gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 27.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

VUČIĆ I MELEŠKANU O REGIONU, EVROINTEGRACIJAMA I JAČANjU SARADNjE

BEOGRAD, 26. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 26. decembra u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i prioritetima rumunskog predsedavanja EU. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je zahvalio Rumuniji na tome što je glasala protiv prijema "Kosova" u Interpol, kao i "na principijelnoj poziciji prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije". Vučić je izrazio zahvalnost na interesu koji Rumunija pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, na podršci implementaciji Briselskog sporazuma, objektivnom sagledavanju činjenica o uzrocima opstrukcije dijaloga, kao i rumunskom insistiranju na tome da se dijalog Beograda i Prištine odvija odvojeno od procesa evrointegracija, navodi se u saopštenju. On je naglasio da je "Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno uvažavanje državnih interesa i poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i izrazio zabrinutost nizom jednostranih poteza koje je Priština sprovela, kao što su pokušaj uzurpacije energetske mreže na KiM, odluka o transformaciji snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova i uvođenje taksi na promet srpske robe, što predstavlja najgrublje kršenje CEFTA sporazuma", dodaje se u saopštenju. Vučić je u razgovoru izrazio zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dveju zemalja, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike. U prvih deset meseci 2018. godine trgovinska razmena iznosila je 1,29 milijardi evra, što je povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ministar Meleškanu je istakao važnost uzajamne podrške i naglasio da je za Rumuniju Srbija najvažniji partner u regionu i da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje. On je dodao da će se Rumunija tokom predsedavanja EU zalagati za politiku proširenja.

VUČIĆ RAZGOVARAO S ČEPURINOM

BEOGRAD, 26. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 26. decembra s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, koji mu je preneo novogodišnje čestitke predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, saopšteno je iz Predsedništva. I Putin i Medvedev su u svojim porukama pozdravili dosadašnji razvoj rusko-srpskih odnosa i izrazili nadu u njihovo dalje jačanje. Vučić i Čepurin su se saglasili da se pripreme za Putinovu posetu Srbiji uspešno privode kraju, a srpski predsednik je naveo da je ta poseta velika čast za Srbiju. Očekuje se da će tokom Putinove posete Srbiji biti potpisano više sporazuma.

MELEŠKANU I BRNABIĆ: ZAPADNI BALKAN JEDAN OD PRIORITETA RUMUNSKOG PREDSEDAVANjA EU

BEOGRAD, 26. decembra 2018. (Beta) - Šef rumunske diplomatije Teodor Meleškanu rekao je 26. decembra na sastanku sa predsednicom srpske vlade Anom Brnabić da će proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan biti jedna od najvažnijih tema predstojećeg rumunskog predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini 2019. godine i dodao da će ta zemlja nastaviti kontinuiranu podršku evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije. Meleškanu je istakao da će Rumunija, takođe, nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatrajući da je rešavanje pitanja KiM od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Brnabić je zahvalila za podršku Rumunije evrointegracijama Srbije i dodala da je Srbija svesna činjenice da je uslov stabilnosti, napretka i ekonomskog razvoja čvrsta veza sa njenim susedima, među kojima Rumnija zauzima značajno mesto. Komentarišući odluku Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH poveća na sto odsto, Brnabić je ponovila da se Beograd neće vraćati dijalogu do povlačenja ove mere, koja predstavlja kršenje CEFTA, ali i svih dogovora postignutih Briselskim sporazumom. Meleškanu je naglasio da sa Srbijom kao važnim partnerom u regionu želi još bolje ekonomske odnose i razvijanje regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo zbog najnovijih pokazatelja značajnog rasta robne razmene. Sagovornici su ocenili kvadrilateralni sastanak Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, održan u Beogradu ovog meseca, kao veoma značajan za unapređenje međusobne saradnje, ali i za promociju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu. Još jednom je istaknuta važnost izgradnje auto-puta Beograd-Temišvar i rekonstrukcija i modernizacija železničke infrastrukture između dve zemlje, navodi se u saopštenju.

GOJKOVIĆ RAZGOVARALA S MINISTROM SPOLjNIH POSLOVA RUMUNIJE

BEOGRAD, 26. decembra 2018. (Beta) - Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je 26. decembra na sastanku s rumunskim ministrom spoljnih poslova Teodorom Meleškanuom da Srbija ima velika očekivanja od predsedavanja Rumunije Evropskoj uniji. Meleškanu je rekao da će jedan od važnih aspekata tokom predsedavanja Rumunije Savetu EU u prvoj polovini 2019. godine biti zalaganje za ideju nastavka proširenja i da je, kada je reč o politici proširenja, Zapadni Balkan prioritet, saopštila je Skupština. Gojković je zahvalila na podršci Rumunije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dok je Meleškanu rekao da Rumunija neće priznati nezavisnost "Kosova" i dodao da je vreme za dijalog. Predsednica Skupštine je rekla da Srbija ima velika očekivanja od predsedavanja Rumunije koja proces proširenja svrstava među prioritete predsedavanja i napomenula da je članstvo u EU prvi spoljnopolitički prioritet Srbije koja nastavlja reforme i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa EU. Gojković i Meleškanu su rekli da se naredne godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da bi dve zemlje ovaj važan datum mogle da obeleže zajedničkim projekatima. Oni su ocenili da dve zemlje vezuju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31