i na Srbiju i region. Ona je navela i da je Srbija suočena sa izazovom posle odluka Prištine o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i BiH na 100 odsto i povodom formiranja kosovske vojske, ali da Beograd nije uvodio kotramere i da poziva na mir i stabilnost. Govoreći o regionu, Brnabić je rekla da se nada da će u celosti biti prihvaćen sporazum o imenu Skoplje-Atina, da će se Beograd i Priština vratiti dijalogu o normalizaciji odnosa i da će svi u regionu ZB nastaviti ka EU.

STEFANOVIĆ PRIMIO LIJA U OPROŠTAJNU POSETU

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović primio je u oproštajnu posetu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga i zahvalio mu na tome što je pomogao unapređenju odnosa Srbije i Kine, saopštilo je 19. decembra Ministarstvo unutrašnjih poslova. Stefanović i kineski ambasador ocenili su da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji su prethodnih godina dodatno ojačani i dolaskom pojedinih kineskih investitora u Srbiju. Govoreći o saradnji dve zemlje u oblasti bezbednosti, Stefanović i Li Mančang konstatovali su da je ona na visokom nivou i da su uvereni da će biti dodatno unapređena. Prema pisanju beogradskih medija, ambasadoru Li Mančangu ističe četvorogodišnji mandat krajem decembra, a na tom mestu zameniće ga sadašnja ambasadorka Kine u Bosni i Hercegovini Čen Bo.

VULIN SA ČEPURINOM: SVE JAČA SARADNjA U OBLASTI ODBRANE

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenili su 19. decembra da je došlo do jačanja saradnje dve države u oblasti odbrane, naročito u okviru vojno-vojne i vojno-tehničke saradnje, navodi se u saopštenju. Na sastanku koji je bio posvećen aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i unapređenju saradnje u oblasti odbrane Vulin je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Šojguu "na ličnom doprinosu da se vojno-tehnička saradnja unapredi i ojača". Vulin je zahvalio i na ruskoj podršci zahtevu Srbije da se razoruža vojska "Kosova" tokom sednice Saveta bezbednosti UN, a Čepurin je ponovio da će Rusija nastaviti da pruža "punu podršku Srbiji u njenim naporima u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji", dodaje se u saopštenju.

EKONOMIJA

POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKTOVANjE I IZGRADNjU PRVE DEONICE AUTO-PUTA BEOGRAD-SARAJEVO

BEOGRAD, 19. decembra 2018. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije i turske građevinske kompanije "Tašjapi" 19. decembra su potpisali komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vredan 250 miliona evra. Potpisani su i ugovori za izgradnju 376 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je novinarima posle potpisivanja ugovora da će 2020. početi izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo. "Turska kompanija 'Tašjapi' radiće na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin. Očekujemo da to čine u skladu sa ugovorom i na vreme, a sledeće godine ćemo potpisati i finansijski ugovor", kazala je Mihajlović. Ona je ocenila da je izgradnja auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine početak boljeg povezivanja dve države koji će omogućiti brži razvoj regiona. "Bez povezivanja nema stabilnosti regiona, bilo da su u pitanju auto-putevi, železnice ili neki drugi vidovi saobraćaja", rekla je Mihajlović. Ministarka je podsetila da je trgovinska razmena Srbije i Turske u 2017. godini iznosila blizu milijardu evra, a u prvih deset meseci ove godine 850 miliona evra. "Želimo da u budućnosti trgovinska razmena dostigne cifru od dve milijarde evra", kazala je Mihajlović i dodala da između Srbije i Turske postoje dobri ekonomski i bilateralni odnosi i "zajednički interes da se obe zemlje razvijaju u cilju stabilnosti regiona". Ministar transporta i trgovine Turske Mehmet Turhan kazao je da je projekat izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji je značajan za razvoj trgovine i regionalno povezivanje zemalja. "Srbija je važan faktor stabilnosti u regionu i država sa kojom Turska ima odlične odnose. Nadam se da će potpisivanje ovog komercijalnog ugovora dati novu dimenziju našoj saradnji u oblasti telekomunikacije i saobraćaja", rekao je Turhan. Po njegovim rečima, Turska smatra Srbiju susedom, iako između njih ne postoje fizičke granice. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju deonice auto-puta Beograd–Sarajevo rezultat uspešnih trilateralnih odnosa između Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. "Srbija ima najveći obim spoljno-trgovinske razmene sa Bosnom i Hercegovinom, ali postoji ubedljivo najgora infrastruktura između dve zemlje. Zato je ovaj projekat značajan za njihovu ekonomiju", ocenio je Ljajić. Ministar je podsetio je Bosna i Hercegovina treće izvozno tržište za srpske proizvode i vrlo važan spoljno-trgovinski partner Srbije budući da se polovina trgovinske razmene Srbije sa zemljama članicama CEFTA odnosi na Bosnu i Hercegovinu. "Malo ko je verovao da će ovaj projekat ikada biti realizovan jer se radi o skupom i zahtevnom infrastrukturnom projektu koji je od izuzetne društvene i ekonomske važnosti", rekao je Ljajić. Zorana Mihajlović je pre potpisivanja ugovora razgovarala sa ministrom transporta i trgovine Turske Mehmetom Turhanom o zajedničkim infrastrukturnim projektima i saradnji u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31