gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 21.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

TRAMP U PISMU VUČIĆU: SPORAZUM NADOHVAT RUKE

BEOGRAD, 20. decembra 2018. (Beta) - Američki predsednik Donald Tramp u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo je da je sporazum Srbije i "Kosova" "nadohvat ruke". U pismu od 14. decembra, koji je 20. decembra objavila kancelarija predsednika Srbije, Tramp je naveo da se raduje prilici da ugosti u Beloj kući predsednike Srbije i "Kosova" Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da bi proslavili "istorijski sporazum". "S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa 'Kosovom', koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast", naveo je Tramp. Tramp je 14. decembra poslao pismo slične sadržine i Hašimu Tačiju. U pismu Vučiću Tramp je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju dogovora o normalizaciji i ocenio da bi "mirni i produktivni odnosi Srbije i 'Kosova' bili prekretnica za region". "Sporazum Srbije i 'Kosova' je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp. Predsednik SAD je u pismu Vučiću naveo da mu je bilo zadovoljstvo što su se videli u Parizu tokom proslave Dana primirja. "Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa 'Kosovom'", dodao je Tramp. Tramp je u pismu Tačiju naveo da je "'Kosovo' ključni partner" u naporima Vašingtona da garantuje mir i stabilnost cele Evrope i pozvao kosovske lidere da se ujedine rad postizanja sporazuma. "Pozivam vas i lidere 'Kosova' da iskoristite ovaj jedinstven trenutak, da govorite jednim glasom tokom mirovnih pregovora i da se uzdržite od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma", naveo je Tramp u pismu Tačiju. On je naveo da bi propuštanje "ove jedinstvene mogućnosti" bila "tragično nazadovanje pošto je malo verovatno da će se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro ponovo pružiti". Tramp je naveo da su SAD veoma mnogo uložile u uspeh "Kosova" kao nezavisne i suverene države i dodao da Amerika želi da "Kosovo" nastavi da se razvija. "Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i 'Kosova' i Srbije. Takav dogovor je na dohvatu ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Aleksandra Vučića ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.

VUČIĆ PUTINU ČESTITAO DAN RADNIKA BEZBEDNOSNIH ORGANA

BEOGRAD, 20. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Dan radnika bezbednosnih organa Ruske Federacije, saopštio je 20. decembra njegov kabinet. "Dozvolite mi da Vam iskreno čestitam (taj dan), ne samo kao predsedniku Rusije, već i kao čoveku koji je svoju sjajnu karijeru započeo u organima državne bezbednosti", navodi se u čestitki predsednika Vučića i dodaje da bezbednosne tradicije koje su do sada uspostavljene "predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata ruske državnosti". Vučić je takođe zahvalio "zbog stava Rusije povodom pitanja Kosova i Metohije i aktivne podrške u međunarodnim organizacijama", navodi se. "Radujem se Vašoj predstojećoj poseti Srbiji, koja će biti ne samo potvrda snažnog srpsko-ruskog prijateljstva, već i prilika za razgovor o saradnji i konkretnim projektima u budućnosti", dodaje se u pismu.

