gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јапан
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: ЈАПАН
Државно уређење: Уставна монархија
Шеф државе: Цар Акихито (Akihito)
Премијер: Шинзо Абе (Shinzo Abe)
Министар иностраних послова: Таро Коно (Taro Kono)

 
Односи Р. Србије и Јапана су традиционално добри и пријатељски са интересом интензивирања сарадње и јачања политичког дијалога. 

Политички односи:

„Година пријатељства Србије и Јапана" је 1882. година
, када је остварена прва дипломатска преписке српског краља Милана Обреновића Првог и јапанског цара Меиђија.

Посете:

Премијер Јапана Шинзо Абе посетио је Р. Србију 15-16. јануара 2018. Током посете премијер Јапана и делегација су имали заједнички пленарни састанак са председником Р. Србије А. Вучићем, председником Владе Р. Србије А. Брнабић и министрима Владе Р. Србије. Одржан је и посебан састанак представника привредних институција две земље на коме су учествовали представници 16 јапанских и тридесетак наших фирми. Током посете је потписан Споразум (размена писама) између Министарства за евроинтеграције Р. Србије и Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) o упућивању млађих јапанских волонтера у Р. Србију у оквиру Програма „Japan Overseаs Cooperation Volunteers" (JOCV).

Парламентарни ЗМИП Јапана Кенђи Јамада посетио је Србију 16-18. октобра 2018. када су реализовани билатерални сусрети са ПВ РС А. Брнабић и ДС МСП РС Н. Стевановићем. Парламентарни ЗМИП К. Јамада је, заједно са ДС МСП РС Н. Стевановићем, присуствовао потписивању Споразума о одобрењу јапанске донације за разминирање у Општини Бујановац са ITF (у вредности од 500 хиљада ЕУР) на Церемонији одржаној у МСП РС.
Државни секретар МИП Јапана К. Накане посетио је Србију је 8-9. септембра 2017. Јапанског званичника примили су ПР РС А. Вучић и ПВ РС А. Брнабић. Током посете је потписан Споразум за реализацију пројекта „Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕ „Никола Тесла А".

На Министарском Састанку ОЕБС децембра 2015. јапанску делегацију је предводио државни министар МИП Јапана, Ј. Муто.

У ранијем периоду, Јапан су посетили: бивши ПР РС Б. Тадић у марту 2011, када је потписано Заједничко саопштење са премијером Каном и објављене су одлуке Владе Јапана о додели јенског кредита за пројекат ТЕ „Никола Тесла" и о визној либерализацији за грађане РС; ПР НС РС С. Ђукић-Дејановић посетила је Јапан у новембру 2011; тадашњи МСП В. Јеремић у октобру 2009; ППВ и МУП РС И. Дачић у децембру 2010.

Економски односи:

У 2017. забележена је робна размена у износу од 147,9 милиона евра, при чему је извоз из РС износио 43,1 мил. евра, а увоз из Јапана 104,8 мил. евра.

Укупна помоћ Јапана Србији од 1999. износи преко 507 милиона евра и одвија се кроз донације, техничку сарадњу и јенски кредит.

Сарадња Србије и Јапана на пољу инвестиција је интензивна и има узлазни тренд. Јапански инвеститори присутни су у Србији у области енергетике, прехрамбене, електронске, аутомобилске индустрије и др.

Билатерални уговори


(Последње ажурирано среда, 28. новембар 2018.)