gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Аргентина
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: РЕПУБЛИКА  АРГЕНТИНА
Државно уређење: република председничког типа
Шеф државе: Маурисио Макри (Mauricio Macri)
Министар иностраних послова: Хорхе Марсело Фаури (Jorge Marcelo Faurie)
Дипломатски односи успостављени: 1928. године


Политички односи:

Посете

  • Први потпредседник и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Републику Аргентину од 21. до 23. новембра 2017. године поводом отварања Трга Републике Србије у Буенос Ајресу. Том приликом се сусрео са потпредседницом Габријелом Мићети и министром иностраних послова Хорхеом Марселом Форијом.
  • У Буенос Ајресу је 11. октобра 2016. године одржан састанак билатералних политичких консултација између МИП Србије и Аргентине, на нивоу помоћника министара. Српску делегацију је предводио тадашњи ПМСП за билатералну сарадњу амбасадор Горан Алексић, а аргентинску подсекретар за иностране односе амбасадор Густаво Злаувинен.
  • Тадашњи ПР Србије Томислав Николић присуствовао је 10. децембра 2015. године свечаности преноса председничке власти у Аргентини, којом приликом се сусрео са председником Маурисијом Макријем, потпредседницом Габријелом Мићети и тадашње МИП Сузаном Малкором.
  • ППВ и МСП Србије Ивица Дачић  боравио је 25-26. новембра 2014. године у званичној посети Аргентини, којом приликом се сусрео са тадашњим потпредседником Аргентине Амадом Будуом, шефом Кабинета министара Хорхеом Капитанићем, тадашњим МИП Ектором Тимерманом и председником Одбора за иностране послове и вере Посланичког дома Гиљермом Кармоном. Током посете је потписан Споразум о сарадњи у области културе и просвете, као и Споразум о научној и технолошкој сарадњи.
  • Тадашњи МСП В. Јеремић посетио је Аргентину јуна 2012. године. Претходна посета тадашњег МСП Јеремића Буенос Ајресу реализована је априла 2008. године. 


Економски односи:

Вредност нашег извоза у Аргентину у 2017. години износила је 3,94 милиона евра, а увоза 27,85 милиона евра.

Билатерални уговори: 

Приликом посете ППВ и МСП И. Дачића Аргентини у новембру 2014. године потписани су Споразум о сарадњи у области културе и просвете и Споразум о научној и технолошкој сарадњи. 


(Последње ажурирано петак, 30. новембар 2018.)