STEFANOVIĆ: VAŽNO DA SVAKI OBLIK NASILjA NAIDjE NA OSUDU

BEOGRAD, 20. decembra 2018. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je 20. decembra u Mladenovcu da je za državu i društvo veoma važno da svaki oblik nasilja uvek naiđe na osudu, bez obzira ko je nasilnik, jer je najvažnije zaštititi žrtvu. "Hoćemo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja. Nasilje je nedopustivo i ne sme da postoji niko ko je izložen nasilju na koje se ne reaguje", kazao je Stefanović, koji je u OŠ "Sveti Sava" zajedno sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom prisustvovao času posvećenom tome šta radi policija i zajedno protiv nasilja koji je održan đacima u okviru predmeta "Osnovi bezbednosti dece". Stefanović je kazao da su prvaci mogli da čuju od predavača policajaca zašto je nasilje nedopustivo, te da je važno da deca to shvate od prvog razreda. "Da shvate da ne sme biti vršnjačkog nasilja i da su različitosti među ljudima bogatstvo, a ne razlog da se pribegne bilo kom obliku nasilja", kazao je Stefanović i dodao da ono ne mora biti samo fizičko, već da može imati razne oblike i da ostavlja duboke posledice. Govoreći o predmetu "Osnovi bezbednosti dece", koji je uveden na njegovu inicijativu, Stefanović je kazao da predavanja učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda ove godine drži više 2.700 policijskih službenika. Ministar je ocenio da taj predmet daje dobre rezultate, ali da će pravi doći tek kada deca sve što su naučila primene u praksi i zaštite se od svih situacija u kojima se mogu naći, a koje mogu biti opasne. Prema njegovim rečima, policija će nastaviti sa intenzivnim merama usmerenim na bezbednost dece. "Pojačaćemo kontrole svih školskih dvorišta, vrtića, kao ulica u njihovoj blizini. U saobraćaju smo po pitanju bezbednosti dece postigli dobre rezultate, a vodimo i odlučnu borbu protiv narkodilera, jer hoćemo da deca budu još sigurnija. Deca su naš prioritet i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće ozbiljno i odgovorno da se bavi njihovom bezbednošću", rekao je Stefanović. Ministar je zahvalio ambasadoru OEBS na pomoći i podršci u realizaciji predmeta "Osnovi bezbednosti dece", a ambasador OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je ponosan na to što Misija podržava ovaj projekat, a jedan od njih je inovativnost i činjenica da ispunjava potrebe dece, njihovih porodica i škola. "Ovo je primer kako zajedno možemo da postignemo nešto što je veoma korisno", rekao je Oricio i naveo da je priručnik koji je podeljen učenicima preveden i na osam jezika nacionalnih manjina, kao i da je uvedena i aplikacija koju mogu da koriste i odrasli. On je kazao da ta inicijativa može da bude model za ceo region. "To sam pomenuo i u Beču pred predsedavajućim OEBS. Govorio sam o tome kako mala sredstva mogu da ispune velike potrebe", rekao je Oricio. U toku predavanja prvacima predstavljena je aplikacija za mobilne telefone "Osnovi bezbednosti dece", koja je edukativnog karaktera i namenjena je prvenstveno učenicima, ali i roditeljima.

SRPSKO-KOREJSKI INFORMATIČKO PRISTUPNI CENTAR ZA GODINU DANA RADA IZBIO NA PRVO MESTO OD 52 U SVETU

BEOGRAD, 20. decembra 2018. (Beta) - Srpsko-korejski Informatičko pristupni centar u Beogradu za godinu dana rada uspeo je da osvoji prvo mesto na listi 52 slična centra u svetu, rekao je 20. decembra ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić. On je na obeležavanju godišnjice rada centra rekao da je "IT centar rezultat odlične saradnje Srbije i Koreje". Srpsko-korejski Informatičko pristupni centar otvoren je 20. decembra prošle godine kao rezultat memoranduma između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nacionalne agencije za informaciono društvo Koreje, donacijom te zemlje od 250.000 evra, a besplatan pristup resursima centra imaju i građani i startap kompanije. "Multifunkcionalan i visoko-tehnološki opremljen prostor Srpsko-korejskog IT centra namenjen je obučavanju službenika javne uprave i građana u kompjuterskoj i informatičkoj pismenosti", rekao je Ružić. Dodao je da je kroz centar prošlo 13.000 polaznika, a organizovano je 500 obuka na kojima su državni službenici učili kako da rade na važnim projektima kao što su adresni registar, digitalizacija kulturne baštine, smanjenje papirologije na šalterima i drugim projektima. U centru su održane i druge obuke kao i konferencija WikiLive povodom 15 godina Vikipedije na srpskom jeziku. On je najavio da je sledeći projekat na kojem će se raditi projekat "Pametni gradovi" u koji će Vlada Republike Koreje uložiti 200.000 evra, a cilj je da gradska uprava upotrebom modernih tehnologija unapredi rad. Ambasador Koreje u Srbiji Hujong Čan Čo istakao je da je centar plod saradnje Koreje i Srbije. Rukovodilac grupe za podršku razvoja elektronske uprave u Ministarstvu državne uprave Dara Gravara-Stojanović rekla je da se sa predstavnicima Koreje razgovara o otvaranju još jednog informatičkog centra u Nišu.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31